Ziyaretçi
EROL ERDİNÇ
(1945 – )
(1945 – )
Sponsorlu Bağlantılar
İstanbul Devlet Senfoni orkestrası’nın şefi olan Erol Erdinç, Türkiye’deki orkestraların yanısıra, Avrupa, ABD ve Güney Amerika’da konuk şef olarak çok sayıda konser yönetmiştir.
Müziğe küçük yaşta başlayan Erol Erdinç, Ankara Devlet Konservatuarı’na girerek Saygun, Akses ve Usmanbaş ile çalışmış, konservatuarı bitirdikten sonra Fransız Devlet bursuyla Paris’te Ecole Normale de Musique’te öğrenimini tamamlamıştır. Nadia Boulanger, P. Petit ve P. Portier ile kompozisyon çalışan sanatçımız, Jean Martinon ve Pierre Darvaux gibi ünlülerin orkestra şefliği öğrencisi olmuştur.
Erol Erdinç’in konuk şef olarak yönettiği orkestralar şöyle sıralanabilir: Radio Difusion Portugaise, South Florida Senfoni, Porto Senfoni, Parana Senfoni, St. Paulo Senfoni, Minas Gerais Filarmoni, Arjantin Devlet Senfoni, Santa Rosa Senfoni, Azerbaycan Devlet Senfoni, Saintes Festival, Rio de Jenerio Pro-Musica Senfoni, Meksika National Senfoni, İtalya San Remo Senfoni.
Genelde İstanbul Devlet Senfoni Orkestrasıyla eşlik ettiği ünlü solistlerden bazıları ise şöyledir: Hudacek, Berman, Klimov, Benda, Kulka, Nara, Taillon, Johansen, Volondat, Yablonski, Costa Castiolis.
Sanatçımızın katkı getiren çalışmaları arasında Türk bestecilerinin yazdığı yapıtların ilk seslendirilişi vardır: Çetin Işıközlü’nün “Ağrı Dağı Efsanesi” (1989) ve iki piyano için “Konçerto”su (1993); Kemal Sünder’in “4. Senfoni”si (1993); Celina Kohen de Scher’in “Viyolonsel Konçertosu”, (Brezilya 1991); İpek Tongur’un yaylılar için “Prelüd”ü (1992); Erol Erdinç’in “Senfonik Bölüm”ü (1985); Nazife Güran’ın soprano ve orkestra için “Mehlika Sultan”ı (1993) bu katkılar arasında bulunmaktadır.
Aynı zamanda piyanist olan sanatçımız, Fransa 2. Kanal’da Türk Müziği’ne ilişkin piyano örneklendirmeli programlar yapmıştır. Erdinç, Fransa’daki Saintes Müzik Festivali’nde Maurice Ohana’nın “L’office des Oracles“ adlı yapıtının orkestrayla dünya prömiyerini de gerçekleştirmiştir. Bu performans, Fransa-Musique’te yayınlanmış, başarı kazanmıştır.
İlgi alanı içinde caz müziği de bulunan Erdinç, piyanist kimliğiyle orkestra eşlikli caz yapıtları seslendirmektedir. Bestecilik çalışmaları kapsamında ise şu yapıtlarıyla müzik yaşamımıza katkıda bulunmuştur:
Yaylılar Dördülü, 1970.
Orkestra Suiti, 1971.
Orkestra için Senfonik Bölüm, 1973.
Obua ve Piyano için Suit, 1975.
Ayrıca çok sayıda orkestra düzenlemesi ve çocuk şarkıları vardır.
1986 ve 1987 yıllarında Kanada’da yapılan Grand Concours de Musique’te jüri üyeliği yapan erol Erdinç, Bizet-Schedrin’in CARMEN uygulamasının Türkiye’de ilk seslendirilişini de gerçekleştirmiştir.
Son düzenleyen Safi; 12 Şubat 2016 01:06
Biyografi Konusu: Erol Erdinç nereli hayatı kimdir.