Bu teste dikkat!
HbA1c, diyabet hastaları için glisemik kontrolü gösteren bir ölçü birimidir. Son 2 - 3 ay içindeki ortalama kan şekeri düzeyini verir. Diyabet hastalarının düzenli aralıklarla HbA1c değerini ölçtürmeleri çok önemlidir.
HbA1c, diyabet hastaları için glisemik kontrolü gösteren bir ölçü birimidir. Kırmızı kan hücrelerinde glukozun bağlı olduğu hemoglobin yüzdesini ifade eder. Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde oksijeni bağlar ve taşınmasını sağlar. Test, 120 gün yaşayan ve daha sonra dalakta parçalanan kırmızı kan hücrelerine dayalıdır.
Kısacası HbA1c son 2 -3 ay içindeki ortalama kan glukozu (kan şekeri) düzeyini verir.

Diyabet hastalarının düzenli aralarla (3 -4 ayda bir) HbA1c değerini ölçtürmeleri tüm yılı takip etmiş olmak açısından önemlidir. Çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde ise büyüme hormonu salgılandığından bu dönemde kan glukoz düzeyleri ve iyi bir HbA1c değerini elde etmek daha zordur. HbA1c düzeyinin çok düşük olması durumunda, ortalama kan glukozu düzeyiniz çok düşük olacaktır ve hipoglisemi riski artacaktır dikkatli olun.
HbA1c değerinde yüzde 1’lik azalma ile; - Mikrovasüler komplikasyonlar (retinopati, nefropati, nörapati) yüzde 37 azalıyor.
- Diyabet hastalarında iyi bir glisemik kontrol sağlanamaz ise ortaya çıkan bu problemlerden Nöropati’de el ve ayaklarda çorap veya eldiven tarzında yanma, uyuşma olur. Diyabetik retinopati de vitreus kanaması sonucu retina dekolmanı ve körlük meydana gelebilir. Diyabetik nefropati de ise çeşitli evrelerden sonra böbrek yetmezliği (üremi) meydana gelir.
- Diyabete bağlı ölümler yüzde 21 azalıyor.
- Miyokard enfarktüsü yüzde 14 azalıyor.
Diyet veya diyabetik gıdalar nasıl yenilmeli?
Diyabetli olan bireyler diyet veya diyabetik gıdalar konusunda bilinçlenmeli ve mutlaka etiket okuma alışkanlığına sahip olmalı.
Üzerinde ‘diyet veya diyabet için uygundur’ yazılı bir yiyecek herkes için uygun olmayabilir. Örneğin diyet bisküvi içinde şeker yoktur fakat un, yağ ve kalori içermektedir, bu nedenle istediğiniz kadar yiyemezsiniz.
Ancak öğün içinde bazı yiyeceklerle değişim yaparak kullanabilirsiniz. Bu konuyu mutlaka beslenme uzmanınızla görüşün ve içindeki karbonhidrat miktarına göre günlük diyet içinde nasıl kullanacağınızı öğrenin.
Dışarıdan satın almak yerine kendinizde Aspartam ve/veya Asesülfam K içeren tatlandırıcıların toz formu ile reçel, kek, pasta, komposto, muhallebi aşüre hazırlayabilirsiniz.
Kimler diyabet riski taşır?
- Fazla kilolu iseniz
- Yakın akrabalarınızda Tip 2 diyabetli olan varsa
- Tansiyon yüksekliğiniz var ise
- HDL kolesterol veya trigliserit düzeyleriniz normal değil ise
- 4 kilo üzerinde çocuk doğurmuş iseniz veya gebelikte çıkan bir diyabetiniz varsa daha genç yaşlarda ve daha sık test yaptırmalısınız.
Alkollü içki içilebilir mi?
Diyabet eğitimi çok iyi olanlar ve iyi glisemi kontrolü sağlayan bireyler alkollü içki içmek isterlerse 1 kadeh şarap veya 1 bardak alkolsüz bira veya fazlaca sulandırılmış viski veya rakı içebilirler. Kilo vermesi gereken tip 2 diyabetlilere, nöropati komplikasyonu oluşmuş diyabetlilere, hipoglisemileri sık olan diyabetlilere, kan trigliserid ve kolesterol düzeyi yüksek olan diyabetlilere alkollü içki içmeleri genelde önerilmez.
Aç karnına alınan alkol ciddi hipoglisemilere yol açar, bu nedenle diyabetlilerin aç karnına alkol almamaları gerekir Son düzenleyen Safi; 11 Ocak 2017 03:31