Arama

Gülle Atma Nedir? Gülle Atma

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 9 Kasım 2016 Gösterim: 202.056 Cevap: 5
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
13 Eylül 2006       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Gülle atma nedir?

Ad:  Gülle atma-3.jpg
Gösterim: 13315
Boyut:  23.0 KB

Atletizmin dallarındandır. Avuca sığacak büyüklükte demirden yapılan 7 kilo 257 gram ağırlığında bir gülleyi mümkün olduğu kadar uzağa atma esasına dayanır. Gülle , günümüze dört değişik atış tekniği ile gelmiştir. İlk teknik durarak atış, ikinci teknik yana bacak açarak atış, üçüncü teknik O’brien isimli atletin bulduğu, halen günümüzde geçerli olan atış tekniğidir. Dördüncü ve en son atış tekniği ise Rotasyon yani dönerek atış tekniğidir. Bu rotasyon tekniği üzerinde henüz denemeler yapılan bir tekniktir. Yapılan incelemelerde rotasyon tekniği ile yirmi altı metre atılacağı hesaplanmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar

Gülle diğer atma branşları gibi birinci planda teknik isteyen bir branş değildir.Gülle,ilk planda ağırlığa,kiloya,ikinci planda tekniğe önem veren bir branştır.En ideal güllecinin 7 ila 10 yılda yetişeceği söylenir.Buda gösterir ki gülle sporu zor ve uzun zaman isteyen bir spordur.Gülle de yeni yetişenlere ilk önce teknik gösterilmez.Önce motorsal yetenek kabiliyet geliştirilir sonra teknik bilgiler basamaklama ile gösterilir.Motorsal yeteneği ve kabiliyeti geliştirilmiş sporcuya.gülle tekniği önce anlatılır gösterilir sonra tatbik ettirilir.Genelde kısaca şöyle anlatılır:

Gülleyi avuç içine değil parmak boğumları üzerine oturt,gülleyi çene altı ile köprücük kemiğinin bitim noktası arasına koy ön kolun ileriye dönük olsun konsantre ol geriye kayma pozisyonuna geçerken iki omuzda karşıya baksın sol ayakla geriye salınım yap ondan sonra geriye kay.Bu kaymada ayak yerden irtibatını kesmesin.Ger.iye kaydıktan sonra atış pozisyonuna geçilir önce sol ayak topuğu sağ ayak topuğu kalça ve daha sonra omuz döner ve atış pozisyonuna gelinmiş olur. Gülle sporu yapanların zor şartlarda bu sporu yaptıkları gerçektir.Bunun için çok iyi beslenmeleri antrenmanları eksiksiz yapmaları uyku ve güncel yaşamlarının düzenli ve sistemli olması gerekir.

Gülle atma sporunun tarihçesi

Ad:  Gülle atma-2.jpg
Gösterim: 13320
Boyut:  10.7 KB

Günümüzde milattan önce 3. yüzyıldan kalma bronz taş atıcısının heykelleri vardır. O çağlarda güreşçiler tutuşu ve ensedeki kaslarını kuvvetlendirmek amacı ile içi kurşun doldurulmuş taş atarlardı. Eski çağlardaki toplumlarda da taş atma şeklinde yarışmalar düzenlenirdi. Bazı kaynaklarda güllenin tek elle atıldığı, bazı kaynaklarda ise çift elle atıldığı yer almaktadır.

Tek elle yapılan taş atma yarışmalarında Hakem Kurulu olarak kabul edilen yaşlı kişilerin oluşturduğu grup yarışta atılacak iki ya da üç kilo ağırlığındaki taşı belirler. Bu taşın tek elle atılması için sert ve kolay parçalanmayacak türden olması gerekmektedir. Bu taşı elle tutabilmek için üzerinde parmakların kavramasını kolaylaştıracak yerler yapılırdı.

Yarışmaya katılacaklar belirlenen yere ayaklarından birini koyarak ve istedikleri bir durumu alarak taşı fırlatırlardı. Bu atışlar, 3 kez tekrarlanır ve sırası gelen sporcu atılan taşı alırdı. Taş atışlarında belli bir teknik yoktu. Hakem Kurulu’ndaki görevlilerde taşın düştüğü yere işaret koyarlardı. Böylece kim taşı daha uzağa atarsa o kişi gösteri için ortaya konan ödülü alırdı.

Bu biçimleme günümüzdeki disk ve gülle atma yarışmalarına bir yaklaşım olarak kabul edilir. Eski Yunanlılar’da ve olimpiyatlarda gülle yerine 6.5 kg ağırlığında taş veya metal parçaları ile atış yarışmaları yapılırdı. Bu tür yarışmalar daha sonra tüm toplumlara yerleşmeye başladı. Atma aracı olarak kullanılan ham demir ve diğer madenlere dönüştürüldü. Yunanlılar demiri eriterek bugünkü güllenin şekline benzer gülle yaptılar. 1866’da kurulan Amatör Atletik ilk atletizm müsabakalarını düzenledi. Böylece gülle de atletizmde yerini bilimsel ve teknik olarak almaya başladı. Gülle 1896’dan itibaren Modern Olimpiyatları’nda yer aldı.

Uygulanacak Genel Kurallar

Ad:  Gülle atma-5.jpg
Gösterim: 12647
Boyut:  15.7 KB

Tüm yarışmalar süresince kullanılacak gülleler Organizasyon Kurulu tarafından verilecektir.
Sporcu ve sporcuların kendileri veya sponsorları tarafından temin edilerek yarışmaya getirilen güllelerde IAAF onayı ve sertifikası aranacaktır. Bu gülleleri Organizasyon Kurulu kontrol ederek onayladıktan sonra kullanılmasına izin veri,lecektir. Getirilen gülleler organizasyon kurulunun verdiği güllelerle aynı model veya marka ise getirilen güllelerin kullanılmasına izin verilmeyecektir.

Atış yaparken yarışmacı herhangi bir yolla, örneğin, iki ya da daha çok parmağını bandajlamak ya da vücuduna ağırlık bağlamak gibi kendisine yardım veya avantaj sağlayacak her hangi bir araç veya malzeme kullanmayacaktır. Bandajlar eller ve parmaklar üzerinde, iki ya da daha çok parmağın birlikte bandajlanmaması kaydıyla sürekli olabilir. Bu bandajlar yarış başlamadan önce yarışma hakemi tarafından kontrol edilir. Yarışma sırasında atış yaparken eldiven kullanılamaz.

Daha iyi bir kavrama sağlayarak, güllenin el içinden kaymasını önlemek maksadıyla ellerin içine sürmek için toz şeklinde uygun bir maddeyi sürmeye izin verilir. Yarışmacılar bu maddeyi boyunlarına da sürebileceklerdir. Ayrıca bu toz maddeyi gülleyede sürebilirler.

Gülle atmaya sporcu çemberin içine girmek suretiyle, duruş pozisyonu alarak başlayacaktır.
Yarışmacı atışını yaparken veya yaptıktan sonra çarpma takozunun içine dokunabilecektir.
Yarışmacı atma çemberi zeminine veya çarpma takozuna hiçbir madde süremez. Atma çemberi zeminini ayakları ile bozamaz.

Hatalı Atışlar


Çemberin içine girip atışa başladıktan sonra, çemberin üzerine ya da dışarısına vücudun herhangi bir kısmı ile temas ederse, çarpma takozu iç kısmı hariç olmak üzere hatalı atış yapmış sayılır.
Eğer atılan güllenin zeminle ilk teması, atış alanını sınırlayan çizgiyle veya bu çizginin dışındaki zeminle ya da başka bir nesneyle olursa hatalı atış yapmış sayılır.
Yarışmacı attığı güllenin zemine düşmesini beklemeden atış çemberini terkederse hatalı atış yapmış sayılır.
Çemberden yaptığı atışlarda, yarışmacı çemberi terkederken çemberin üstü ya da çember dışındaki zeminle ilk teması yarı çap çizgisinin gerisinden olacaktır.

Çemberin üstü ile, ya da çemberin dışındaki zeminle yapılan ilk temas atışı terk etme olarak kabul edilecektir.

Mesafe Ölçme


Her atışın ölçümü atıştan hemen sonra yapılacaktır. Ölçülen mesafe eğer tam mesafe değilse, ölçülen mesafenin aşağısındaki en yakın 0.01 m. değerinde kaydedilir.
Güllenin atış alanı içindeki zemine düşmesiyle oluşan çukur çemberine en yakın izden, atış çemberinin iç kenarına kadar ve çember merkezinden gececek şekilde ölçülecektir.
Atış alanı, atılan güllenin düştüğü yerde iz bırakabilecek yapıda curuf, kül ya da çim gibi uygun malzemeden yapılmış olacaktır.

Atış ve Teknikler

Ad:  Gülle atma.jpg
Gösterim: 12611
Boyut:  12.1 KB

Yarışmacı atış hareketine sabit bir duruşla başlar gülle tek elle ve çeneye yakın tutulacak, atış süresince bu el başlangıç durumundan aşağıya düşmeyecektir. Süzülüş ile gülle atışına geçilmesi arasındaki hareketler birbirine bağlı ve tempolu ve de kesintisiz yapılır.
Günümüzde gülle atışı zihinsel hazı rlık gerektiren ve uygulama teknikleri olan bir spor dalıdır. Gülle atmada 3 teknik kullanılır.
  1. Durarak atma
  2. Kayarak atma
  3. Dönerek atma
Gülle atmaya başlarken atıcı sırtını atış yapacağı atma alanına çevirir. Vücut ağırlığı sağ bacak üzerine verilir ve sol ayak yukarı kaldırılır. Sporcunun vücudu T şeklini alır. Geriye doğru kayma hareketi yapılır, sol ayak ise atma takozunun iç kısmına dayanır. Sol kol geniş bir açı yaparak atış yönü istikametinde açılır, sağ ayak ise atış yönüne doğru çevrilir etrafında 180 derecelik bir dönüş yapılır ve gülle omuz hizasından bilek ve parmak uçlarının yardımı ile bütün güçle itilerek atılır.

MsXLabs.org
-derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
14 Eylül 2006       Mesaj #2
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi

Gülle atma genel kuralları nelerdir?


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Gülle.jpg
Gösterim: 12852
Boyut:  45.3 KB
Küresel bir ağırlığın omuzdan fırlatılmasına dayanan pist ve alan sporu. Eski taş fırlatma sporundan geliştirilmiştir.

TARİHÇESİ:
Gülle, eski taş fırlatma sporundan geliştirilmiştir. Taş yerine gülle (top güllesi) ilk kez İngiliz ordusundaki spor gruplarınca kullanıldı. Önceleri güllenin ağırlığı 3,63 – 10,9 kg. arasında değişmekteydi. 1896’daki ilk modern Olimpiyat Oyunları’nda ve uluslararası karşılaşmalarda, erkeklerde 7,26 kg. ve bayanlarda 4 kg’lık standart ağırlıklı gülleler kullanılmaya başlandı.
Geçmişte gülle atıcıları bakış yönünün atış yönüyle dik açı yaptığı bir duruşla atışa başlardı. 1950’lerde Parry O’Brien (USA) atış yönüne sırtı dönük bir duruşla atışa başlama tekniğini geliştirdi. Böylece 90 derece yerine 180 derecelik bir dönüş yaparak gülleyi daha uzağa atma olanağını buldu. Gülle atmada çok başarılı olan O’Brien’nin tekniği bütün dünyada benimsendi. Randy Matson (USA) 1965’te dünya rekorunu 21 m’nin üzerine çıkardı. Daha sonra rekor 22 m’yi aştı.

REKORLARI: Gülle atma tekniğindeki sürekli gelişmeler bu alandaki rekor uzaklığın iki katına çıkarılmasını sağlamıştır. Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu’nun (IAAF) kabul ettiği ilk resmî dünya rekoru J. M. Mann’ın (USA) 1876’da elde ettiği 9,44 m’lik derecesidir. Şu an erkeklerde dünya rekorunu elinde bulunduran Randy Barnes’ın (USA) derecesi 23,12’dir. Randy Barnes bu rekorunu 20/05/1990 tarihinde elde etmiştir. Bayanlarda ise dünya rekorunu elinde bulunduran Natalya Lisovskaya’nın (URS) derecesi 22,63’tür. Natalya Lisovskaya bu rekorunu 07/06/1987 tarihinde elde etmiştir.

AĞIRLIĞI: Erkeklerde 7,257 kg. ve bayanlarda 4 kg’dır. Bayanlarda okul karşılaşmalarında daha hafif gülleler de kullanılmaktadır.

YAPISI: Genellikle güllenin yüzeyi demir ya da pirinçten yapılır; pirinçten daha sert herhangi bir maden de kullanılabilir. İçi ise kurşun veya benzeri bir madde ile doldurulur. Yüzey, düzgün bir küre şeklinde olmalıdır.

KURALLARI: Çapı 2,135...
Son düzenleyen _Yağmur_; 20 Temmuz 2016 09:04
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2012       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

Gülle atma


MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Ad:  Gülle-2.jpg
Gösterim: 13624
Boyut:  10.9 KB
Bir atletizm dalı. Omuz üzerinde tutulan güllenin, belirli kurallara uyarak, tek kolla alabildiğince uzağa fırlatılmasına dayanır. 1850 yılında İngiltere'de doğan bu sporda kullanılan gülle; demir, pirinç ya da benzeri bir metalden yapılmış, içi dolu bir araçtır. Ağırlığı erkeklerde 7,257 kg., bayanlarda 4 kg.dır.

Gülle atma

Yrd. Doç Dr. İlhan Ağırbaş

Sözlük anlamı: Küresel bir ağırlığın omuzdan fırlatılmasına dayanan pist ve alan sporudur.(1)
Günümüzde M. Ö. 3. yüzyıldan kalma bronz taş atıcısının heykelleri vardır. (Resim 1) O çağlarda güreşçiler tutuşu ve ensedeki kaslarını kuvvetlendirmek amacı ile içi kurşun doldurulmuş taş atarlardı.(4)
Taş yerine gülle (top güllesi) ilk kez İngiliz ordusundaki spor gruplarında kullanıldı 16 İngiliz Pfund (7,257 kg.) ağırlığında ve 7 İngiliz ayağı (2.134 m.) genişliğinde bir alandan atıldı. Bu mesafe 1857 yılından beri geçerlidir.(6) Daha sonra diğer ülkelerce benimsenmesi ile uluslar arası geçerlilik kazandı. (4)
Gülle atma branşı 1896 yılındaki ilk Modern Olimpiyatlardan bu yana olimpiyat disiplinidir. Fakat ilk geçerli dünya rekoru 1909’da 15.56 m. ile Amerikalı R.Rose’nin derecesi kabul edilmiştir .

Bayanlarda ise ilk Dünya rekoru 1934 yılında G. Mauermayer (Alman) tarafından 14.38m. ile elde edildi. Bayan güllesinin ağırlığı ise 4 kg. olarak kabul edildi. (3)

Gülle atmada önemli kilometre taşlarından bir tanesi P.O.Brien’dir. O güne kadar 90˚ olan dönme atışını P.O.Brein değiştirdi. İlk defa sırtı atış yönüne dönük olarak yani 180˚ lik atış açısı ile atış tekniğini geliştirdi. 1956 ve 1960 Olimpiyat şampiyonluğunu elde etti.
P.O.Brein gülleyi 20 metrenin üzerinde atmayı kafasına koymuştu. Arabasında sürekli bir gülle taşır nerede aklına gelirse uygun bir yer bulur, saatlerce gülle atardı. Kısa süre sonra onu gülle atma tiki olan adam diye çağırmaya başladılar. Dünya şampiyonu olduğu sürece bu ünden rahatsızlık duymadı.
P. O. Brein gülleyi ilk defa 1953 yılında 18.00metrenin üzerin de atmayı başardı. Üç yıl sonrada 1956 yılında 19.00 metrenin üzerine taşıdı en son kırdığı dünya rekor 1959 yılında 19.30 m. oldu.
Güllenin hızlanmasını geliştirici ilave teknik gelişimini Sovyet antrenörleri sağladı. “Kalçanın omuzlardan önce dönmeye başlaması dolayısıile ayak ve bacağın dönüş hareketine öncelikli olarak katılması“(5)

Doğu Alman Güllecileri yeni bir varyasyonu tartışmaya açtılar “Kısa- Uzun-Varyasyonu”
· Kısa bir kayma hareketi ile kayma ayağını çemberin ilk yarısında yere basarak iki bacak arasındaki mesafeyi uzattılar ve itme fazında güllenin yolunu uzun tutarak daha etkili bir itiş olanağı sağladılar. (6)

1972 yılında herkesi heyecanlandıran dikkatleri üzerine çekilen yeni bir teknik geliştirildi. İlk uygulayıcısının adı ile Barışnikow yada Dönerek atma tekniğidir. Burada amaç hızlanma yolunu uzatarak bir avantaj elde edebilmektir. Nitekim 22 metrelik dünya rekorunun geliştirilmesinde büyük etkisi vardır.

Gülle demirden, pirinçten yada pirinçten daha yumuşak olmayan bir maddeden yapılır yada bu madenlerin içi kurşun yada başka bir madde ile doldurulur. Yüzeyinin düzgün bir küre biçiminde olması zorunludur.

Gülle atma çemberinin önüne konan çarpma takozu iç kenarı çemberin iç kenarına tamamen uyacak bir kiriş biçiminde ağaç yada diğer uygun bir maddeden yapılır. Yere çok sağlam ve kıpırdatılmayacak bir şekilde yerleştirilmelidir.

Çarpma takozunun içten uzunluğu 1.21-123 m., genişliği 11.2-11.6 cm. yüksekliği 9.8 -10.2 cm. olmalıdır.

Çemberi atış yönüne dik açı ile tam ortadan ikiye bölen çizgi iki yana en az 75cm. uzatılır 50mm. eninde beyaz olarak çizilir. (8)
Atış sonrasında bu çizginin gerisinden çıkılmalıdır. Atış sonrası önden çıkış fauldür.

GÜLLE ATMA KAYMA TEKNİĞİ


Gülle atmadaki başarıyı etkileyen en önemli faktör kuvvettir.

Güle atmanın karakteristik yapısını belirleyen özellikler şunlardır.
* Kısa bir hızlanma mesafesi, (Diğer atma branşlarına göre)
* Çok kısa bir zamanda özellikle itme fazında büyük bir itme gücünün devreye sokulması.
Yukarıdaki nedenlerle geçtiğimiz yıllarda kat edilen mesafenin arttırılmasına ve mümkün olduğu kadar düz bir çizgide atışın gerçekleştirilmesi konularında uğraş verilmiştir.
Teknik açıdan başarılı bir atışın gerçekleştirilebilmesine etki eden faktörlerse,
* Kişinin yapısına uygun, biomekanik açıdan en elverişli başlangıç pozisyonunun alınması,
* Bütün sistemi etkileyecek ilk hızlanma için aktif bir başlama fazı,
* Çabuk, yatay, sürat kaybetmeden aynı zamanda vücudu itmeye hazırlayan bir kayma hareketi,
* Mümkün olan en kısa sürede kaymadan itme hareketine geçiş,
* Güllenin asıl hızının kazanacağı patlayıcı bir itiş hareketinin gerçekleştirilmesi.(2)

BAŞLAMA POZİSYONU


Başlama fazı biomekanik açıdan direk olarak atılan mesafeye etkisi yoktur. Bu fazda henüz gülleye etki edecek bir şey yapılmaz. Başlama pozisyonunun en önemli görevi atıcıyı biomekanik açıdan en uygun hız alma yolunun başına getirmektir. Bunun için gerekli olan gevşek bir başlangıç hareketidir.

Başlama pozisyonu : Atlet sırtı atış yönüne dönük olarak çemberin içersinde dik olarak durur.

Gülle atış elinin parmaklarla el ayasının birleştiği yerde tarak kemi kleri üzerine başparmak ve parmaklar yanlara doğru hafif gergin açılarak tutulur. Çenenin sağ altbölümüyle boyun arasındaki üçgen bölgeye yerleştirilir.

Başlama hareketi farklıdır. (Savurma bacağını ekstrem yükseğe kaldırılarak, savurma bacağının minimum yükseğe kaldırılarak, savurma bacağı kullanılmadan.)
Başlangıç için ikinci versiyon tavsiye edilir. Çünkü denge problemi olmaz, daha gevşek start pozisyonu sağlanabilir.
Vücut dik duruş pozisyonundan, omuzların dengesini bozmadan öne doğru eğilir. Buna paralel olarak destek ayağı (sağ) bükülür, aynı anda da sol ayak geriye doğru (Kalça hizasından yüksek olmamak kaydı ile) savrulur ve hemen arkasından tekrar destek ayağının yanına yaklaştırılır. Aşağı yukarı bir ayak gerisine getirilir.
Vücut ağırlığı sağ ayak üzerindedir. Bakışlar atış istikametinin tersine-aşağı, çaprazdır. Sol el atış yönüne karşı yöndedir.
Böylece Başlama hareketinin sonunda start pozisyonuna gelinir. Bu konumda Gülle izleyeceği yolun en alçak noktasına gelmiştir. Bu sıradaki gövde ile bacak arasındaki açı (kalça açısı) 50 ° destek ayağının diz açısı ise aşağı yukarı 100° dir. (2)

START FAZI


Savurma bacağının aktif harekete katılması ve sağ bacağın gergin hale gelmesi ile birlikte atış için gerekli olan ilk pozitif hız kazanımı bu fazda meydana gelir. Güllenin uçuş hızının %15-20’si bu fazda meydana gelir.

- Savurma bacağının, devreye girmesi dizin aktif olarak açılımı ile birlikte olur. Bacak yerden ve hızlı bir şekilde atış istikametinde hareket eder. Ağırlık merkezinin yerden yükselmemesi için geriye doğru itilen ayağın kalça yüksekliğini geçmemesi gerekir.

- Sağ bacağın gerilmesi de, yerden ve atış istikametine doğru gerçekleştirilir ( Optimal itiş açısı 60 ° ). İtiş taban ve topukla gerçekleşir. Topuğun deveye girmesi ağırlık merkezini aşağıda tutabilmek için uygun şartları oluşturur.

- Start pozisyonuna göre Gövdenin pozisyonu değişmez. Bacağın itişi ve savurma bacağı hareketiyle birlikte vücut bir parça doğrulmuş durumdadır. (Start pozisyonuna göre aşağı yukarı optimal 15-20°) Bu doğrulma, güllenin hareket doğrultusunda bir miktar yükselmesine yol açar. (2)

KAYMA FAZI


Kayma fazında bütün sistem, atlet ve güllenin yerle teması kesilir. Gülleye tekrar aktif olarak etki edebilmek için bu fazın mümkün olduğu kadar çabuk bir şekilde aşılması gerekir.
Buradan çıkan sonuca göre kayma hareketinin çabuk ve yere yakın bir şekilde aşılması gerekir.

Kayma fazının en önemli işlevi vücudun itmeye hazır hale gelmesidir. Gülle kayma fazı esnasında ayağı geçer ve omuz ekseni konumunu değiştirmezken kalça ekseni atış yönüne doğru döner.

Kayma bacağı itişini tamamladıktan sonra dizden bükülür ve ayak ucu sola döndürülerek yere konuşlandırılır bu aynı zamanda sağ kalçanın da öne doğru dönüşüne neden olur.

Aynı anda savurma ayağı da aktif olarak yere konur. Bacak ve kalçanın öne doğru dönüşü (bu esnada omuz ekseni hala başlangıç konumundadır) gövdenin hafif doğrulmasına neden olur; Gülle hareket yolu üzerinde bir parça daha yükselir. (Aşağı yukarı 15-20 °)

Gövdenin aktif doğrulması mutlaka önlenmelidir.
Atıcı itiş fazında hızlanma yolunu uzun tutabilmek için bütün dikkatini güllenin atış istikametinin tersi yönde en uzak noktada tutmalıdır. (2)

GEÇİŞ FAZI


Geçiş fazı kayma hareketinden etkili bir itme hareketine geçişi koordine etmelidir.

Öncelikle sağ ayak yere konuş esnasında meydana gelecek olan frenleme etkisini amortize etmelidir.

Bu nedenle sağ ayağın diz açısı aşağı yukarı 120 ° açı ile bükülü olarak ayak ucunda yere konmalıdır. (resim) ayak ucu aşağı yukarı atış yönüne 110-120° açı ile yere konur.

Atletin sağ bacağının çabuk açılmaya başlaması buna bağlı olarak 2. pozitif hızlanmanın uygulanabilmesi, kayma öncesi başlangıçta gülleye uygulamış olduğu kuvvet ve sürate bağlıdır.

Geçiş fazı (Kaymadan sonra sağ ve sol bacağın yere konduğu zaman farkı) çok kısa sürmelidir.

Sol bacağın yere konuşu aktif olmalıdır. Ayağın iç kenarı çarpma tahtasından yarım ayak geriye konur. İtme fazında uzun ve iki ayağın etkin bir şekilde hızlanmaya etkisini sağlamak için güllenin geçiş fazında mümkün olduğu kadar az yol kat etmesi gerekir. Bu yüzden vücudun üst kısmı gülleyi mümkün olduğu kadar geride tutabilmek için bu faz esnasında pozisyonunu değiştirmemelidir.

Sağ ayağın yere bastığı anda omuz ekseni (Sağa doğru dönüktür ve kalça ekseni ile aralarında 90 ° lik bir açı vardır.) daha sağ bacağın üzerindedir. Sol bacağın yere konması esnasında sağ omuz buna bağlı olarak gülle sağ bacağın üzerinde kalmalıdır.
Omuz ekseni sol kolun hala geriye dönük halini koruyacak kadar dönebilir. (yandan bakıldığında) Sol omuzun sağ omzu geçmemesi gerekir. Kalça açısı aşağıdan sağ bacağın yere konuşunda 90°, sol bacağın yere konuşunda 100° yi geçmemelidir (2)

İTME FAZI


Güllenin asıl uçuş hızının %80-%85’ı bu fazda ortaya çıkar. Gerekli şartlar ise şunlardır.
· Büyük bir itme gücü.
· Optimal uzun bir yol(Güllenin yolunun Erkeklerde 1,65m. bayanlarda 1.55m.uzunlukta olmasına dikkat edilmelidir)
· Çok kısa bir zaman birimi (0,2 saniyenin altında)
Sol bacağın yere konmasından sonra (Gülleci bu anda en uygun itme pozisyonundadır) Fikse edilmiş vücudun sol tarafı etrafında patlayıcı bir itme ve dönme hareketi başlar.
Sağ bacağın öne ve yukarı açılımı ile gergin hale gelmesine bağlı olarak Sağ ayak, diz ve kalçanın sağ tarafı Kalça ekseninin atış istikametine paralel hale gelinceye kadar dönmeye devam eder.

Omuzlarda dönüşe katılır kalçaya atış yönüne paralel hale gelir (Dirsek atış yönüne dönmüş ve güllenin arkasında yer alır) Omuz ve kalça ekseni birbirine parelel ve dik açıda durmasına yardımcı olan sol koldur.
Gülle kalça ekseninin atış yönüne dik açı konumuna geldiğinde boyundan ayrılır.

Sol bacak önce dayanma ve kaldıraç fonksiyonu görür. Fakat son aşamada yukarı doğru açılma ve itme hareketine yardımcı olur.
Atış tüm vücudun ve kolun gerilmesi açılması ve arkadaki hatta iki bacağın yeri iterek (Atış esnasında iki bacak arasındaki aralığa bağlı olarak) en uygun 41 ° lik atış açı ile terk eder. (2)
21 m. ve üzerinde bir atış için 13m/s. nin üzerinde bir atış süratine ihtiyaç vardır.

A. MAHERAS’a göre atış yüksekliğine ve hızına bağlı olarak değişen atış açılarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz

KAYNAKLAR
1-) Ana Britanika Ansiklopedi, İstanbul, 1988, Cilt 10, S.147
2-) BAUERSFELD, K.H.; SCHRÖTER, G.: Grundlagen der Leichtathletik, Berlin, 1980, S. 296-300
3-) Der Sport Beook Haus Spor Ansiklopedisi, Wiesbaden, 1971, S. 260
4-) DİEM C.: Welt Geschichte des Sports und der Leibeserziehung, Stuttgert,
1960, S.156
5-) İŞLER, M.: Atletizm, Ankara,1997, S. 352
6-) JONATH; U.; HAAG, E.; KREMPEL,R.: LeichtathletikS.43-71
7-) MAHERAS, A.: Gülle Atmada Optimum Atış Açısı, Atletizm Bilim Ve Teknoloji
Dergisi 17. Sayı Ankara.1995 S 26
8-) TEKİL N.: Atletizm İstanbul, 1984, S. 122

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 23 Haziran 2016 18:09
Sen sadece aynasin...
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2016       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Güllenin tutuluşu


Gülle el ayası ile değil parmakların kaidesi ile tutulur.Bu tutuşta başparmak ve küçük parmak açılarak diğer üç parmak diğer üç parmak güllenin arkasında destek durumundadır.gülle boyun kemiği ve boşluğu arasında boyuna dayanarak çenenin altına yerleştirilir.Baş ve küçük parmak öne bakar.Bilek geriye bükülür sağ dirsek iyice açık olmamak üzere tutulur ve gülleyi rahatça taşımasına yardım eder.Sağ kol omuz hizasında yere paraleldir.

Gülle el ile değil parmakların içinde tutulur. Başparmak ve küçük parmak açılarak diğer üç parmak güllenin arkasında destek durumundadır. Gülle, çenenin hizasına yerleştirilir. Sağ kol omuz hizasında yere paraleldir.
Atış çemberi içinde dairenin arka kısmında sırt atış yönüne dönük olarak durulur. Sağ ayak öndedir. Sağ ayak burnu çemberin çevresine değer. Sol ayak ucu çerçeveden 40 cm geridedir.

Güllenin Özellikleri



Ad:  Gülle.jpg
Gösterim: 11533
Boyut:  39.4 KB

Ağırlığı: Erkeklerde 7,257 kilogram, kadınlarda ise 4 kilogramdır. Kadınlarda okul yarışmalarında daha hafif gülleler de kullanılır.

Güllenin Yapısı


Güllenin yüzeyi demir ve ya pirinçten yapılır. Pirinçten daha sert herhangi bir maden de kullanılabilir. İçi ise kurşun veya benzer madde ile doldurulur. Yüzeyi ise pürüzsüz bir küre şeklinde olmalıdır.

Rekorlar


Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu’nun kabul ettiği ilk resmi dünya rekoru J.M. Mann tarafından 1876 yılında elde ettiği 9.55 m’lik derecesidir. Şu an erkeklerde dünya rekoru Amerikalı Randy Barnes’ın derecesi 23.12 ‘dir. Barnes bu rekorunu 20 Mayıs 1990 tarihinde elde etmiştir.

Kadınlarda ise dünya rekoru Sovyetler Birliği ülkesine bağlı Natalya Lisovskaya’nın derecesi 22.63’tür. Lisovskaya bu rekorunu 7 Haziran 1987 tarihinde elde etmiştir.

Başlangıç duruşu



Ad:  Gülle Atma.jpg
Gösterim: 11291
Boyut:  28.0 KB

Atış çemberi içinde dairenin arka kısmında sırt atış yönüne dönük olarak durulur. Sağ ayak önde ve orta çizgiye yerleştirilir.Ayak burnu çemberin çevresine değer. Sol ayak ucu çerçeveden 40-42 cm geridedir. Vücut ağırlığı düz olan sağ ayak üzerindedir. Gözler 5-10 mt ileriye bakar. Sol kol yukarıda baş üzerinde rahat ve yumuşak tutulur. Atıcının dikkati tamamen atış hareketine verilmiştir.

T ve çömelme pozisyonu


Bu pozisyonlarda vücut çok yumuşak olmalıdır. Sol topuk kalça hizasına yükseltildiği zaman vücudun üst kısmı rahatlıkla öne doğru hareket eder. Sol ayağın yukarı ve geriye hareketi ile bir yarım daire meydana gelir. Kalçaların biraz yukarısından itibaren vücudun üst kısmı yere paralel olarak öne doğru eğilir. Sol ayağın hareketi esnasında sağ yak topuğu hafifçe yükseltilir. Bu şekilde vücut ağırlığı ayak burnu ve taban üzerindedir. (T pozisyonuna gelinmiş olur). Sol ayağın yarım daire hareketi tamamlanırken sağ ayak dizden bükülür. Vücut bu çömelme pozisyonunda vücut ağırlığı yine bükülü sağ bacak üzerinde olmak üzere çöker.

Çömelme pozisyonun da sol kol aşağıya iner önde serbest bükülü olarak tutulur. Bunun iki sebebi vardır. 1.Çömelme pozisyonunu temin 2. Denge sağlama.Sağ dirsek aynı kol gülleyi taşıdığı için fazla kuvvet sarf edilmeden rahatça vücuda yaklaştırılır.Gözler 1-2 metre ileriye bakar.Sol ayağın yarım daire hareketi tamamlandığı zaman sol ayak bileğinin ön tarafı sağ ayağın topuğuna çengellenir.Ayak burnu yere temas edecek şekilde yere değdirilir.

Kayma hareketi



Ad:  Gülle Atma-2.jpg
Gösterim: 11324
Boyut:  42.2 KB

Bu hareket çömelme hareketinden başlar.Aynı anda yapılan üç bölümü vardır. Kalçalar geriye düşürüldüğü zaman sol ayakla geriye tekme atılır. Vücut ağırlık merkezi geriye getirilir aynı zamanda sağ ayağın sürüş hareketi ayak burnu ve tabanının çekilmesi ile başlar. Öndeki sağ bacak gerilir ve mümkün olduğu kadar vücudun altına getirilir. Bu hızlı hareketten sonra sağ ayak tabanı ve ayak uçlarından atış istikametinin kırk beş derece solunda ve dairenin içine düşürülür. Aynı anda sol akta geriye gider sol ayak tahtanın yakınına ve orta çizginin soluna getirilir. Kalçayı geriye doğru düşürmek kaymayı kolaylaştırır sıçramaya mani olur. Kaymada ayaklar çok seri hareket edecek çömelme pozisyonu bozulmayacak yani vücut doğrulmayacak.

Atış



Ad:  Gülle Atma-3.jpg
Gösterim: 12587
Boyut:  22.6 KB
Atış Hareketi ve Güllenin Elden Çıkışı

Atış hareketi sol ayak yere iner inmez başlar. Sağ ayağın yukarı ve ileri doğru pitov hareketi başlamadan ayak yere gelir. Bu hareket esnasında vücudun ve sol kolun öne gitme hareketi biraz geciktirilir. Vücut yukarı doğru hareket etmeye başladığı zaman ağırlık hafifçe kırık sol bacağa geçer. Sağ ayağın hareketi biter gülle ve vücut ağırlık merkezi sol bacak üzerinde iken sağ kolun atış hareketi başlar.

Sağ kolun itme hareketi başladığı zaman dirsek omuz hizasındadır. Gülle bir patlama gibi bilek ve parmak uçlarının yardımı ile elden çıkarılır. Bu hareketten dolayı atıcı açılmış olur. Sol ayağın parmaklarının üzerinde durulur. Fakat burda bir pivot hareketi yoktur. Atış esnasında sol kol pasif sadece atıcının dengeini bulmaına yardım eder. Atış hareketi esnasında güllenin bir doğru üzerinde harekerini sağlamak için sol kol ve baş kol hareketi başlamadan önce hafif sol düşürülür.

Bu aynı zamanda güllenin sol bacak ve ağırlık merkezi üzerine alınmasını sağlar. Bu demektirki gülle ağırlık merkezi ve sol ayak bir doğru üzerindedir.Sonuç olarak bütün hareket atış esnasındaki tam hıza ulaşıncaya kadar rahat ve yavaş gelişen bir hızlanma hareketidir.

Atıştan Sonraki Duruş



Ad:  Gülle Atma-4.jpg
Gösterim: 11377
Boyut:  25.8 KB

Atış çok yüksek hareket miktarından dolayı sol bacak yerden kalkar ve dengeyi sağlamak için sağ ayak öne getirilir.

Hatalı Atışlar

  • Çemberin içine girip atışa başladıktan sonra, çemberin üzerine ya da dışarısına vücudun herhangi bir kısmı ile temas ederse, çarpma takozu iç kısmı hariç olmak üzere hatalı atış yapmış sayılır.
  • Eğer atılan güllenin zeminle ilk teması, atış alanını sınırlayan çizgiyle veya bu çizginin dışındaki zeminle ya da başka bir nesneyle olursa hatalı atış yapmış sayılır.
  • Yarışmacı attığı güllenin zemine düşmesini beklemeden atış çemberini terkederse hatalı atış yapmış sayılır.
  • Çemberden yaptığı atışlarda, yarışmacı çemberi terkederken çemberin üstü ya da çember dışındaki zeminle ilk teması yarı çap çizgisinin gerisinden olacaktır.
  • Çemberin üstü ile, ya da çemberin dışındaki zeminle yapılan ilk temas atışı terk etme olarak kabul edilecektir.

Mesafe Ölçme

  • Her atışın ölçümü atıştan hemen sonra yapılacaktır. Ölçülen mesafe eğer tam mesafe değilse, ölçülen mesafenin aşağısındaki en yakın 0.01 m. değerinde kaydedilir.
  • Güllenin atış alanı içindeki zemine düşmesiyle oluşan çukur çemberine en yakın izden, atış çemberinin iç kenarına kadar ve çember merkezinden gececek şekilde ölçülecektir.
  • Atış alanı, atılan güllenin düştüğü yerde iz bırakabilecek yapıda curuf, kül ya da çim gibi uygun malzemeden yapılmış olacaktır.

Atış ve Teknikler


Yarışmacı atış hareketine sabit bir duruşla başlar gülle tek elle ve çeneye yakın tutulacak, atış süresince bu el başlangıç durumundan aşağıya düşmeyecektir. Süzülüş ile gülle atışına geçilmesi arasındaki hareketler birbirine bağlı ve tempolu ve de kesintisiz yapılır.

Günümüzde gülle atışı zihinsel hazı rlık gerektiren ve uygulama teknikleri olan bir spor dalıdır. Gülle atmada 3 teknik kullanılır.
  1. Durarak atma
  2. Kayarak atma
  3. Dönerek atma
Gülle atmaya başlarken atıcı sırtını atış yapacağı atma alanına çevirir. Vücut ağırlığı sağ bacak üzerine verilir ve sol ayak yukarı kaldırılır. Sporcunun vücudu T şeklini alır. Geriye doğru kayma hareketi yapılır, sol ayak ise atma takozunun iç kısmına dayanır. Sol kol geniş bir açı yaparak atış yönü istikametinde açılır, sağ ayak ise atış yönüne doğru çevrilir etrafında 180 derecelik bir dönüş yapılır ve gülle omuz hizasından bilek ve parmak uçlarının yardımı ile bütün güçle itilerek atılır.

OYUNSAL ALIŞTIRMALAR


1.Gerilmiş yüksekse ip üzerinden top atıp tutma.Kapalı spor salonunda voleybol sahası ve ağından açık havada yüksek atlama sehpaları arasında 2-2.5 metre yüksekliğinde 10 metre genişliğinde ip gerilir.Gerilen ipin her iki tarafına 10 metrelik bir oyun sahası işaretlenir.Öğrenciler iki gruba ayrılarak kendi sahalarını iyi müdafaa edecek şekilde saha içine dağılırlar.İp üzerinden karşı tarafa atılan sağlık topu yere düşürülmeden tutulur.Topu tutan öğrenci atılacak yöne yan durur sol elin yardımı ile sağ elle topu ip ve ağ üzerinden karşı tarafa atar.Eğer top yere düşerse topu atan taraf bir puan kazanır.Oyun bir sağlık topu ile oynandığı gibi birkaç top ile de oynanabilir.Yalnız atış ve tutuşlarda herhangi bir sakatlanmaya meydan vermemek için dikkatli olunmalıdır.

Oyun değişikliği;
  • a.Top elin yardımı ile sağ elle geriye doğru hız alarak öne üç adım aldıktan sonra atılabilir.
  • b.Dizleri biraz büküp kalçayı aşağı düşürerek atılabilir.
2.Spor sahası veya kapalı salonun bir kenarından en az atışla hangi grup uzağa atacak.Öğrenciler sağlık topu sayısına göre gruplara ayrılırlar gruplar birbirinden 2-3 metre aralıkla spor sahasının yan kenarı üzerinde arka arkaya dizilirler.Öğretmenin işareti ile birinci grup atış yönüne yan durarak atışını yapar.Karşı kenara kadar yapılan atışlar sayılır.

3.Grupça sağlık topunu yada gülleyi yukarı atma oyunu.Gülle atma sahasının uzun kenarına yüksek atlama sehpaları arasına ip gerilir.Her atıştan sonra ip yükseltilir.Her atış yerinde çömelik atış yerine yan dönerek öne üç adım alarak sağlık topu atılır.Atan öğrenciler diğer atış yerine geçerler.Bu oyun ferdi oynandığı gibi grupça da oynanır.Hangi gruptan kaç kişi daha yüksekten atacak?Atışların çift elle ve atışta vücudun gerilmesine dikkat edilmelidir.

4.Grupça sağlık topu atıp tutma oyunu.

TEKNİĞE YÖNELİK ALIŞTIRMALAR


Durarak atma gülle atmanın temelini teşkil eder.Bu nedenle harekete yönelik alıştırmalarımızda ağırlık durarak atmaya verilecektir.
  1. Atış yönüne yan durup durarak atışlar.Durarak atışların amaçları:Atışta kalçayı yön döndürüp bacakları germe ile itiş hareketini çocuğa kavratma.
Ayrıca atış kolunu doğru kullanma içinde atışlar yönüne adım alarak da yapılabilir.
  1. Atış yerine yan durup sağ bacakla adım aldıktan sonra durarak atma ;Burada amaç harekette koordine kazanmaktır.
  2. Aynı alıştırma ile ya sağ bacağı sol bacak üzerinden alarak yada savurma bacağını hafif kaldırarak atışlar.Kayma veya çapraz adımdan sonra sol bacak çabucak çekilip atış durumuna getirilir.Sol ayak kalça ve sol omuz aynı doğrultuda olup vücut ağırlığının büyük bir kısmı sağ bacak üzerindedir.
  3. Yüksek atlama sehpaları arasında ipler teşkil edilen pencere arsından durarak atışlar amaç atışta gülleyi arzulanan yüksekliğe itebilme alışkanlığı kazandırmaktır.
  4. Atış çember. İçinde veya işaretlenen bölgeler arasında araçsız grupça geriye kayma alıştırmaları.

AMACA YÖNELİK ARAŞTIRMALAR


Alıştırma 1: Sırt atış yönünü gösterecek şekilde atış durumuna gelerek atma bu araştırmada atış yönüne yan duruş vaziyeti de gövde 80-90 derece döndürülür.Atışta her iki bacak ayak uçlarına kadar gerilir.Bu tür durarak atma bol bol tekrarlanır atış hareketinin öğrencilerde otomatik halde getirilmesi sağlanır.

Alıştırma 2: Aynı araştırmada sağ bacak dizden hafif bükülerek gövde döndürülür.Aynı anda sol bacak atış yönüne doğru uzatılır.Her iki bacağın yere temasında kalça döndürme ile sol kol gövdenin yanından geriye götürülür kol geriye savrulmaz.Arka bacak gülle eli terk ettikten sonra yerden kesilir.Her iki alıştırma türü güllenin tutuluşu ile kolun gülleyi itme hareketine kontrol etmesine yardımcı olur.Özellikle ikinci alıştırma itme hareketinin dinamik oluşumunu hissettirme yönünden çok faydalı ve bol tekrarı gerektirmektedir.

Alıştırma 3: Geriye üç adım alarak ama.Gövde öne biraz bükülürken geriye doğru sol-sağ-sol adımlar atış durumuna gelinir.Yukarıdaki alıştırmalarda olduğu gibi gülle atılınca adım değiştirilir.Bu alıştırma için atış çemberi kullanılmayıp düz bir alanda tekrar edilir.

Alıştırma 4: Sol bacak yandan geriye götürülürken sağ bacak üzerinde hafif bir sıçrama ile birinci ve ikinci alıştırmalarda olduğu gibi atış durumuna gelinir.Acemilerle yapılan deneme ve çalışmalarda bu yöntem denenmiştir.

Alıştırma 5: Öne üç adım alarak atma.Atış yönüne dönük öne dorğru üç adım aldıktan sonra atış durumuna gelinir.Diğer alıştırmalarda olduğu gibi gülle atılır.Bir kaç sene öncesi Amerikada gülle atmayı yeni öğrenen öğrenciler arasında yapılan bir araştırmada öne üç adım alarak atışı tekrarlayan grubun diğer gruplara oranla metodik olarak gülle atmayı daha çabuk öğrendiği güllenin daha uzak atıldığı saptanmıştır.

Alıştırma 6: Küçük ağırlıktaki gülleler ile geriye kayma ve atmalar:
  1. 2-2.5 ayak boyu aralıklarla çizgiler çizilir gövdenin durumunu değiştirmeden ikinci işarete kadar kayma.
  2. Kaymadan sonra sol ayak yere bastığı anda glleyi itme .
  3. İkinci işarete kadar kayarak sağ bacak cabucak gövdenin altına çekilir atışta atış eli dışarıya doğru gönderilir.Geriye kaymanın devamlı ayak tabanlarında yapılmasına dikkat edilir.
  4. Gövdeyi döndürmeden işarete kadar kayıp kalçayı önedoğru iterek atışta elin içini dışarıya döndürme.
  5. Gövdeyi döndürmaden işarete kadar kayıp kalçayı öne doğru iterek getirip ipe değdirme atışta el yine dışarıya dönük.
  6. Geriye kaymadan sonra her iki bacağı gererek atma.Eğer bacaklarda gerilme ve itme yeterli dercede olmazsa o zaman gülle daha yüksek bir yerden atılmalıdır.
  7. Atış çemberi veya iki çizgi arasında gövdeyi döndürmeden iki ayak boyu kaydıktan sonra kalçayı öne getirme ile bacakları germek.Atışta atıl eli yine dışarıya döndürülmeli.

KAYMA VE İTME HAREKETLERİNİ GELİŞTİRİCİ ALIŞTIRMALAR

  1. İtme yönünü gösteren işaretlere durarak atlama.Bu arada öğrenci istenilen atış açısı duygusunu kazanır.
  2. Savunma bacağını enerjik olarak geriye savurma.
  3. Geriye kaymadan atış durumuna gelmeyi kontrol için aletsiz kuru temrin çalışmaları.

VERİM ARTTIRICI ÇALIŞMALAR

  1. Dizler bükük durumda sağlık topunu sürekli itmeler.
  2. Bacak gericilerini kuvvetlendirici çeşitli atma ve tutmalar.
  3. Halatla kol kaslarını kuvvetlendirici alıştırma ve amaca yönelik jimnastik hareketleri.Dambılla ve kum torbasıyla.

ON-ONDÖRT YAŞ GRUPLARI İÇİN GÜLLE ATMA METOTLARI


On-on dört yaşındaki çocukların önce motor yetenekleri geliştirilir.Fizyolojik gelişim ile beraber kondisyonda aynı anda gelişir.Motorsal gelişim tamamlandıktan sonra branş seçimine geçilir. Buda çeşitli testler ile öğrencinin yargısıyla olur.Çocuklara şu testler yapılır:

Durarak atış /otuz metre sprint / durarak uzun atlama / arkaya çift elle gülle atma / benç pres / koparma / silkme / skuat / öne gülle atma.Bu testlerde başarılı olan çocuk konumuz olan gülle branşına uygun özelliklere sahip demektir.

Bu branşa ayrılan çocuklar gülle tekniği basamaklarla ve hafif ağırlıklarla öğretilir.Daha sonra tam olarak teknik koordineli olarak bütün halinde öğretilir.

GÜLLE ATMANIN ÖĞRETİM KADEMELERİ


  1. Öğrencinin eline hafif bir gülle verilir.Sadece kol ile atılır.
  2. Dizleri bükülüp gererek aynı pozisyonda atılır atış bitince ayak burnu üzerinde yükselir.
  3. Sağdan geriye dönüp hız alarak atılır.
  4. Bu üç kademe öğretildikten sonra normal atış pozisyonu gösterilir.
  5. Başlangıç pozisyonunda kayma yapmadan atış yaptırılır ve güllenin doğru gidip gitmediği kontrol edilir.
  6. Durarak Atış 6.Sağ ayakla bir adım atarak 5.Madde tekrar edilir.
  7. Atış istikametine sırt dönük vaziyette ağırlık merkezinin geriye düşürülme ve kayma pozisyonu gösterilir.
  8. Kayma çalışması (çocuklara bunları öğretinceye kadar ısrarla çalışılmalı ve tekrarlatılmaldır.Olmuyor diye eksik bırakılmamalıdır.
MsXLabs.org
-derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2016       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Gülle nedir.jpg
Gösterim: 11169
Boyut:  22.0 KB
Gülle atma teknikleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
9 Kasım 2016       Mesaj #6
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Gülle Atma

Ad:  Gülle_Atma.JPG
Gösterim: 10566
Boyut:  32.6 KB

Küresel bir ağırlığın omuzdan fırlatılmasına dayanan pist ve alan sporu.

Eski taş fırlatma sporundan geliştirilmiştir. Taş yerine gülle (top güllesi) ilk kez İngiliz ordusundaki spor gruplarınca kullanıldı. Önceleri güllenin ağırlığı 3,63-10,9 kg arasında değişmekteydi. 1896’daki ilk modern Olimpiyat Oyunları’nda ve uluslararası karşılaşmalarda, erkeklerde 7,26 kg’lik standart ağırlıklı gülleler kullanılmaya başladı.

Bayanlar gülle atmada kullanılan güllenin ağırlığıysa 4 kg’dir. Okul karşılaşmalarında daha hafif gülleler de kullanılmaktadır. Gülle genellikle demir ya da pirinçten yapılır; pirinçten daha sert herhangi bir maden de kullanılabilir. Çapı 2,13 m olan bir dairenin içinden atılan güllenin, bu dairenin merkezinden çizilen yaklaşık 65°’lik bir açı dilimi içine düşmesi gerekir. Dairenin ön bölümünde 10 cm yüksekliğinde bir tahta bulunur. Çembere ya da çemberin dışına basan güllecinin atışı geçersiz sayılır. Gülle tek elle atılır. Atışa başlarken çenenin yakınında tutulması ve atış boyunca hiçbir zaman omuz altında ya da arkasında olmaması gerekir.

Gülle atma tekniğindeki sürekli gelişmeler bu alandaki rekor uzaklığın iki katma çıkarılmasını sağlamıştır. Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu’nun (IAAF) kabul ettiği ilk resmî dünya rekoru J. M. Mann’ın (ABD) 1876’da elde ettiği 9,44 m’lik derecedir. Geçmişte gülle atıcıları bakış yönünün atış yönüyle dik açı yaptığı bir duruşla atışa başlardı. 1950’lerde Parry O’Brien (ABD) atış yönüne sırtı dönük bir duruşla atışa başlama tekniğini geliştirdi. Böylece 90° yerine 180°’lik bir dönüş yaparak gülleyi daha uzağa atma olanağını buldu. Gülle atmada çok başarılı olan O’Brien’ın tekniği bütün dünyada benimsendi. Randy Matson (ABD) 1965’te dünya rekorunu 21 m’nin üzerine çıkardı. Daha sonra rekor 22 m’yi aştı. Dünya ve Olimpiyat şampiyonları için bak. spor ve oyunlar: sonuçlar; Olimpiyat Oyunları.

Kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.

Benzer Konular

15 Kasım 2009 / HipHopRocK Spor
5 Aralık 2011 / _Yağmur_ Spor
9 Kasım 2016 / duçem Cevaplanmış
19 Temmuz 2012 / Efulim X-Sözlük
23 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap