Arama

Silezya Bölgesi (Silezya Bölgesi Hakkında)

Güncelleme: 16 Ekim 2012 Gösterim: 2.565 Cevap: 0
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
16 Ekim 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Silezya Bölgesi (Silezya Bölgesi Hakkında)
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi, Özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Orta Avrupa'da tarihî ve coğrafî bölge. Büyük bölümü Güneybatı Polonya'da, daha küçük bölümüyse Çekoslovakya ve Doğu Almanya'da kalır. Çok zengin taşkömürü yataklarına sahip olan bölgede, metalurji merkezi olan birçok kent yer alır (Wroclaf, Katowice, Zabrze, Bytum, Chorzow, Gliwice, Sosnowice). Bazı ikincil bölgelere ayrılan Silezya'nın sınırları, yakın tarihi boyunca zaman zaman değişmiştir (Eski Prusya eyaleti Aşağı ve Yukarı Silezya; Avusturya Silezyası; Polonya Silezyası).

800px CZ cleneni Slezsko wlsvg

Silezya(Silesia, Schlesien), Orta Avrupa'da tarihsel bir bölgedir. Almanya'nın doğusunda Prusya'nın bir iliydi (1742 – 1945). 1945 yılında, Silezya'nın tümü Sovyet Kızıl ordusu tarafından işgal edildi. Nazilerin tümü neredeyse güç kullanarak Silezya'dan atıldı. Bunların çoğu da öldürüldü.
Silezya Yukarı ve Orta Oder Nehri ile Yukarı Vistül Nehri boyunca ve Südet dağları ile Karpat dağları boyunca yer alır. Bugün büyük çoğunluğu Polonya sınırları içinde kalmaktadır. Başkent Wroclaw'dır (eski Breslau).
Silezya üç bölgeye ayrılır: Liegnitz, Breslau, Oppeln (1919 - 1938 yılları arasında Oppeln 'Oberschlesien' olarak adlandırılıyordu).
Silezya'nın en yüksek noktası Südet dağlarında yer alan Schneekoppe'dir.

Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

10 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
8 Kasım 2015 / Lemo Cevaplanmış
19 Aralık 2015 / Misafir Cevaplanmış