Arama

Ninjutsu Nedir? Ninjutsu

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 30 Haziran 2016 Gösterim: 7.177 Cevap: 1
Just fly - avatarı
Just fly
VIP Beşer
1 Temmuz 2013       Mesaj #1
Just fly - avatarı
VIP Beşer
Ninjutsu nedir?
Ninjutsu'nun temel bölümleri nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.org

Ad:  Ninjutsu Nedir-6.jpg
Gösterim: 1341
Boyut:  6.2 KB
Ninjutsu,Bir dövüş sporu değil bir hayat öğretisi olduğundan müsabakaları yoktur. Sporcuların Kuşak Sıralaması şöyledir:
  • Beyaz
  • Yeşil
  • Siyah
Ninjutsu sanatı tarihte 2 ekole bağlı idi, Koga ve İga ekolleri. Koga ve İga birbirine benzemek ile beraber farklı bölgelerin isimleri idi. Zamanımızda Koga stili son usta Fujita Seiko'nun ölümü ile yok olmuştur. İga Ryu ise Soke Masaaki Hatsumi'nin önderliğinde devam etmektedir, bu okulun ismi Bujinkan'dır.Bujinkan okulu 3 Ninjutsu okulunu içinde barındıran daha geniş bir yelpazedir ve ömür boyu süren bir eğitimdir. Türkiye'de Bujinkan'ın temsilcisi Bujinkan Türkiye Haburamu Dojo ve eğitmeni Şidoşi Ercan Şarbat'tır.

Ninjutsu Feodal Japonya zamanında Ninjalar (Şinobiler) tarafından uygulanmış öğretilmiş ve geliştirilmiştir.Ninjutsu ruhsal arınma ve mutlu bir kişilik amaçlar. Bunun yanında Ninja'nın amacı kendisi, çevresi ve tüm insanlar için barış getirmektir. Bu sanati tek bir dövüş sanatı olarak nitelendirmekten ziyade birçok sanatı bir arada kullanıldığı bir sistem olarak düşünülmelidir. Bu sistemin içindeki alt sanatları eksiksiz bir şekilde sıralamak ve sınıflandırmak mümkün olmasa da Yakın dövüş ve Kılıç kullanma en önemlilerindendir.

Ninjutsu'nun Temel Bölümleri:


Ninjutsu çalışmaları dört temel bölümden oluşur. Bunlar ;
1)Tai Sabaki
2)Tai Jutsu
3)Jutai Jutsu
4)Kobu Jutsu

TAİ SABAKİ

Ad:  TAİ SABAKİ.jpg
Gösterim: 1050
Boyut:  65.1 KB

Sabaki, bütün savunma sanatlarında kullanılan bir eskiv oyunudur. En çok Aikido ve Ninjutsu'da görülür. Sabakinin ana kuralı rakibe odaklanmak, zamanlamayı iyi yapmak ve çabuk karar verebilmektir. Bir iki saniyelik gecikme olumsuz sonuçlar verebilir. Tai Sabaki, eski japon askerleri olan samurayların geliştirdiği bir sanattır. Kendo çalışırken Tai sabakiye çok önem vermişlerdir. Üstten, önden ve yandan gelen saldırılardan ayak eskivi yaparak sıyrılmayı geliştirmişlerdir.

TAİ JUTSU

Ad:  TAİ JUTSU.jpg
Gösterim: 1005
Boyut:  7.6 KB

Tai Jutsu, Tai Sabaki ile bağlantılıdır. Tai, uzaktan gelen herhangi bir saldırıya karşı yapılan teknikler demektir. Karşıdan gelen her saldırı ilk önce Tai Sabaki ile boşa çıkarılır ve sonra rakip etkisiz hale getirilebilir. Burada el ve ayakların birbirleri ile koordineli bir şekilde uyumlu olması lazımdır. Yani tek vücut halinde hareket edilmelidir. İyi bir Tai yapmak için üç kural vardır.
1)Zamanlama
2)Refleks
3)Hissetmek
Bunları anlamak için biraz daha açıklayalım ;

Zamanlama
Karşıdan gelen saldırıyı telaşa kapılmadan (çünkü heyecan düşünceyi dağıtır) ve Sui jutsu düzeyinde (durulmuş bir deniz gibi) sakin ve akıllı bir şekilde karşılamak...

Refleks
Merminin namludan çıktığı gibi hızlı davranmak...Burada Tai Sabaki çok önemlidir.

Hissetmek
Bu kural aynı zamanda meditasyon bölümüne girer. Bu da, altıncı hissi geliştirmekle ilgilidir. Mesela rakibin saldırıp saldırmayacağını veya nereden saldıracağını, bakışlarından, omuz hareketlerinden ve konuşma tarzından anlamak demektir. Bu kuralları daha iyi anlamak için çok egzersiz yapmak lazımdır.

JUTAİ JUTSU

Ad:  JUTAİ JUTSU.jpg
Gösterim: 947
Boyut:  9.9 KB

Jutai, Tai Jutsu'nun tam aksine uzak dövüşmek değil, yakın mesafeye girip göğüs göğüse mücadele demektir. Jutai Jutsu'nun içinde Judo, aikido ve Ninjutsu'nun etkili teknikleri vardır. Jutai Jutsu'nun amacı, rakibin her türlü tutuşundan kurtulup rakibi etkisiz hale getirmektir. Ninjutsu'nun diğer bölümlerinde olduğu gibi burada da ayak oyunlarının büyük önemi vardır. Yanlış bir adım tekniğin istediğimizin dışında gelişmesine neden olur.
Sokak kavgaları en çok tutmak, itmek ve sarılmak hareketleri ile başlar. Burada da yakın dövüşün ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bu yüzden günümüzde polis ve özel güvenliklerde yakın dövüş çalışmalarına önem verilmekte ve bu şart aranmaktadır.

KOBU JUTSU


Kobu Jutsu, Nijutsu'da silahlı çalışmaya verilen addır. Bu çalışmalarda bir Ninja Ka (ninjutsu çalışan öğrenci) sopa, kılıç, bıçak, nunchaku, mızrak gibi aletleri kullanmayı ve bunlara karşı defansı öğrenirler. Bütün savunma sanatlarında Kobu jutsu çalışması vardır. Ama Ninjutsu'da olduğu gibi özgür değildir. Ninjutsu derslerinde bir öğrenciye belli bir seviyeden sonra silah eğitimi verilir ve siyah kuşağa geldiği zaman Kobu sanatını öğrenmiş olur. Ninjutsu'da bir başka özellik ise, bir Ninja'nın etrafındaki eşyalardan çeşitli şekillerde faydalanabilmesidir. Mesela; bir iplik, kravat, şemsiye, kemer, anahtar, kalem, ayakkabı bağı veya bir tahta olabilir. Ninjalar bunları, kısıtlı bir zamanda kendini savunmak veya tırmanmak vb.işlerde kullanabilirler. Özellikle bu tür günlük hayatta kullanılan eşyalar sokak saldırılarında kadınların veya her hangi bir insanın hayatının bir çok defa kurtulmasına ve malının çalınmasına engel olmuştur.

-derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 30 Haziran 2016 15:55
All Alone
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
30 Haziran 2016       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Ninjutsu Nedir.jpg
Gösterim: 1151
Boyut:  9.2 KB

Ninjutsu Nedir?


Ninjutsu, her ne kadar dövüş sporları arasında gösterilse de, aslında bir dövüş sporu değil; bir hayat öğretisidir. Zaten, sırf bu nedenle de, müsabaka ve yarışmaları yapılmamaktadır. Ninjitsu sporcularının kuşak sıralaması ise, beyaz, yeşil ve siyah şeklinde sıralanabilmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar

Kelime olarak ele alırsak Ninjutsu, “gizemli sanat” anlamına gelir. Nin, “gizem, sır”, jutsuise “sanat” demektir. Tarihi tam olarak bilinmemektedir. Mazisi çok eskilere, Japon medeniyetinin başlangıcına dayanan bir savaş sanatıdır. Temel felsefesi “zulme karşı mücadelenin öğretisi” dir.

Ninjutsu öğreti, ki kimi kaynaklarda sanat diye de tabir edilmektedir, tarih boyunca 2 sağlam ekole bağlıydı. Bu ekoller, Koga ve İga ekolleridir. Koga ve İga ekolleri, farklı bölgelerin isimleri olsa da birbirlerine benzeyen ekollerdir. Günümüzde, Koga stili yok olmuştur. Çünkü, bu ekolün son ustası Fujita Seiko, hayata veda etmiştir. İga Ryu ise, Soke Masaaki Hatsumi ustanın önderliğinde öğretilerini yaymaya ve tanınmaya devam etmektedir. Bu ustanın okulunun ismi ise, Bujinkan’dır. Bujinkan okulu, 3 farklı ninjutsu okulunu bünyesinde bulunduran, daha geniş bir yelpazeyi içeren ve ömür boyu da sürecek olan bir eğitim sistemini temsil etmektedir. Ülkemizde de Bujinkan okulunu temsil eden bir usta ve eğitim alanı bulunmaktadır.

Ninjutsu Tarihi

Ad:  Ninjutsu Nedir-2.jpg
Gösterim: 1646
Boyut:  19.1 KB
Ninjutsu‘nun aslı çin, Hindistan, Tibet ve Çin’den de uzak diyarlara dayanır. 1500 yıl önce Japonya’ya kaçan rahip ve savaşçıların Japon kültürü ve savaş sanatları ile karışan bilgelikleri ve bilgilerinin yüzyıllar içinde harmanlanıp bir hayat biçimine dönüşmesidir bu sanat. Sanıldığının aksine Ninjutsu bir dövüş sanatı değildir. Ninja her türlü dövüş ortamından şiddetle kaçınır ve kendi, sevdiklerinin ve hocasının hayatı, ülkesi ve inançları dışında hiçbir şekilde günlük ego tatminleri için bu sanatı kullanmaz. Ninjutsu geçmişe sıkışıp kalmış bir öğreti değildir, devamlı gelişerek ve değişerek hayatta kalmıştır bu yüzden her devirde geçerli olan bu sanat zamanımızda da en kullanışlı hayat öğretilerinden biri olmayı sürdürmektedir.

Birçok kişi bu sanatı yanlış tanımaktadır bunun başlıca nedenleri Filmler ve bilgisiz eğitmenlerdir. Ninjalar‘ın temelde çıkış noktaları barıştır bu yüzden savaşmamayı tercih etmişler ve kardeşin kardeşi öldürdüğü savaşan eyaletler döneminde birer piyon olmamışlardır. Gerçek Ninja öğretisi bir aydınlanma yoludur bu yol uzun ve zordur.

Tarihi 1500 yıl öncesine dayanan Ninjutsu sanatı, o dönemlerde Japonya’ya göç eden dövüşçülerin ve aynı zamanda rahiplerin bir arada Japon kültürüne uyum sağlama sürecinde kendi bilgileriyle birlikte bu kültürün içerisinde harmanlanmalarıyla ortaya çıkmıştır. Ninjutsu‘ya dövüş sanatı denmesinin sebeplerinden biri de budur. Daha doğru bir tabirle Ninjutsu bir hayat felsefesidir. Çünkü Ninjutsu öğrenen Ninjalar bu bilgilerini asla karşısındakilere saldırmak ya da dövüş amaçlı kullanmazlar. Kendileri, hocaları ve hayatlarındaki sevdikleri insanlar, yaşadığı ülke ve doğru bildiği inançlar dışında hiç bir durumda bu sanatı kullanmazlar. Ninjutsu sanatı aslen 2 ekol isme dayanmaktadır. Bunlar ”Koga” ve ”İga” ekolleridir. Bu ekoller normalde birbirlerine çok benziyorlardı, fakat Koga ekolü bu ekolün son ismi Fujita Seiko vefat ettiği için yok oldu. İga ekolü ise hala faaliyetlerini devam ettirmektedir. Bu ekolün öğretilerini sunan İga Ryu isimli hoca da Masaaki Hatsumi isimli ustadan öğütler almaktadır. İga ekolünün öğretildiği okulun adı Bujinkan’dır. Bujinkan okulu 3 tane aynı Ninjutsu okulunu aynı bünyede barındırır. Yukarıda da değindiğimiz gibi Türkiye’de de bir Bujinkan okulu vardır.

Ninjutsu teknikleri

Ad:  Ninjutsu Nedir-3.jpg
Gösterim: 1528
Boyut:  33.7 KB
Ninjutsu, temel olarak 4 farklı esasa dayanır;

Tai Sabaki : Sabaki, başta Aikido ve Ninjutsu olmak üzere bütün savunma sanatları sporlarında kullanılan bir eskiv oyunudur. En önemli kuralı tamamen kendini rakibe odaklamak ve çok çabuk karar vermektir. çünkü karar vermek için duraklamak ve heyecanlanmak kişinin dikkatini dağıtacağı için rakibe avantajlı bir durum oluşacaktır. Tai Sabaki, samuraylar tarafından geliştirilmiş olup karşıdakinden gelebilecek ön ve yan saldırılar karşısında ayak eskivleri çıkışları yapmayı sağlar.

Tai Jutsu : Tai Jutsu, Tai Sabaki ile doğrudan bağlantılıdır. Tai Sabaki hareketleri uzak mesafeden yapılan saldırılar karşısında kullanılır. Karşı taraftan gelen bu tip saldırılar için Tai Jutsu uygulandıktan sonra karşı taraf etkisiz hale getirilir. İyi bir Tai Jutsu uygulayıcısı olmak için kişinin tüm vücudunu kusursuz bir koordine ile idare edebilmesi gerekir. Bu koordine için 3 altın kural olan refleks, his ve zamanlamanın eksiksiz olarak yapılması gereklidir.

Jutai Jutsu : Jutai Jutsu, Tai Jutsu’nun tam tersine çok yakın mesafeden dövüş tekniklerini içerir. Judai Jutsu tekniğinin içerisinde Judo, Aikido ve Ninjutsu’nun esintileri bulunur. Tam olarak rakibi her türlü vuruşundan yakalayıp etkisiz hale getirme esasına dayanır. Polislerin ve güvenlik görevlilerinin birebir öğrenmeye ihtiyacı olduğu bu yakın dövüş sanatı, karşı tarafın savunmasını sıfır seviyesine indirebilmek için çok önemli bir tekniktir.

Kobu Jutsu : Kobu Jutsu, Ninjutsu sanatında silahlı dövüşmenin genel adıdır. Bu evrede Ninjutsu öğrenmeye çalışan öğrenciler bıçak, sopa, kılıç ve mınçıka gibi aletlerle nasıl dövüşüle bilineceğini öğrenir. Ninjutsu sanatında yer alan 3 kuşaktan son kuşak olan siyah renk kuşağı elde edebilmeniz için Kobu Jutsu sanatını eksiksiz olarak yerine getirebilmeniz gereklidir. Bu akımda az önce verilen örneklerin haricinde gündelik hayatta kullanılan lastik, bağcık, kalem, anahtar kravat vb. aletlerle acil durumlarda nasıl işe yarayacak ürünler yapılabileceği de öğretilir. Bu sayede zor durumda kalan özellikle kadınların ve diğer insanların hayati önem taşıyan savunmaları yapmaları amaçlanmıştır.

Ninjutsunun yararları nelerdir?

Ad:  Ninjutsu Nedir-4.jpg
Gösterim: 1021
Boyut:  15.2 KB
  • Tehlike anında birden çok kişi ile mücadele etmek zorunda kalırsanız bedeninizi silah olarak kullanmanın yanı sıra elindeki malzemeler(sopa, bıçak, tekme, kılıç, yumruk) ile savunmayı destekler ve bu şekilde kalabalık tehdite son verebilir.
  • Ninjutsunun teknikleri kısmında açıkladığımız üzere sezgileri veya hisleri geliştirerek tehlikeyi önceden sezerek ortamdan uzaklaşma süresini oluşturur. Böylece herhangi bir mücadeleye girmeden riski atlatmış olursunuz.
  • Düzenli ve planlı olmayı gerektirdiği için aynı zamanda disiplinli olmayı da öğretir.
  • Beynin olay anında rasyonel karar alması ve bu kararların fiillere yansıtılması ve bütün bunları yaparken ninjutsu felsefesine inanması beynin, bedeninin, ruhunun eş zamanlı olmasını sağlar.
  • Tüm bu saydıklarımıza bağlı kalınması halinde başarı ile geri dönüşüm oluşacaktır. Bu da kişinin özgüvenini artırır.
  • Özgüven artışı, ruh halini olumlu geliştirir, huzuru, mutluluğu damarlarınızda hissedeceksiniz.
  • Ninjutsunun içerisindeki farklı teknik ve stiller ile bakış açısına, düşünce yöntemlerine genişlik sağlar. Böylece olayları, hayatı değişik açılardan değerlendirmenizi sağlar.
  • Beden gücünüzü arttırarak güç dengesini olumlu katkıda bulunur.
  • Yaşam standartlarınızı yükseltir.
  • Günlük yaşamınızda verdiğiniz kararların kalitesini arttırır.
  • Farklı kültüre ilgi ve bilginizi değiştirir. Böylece kültürler arası bağları güçlendirir pekiştirir.
  • Farklı tarzlar da hobi edinmek hayatınıza renk katacaktır. Böylece monoton hayatınız yerini bambaşka bir dünyaya dönüşür.
  • Tüm bu öğretiler uzun sürede fayda sağlayacaktır.

Ninjutsu savunma sporu düzenli ve sürekli olarak yapılması halinde yukarıdaki saydığımız faydalar sporcular deneyimler ile edinebilirler. Kurslarda alacakları yardım ile öğrenim kolaylığı sağlar. Saydığımız yararlar ancak bilgilerin doğru öğrenilmesi ve uygulanması sonucunda oluşur. Gücü haksız yere kullanılması ninjutsunun felsefesinden uzaklaşılmış olacaktır. bu durumda yapılan hareket ve teknikler sıradan bir dövüşe dönüşür.

Ninjutsu’nun ilginç ve önemli yanlarından biri, Feodal Japonya döneminde, zamanın ninjaları tarafından başarı ile uygulanmış ve öğretilmiş olmasıdır. Ayrıca, yine bu zamanda, ninjutsu oldukça geliştirilmiştir.

Ninjutsunun daimi amacı, ruhsal bir arınma ile mutlu bir kişilik sahibi olabilmektir. Bunların yanı sıra, bir ninjanın amacı ise kendisine, yakın çevresine ve tüm insanlık alemine barış getirebilmektir.

Ninjutsu, birden fazla dövüş sanatını bünyesinde toplayan bir sistemler bütünüdür. Belli bir kulvara itilmesi, kavram olarak doğru olmayacağı için, çeşitli dövüş sanatları ve yaşam felsefelerinden beslenmektedir. Bu sanat ve felsefelerin ışığında, ninjutsunun içinde yer alan en belirgin tarzlar ise, kılıç kullanabilme ve yakın dövüş hareketleridir.

Diğer tüm alt sanatlar ise, şu şekilde sıralanabilmektedir;
  • Taijutsu (silahsız dövüş)
  • Kenjtsu (kılıçla dövüş)
  • Sojutsu (mızrak dövüşüdür)
  • Naginatajutsu (naginata dövüşüdür)
  • Kusarigamajutsu (kusarigama dövüşüdür)
  • Bojutsu (sopa ve asa dövüşüdür)
  • Seishin – teki kyoko (manevi olarak arınma anlamına gelmektedir)
  • Shurikenjutsu (shuriken fırlatma aktivitesi)
  • Kayakujutsu (piro teknik ve patlayıcılar)
  • Hensojutsu (kılık ve gereken kimliğe bürünebilme)
  • Shinobi – iri (gizlilik ve sızma yöntemleri)
  • Bajutsu (binicilik)
  • Sui – ren (suyu kullanma)
  • Boryaku (yöntemler)
  • Choho (casusluk)
  • Intonjutsu (kaçış ve gizlenme)
  • Tenmon (hava durumu)
  • Chi – mon (coğrafya)

Ekol

Ad:  Ninjutsu Nedir5.jpg
Gösterim: 2080
Boyut:  51.8 KB
Günümüzde Ninjutsu, en son İga ekolünden gelen ve Ninjutsu öğretisi ile yetişen hocalar sayesinde gelişmiş ve bu günkü modern halini almıştır.

Bu hocaların isimlerini “tarihçe” linkinde vermiştik. Bunların arasında bu gün en faal durumda olan, Masaaki Hatsumi’nin kurduğu Toga Kure ryu sistemidir. Bu sistem Ninjutsu’nun özüne en uygun olan sistemdir.
Hatsumi hoca kendi fikrince Ninjutsu’da eksik bulduğu bazı bölümleri hocasından izin alarak Ninjutsu’nun içine katmıştır. Böylece daha serbest ve günümüz şartlarına daha uygun bir Ninjutsu sanatı ortaya çıkmıştır. Yalnızca eskiden kullanılan silahlar va aletlerden bazıları günümüzde kullanılamayacağı için sadece geleneksel olarak öğretilmektedir.

Çünkü Ninjutsu’nun özünden hiçbir zaman çıkılmaması gerekir. Aynı zamanda eski teknikler Ninjutsu’nun temelini oluşturmaktadır ve bu çalışmalar ihmal edilmemelidir.Yoksa Ninjutsu’nun diğer sistemlerden pek farkı kalmaz. Bir ninja, yani Ninjutsu sanatı çalışan bir ninja, sanatının özüne bağlı kalması lazımdır. Böylelikle Ninjutsu daha ileriye gider ve daha geçerli bir savunma sanatı olarak yayılır.

Tabii ki Ninjutsu hakkında bazı zamanlar yanlış ve uydurma bilgilere dayanarak, mantıksızca birkaç film çevrilmiştir. Buna rağmen savunma sanatı yapmak isteyen araştırmacı öğrenciler, Ninjutsu’nun özünü araştırdıktan sonra gerçek bir savunma ve savaş sanatı olduğunu anlamışlardır. Ninjutsu’ya başlamak isteyen kişiler Ninjutsu hakkında yetkili kişilerden bilgi almadan, yerinde seyretmeden bazı yazılara ve filmlere ehemmiyet vermemelidirler…

MsXLabs.org
-derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.