Arama

Katleya Yetiştiriciliği

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 12 Nisan 2011 Gösterim: 10.942 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Nisan 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Katleya (Cattleya trianae) Yetiştiriciliği

Sponsorlu Bağlantılar
Genel Özellikler
Anavatanı Kolombiya olan iç mekanlarda yetiştirilen süs bitkisidir. Yalancı soğanı 12.5-25 cm boyunda ve tek yapraklı; çiçekleri 20 cm uzunluğundaki bir sap üzerinde, yaklaşık 15 cm uzunluğunda, 2-3 tane, soluk pembe renkli ve çok gösterişli olan bitkilerdir. Tabiatta 60 türü bulunan Cattleya cinsinin başka süs bitkileri yetiştiriliciliğinde önemli olan türleri C.bowringiana,C.dowiana,C.labiata,C.mossiae ve C.violacae’dir.

PB049225

Cattleya bowringiana
dowianaaurea

Cattleya dowiana
cattleya labiata

Cattleya labiata
cattleya mossiae

Cattleya mossiae
200809 OrquidaRIO 2805 0629 28CK29 Cattleya violacea Muse

Cattleya violacea

İklim Özellikleri

Geceleyin optimum gelişme gösterdiği sıcaklık 15 C, gündüz ise 20-21 C sıcaklığa gereksininim gösterir. Çiçek oluşumu döneminde 2-3C kadar düşürülür. Sıcaklık optimum 10 C olmalıdır. Büyüme ve gelişme döneminde yüksek orantılı neme ihtiyacı vardır. Yakıcı güneş ışığı dayanmaz ve bitki yanmaya zarar görmeye başlar. Aydınlık, yarı gölgeli yerlerde bulundurulmalıdır.

Toprak Özellikleri
Hacim olarak 2 kısım öğütülmüş ağaç kabuğu ve 1 kısım sphagnum yosununun karışımıyla elde edilir. Bir başka harç ise,yine hacim olarak 3 kısım omsunda kökü ve 1 kısım sphagnum yosununun karışımından oluşur.

Üretim Tekniği
Katleya’nın üretimi tohum ve ayırma ile yapılır. Tohumla üretim teknik ve pratik bilgiye, özel sera koşullarına ve uzun zamana gereksinim gösterir. Ticari yetiştirilicilikte üretim, daha çok ayırma ile İlkbaharda saksı değiştirme sırasında yapılmaktadır. Rizomları sürünücü olduğu ve yatay olarak geliştiği için, bu orkide saksının bir kenarına doğru dikilir ve zamanla gelişen rizomlar saksının diğer ucuna erişirler. Bundan sonra istenirse saksı değiştirilir. Rizomlar her biri en az iki yalancı soğan içerecek şekilde büyüme kompostu bulunan saksılara dikilebilir. Saksıların, sıcaklığı 23-25C ve orantılı nemi yüksek bir yerde bulundurulması gerekir.

Gübreleme
Her 3-4 yılda bir Mart Nisan aylarında yapılır. Mayıs-Ağustos ayları arası iki haftada bir kez 1 g/1 kompoze gübre verilir. Cattleya yüksek orantılı nemle birlikte sürgünlerin gelişimi sırasında bol suya gereksinim gösterir.

Sulama
Sulama suyunun kesinlikle kireç ve klordan arındırılmış temiz olması gerekir. Çiçeklenmeden sonra verilen su azaltılır. İki sulama aralında toprak ve yüzeyindeki hafif kurumalar bitkiye zarar vermez. Dinlenme döneminde ise, yalnızca yalancı soğanların büzüşmemesini sağlayacak kadar su verilmelidir. Fazla su verilmesi bitkinin boğulmasına ve enfeksiyon kapmasına sebep olunur.

Hastalık ve Zararlılar
En önemli hastalığı Virüs, zararları ise Yaprak bitleri,Kabuklu ve Unlu Bitler’dir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

7 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
16 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
15 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
23 Mart 2010 / Misafir Ziraat
7 Şubat 2010 / Misafir Ziraat