Ziyaretçi
Rumpelstiltskin
MsXLabs.org
Grimm Kardeşler tarafından derlenen ve 1812 yılında "Children's and Household Tales" adlı kitaplarında yayımlanan Alman peri masalıdır. Orijinal adı "Rumpelstilzchen"dir.
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
Grimm Kardeşler tarafından derlenen ve 1812 yılında "Children's and Household Tales" adlı kitaplarında yayımlanan Alman peri masalıdır. Orijinal adı "Rumpelstilzchen"dir.
Genç bir kızın samanı altına çevirdiği iddia edilince kızı yakalayıp bir samanlığa kapatırlar. Üç gün sonra samanlardan altın yapamazsa idam edilecektir. Rumpelstiltskin genç kıza yardım eder, ama karşılığında ilk doğacak çocuğunu ister. Kız kurtulduktan sonra prensle evlenerek bir çocuk dünyaya getirir. Elbette Rumpelstiltskin, hakkı olan çocuğu talep eder ama genç kız bunu kabul etmez. Bunun üzerine Rumpelstiltskin ona adını tahmin ederse çekip gideceğini belirtir. Genç kız daha önce ateş başında şarkı söyleyen cücenin adını duymuştur. Elbette doğru tahminden sonra Rumpelstiltskin öfkelenir, kendini pencereden dışarı atarak kaçar, bir daha da ortaya çıkmaz. Ama güncellenen versiyonda işler daha vahşileşir. Rumpelstiltskin o kadar öfkelenir ki sağ ayağını vurarak yere gömer sonra sol bacağını tutarak kendisini ikiye ayırır.
Masal
Rumpelstiltskin, aynı adla anılan masalda yer alan önemli bir karakterdir (Almanca orijinalinde "Rumpelstilzchen" olarak geçer). Bu masal ilk kez Grimm Kardeşler tarafından toplanan ve 1812 yılında basılan bir kitapta yer alır. Daha sonra gözden geçirilip düzeltilir ve 1857’de basılan versiyonda son şeklini alır.Bir değirmenci, kendini önemli göstermek için kızının samanları çıkrığında işleyerek altına dönüştürebileceğini iddia ederek krala övünür. Kral, değirmencinin kızını çağırıp onu bir kuleye kapatır ve önüne bir çıkrık koydurup saman yığdırarak bu samanları üç gün boyunca her gece sabaha kadar altına dönüştürmesini ister. Bu imkânsız bir görevdir. Kız bütün umutlarını kaybetmek üzereyken bir cüce belirir ve kızın parmağındaki yüzüğe karşılık samanları çıkrıkta işleyerek altına dönüştürür. Cüce ertesi gece de yine bir yüzük karşılığında aynı işi yapar. Üçüncü gece ise kızda verecek birşey kalmamıştır. Cüce, kıza doğacak ilk çocuğunu kendisine vermeyi vaad ederse yine samanları altına çevireceğini söyler.
Kral o ortaya çıkan altınlardan o kadar etkilenir ki, değirmencinin kızıyla evlenir. Fakat ilk çocukları doğduğunda cüce ortaya çıkar ve kendisine verilen sözün yerine getirilmesini talep eder. Kraliçe dehşete kapılır ve cüceye çocuğunu almaması karşılığında sahip olduğu bütün zenginliği vermeyi teklif eder. Cüce başlangıçta red etse de sonunda razı olur ve şu teklifte bulunur: Eğer kraliçe üç gün içinde cücenin ismini tahmin edebilirse, çocuğu kendisinde kalabilecektir. Kraliçe çeşitli tahminlerde bulunur, fakat hepsi yanlış çıkar. Üçüncü gün geldiğinde kraliçenin habercisi cücenin ücra bir dağ başındaki evini keşfeder ve onun ateşin etrafında dansederek şarkı söylediğini duyar. Bu şarkı masalın çeşitli versiyonlarında değişik şekillerde yer almıştır. 1886 yılında İngilizce’ye tercüme edilen versiyonu ise şöyledir:
Bugün pişiririm, yarın mayalarım,Üçüncü gün cüce saraya geldiğinde kraliçe onun adını açıklar ve Rumpelstiltskin bahsi kaybetmiş olur.
Sonraki gün kraliçe’nin çocuğu gelir;
Öyle memnununum ki kimse bilmediği için
Adımın Rumpelstiltskin olduğunu!
Grimm kardeşlerin masallarının 1812 tarihli edisyonunda masal şöyle sona erer:
"Rumpelstiltskin bu olaydan sonra öfkeyle uzaklaşır ve bir daha da gelmez."Masalın sonu 1857’de değiştirilir ve bu kez son şöyledir:
"Rumpelstiltskin öfkesinden ayağını yere öyle vurur ki, beline kadar toprağa gömülür. Sonra da hiddetle sol ayağını iki eliyle kavrayıp kendisini ortadan ikiye ayırır."Diğer bir versiyonda ise masalın sonu şu şekli almıştır:
"Rumpelstiltskin sağ ayağını öyle sert vurur ki, bir uçurumun oluşmasına neden olur ve kendisi de bunun içine düşer. Bir daha da görülmez."
Biyografi Konusu: Rumpelstiltskin nereli hayatı kimdir.