Arama

Serkan Anılır

Güncelleme: 2 Mart 2010 Gösterim: 36.829 Cevap: 3
MaTTo - avatarı
MaTTo
Ziyaretçi
13 Şubat 2007       Mesaj #1
MaTTo - avatarı
Ziyaretçi
NASA’da çalışan Türk bilimadamı ‘uzay oteli’ projesi hazırlıyor

Sponsorlu Bağlantılar
ana2 28 yaşındaki genç mimar Serkan Anılır, Amerikan Uzay Dairesi NASA’nın uzay tasarım çalışmalarını hazırlayan grubun liderliğini yapıyor. Anılır, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık mezunu.
Türk mimar Serkan Anılır, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) uzayda insan hayatı ve yerleşimleri ile ilgili SISCA isimli tasarım grubunda 12 kişilik ekibin liderliğine yükselme başarısı gösterdi. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu Serkan Anılır, doktora çalışması için gittiği Japonya Tokyo Üniversitesi’nde eğitimini devam ettirirken NASA’dan teklif aldı ve NASA’ya bağlı Kajima şirketinde Uzay Teknolojileri ve Yerleşim Grup Liderliği görevini üstlendi. Serkan Anılır, 28 yaşında genç bir mimar. Ailesi 37 yıl önce Almanya’ya işçi olarak gitmiş. 7 yaşına kadar Almanya’da kalan Anılır, ilk ve ortaöğrenimini Bursa’da akrabalarının yanında, üniversiteyi ise Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde okumuş.
Genç mimar 1996 yılında Almanya Bauhaus Üniversitesi’nde yüksek teknoloji mimarisi üzerine yüksek lisansa kabul edildi. Anılır, üniversitenin mecburi tuttuğu stajını 1997’de Avrupa Uzay Ajansı’nda yaptı ve şu an dünya yörüngesi üzerindeki Uluslararası Uzay Merkezi’nin (ISS) tasarımında aktif rol aldı. ‘Uzay mimarisini güçlendirmek için dizayn ilkeleri’ isimli tezi ile alanında bir ilke imza atan Anılır, ‘Uzay Asansörü’ projesi ile de Japonya Tokyo Üniversitesi’nden burs kazandı. Japonya’ya gittikten iki ay sonra Japonya’nın tek uzay mimari departmanı olan Shimizu şirketinde görev alan Serkan, 2000 yılı içerisinde yaptığı çalışmalarla ilgili NASA’da bir konferans verdi. Bu konferans Serkan’a NASA’nın kapılarını açtı. NASA’nın tasarım grubundan teklif alan Anılır, Japonya’da NASA’ya bağlı iş yapan Kajima Şirketi’ne geçerek uzay tasarım çalışmalarını hazırlamaktan sorumlu grubun liderliğini üstlendi. Serkan şimdi, uzayda yapılacak binaların mimarisini çiziyor. Serkan Anılır, çalışmalarının diğerleriye farkını şöyle anlattı: “Ben mimariyi uzaydaki muhtemel yerleşim birimlerine entegre ediyorum ve en önemlisi, bir hayal yaratmaktan çok dönemimizin teknolojisini derin araştırarak, kısa zamanda gerçekleştirilebilecek tasarımlar oluşturuyorum. Yani hayalden çok gerçeği yaratmak. Bugün eline kalem alan herkes uzayda ilginç tasarımlar çizebilir; ama gerçekleşmesini istediğimiz tasarımların oluşması, güzelliğin yanı sıra, malzemenin, yapım teknolojisinin, ulaşımının, uzaydaki büyük sorun olan ortamın (hava, radyasyon vs.) araştırılmasını gerektiriyor.” Serkan, NASA’da Türk olarak bulunmanın zorluğuna dikkat çekiyor ve özel bir durum olmadığı müddetçe ABD vatandaşı olmanın NASA’da gerekli şart olarak kabul edildiğini vurguluyor. Şu an Japonya’da olduğu için sorun yaşamadığını belirten Anılır, “Bu ileride benim için büyük bir sorun olacak. Sonuçta verimli olduğunuz takdirde, kimse sizin nereden geldiğinizle veya kimliğinizle ilgilenmiyor; ama kurallara göre sürekli kontratlarda ABD vatandaşlığına geçmeniz gerekiyor. Ben henüz o aşamaya gelmedim, o kadar da uzun kalmayı düşünmüyorum.” dedi. En büyük hayalinin NASA gibi yerlere kadar gelerek ilk aşama bilgileri öğrenmek olduğunu kaydeden başarılı mimar, “Arzularımdan biri de, bu tür çalışmaların Türkiye’de de başlaması. Başlarsa, Türkiye’ye ilk dönenler arasında olurum. ” dedi. NASA’ya girmek için özel bir formül ve prosedürün olmadığına değinen Serkan, Türk öğrencilere çeşitli araştırma gruplarına dahil olarak kendilerini göstermeleri tavsiyesinde bulunuyor. Anılır, “Önceleri bana hayallerimi söylediğimde bana gülüyorlardı. Hiçbir şeyi gözümüzde büyütmemek gerekir.” diye konuştu.
Biyografi Konusu: Serkan Anılır nereli hayatı kimdir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Şubat 2007       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Serkan ANILIR
22 Mart 1973’te Almanya’nın Köln kentinde dünyaya geldi. 32 yaşında ve bekar. Bir işçi ailesinin 3 erkek çocuğunun en büyüğü.
Sponsorlu Bağlantılar
Babası mekanik mühendisi, annesi ev hanımı. Ortanca kardeşi Bayer şirketinde kimyager, en ufak kardeşi ise Alman Havayollarında pilotluk eğitimi alıyor.

1981’e kadar Almanya’da ilköğretimine devam etti ancak ailesinin kesin dönüş planları yapmasından dolayı tek başına Bursa’ya dayısının yanına geldi. Ailesi kesin dönüşten vazgeçmesine rağmen akrabalarının yanında kalarak Bursa Özel İnal Ertekin İlkokulundan mezun oldu. Sınavlarda ilk yüze girerek Bornova Anadolu Lisesini kazandı ancak bir sene sonra Bursa Anadolu Lisesine dönüp oradan mezun oldu. 1996’da Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden mezun olup, aynı sene Almanya Bauhaus Mimarlık Akademisine yüksek lisans için kabul edildi. 1997’de aynı üniversitenin Bilgisayarlı Tasarım kürsüsüne asistan olarak girip Avrupa Uzay Havacılık Dairesi’nin (ESA) uzay istasyonu tasarımını yönetti. Mühendislik lisansını yüksek teknoloji (high-tech) yapılar üzerine gerçekleştirdi.

1999 Nisan ayında Japonya’dan davet alarak Tokyo Üniversitesine doktora eğitimi için geldi. Aynı sene Kajima şirketinin tasarım bölümüne girerek Japonya’da yapılması planlanan 800 metre yüksekliğindeki DIB-200 binasının tasarımını yönetti. Projenin getirdiği yankı üzerine, 2000 senesinde NASA’nın ‘Uzay Asansörü’ çalışma grubuna davet edildi ve aynı senenin sonunda projenin başına getirildi. 2003 senesinde ‘uzay teknolojisi ve insan yerleşimleri’ üzerine doktorasını yazdı ve yardımcı doçent olarak Japon Uzay Havacılık Dairesine tarihindeki ilk yabancı olarak kabul edildi. 2 ay sonra, uzay asansörü projesini ‘ATA’ adı altında yenileyerek JAXA’da uzman ve öğrencilerden oluşan 58 kişilik bir grubun başına geçti.

Bugüne kadar JAXA’nın Hayabusa uydusunun tasarımı ve Uluslararası Uzay İstasyonuna eklenmesi planlanan ‘Kibo’ modülünün geliştirilmesinde de rol oynadı. ATA Uzay Asansörü dışında gene JAXA’nın en önemli teknoloji programlarından biri olan ‘güneş antenleri’ projesinde de kendi grubuyla anten tasarımlarını hazırladı. Uydu ve antenler için hazırlanan tasarımlar Bandai şirketi tarafından çocuklar için oyuncak haline de getirildi.

2005 Mayıs ayında ‘Infra-Free Structures’ (altyapıya gerek duymayan yapılar) konseptini kurarak uzay teknolojisinin yeryüzü teknolojine transferiyle doğal felaketler ardından insanlara yardım ve 3. Dünya ülkelerinde altyapıya gerek duymadan yaşama elverişli üniteleri tasarlayarak doçentliğini aldı ve Tokyo Üniversitesinin Mühendislik Fakültesinde en genç ve tek yabancı öğretim üyesi oldu.

2004 senesinde doktora yıllarında yazdığı ’11.boyutta uzay teoremi’ ile Cambridge Üniversitesi fizik ödülünü ve 2005 senesinde bilim teknoloji dalında Amerikan Şeref madalyasını kazandı. Aynı konuda Japonya’da ‘Uzayın dışı’ adlı ilk kitabını hazırladı.

İkinci kitabı ‘Guidebook’u Haziran ayında, üçüncü kitabını (adı henüz karar verilmedi) ise Eylül’de yayınlayacak olan Anılır, aynı zamanda gelecek sene hem kitap hemde yönetmen Ootomo Katsuhiro’nun animasyon haline getirmeye planladığı ‘Evrim’ isimli senaryosunu da hazırlamaktadır. Ayrıca Japon televizyonunda yayınlanan ‘Whiteman’ (Beyaz Adamlar) programının sunuculuğunu da üstlenmektedir.

Princeton ve Hong Kong üniversitelerinde konuk profesör olarak da görev yapan Anılır, NASA Johnson Uzay Merkezi ve NASA Ames Araştırma labaratuvarlarının çalışmalarına da katılmaktadır. Amerika Uzay Havacılık Enstitüsünün (Amerian Institute of Aeronautics and Astronautics) Tasarım ve Mühendislik Komitesi’nin (Design Engineering Technical Committee) eğitim ve teknoloji sorumluluğunu da üstlenen Anılır, 70ten fazla uluslararası yayına sahiptir ve Marquiz grubu tarafından yayınlanan Yüzyılın Bilim Adamları ansiklopedisine de dahil edilmiştir.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Şubat 2007       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
anilir1
serkan anılır
"doç. dr. serkan anılır, 1973 te almanya'nın köln kentinde dünyaya geldi. bir işçi ailesinin üç çocuğunun en büyüğü.
(...)
1996'da yıldız teknik üniversitesi mimarlık fakültesi'nden mezun olup, aynı sene almanya buhaus akademisi'ne yüksek lisans için kabul edildi. 1997'de aynı üniverstenin bilgisayarlı tasarım kürsüsüne asistan olarak girip avrupa uzay havacılık dairesi'nin uzay istasyonu tasarımını yönetti. mühendislik lisansını yüksek teknolojili yapılar üzerine gerçekleştirdi.
1999 nisan ayında japonya'dan davet alarak tokyo üniversitesi'ne doktora eğitimi için geldi. aynı sene kajima şirketinin tasarım bölümüne girerek japonya'da yapılması planlanan 800 metre yüksekliğindeki dib-200 binasının tasarımını yönetti. projenin getirdiği yankı üzerine, 2000 yılında nasa'nın uzay asansörü çalışma grubuna davet edildi ve aynı yılın sonunda projenin başına getirildi.
2003'de uzay teknolojisi ve insan yerleşimleri üzerine doktorasını yazdı ve yardımcı doçent olarak japon uzay havacılık dairesi'ne tarihindeki ilk yabancı olarak kabul edildi. 2 ay sonra uzay asansörü projesini ata adı altında yenileyerek jaxa'da uzman ve öğrencilerden oluşan 58 kişilik bir grubun başına geçti.
bugüne kadar jaxa'nın hayabusa uydusunun tasarımı ve uluslararası uzay istasyonu'na eklenmesi planlanan kibo modülü'nün geliştirilmesinde rol oynadı.
ata uzay asansörü dışında yine jaxa'nın en önemli teknoloji programlarından biri olan güneş antenleri projesi'nde de kendi grubuyla anten tasarımlarını hazırladı. uydu ve antenler için hazırlanan tasarımlar bandai şirketi tarafından oyuncak haline de getirildi.
2005 mayıs ayında altyapıya gerek duymayan yapılar (infra-free structures) konseptini kurarak uzay teknolojisinin yeryüzü teknolojisine transferiyle doğal felaketler ardından insanlara yardım ve 3. dünya ülkelerine altyapıya gerek duymadan yaşama elverişli üniteleri tasarlayarak doçentliğini aldı ve tokyo üniversitesi mühendislik fakiltesi'nde en genç ve tek yabancı öğretim üyesi oldu.
2004 senesinde doktora yıllarında yazdığı 11. boyutta uzay teoremi ile cambridge universitesi fizik ödülü'nü ve 2005 senesinde bilim teknoloji dalında amerikan şeref madalyası'nı kazandı. aynı konuda japonya'da uzayın dışı adlı ilk kitabını hazırladı.
princeton ve hong kong üniversiteleri'nde konuk akademisyen olarak da görev yapan anılır, nasa johnson uzay merkezi ve nasa ames araştırma laboratuvarları'nın çalışmalarına da katılmakta. amerika uzay havacılık enstitüsü'nün tasarım ve mühendislik komitesi'nin eğitim ve teknoloji sorumluluğunu da üstlenen alnılır, 70'den fazla uluslararası yayına sahip ve marquiz grubu tarafından yayınlanan yüzyılın bilimadamları ansiklopedisi'ne de dahil edilmiş vaziyette.
mimar, bilimadamı ve astronot adayı olan ilk türk. tokyo'da yaşayan dr. anılır, altyapısız sistemler ve ilişkili yenilikçi sistemlerin çalışmalarına öncülük ediyor."
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Mart 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
serkan anılır ne icat etti etmediyse ne iş yapıyor ve öldümü yoksa hayattamı

Benzer Konular

17 Ocak 2009 / BARIŞ Spor tr
9 Mart 2011 / ener Tiyatro tr
15 Nisan 2009 / Sivoy Spor tr
6 Haziran 2011 / Misafir Arşive Kaldırılan Konular
11 Mart 2009 / Harry Kewell Spor tr