Arama

Çan - Çanakkale

Güncelleme: 29 Ocak 2012 Gösterim: 1.553 Cevap: 1
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
26 Ocak 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Çan
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tarih

İlçe arazisi, etrafı tepelerle çevrili çukur havza niteliğindedir. Arazi, orman ve makilerle kaplıdır. İlçeye sanayi tesisleri kurulmadan önce halkın geçim kaynağını hayvancılık ve tarım oluşturmaktaydı.
İlçe merkezinde çok eski yıllardan bu yana pazar kurulmaktadır. Hayvanların boyunlarına takılan çan, pazarda en çok satılan eşyalar arasındaydı. Pazara kervanlarla çan gelir ve çan reyonları kurulurdu. Çevre il, ilçe ve köylerden pazara çan almak için gelinirdi. Çan adının ilçeye buradan geldiği düşünülmektedir.

Çan ismi nereden gelmiştir?

İlçe merkezinde çok eski yıllardan bu yana Pazar kurulmaktadır. Pazarda hayvanların boyunlarına takılan ÇAN en çok satılan eşyalar arasındaydı. Kervanlarla çan gelir, Pazar yerine çan reyonları kurulurdu. Çevre köy, ilçe ve illerden pazara çan almak için gelinirdi.
ÇAN adının ilçeye buradan geldiği sanılmaktadır.


Doğal Özellikleri :

887 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Çan İlçesinin toprakları genellikle engebelidir. Güneybatı bölümünde ilçenin en büyük yükseltisi AğıDağı(983 m.), Yangılık Tepesi (737 m.), Güneydoğuda Düzpirem Tepesi (523 m.), Doğuda AsmalıTepesi (516 m.), Erenler Tepesi (424 m.), Kuzeybatıdaki Karadağ da Azap Tepesi (749 m.) en önemli yükseltileridir.
En çukur yeri ise Kocabaş Çayı(Tarihteki adı GRANİKOS)'nın Biga İlçesi topraklarına geçtiği yerdir.
Ovalar, su kenarlarında ve tepeler arasındadır. Karakoca Ovası, Bahadırlı Ovası, Helvacı Ovası en önemli ovalarıdır.

İlçenin belli başlı tek akarsuyu vardır. Tarihi adı Granikos olan Kocabaş Çayı90 km. uzunluğundadır. Bu çay İlçenin güney kısmındaki dağlık bölümde olan Türkmen Deresi'nden doğar. Çan-Biga İlçelerinin topraklarını sulayarak Karabiga'dan Marmara Denizi'ne dökülür. Gölcük Deresi, Dereoba Deresi, Kaz Dere, İnceçay Deresi, Yuvalar Deresi, Soğuksu (Altıkulaç) Deresi önemli kollarıdır.

İlçede genellikle Akdeniz İklimi ile Karadeniz İklimi arasında geçiş iklimi hakimdir. Kuzey rüzgarları daha etkilidir. Yıllık yağış miktarı600 850 mm kadardır. Yağışlar daha çok sonbahar, kış, ilkbahar mevsiminde görülür. En yüksek sıcaklık +38,7 °C, en düşük 11,5 °C'dir. İlçenin %58'i ormanlıktır. İlçe sınırları içindeki ormanlarda daha çok akçam, karaçam, köknar, meşe, k ayın, gürgen, kestane ağaçları görülür. Son yıllarda dikimlerle yeni orman alanları meydana getirmektedir.


Jeolojik Durumu :

Çan İlçesi'nin tabanı volkanik ve sedimanter oluşumdadır. Kuzeyindeki yamaçlar andezittendir. Batısının Neojen Çağına ait killi linyit oluşumlu toprağı vardır. Ovalar alüvyonerdir.


Madenler :

Çan İlçesi maden bakımından çok zengindir. Çan İlçe Merkezi, Çomaklı, Yeniçeri, Helvacı, Etili, Yaya, Büyükpaşa köyleri çevresinde linyit kömürü çıkarılmaktadır. Çan Linyitlerini devlet, diğerlerini özel sektör işletmektedir. Linyitlerin en kalitelisi İlçe merkezine yakın olan linyittir. İlçe merkezine yakın olan linyittir. Linyit ocakları açık işletme olarak çalışmaktadır.

İlçe sınırları içinde kaolen, kuvars, kil feldispat...gibi madenlerde bulunmaktadır. Bunların büyük bölümü Çanakkale Seramik Fabrikaları'nca çalıştırılmakta ve işlenmektedir.


Nüfus :

İlçede yıllık nüfus artış hızı binde 8 dolaylarındadır. Nüfus artışı ilçeye olan göçlerden olmaktadır. İlçede geleneksel aile planlaması vardır.

Tarım arazisi az ve verimsiz olan köyler ilçe merkezine ve Çanakkale'ye göç etmekte fakat bunlar çok azdır. Genellikle emekliler, maddi durumu iyi olan aileler Altınoluk'a, Küçükkuyu'ya, Çanakkale'ye göç etmektedirler.


Eğitim Öğretim :

Çan'da önceleri SarıCamii (YukarıCamii) yanında mahalle mektebi açılır. Öğretmenin ücreti banyoların gelirinden verilirdi.

II. Meşrutiyetin ilanından sonra Maarif Nezaretine bağlı3 sınıflı Mekteb-i İptidaiye açılır. I. Dünya Savaşı başlarında Rüştüye binası1921 yılında Yunanlılar tarafından yakılır. Cumhuriyetin ilanından sonra 4 derslikli, 5 sınıflı şimdiki Atatürk İlkokulunun üst bahçesine Pazarköy İlkokulu adıyla yeni bir okul yapılır, öğretime başlar. Bu okul daha sonra 18 Eylül (Biga'nın kurtuluşu) ilkokulu adını alır. İlçede ortaokul ise 1952 yılında açılır. 1966 yılında lise açılınca Çan Lisesine dönüşür. Daha sonra Lise ile ortaokul birbirinden ayrılarak gayrı müdürlükler olur. İlçemizde okur-yazar oranı%97'dir. Eğitim-öğretim Türkiye ortalamasının çok üzerindedir.
In science we trust.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
29 Ocak 2012       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Çan - Çanakkale

a) Tarih
Çan’ın kuruluş tarihi hakkında kesin bilgiler yoktur. İlçe sınırları içinde bazı antik kalıntıların bulunması burasının çok eski dönemlerden beri bir yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. Etili köyü yakınlarındaki Antik Kallikolone Kentinin üç tanrıça arasında güzellik yarışması yapılan yer olduğu söylenmektedir. Homeros da Ares’in Troyalıları bu tepeden saldırttığını yazar. Roma döneminde Sergis adıyla bilinen yöre, 14. Yüzyılda Osmanlı topraklarına katılmıştır.

1 Ağustos 1945 de çıkarılan bir yasa ile Biga ilçesinden ayrılmış, önceleri Bayramiç ilçesine bağlı olan Etili Bucağı ile birlikte bugünkü Çan İlçesi oluşturulmuştur.

Eski dönemlerde hayvancılıkla geçimini temin eden yöre insanı yerleşim yerinin çukur bir vadide yer alması ve yoğun bir sis tabakasının bulunması nedeniyle, hayvanlarını sisli havalarda bulabilmek için her birine çan takmış ve fazla miktarda çan ihtiyacı nedeniyle bölgedeki tüm çan satıcıları buraya geldiğinden haftada bir gün “Çan Pazarı” adıyla pazar kurulmaya başlanmıştır. Bu sebeple yörenin Çan Pazarı olarak anılmaya başlandığı, zamanla Çan adının bu şekilde oluştuğu söylenmektedir.

Şemsettin Sami “Kâmus’ül Alâm” da, 19. Yüzyılda Çan’ın bağımsız Biga Sancağının merkez kazasına bağlı bir nahiye olduğu yazar. Kurtuluş Savaşı sıralarında 1921’de Yunan işgaline ve ağır bir yıkıma uğrayan Çan, işgalden 23 Eylül 1922 de kurtulmuştur.

b) Coğrafi Durum
Marmara Bölgesinde , Çanakkale İline bağlı ve yüzölçümü 88.700 hektar olan Çan ilçesi, kuzeyde Biga ve Lapseki, güneyde Bayramiç ve Yenice, batısında Çanakkale Merkez ve Bayramiç, doğuda ise Yenice ilçeleri ile çevrilidir. Çukur bir vadiye kurulmuş olan İlçe merkezinin denizden yüksekliği 75 metre olup, 40. enlem ve 27. boylamlar arasında yer almaktadır. Çanakkale İl merkezine 76 km. mesafededir.

İlçe toprakları genellikle engebeli bir yapı gösterir. Ormanlarla kaplı, fazla yüksek olmayan dağ ve tepeler geniş yer tutar. En yüksek yeri 983 m. yüksekliği bulunan Ağı Dağıdır. İlçenin kuzeyinde Sapan Hisar tepeleri, kuzeybatısında Karadağ, güney ve güney batısında Büyük ve Küçük Katran dağları bulunur. Bu dağların arasında yer alan Karakoca, Bahadırlı ve Helvacı ovaları fazla büyük değildir.

Orman varlığı açısından zengin olan Çan’da bir çok orman içi mesire yeri ve üç kaplıca vardır. Yüzölçümünün % 62’si orman, %32’si tarım arazisi, %3’ü mera ve %3’üde yerleşim alanıdır. İlçe merkezi ve tüm köylerimizin kadastro çalışmaları 1995 yılında tamamlanmış olup, bazı yerleşim birimlerinde yenileme çalışmaları yapılmaktadır.

Çan İlçesinin tabanı volkanik ve sedimanter oluşumdadır. Kuzeyindeki yamaçlar antizittendir. Batısının neojen çağına ait killi linyit oluşumlu toprağı vardır. Ovalar aliviyoneldir.

c) İklim
Çan’da genellikle Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklimi arasında geçiş iklimi hakimdir. Kuzey rüzgarları daha etkilidir. Yıllık yağış miktarı 600-850 mm. kadardır. Yağışlar daha çok Sonbahar, Kış ve İlkbahar mevsiminde görülür. Ortalama En yüksek sıcaklık +38,7 C’, en düşük sıcaklık -11,5 C’ dir.
Özellikle Kış aylarında sabahları yoğun sis yaşanan İlçede, hava sirkülasyonu olmadığı zamanlarda bacalardan çıkan kükürt dioksit gazları kirlilik yaratmaktadır.

d) İdari Yapı
Kaymakamlığa bağlı genel idare kuruluşlarının yanısıra, birisi merkez diğeri Terzialan olmak üzere 2 Belediye Teşkilatı ve 65 köy muhtarlığı bulunmaktadır.
İlçe merkezinde 7 mahalle (İstiklal, Cumhuriyet, Karşıyaka, Fatih, Atatürk, Seramik ve Osmanefendi Mahalleleri), Terzialan Beldesinde ise 2 mahalle (Çakmakçayır ve Süle Mahalleleri) bulunmaktadır. İlçe merkezi ve köylerde yerleşim biçimi toplu olup, köylerimize bağlı 2 adet mahalle (mezra) bulunmaktadır.

İlçede Kaymakamlık ve İçişleri Bakanlığına bağlı Nüfus Müdürlüğü, Sivil Savunma Müdürlüğü ve Özel İdare Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yanında İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı bulunmaktadır. Adliye Teşkilatı, Askerlik Şube Başkanlığı, Mal Müdürlüğü, Vergi Dairesi Müdürlüğü, Çan Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kütüphane Memurluğu, Sağlık Grup Başkanlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, Tapu Sicil Müdürlüğü, Kadastro Müdürlüğü, İlçe Müftülüğü, Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü, T.K.İ. Çan Linyitleri İşletme Müdürlüğü, T.E.Ü.A.Ş. 18 Mart Çan Termik Santrali İşletme Müdürlüğü, T.E.D.A.Ş. Başmühendisliği, P.T.T. Müdürlüğü, Türk Telekom Temsilciliği, Köy Hizmetleri Şantiye Şefliği, Tarım Kredi Kooperatifi, Esnaf Kredi-Kefalet Kooperatifi teşkilatları da bulunmaktadır.

e) Nüfus
1950 lerde 1500 civarında merkez nüfusu olan Çan’da Sanayinin gelişmesine bağlı olarak özellikle merkez nüfusunun hızla arttığı görülmektedir.



27b52

27b6j

Benzer Konular

26 Ağustos 2022 / nünü Osmanlı İmparatorluğu
16 Mayıs 2011 / Misafir Türkiye Coğrafyası
24 Nisan 2012 / AreX Taslak Konular
19 Nisan 2010 / The Unique Eğitim Bilimleri