Arama

Sütçü İmam

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 31 Ekim 2016 Gösterim: 299.847 Cevap: 7
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
15 Şubat 2007       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

SÜTÇÜ İMAM

Ad:  SÜTÇÜ İMAM1.jpg
Gösterim: 8381
Boyut:  55.5 KB

ya da HACI İMAM,
Sponsorlu Bağlantılar
türk kurtuluş savaşı direnişçilerinden
(Kahramanmaraş 1884 - 25 Kasım 1922).

Uzunoluk mahallesi camisinin müezziniydi. Mondros mütarekesi’nden sonra kentin fransız askerlerince işgal edilmesi üzerine, ayrılıkçı Ermeniler türk halkına karşı saldırılarını artırdılar, bu yüzden kentin çeşitli mahallelerinde bazı olaylar patlak verdi. Fransız askerlerine mihmandarlık yapan birkaç ermeni gencinin Uzunoluk mahallesindeki hamamdan çıkan kadınlara sarkıntılıkta bulunmaları ve kendilerine engel olmak isteyenleri ateş edip yaralamaları üzerine Sütçü İmam onlardan birini öldürdü, ortalığın karışmasından yararlanarak da kaçıp dağa çıktı (31 ekim 1919). Sütçü İmam’ı yakalayamayan Fransızlar, bazı akrabalarını öldürdüler, ancak direnişin gelişmesi ve kendilerine büyük kayıplar verdirmesi karşısında, birkaç ay sonra kenti boşaltmak zorunda kaldılar Sütçü imam da işgalin sona ermesi üzerine kente döndü. Kahramanmaraş kentinde 1993 yılında kurulan üniversiteye onun adı verildi; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 5 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 31 Ekim 2016 15:25
Biyografi Konusu: Sütçü İmam nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
RivaN - avatarı
RivaN
Ziyaretçi
5 Mart 2010       Mesaj #2
RivaN - avatarı
Ziyaretçi

Sütçü İmam Olayı


Mondros Mütarekesi (30 Ekim 1918) sonrasında, Maraş’ın (bugün Kahramanmaraş) Fransızlar tarafından işgal edilmesine gösterilen ilk silahlı tepki.
Sponsorlu Bağlantılar

Maraş 30 Ekim 1919’da Fransız birliklerince işgal edildikten sonra Ermeni ayrılıkçıların kent halkına yönelik saldırılan da yoğunlaştı. Silahlı Ermeniler halkı kışkırtmaya, karşı koyanları dövmeye başladı. 31 Ekim günü birkaç Fransız askerini Uzunoluk mahallesinin çarşısında gezdiren Ermeniler, hamamdan çıkan bir kadının peçesini yırttılar. Olaya müdahale etmek isteyenlere ateş açıp iki kişiyi yaraladılar.

Tam o sırada, Uzunoluk Camisi imamı Sütçü İmam, hamamın karşısındaki dükkânından silahıyla çıkarak çevreye ateş açan Ermenilerden birini öldürdü ve kargaşadan yararlanarak kaçmayı başardı.

Olay Fransız işgalcilerin ve ayrılıkçı Ermenilerin kent halkı üzerindeki baskılarının yoğunlaşmasına yol açmakla birlikte, Maraş halkının işgale karşı direnişinin de simgesi oldu. 1992’de Kahramanmaraş’ta kurulması kararlaştırılan üniversiteye Sütçü İmam Üniversitesi adı verildi.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 30 Ekim 2016 23:17
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Şubat 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  SÜTÇÜ İMAM3.jpg
Gösterim: 8158
Boyut:  43.1 KB
Kahramanmaraş Milli Mücadelesinin sembolü haline gelmiş olmakla meşhur bir Millî Mücadele mücahidi dir. Adına anıt dikilmiş olan İmam Kahramanmaraş'ta 1288 yılında doğmuştur. Nüfus kaydında babasının adı Kireççi Oğlu Ömer 'dir. Anasının adı Emine'dir.

Tiyekli Oğlu Hocadan ders almıştır. Tahsilini devam ettiremeyerek Uzun Oluk mescidinin müezzinliğini ve imam hatipliğini yapmıştır.Asıl adı imam olan bu zat, imamlık yaptığı mescid civarında bir sütçü dükkanında süt ve simit satmakta iken şöhretini doğuran olay meydana gelmiştir.


Sakin ve yumuşak tabiatlı olmakla beraber, İmamda bütün Kahramanmaraşlılar gibi Kahramanmaraş'ın yabancılar tarafından işgal edilmesine tahammül edemiyordu. 23 Şubat 1335 (1919)'dan beri ingiliz İşgali sırasında Kahramanmaraşlı Ermenilerin Türkler aleyhine giriştikleri hayasızca ve çeşitli tezvir ve iftiralar sinirleri iyice germişti. 30 Ekim 1919'da işkalin Fıransız kuvvetlerine devri Ermenileri iyiden iyiye şımarttı. Tezahürat ve taşkınlık yapmaları Kahramanmaraşlıları can evinden vurmuştu. Ertesi gün işgal kuvvetlerine başka şehirlerden katılmış olan Ermenilerle şehirde dolaşan Fıransız askerlerinin Uzun Oluk Hamamından çıkan bir Türk Kadınının peçesini açmak istemeleri bardağı taşıran son damla oldu. Sessizce dükkanında oturan İmam gizlediği tabancasını çekerek tek başına Fıransız askerlerinin üzerine yürüdü. Bu sırada kadının çığlığı üzerine civar kahvelerden vak'a mahaline yetişen Türklere işgalci askerler ateş etmiş ve Çakmakçı Sait vurulmuştu. Sütçü imam çektiği tabancasını kılıfına sokmadı.Tek başına ortalığa dalarak tabancasını müstevli askerler üzerine boşalttı. Bir tanesini vurdu. Halkın yardımıyla oradan uzaklaştı ve dağa çıktı, işgal kuvvetleri takip ettiler ise de, İmamı ele geçiremediler.


Böylece Türk namus ve haysiyetine uzanan düşman elini kıran Sütçü İmam Kahramanmaraş Kurtuluş Muharebesi başlayınca Bertiz çetelerine, daha sonrada cancık mağarasında ki mücahitlere katılarak düşmanla savaştı.

Düşmanın Kahramanmaraş'tan kovulduğunu hatta Cumhuriyetin ilan edildiğini idrak eden Sütçü imam, Cumhuriyetin ilanı dolayısıyla Kaleden 101 pare top atışı yaparken namlunun ısınmasından dolayı ağızdan dolma top patlamış Sütçü imamı kale burcuna sermiştir. Yaralı olarak Alman Eytam hanesindeki hastaneye kaldırılan imam kurtarılamayarak yedi gün sonra öldü (1922).
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Ekim 2016 23:37
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
31 Ekim 2011       Mesaj #4
ener - avatarı
Ziyaretçi

Sütçü İmam (1884-1922)


Maraşlı olup asıl adı Ali, lakabı Hacı İmam'dır.
Ad:  SÜTÇÜ İMAM2.jpg
Gösterim: 4850
Boyut:  63.2 KB

Uzunoluk Mescidinde imamlık yaparken aynı zamanda süt de sattığından "Sütçü imam" olarak da bilinmekteydi. İşgalci Fransız kuvvetleri içindeki Ermeni askerlerin Müslüman kadınlara sarkıntılık etmesi üzerine çıkan olaylarda, bir Fransız askerini öldürüp şehrin dışına çıkarak Maraş'ta bağımsızlık mücadelesini başlattı. Fransızlar, Maraş'tan kovulduktan sonra şehre döndü. Belediyece kaledeki topun idaresiyle görevlendirildi. Abdülmecit Efendi, TBMM tarafından halife seçilince 101 pare kutlama atışı yaparken barutun ateş alması sonucu yaralandı. 25 Kasım 1922'de öldü.

31 Ekim 1919'da düşmana ilk kurşunu atan Sütçü İmam, Kahramanmaraş’ta Kurtuluş hareketini başlatmıştır. Geçimini temin etmek için süt sattığından adı Sütçü İmam olarak anılmaktadır.

Mondros Mütarekesi taksim projesine göre; Antep, Maraş ve Çukurova bölgesi Fransız işgal bölgesi olarak taksim edilmişti. 2 Şubat 1919'da çoğunluğu Hintli askerlerden oluşan İngiliz askerleri Maraş'ı işgal etmişler ve şimdiki Ticaret Lisesinin yanındaki kışlaya yerleşmişlerdir. 29 Ekim 1919 tarihine kadar bu bölgede kalan İngiliz askerleri, Ermenilerin sürekli başvuruları ve bu yöndeki girişimleri sonucu Fransız askerleri ile yer değiştirmişlerdir. Maraş halkının, bu yer değiştirmeye mani olmak için yaptığı başvurular ise, o sırada Osmanlı hükümetinin zayıf oluşu ve yöneticilerin ilgisizliği nedeni ile başarılı olamamıştır. 29 Ekim 1919 akşam vakti Yüzbaşı Jülie komutasındaki öncü birlikler, Ermenilerin taşkınlıkları ve tezahüratları arasında Şeyh Adil mevkisinden şehre girmişlerdir.

Öncü kuvvetlerden bir gün sonra, 2000 kişilik gönüllü Fransız lejyoneri Ermeniler, Fransız ve Cezayirli askerlerden oluşan birlikler yine Ermeni tezahüratları, Ermeni kadınların muhabbetli alkışları arasında şehre girdiler. Şimdiki Ticaret Lisesi civarına yerleştiler.

31 Ekim 1919 cuma günü akşamına kadar, Fransızlarla beraber gruplar halinde şehri dolaşan Ermeniler Türk halkına ağır hakaretler ve küfürlerle mütecaviz davranışlarda bulundular.

Akşam vakti, havanın karaması ile olayların sükûn bulması beklenirken, Uzunoluk hamamından çıkan 3 kadın ve bohçalarını taşıyan bir erkek çocuğunu gören Fransız-Ermeni devriyesinden bir asker; “Burası artık Türk memleketi değildir. Fransız müstemlekesinde peçe ile gezilmez!” diyerek kadınların peçesini zorla açmak istedi. Kadınlar ise bağırıp, feryat ederek yakındaki Kel Hacı'nın kahvesinden yardım istediler. Olay yerine ilk müdahale eden Çakmakçı Sait; “Gâvur oğulları! Dokunmayın bacılarıma!” diyerek Fransız Ermeni Lejyonerlerinin üzerine yürüdü. Üzerinde silah olmayan Çakmakçı Sait, açılan ateş sonucu ağır yaralanmıştır. Bu sırada adı İmam olan ve geçimini temin etmek için süt sattığı için Sütçü İmam olarak tanınan İmam, yanında bulunan silahı ile ateş açmış ve bir Fransız-Ermeni Lejyoner askerini öldürmüş, bir diğerini de yaralamıştır.

Bu olayda Çakmakçı Said şehit düşmüş yaralanan Ermeni ise ölmüştü 1 Kasım 1919 tarihinde ölen Ermeni için büyük bir cenaze töreni düzenlendi. Şehri terk etmeyen İngiliz ve Fransız askerleri olay yerine yetişti. Sütçü İmam ise Nalbant Bekir'den aldığı bir atla Bertiz'in Ağabeyli köyünde bulunan Beyazıt oğlu Muharrem Bey'in yanına gitti. Ermenilerin ve Fransızların bütün çabalarına rağmen Sütçü İmam bulunamadı. Ancak olayın intikamını almak isteyen Ermeniler sağa sola ateş ederek Zülfikar Çavuş oğlu Hüseyin'i şehit ettiler. Bu arada Türkleri öldürüp kadınlarını alacaklarını, camilerine çan takacaklarını söylemeye başladılar. Fransızlar da misilleme hareketlerine girişerek Sütçü İmam'ın dayısının oğlu Tiyekli oğlu Kadir'in ellerini ve ayaklarını arkasından bağlayarak burun ve kulaklarını kestikten sonra boğazlayarak şehit ettiler.

Sütçü İmam 1878 yılında doğmuştur. Üç kız bir erkek çocuğu vardır. 31 ekim 1919 da, düşmana ilk kurşunu atan Sütçü İmam, düşmanın Maraş'tan kovulmasından sonra, harpteki fedakarlıklarına mükafat olarak Belediyeye odacı alınmış, bu vazifesi yanında kaledeki topun idaresi kendisine verilmişti. Bir top atımı sırasında barutun ısınan namludan erken ateş alması neticesi yandı. Alman Eytamhanesinde tedavi altına alındıysa da iki gün sonra 25 Kasım 1922 tarihinde vefat etti. Çınarlı Cami mezarlığına defnedildi.

İlk kurşunun atıldığı Uzunoluk meydanında 1936 yılında Belediye başkanlığı yapan Hasan Sukuti Tükel tarafından bir anıt ve çeşme,1977 yılında da Kıbrıs meydanına Kurtuluş anıtı yaptırılmıştır
Son düzenleyen Safi; 30 Ekim 2016 23:37
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
20 Aralık 2011       Mesaj #5
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

Sütçü İmam Olayı


Mondros Mütarekesi'nden sonra Maraş'ı işgal eden Fransızlara karşı ilk silâhlı tepki. Maraş,İngilizlerin ardından 30 Ekim 1919'da Fransızlar tarafından işgal edildi. Bu durumdan cesaret alanErmeniler, zaman zaman halka yönelik saldırılara ve kışkırtmalara giriştiler.

31 Ekim günü kentte Fransız askerleriyle birlikte dolaşan Ermeniler, sokakta bir kadına sarkıntılık edince orada bulunan mahalle camisinin müezzini Hacı İmam adıyla tanınan bir sütçü, silâhını ateşleyerek Ermenilerden birini öldürdü ve olay yerinden kaçtı. Kurtuluş Savaşı tarihine Sütçü İmam Olayı olarak geçen bu olay, Maraş'ta halkın işgalcilere karşı direnişinin bir simgesi oldu.


MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 30 Ekim 2016 23:46
NeverWaLkALone - avatarı
NeverWaLkALone
Ziyaretçi
21 Mart 2012       Mesaj #6
NeverWaLkALone - avatarı
Ziyaretçi
Sütçü İmam (1871 - 1922)
Sütçü İmam, (asıl adı İmam, süt satarak geçimini sağladığı için "Sütçü" lakabı verilmiştir) 1871 yılında Kahramanmaraş'ta doğdu. Uzunoluk semtinde süt satarak geçimini sağlayan, hem de fahri olarak bugünkü Çınarlı (eski Bektutiye) Camiinde imamlık yapan İstiklal Savaşı kahramanı.

Sütçü İmam olayı

İkinci Fransız kuvvetlerinin şehre girişinin ertesi günü (31 Ekim 1919 Cuma) şehirdeki huzursuzluk had safhaya varmıştı. Bir grup Fransız Ermeni askeri ikindi üzerinde Uzunoluk Caddesi'nden kışlaya dönüyorlardı. O anda Uzunoluk Hamamından yüzleri peçeli iki Türk kadını çıktı. Üç kişi olan ve sarhoş durumda olan Fransız Ermeni askerlerinden birisi, hamamdan çıkan Türk kadınlarına saldırdı ve peçesini yırttı. "Artık burası Türklerin değildir, Fransız memleketinde peçe ile gezilmez" diyerek kadıncağıza sarılıp ilişmek istedi. Peçesi yırtılan ve zor durumda kalan kadıncağız bayılıp yere düştü. Diğer kadın da imdat istercesine bağırdı. Olayı Kel Hacı'nın kahvesinden gören Türkler dışarı çıkarak, askerlerin üzerine yürüdüler.

Türkler, Ermeniler'e ihtarda bulunarak yollarına gitmelerini söylediler. Ermeniler kötü sözler sarfederek silah kullandılar. Bu arada Çakmakçı Sait orada kurşunla yaralandı ve şehit oldu. Gaffar Osman da yaralandı. Bu sırada Sütçü Imam, Karadağ tabancasını alarak hamamın hemen karşısında bulunan dükkanından hızla olayın olduğu yere geldi. Silahını Ermeni askerlerinin üzerine boşalttı. İlk kurşunu atan Kahraman Sütçü İmam'ın silahı ile yaralanan Ermeni askeri arkadaşlarının yardımı ile kışlaya götürüldü. Yaralı asker bir gün sonra öldü. 1 Kasım 1919 tarihinde ölen Ermeni için büyük bir cenaze töreni düzenlendi. Sütçü İmam ise Nalbant Bekir'den aldığı bir atla Bertiz'in Ağabeyli köyünde bulunan Beyazıt oğlu Muharrem Bey'in yanına gitti.

Sütçü İmam Ermeni ve Fransızlar tarafından sürekli arandı. Bulunması için de Kahramanmaraş Hükümeti çok sıkıştırıldı. Bütün çabalara rağmen Sütçü İmam bulunamadı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Ekim 2016 23:21
ThrustKopan - avatarı
ThrustKopan
Ziyaretçi
4 Kasım 2013       Mesaj #7
ThrustKopan - avatarı
Ziyaretçi
Sütçü İmam
Maraşlı olup asıl adı Ali, lakabı Hacı imam'dır.Uzunoluk Mescidinde imamlık yaparken aynı zamanda süt de sattığından "Sütçü İmam" olarak da bilinmekteydi. İşgalci Fransız kuvvetleri içindeki Ermeni askerlerin Müslüman kadınlara sarkıntılık etmesi üzerine çıkan olaylarda, bir Fransız askerini öldürüp şehrin dışına çıkarak Maraş'ta bağımsızlık mücadelesini başlattı.

Fransızlar, Maraş'tan kovulduktan sonra şehre döndü. Belediyece kaledeki topun idaresiyle görevlendirildi. Abdülmecit Efendi, TBMM tarafından halife seçilince 101 pare kutlama atışı yaparken barutun ateş alması sonucu yaralandı. 22 Kasım 1922'de öldü.

Son düzenleyen Safi; 30 Ekim 2016 23:47
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Şubat 2014       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Sütçü İmam


1878 yılında doğmuştur. Üç kız bir erkek çocuğu vardır. 31 ekim 1919 da, düşmana ilk kurşunu atan Sütçü İmam, düşmanın Maraş'tan kovulmasından sonra, harpteki fedakarlıklarına mükafat olarak Belediyeye odacı alınmış, bu vazifesi yanında kaledeki topun idaresi kendisine verilmişti. Bir top atımı sırasında barutun ısınan namludan erken ateş alması neticesi yandı. Alman Eytamhanesinde tedavi altına alındıysa da iki gün sonra 25 Kasım 1922 tarihinde vefat etti. Çınarlı Cami mezarlığına defnedildi.

İlk kurşunun atıldığı Uzunoluk meydanında 1936 yılında Belediye başkanlığı yapan Hasan Sukuti Tükel tarafından bir anıt ve çeşme,1977 yılında da Kıbrıs meydanına Kurtuluş anıtı yaptırılmıştır.

Fransızlar'ın Maraş'ı işgali ve Sütçü İmam


Fransızlar'ın Maraş'ı işgalinden kısa bir süre sonra olaylar başladı. Olaylar ilk anlarda küçük grubların karşılıklı sataşma ve atışmalarla yer yer meydana geliyordu.
Bu arada asıl adı Ali olan Sütçü Imam Uzunoluk caddesinin kenarında hem süt satarak geçimini sağlıyor, hemde ücretsiz olarak imamlık yapıyordu.

31 Ekim 1919 Cuma günü sabah olur olmaz, şehirdeki Ermeniler'in taşkınlık ve şımarıklıkları görülmeye başladı. Fransızlar'dan güç alan Ermeniler, şehre dağılarak önlerine gelen Türklere hakaret ediyorlar, Türk Milletinin örf, adet, gelenek ve görenekleri ile dinine dil uzatıyorlardı. Çeşitli mahallelerde yer yer olaylar patlak vermeye başladı. Fransız askerleri de bu duruma seyirci kalıyorlardı.

Fransız ve Ermeni askerler üçer-dörder kişilik grublar halinde çarşı-pazar ve mahalleleri dolaşıyorlardı. Türklerin bazılarını dövmelerinin yanında, Türk Milletini ve Türk Hükümeti'ni aşağılayıcı sözler sarfediyorlardı. Sataşma, dövme, yaralama gibi taşkınlıklarda yetmiyormuş gibi, sarkıntılık etmeye de başladılar. Dinine, vatanına, milletine, ailesine, namusuna bayrağına, kitabına, şeref ve haysiyetine bağlı; başkalarının boyunduruğu altında yaşamaktansa, ölümü bile tercih eden Kahramanmaraşlılar adeta kükrediler. Fransız askerleri, Türklerin cesaret, azim ve kararlılığını henüz tanımıyorlardı. Fransızlar ve Ermenilerin bu taşkın hareketleri, Türklerin azim ve iradelerini artırıyordu. Türkler için artık tahammülü mümkün olmayan bir yere gelinmişti.

Bardağı taşıran son damla, Fransız askerlerinin Uzunoluk hamamından çıkan Türk kadınlarına sarkıntılık etmeleri oldu. Bir grup Fransız Ermeni askeri ikindi üzerinde Uzunoluk Caddesi'nden kışlaya dönüyorlardı. 0 anda Uzunoluk Hamamından yüzleri peçeli iki Türk kadını çıktı. Üç kişi olan ve sarhoş durumda olan Fransız Ermeni askerlerinden birisi, hamamdan çıkan Türk kadınlarına saldırdı ve peçesini yırttı. "Artık burası Türklerin değildir, Fransız memleketinde peçe ile gezilmez" diyerek kadıncağıza sarılıp ilişmek istedi. Peçesi yırtılan ve zor durumda kalan kadıncağız bayılıp yere düştü. Diğer kadında imdat istercesine bağırdı. Olayı Kel Hacı'nın kahvesinden gören Türkler dışarı çıkarak, askerlerin üzerine yürüdüler. Türkler, Ermeniler'e ihtarda bulunarak yollarına gitmelerini söylediler. Ermeniler kötü sözler sarfederek silah kullandılar. Bu arada Çakmakçı Sait orada kurşunla yaralandı ve şehit oldu. Gaffar Osman'da yaralandı. Bu sırada Ali Sütçü Imam, Karadağ tabancasını alarak dükkanından hızla olayın olduğu yere geldi. Silahını Ermeni askerlerinin üzerine boşalttı. İlk kurşunu atan Kahraman Sütçü Imam'ın silahı ile yaralanan Ermeni askeri arkadaşlarının yardımı ile kışlaya götürüldü. Yaralı asker bir gün sonra öldü. 1 Kasım 1919 tarihinde ölen Ermeni için büyük bir cenaze töreni düzenlendi. Sütçü İmam ise Nalbant Bekir'den aldığı bir atla Bertiz'in Ağabeyli köyünde bulunan Beyazıt oğlu Muharrem Bey'in yanına gitti, Sütçü İmam Ermeni ve Fransızlar tarafından sürekli arandı. Bulunması için de Kahramanmaraş Hükümeti çok sıkıştırıldı.Bütün çabalarına rağmen Sütçü İmam bulunamadı. Sütçü İmam'ın bu unutulmaz kahramanlığından dolayı halk adeta birbirine kenetlenerek kardeş oldu. Birlik ve beraberliğin engüzel örneği bundan sonra da yaşandı. Sütçü İmam olayı, Kahramanmaraş harbinde de yeni bir ışık, yeni bir zafer yolunu açmış oldu.

Fransız askerlerinin ölmesi, Fransızlarla Ermeniler arasındaki sıkı ilişkiyi daha da artırdı. Fransız asayişinin bozulmasına Türk düşmanı Ellik Ermenileri sebeb oldu. Çünkü Fransızlar; Türkler'in bukadar vatan ve namusuna sadakatla bağlı olduklarını bilmiyorlardı.

Olayların Gelişmesi:


Sütçü İmam hadisesinden sonra gözleri dönmüş Ermeniler, çılgınlıklarını artırmaya başladılar. Ermeniler sağa sola ateş ederek Zülfikar Çavuş oğlu Hüseyin'i şehit ettiler. Bu arada Türkleri öldürüp kadınlarını alacaklarını, camilerine çan takacaklarını söylemeye başladılar.

Gaziantep yolu üzerindeki Zeytinlikte Tiyeklioğlu Kadir isimli genci boğazlayarak burnunu ve kulaklarını kestiler. Tiyeklioğlu Kadir, Sütçü İmam'ın dayısının oğlu olduğundan, özellikle işkence sonucu öldürdüler.

1 Kasım 1919 Ermenilerin yaptıkları cinayetler artarak devam etti. Şekerli mahallesinden Nasıroğlu Mehmet, arkadan kamalanarak Ermeniler tarafından haince şehit edildi. 14 Kasım 1919 günü yine, Çiçekli Mahallesindeki evinden komşusuna gitmekte olan Aşık Mustafa oğlu Ökkeş'i şehit ettiler.

Bu arada Kuyucak Kümbet, Çiçekli ve Haydarlı mahallelerinde toplanan Ermeniler, silahlanarak Türk askeri kıyafetlerinde olmak üzere Türkleri tek tek yakalayıp işkence etmeye başladılar. Maraşlıların gitgide sabrı taşıyordu. 8 Kasım 1919'da Adana'dan Kahramanmaraş'a bir tabur Tunuslu asker daha getirildi. Tunuslu askerler de şehre dağılmadan doğruca Fransız birliklerinin kışlalarına geldiler.

Bu sırada haberleşme telgrafla yapılıyordu. Telgraf makinalarından Türkler de gizlice yararlanıyorlardı. Türkler tarafından Cancık Mağarası'na yerleştirilen Telgraf makinası sayesinde Sarıgüzel, Maksutlu, Bertiz, Sarıçukur ve Kavlaklı köyleri ve Pazarcıktaki Kılıç Ali Beyle haberleşme sağlanıyordu.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Ekim 2016 23:23

Benzer Konular

11 Eylül 2008 / Kral_Aslan Eğitim Bilimleri