Arama

Bernhard Riemann

Güncelleme: 8 Eylül 2018 Gösterim: 7.320 Cevap: 3
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
4 Aralık 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Bernhard Riemann

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Georg Friedrich Bernhard Riemann (17 Eylül 1826 - 20 Temmuz 1866), analiz ve diferansiyel geometri dalında çok önemli katkıları olan Alman matematikçidir.



Söz konusu katkılar daha sonra izafiyet teorisinin geliştirilmesinde önemli rol oynamıştır. Bu matematikçinin ismi aynı zamanda zeta fonksiyonu, Riemann hipotezi, Riemann manifoldları ve Riemann yüzeyleri ile de bağlantılıdır.

Almanya'da Dannenberg yakınlarındaki Hanover Krallığının Breselenz kasabasında doğan matematikçinin babası Friedrich Bernhard Riemann idi. Bernhard Riemann altı çocuklu bir ailenin ikinci çocuğuydu.

Riemann, 1840 yılında büyükannesi ile yaşamak ve Lyceum'u ziyaret etmek için Hanover'e gitti. Büyükannesinin 1842 yılındaki vefatından sonra Lüneburg'daki Johanneum'a giden Riemann, 1846'da yani 19 yaşında Göttingen Üniversitesi'nde filoloji ve teoloji çalışmaya başladı. En küçük kareler yöntemini anlatan matematikçi Gauss'un derslerine katıldı. 1847 yılında Riemann'ın babası ona teolojiyi bırakıp matematik çalışması için izin verdi.
1847 yılında Berlin'e gitti. Burada Jacobi, Dirichlet veya Steiner ders veriyordu. Berlin'de iki yıl kalan matematikçi 1849 yılında Göttingen'e döndü.

Riemann ilk dersini 1854'te verdi ve bu dersle sadece Riemann geometrisinin temellerini kurmakla kalmadı aynı zamanda daha sonra Einstein'in izafiyet teorisinde kullanacağı yapıların da temellerini attı. 1857'de Götingen Üniversitesi'nde özel profesörlük kademesine terfi etti ve 1859'da profesör oldu.

1862 yılında Elise Koch ile evlendi.

Selasca, İtalya'ya doğru gerçekleştirdiği üçüncü seyahatte hayata gözlerini yumdu.
Son düzenleyen Safi; 14 Ekim 2015 21:09
Biyografi Konusu: Bernhard Riemann nereli hayatı kimdir.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
4 Haziran 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Bernhard Riemann
Büyük Larousse
Sponsorlu Bağlantılar


Bernhard Riemann Göttingen'de Gauss'un daha sonra Berlin'de Jacobi ve Steiner'in öğrencisi oldu. Karmaşık değişkenli fonksiyonlar kuramı tezi bu kuramı tümüyle altüst etti. Bir noktada, bu noktaya ulaşan yola göre çok sayıda değer alan diferansiyellene bilir fonksiyonlardan yola çıkarak ve geçiş çizgileriyle bağlı, bindirilmiş düzlemlerden, yapraklardan oluşan bir Riemann yüzeyi üzerinde değişkeni dolaştırarak bu fonksiyonları bir biçimli hale getirdi. Fonksiyonlar kuramıyla yüzeyler kuramı arasındaki bağları inceleyerek topolojinin temellerini attı; Riemann'ın bu bilim dalının yaratıcısı olduğunu söyleyebiliriz.

Bernhard Riemann 1854'te bir fonksiyonun trigonometrik serilerle gösterilmesini konu alan doçentlik tezinde, türevlenmeyen sürekli bir fonksiyon örneği verdi.Aynı incelemesinde Cauchy' nin kuramından daha genel bir integralleme kuramı geliştirdi; bu kuram, süreksizlik bakımından sayısız bir sonsuzluğu olan sınırlı fonksiyonlara uygulanabiliyordu. Oysa Cauchy'nin kuramı, yalnızca parça parça sürekli fonksiyonlar için geçerliydi. Sayılar kuramında zeka fonksiyonunun, asal sayıların aritmetik kuramı için önemini gösterdi. Bernhard Riemann eğriliği pozitif olan katlı uzaylar üzerinde, koşutsuz, öklidçi olmayan bir geometri geliştirdi.
Son düzenleyen Safi; 7 Aralık 2015 15:58
In science we trust.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Ekim 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bernhard Riemann

Ad:  Bernhard Riemann.jpg
Gösterim: 1033
Boyut:  48.6 KB
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Eylül 2018       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Riemann Küresi!


Ad:  70823-004-2AD75C17.jpg
Gösterim: 780
Boyut:  25.1 KB
Riemann küresinin bu modeli, güney kutbu, karmaşık düzlemin kökeni üzerinde durmaktadır. Riemann küresinin yüzeyindeki her nokta, karmaşık düzlemde benzersiz bir noktaya karşılık gelir ve bunun tersi de geçerlidir. Bu, kürenin kuzey kutbundan kürenin yüzeyindeki bir noktadan ve düzlemdeki bir noktadan uzayan ışınlarla gösterilir. Kuzey kutbuna teğet olan bir ışın kompleks düzlemi kesişmediği için kuzey kutbu sonsuzluğa karşılık gelir!

Kaynak: AnaBritannica

Benzer Konular

11 Mart 2009 / Mystic@L Matematik
7 Ocak 2010 / BiRuMuT Edebiyat ww
15 Haziran 2010 / Breath Edebiyat ww
7 Mart 2013 / _EKSELANS_ Siyaset ww
11 Haziran 2015 / Safi Bilim ww