Arama

Elektromanyetik Kirlenme

Güncelleme: 5 Şubat 2012 Gösterim: 1.846 Cevap: 1
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Şubat 2012       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Elektromanyetik Kirlenme

imperiaflex 0 0 0

Korkutan kablolar...Televizyon antenleri ya da baz istasyonlarının yakınında yaşamak, mikrodalga fırın veya cep telefonu kullanmak sağlığa gerçekten zararlı mı? Bilim hayır dese de...Gelişen teknolojiyle birlikte yaşantımıza giren elektronik cihazların kullanımı da arttı.

Telefon, yaşamı uzatıyor mu?, kısaltıyor mu? Bu altın soru, halkla bilim insanlarını tartışmalı ortamlarda karşı karşıya getiriyor. Ancak, cep telefonu sayısının Türk aileleri arasında salgın gibi yayılırcasına artmasını engellemiyor. Kültürel ve siyasi anlamda anlaşılmak üzere, Batı Avrupa'da bu yeni statü simgesini en çok kullananlar Finlandiyalılar. Protestolar, telefon sinyallerini ileten ve sıradan meskenlerin çatılarında bile sık sık görülen baz istasyonları ile aktarıcı televizyon antenleri üzerinde yoğunlaşıyor. Söz konusu donanımın yaydığı yüksek frekanslı elektromanyetik dalgalar, gerçekten de baş ağrısından kan kanserine kadar çeşitlenen hastalıklarla rahatsızlıklara yol açıyor mu?

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, şimdilik sağlığa kalıcı bağlamda zarar veren bir hasara ilişkin bir kanıt yok. Gerçi, böyle bir olasılığı tümden göz ardı etmek olanaksız. Düzenli olarak duyurduğu ilanlarla WHO, halka güvence vermeye çalışıyor ve yalnızca kısmen başarıya ulaşıyor; çünkü, korkuları hepten yatıştıracak "hayır"ı diyemiyor. Şimdiye dek yürütülen çalışmaların sonuçlarına dair belirsizlik havası ortadan bir türlü kalkmıyor. Oysa, 2003'te kesin bir şeylerin söylenebileceği bildiriliyordu. Nitekim, Lion merkezli Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi (IARC), büyük bir salgın hastalık araştırması başlatacak.

Cep telefonu sahiplerinde, hem başta hem de boyunda, yani elektromanyetizmaya en çok maruz kalan bölgelerde beyin tümörünün gelişme riski hesaplanacak. Çalışmaya, aralarında İtalya'nın da bulunduğu birçok ülke katılacak. İskandinav ülkelerini ilgilendiren bir başka araştırmadaysa, cep telefonu sahiplerinde kan kanseri ve tükürük bezi tümörünün gelişme olasılığı hesaplanacak. İlaçlarla ilgili ileri düzeyde bir araştırma ise, Almanya'da, Aachen'da, elektromanyetik dalgaların çevreye uyumluluğu bağlamında sürdürülüyor.

Bu arada, WHO yetkilileri, büyük harcamalar gerektirmeyen önlemler almanın yararlı olduğunu söylüyorlar: Örneğin, aktarma antenleri ve benzeri tesisler okullardan, hastanelerden uzakta kurulabilir; telefonu kulağa götürmek yerine, Bluetooth teknolojili kablosuz kulaklıklar ya da ucuz kablolu versiyonları takılabilir. (Yine de telefonun bel hizasında, böbreklere temas etmesini zararlı bulanlar var.)

Bu bağlamda, Sağlık Yüksek Enstitüsü'nden (İtalya) bir uzman olan Pietro Comba, elektromanyetik kirlilik üstüne yaptığı yakın tarihli araştırmada, cep telefonları, radar, televizyon yayınlarını aktarma antenleri gibi yüksek frekanslar yayan nesneler hakkında yeterli bilgi olmadığını belirtiyor. Bilimsel açıdan kesin verilerin yokluğu huzursuzluğa yol açıyor. Hele yönetmeliklerle düzenlenmemiş donanımların yerleştirilmesiyle birlikte, halk da "elektrokirliliğin" katlanarak artacağı izlenimini edinmişse, işler kötüleşiyor. Huzursuzluğu, yerel politik komitelerin etkinlikleri artırıyor. Özellikle, baz istasyonları birinci hedef haline geliyor.


Kaynak:Focus
Candy_Girl - avatarı
Candy_Girl
Ziyaretçi
5 Şubat 2012       Mesaj #2
Candy_Girl - avatarı
Ziyaretçi
Elektromanyetik kirlilik, yaşadığımız alanlarda bulunan elektrik akımı taşıyan kablolar, radyo frekans dalgaları yayan radyo ve televizyon vericileri, cep telefonu baz istasyonları, yüksek gerilim hatları, trafolar, mikrodalga yayan ev aletleri vb.nin yarattığı, insanın ve diğer canlıların üzerinde bozucu etkiler yaratan “elektromanyetik alanlar” dır. Size, kentten çok uzakta, ağaçlarla dolu bir ormanda havanın kirli olduğunu söyleseler herhalde inanmazsınız. Çünkü hava kirliliği denince akla hemen genzinizi yakan bir duman, gri bir bulut tabakası geliyor. Oysa, havamızı kirleten ve görünmeyen bir kirletici daha var: elektromanyetik dalgalar.

Literatürde buna “elektronik pus” anlamına gelen “electrosmog” bile deniyor. Gözle görülmeyen bu elektromanyetik kirlilik, kimi zaman cep telefonunuzun çalmasıyla televizyonda karlanma yaparak, kimi zaman ise yüksek gerilim hatları yakınında uçan helikopterleri bile düşürerek kendini gösteriyor. 20. yüzyıl ile birlikte doğada da var olan bu manyetik alanlara insan yapımı olanlar da eklenmeye başladı. Bununla birlikte bu etkileri ölçümlemek için sayısız aştırma yapılmaya başlandı. Araştırmalar bu aletlerin yaydığı manyetik alanlara sınırlamalar getirdi ama tartışmalar bitmedi. Sınır değerlerin altında da olsa uzun süreli elektromanyetik radyasyona maruz kalan insanlarda ne gibi sağlık sorunlarının görüleceği ciddi bir tartışma konusu.

Elektromanyetik alan kirliliği yaratacak kaynaklar aşağıda sıralanmıştır:

Doğal EM kaynakları;
• Güneş
• Bazı uzak yıldızlar
• Atmosferik deşarj yani yıldırımlar.

Benzer Konular

10 Mayıs 2008 / The Unique Taslak Konular
1 Mart 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
4 Temmuz 2018 / ThinkerBeLL Fizik
16 Ağustos 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
16 Mart 2018 / ener Fizik