Arama

İbn-i Kemal

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 22 Ağustos 2012 Gösterim: 8.165 Cevap: 1
MaTTo - avatarı
MaTTo
Ziyaretçi
12 Şubat 2007       Mesaj #1
MaTTo - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar
İbni Kemal </B>
İbni Kemal, Kemalpaşazade Ahmet Şemseddin, Kanuni Süleyman devri Şeyhülislâmlarından ve on altıncı asrın şöhretli âlimlerindendir. Tokatta doğdu. Doğduğu yıl belli değildir. Kemalpaşazade Süleyman Bey’in oğludur. Büyük babasına nispetle İbni Kemal diye meşhur olmuştur.
Ahmet Şemseddin, geçliğinde babası gibi sipahi askeri idi ve II. Bayezid döneminde bir çok savaşlarda bulundu. O, bilim adamlarının emirlere bile üstün tutulduğunu görerek genç iken mesleğini değiştirip eğitimini ilerletmişti. Arapça ve Farsça öğrendi. Önce müderris oldu. Şöhreti arttı, sonra Edirne Kadısı ve Rumeli Kazaskeri oldu.
Yavuz Sultan Selim onu çok sever, savaşlarda kendisiyle birlikte bulundururdu.
Mısır seferinden dönerken İbni Kemal’in atının ayağından sıçrayan çamur Yavuz’un kaftanını kirletmişti. Yavuz ona “Bilginlerin atının ayağından sıçrayan çamur kaftanımın süsü olur"”demiş ve iltifat olsun diye bu kaftanın kendi ölümünden sonra sandukasına örtülmesini vasiyet etmişti.
Kanunî Sultan Süleyman da kendisine saygı göstermişti. Kanuni döneminde 1525’te Şeyhülislâm oldu ve ölümüne kadar bu makamda kaldı. Ona “Müftiyü’s-Sakaleyn” unvanı verildi.
İbni Kemal, hak ve adaleti sever, doğruluk ve faziletten ayrılmazdı. Padişahın saygı ve sevgisini kazanacak kadar büyük bir insandı. İbni Kemal Türk tarihinin örnek bir insanıdır. 1533 yılında öldü. Mezarı Edirnekapı dışarısında Mahmut Çelebi zaviyesindedir.
İbni Kemal, büyük bir din bilgini olduğu kadar değerli bir tarihçi ve kudretli bir şairdi. Kitap ve risale şeklinde üç yüz kadar eser yazdığı söylenir. İdrisî Bitlisî’nin Heşt Behişt adlı eserini Türkçe’ye çevirmişti. Sadi’nin Gülistan’ına benzer Nigaristan adlı Farsça bir eser yazmış, bir Osmanlı tarihi ile Mohaç Muharebesi’ne dair bir risale meydana getirmişti. Yusuf ve Züleyha adlı eserle tamamlanmamış bir Kur’an tefsiri ve dini kitaplara bir çok haşiye ve şerhleri vardır.

Biyografi Konusu: İbn-i Kemal nereli hayatı kimdir.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
22 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
İbn-i Kemal
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

(1469 Tokat ? - 1536, ?)
Bilim adamı ve tarihçi. İbni Kemal diye de bilinir. Genç yaşında askerlik mesleğine girdi. Ancak bir süre sonra askerliği bırakarak medrese öğrenimine başladı. Edirne'de Taşlık Medresesi'nde müderrislik yaptı. Dönemin Osmanlı medreselerinin en yükseği olan Sultan Bayezit Medresesi müderrisliğine atandı. Daha sonra Edirne kadılığına ve Anadolu kazaskerliğine getirildi (1516). Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi'ne Anadolu kazaskeri olarak katıldı. Mısır Seferi'nden sonra Edirne Darülhadisi'ne müderris oldu. 1526 yılında şeyhülislâmlığa getirildi ve ölümüne dek yerini korudu. Kemalpaşazade, dinî yapıtlarının yanı sıra tarihle ilgili yapıtlar da yazmıştır. Bu konuda en önemli yapıtı "Tarih-i Âl-i Osman"dır. Yapıt, Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan Kanuni'nin saltanatının ortalarına dek Osmanlı tarihini içerir.

In science we trust.

Benzer Konular

22 Mart 2013 / KisukE UraharA Felsefe ww
18 Ekim 2015 / yüksel2 Felsefe ww
15 Ekim 2015 / ThinkerBeLL Bilim ww
13 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap