Arama

Akasya Yetiştiriciliği

Güncelleme: 16 Nisan 2011 Gösterim: 11.256 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Ağustos 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ACACİA(AKASYA) YETİŞTİRİCİLİĞİ

Sponsorlu Bağlantılar
  • Bilimsen Sınıflandırma
  •  Âlem: Plantae
  •  Bölüm: Magnoliophyta
  •  Sınıf: Magnoliopsida
  •  Takım: Fabales
  •  Familya: Fabaceae
  •  Alt Familyası: Mimosoideae
  •  Cins: Acacia sp.

Genel Özellikleri
Çoğunluğu ağaççık ya da ağaç, bazıları da çalı formundadır. Subtropik ve tropik bölgelerde yetişmektedir. Her dem yeşil ve yazın yeşil türleri vardır. Dikenli ya da dikensiz olabilir. Yaprakları bileşik tüysü yaprak durumunda ve birçok yaprakçıktan meydana gelmiştir. Çiçekleri çok gösterişlidir. Ayrıca çiçekler sarı renkli, küçük ve güzel kokuludur.
Meyveleri bakla şeklindedir. Baklagillerden oldukları için havanın azotunu alıp köklerindeki yumrularda biriktirir. Daha sonra toprağa vererek, onu azotça zenginleştirir. Bu yüzden azotça fakir topraklarda rahatça yetiştirilir.

Üretimi
Tohum ve çelikle üretimi yapılır. Tohumların sert bir kabuğu vardır. Tohumlar önce kaynar suda tutulmalı sonra soğutulmalıdır. Ekimden bir gün önce ıslatılırsa çimlenme oranı artmaktadır. Çelikle üretimde ise, temmuz ayında çelikler alınmalıdır. Çelikler sisleme altında tutulmalıdır. Yaklaşık bir ay sonra köklenme görülmeye başlar. Akasyaların üretimi sırasında dikkat edilecek konu şaşırtılmaya karşı hassas olmalarıdır. Bu nedenle daima topraklı olarak yer değiştirilmelidir.

Ekolojik İstekleri
Kuru ve fakir topraklarda yetişebilir. Çabuk büyürler. Dona karşı duyarlıdırlar. Fazla rüzgârdan ağacın dalları kırılabilir. Sıcaklığa ve susuzluğa dayanıklıdırlar.

Peyzajda Kullanımı
Kumul ağaçlandırılması ile kıyı ve yol ağaçlandırılmasında kullanılabilir. Topraktaki azotu bağladığı için toprağı iyileştirilmesi gereken yerlerde kullanılır. Kirli havalara dayanıklıdır.

Önemli Türleri
 Acacia dealbata: Gümüşi akasya (yalancı mimoza)
30 m kadar boylanabilir. Yaz kış yeşil, ağaç veya ağaççık formundadır. Gövde ve ana dallar boz renklidir ve düzgündür. Sürgünler ince, sık, tüylü ve köşelidir.

Akasya11

Resim : Acacia dealbata
Yaprakları 7–12 cm uzunlukta, yumuşak, gümüşi, tüylü ve mavimsi-yeşil renklidir. Çiçekleri yuvarlak başçık durumunda güzel kokulu, sarı renkli, çok çiçekli bileşik salkım durumundadır. İlkbaharda çiçek açar.

 Acacia cyanophylla: Kıbrıs akasyası
Ülkemizde Akdeniz, Ege bölgelerinde ve Kıbrıs’ ta yer alır. Kumlu ve kireçli topraklarda yetişir. Donlardan etkilenir. Budamaya yatkındır. Yuvarlak ve gevşek bir tepe oluşturur. Işık ve yarı gölge ağacıdır. Şubat-mayıs arası sarı çiçek açar. Yaprakları şerit şeklindedir. Tohum ile üretilir.

Akasya12

Resim : Acacia cyanophylla

Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Kırmızı örümcek, beyazsinek ve kabuklu bit en çok görülen zararlılardır. Hastalık olarak da en çok külleme, karaleke ve kök boğazı çürüklüğü görülmektedir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Nisan 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Akasya
Sponsorlu Bağlantılar

Baklagillerden, küçük yapraklı ve beyaz çiçekli bir gölge ağacı (Robinia pseudoacacia).

Türkiye'de yetiştirilen akasya budur. Anayurdu Kuzey Amerika olup 17. yüzyılda Avrupa'ya getirilmiştir. Boyu 25 metreye kadar uzar ve 100 yıl kadar yaşar. Kolay yetiştiği için yol kenarlarını ağaçlandırmada çok kullanılan bir ağaçtır. Sarımsı, ağır, damarlı, esnek ve dayanıklı odunu çeşitli eşyaların yapımında, marangozluk, döşemecilik ve tornacılıkta kullanılır. Yalancıakasya, salkımağacı, beyazsalkım ve cumhuriyetağacı diye de bilinir.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

30 Mart 2010 / _KleopatrA_ Sinema tr
15 Ocak 2008 / Pasakli_Prenses Taslak Konular
17 Haziran 2009 / nünü Rüya Tabirleri