Arama

Refet Angın

Güncelleme: 18 Mart 2011 Gösterim: 13.884 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
1 Şubat 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Refet Angın

Sponsorlu Bağlantılar

Refet Angın

Refet Angın
Doğumu: 18 Mart 1915 - Gelibolu, Çanakkale
Ölümü: 30 Ocak 2010 - İstanbul
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kadın öğretmenlerinden.

Gelibolu'da Emmiyet Amiri Hafız Şerif Bey'le Halime Hanım'ın üç çocuğundan en büyüğü olarak 1915'de dünyaya geldi. Babası bir Kuvay-i Milliye üyesidir. Mustafa Kemal'in arkasından Anadolu'ya gidip orta cephede üç yıl savaşmıştır. İlk okul denemesini mahalle mektebinde yaşayan Angın, bu sistemdeki eğitime ancak iki gün dayanabilmiştir. Okuma yazmayı annesinden öğrenen Refet Angın, Cumhuriyetin ilanı ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu'ndan sonra Gelibolu'da açılan iki okuldan biri olan Cumhuriyet Okulu sınavını kazanarak okula üçüncü sınıftan başlamış, henüz küçük bir çocukken öğretmen olmaya da karar vermişti.
Mustafa Kemal Atatürk ile yolları bir çok kez kesişen Refet Angın, birinci karşılaşması olan ilk okul yıllarında Atatürk'ün "Büyüyünce ne olacaksın çocuk?" sözüne, "Öğretmen" diye cevap verir. İkinci karşılaşmalarında ise Öğretmen Okulu öğrencisidir ve Atatürk'e "Bakın sözümü tuttum Paşam. Öğretmen olacağım işte" dediğinde, Atatürk onun Gelibolu'daki küçük kız olduğunu derhal hatırlar ve bunu belirterek, ne öğretmeni olmak istediğini sorar. 'Matematik' cevabını alınca "Hayır tarih öğretmeni olacaksın. Çünkü nesillere tarihlerini öğretmek en önemli vazifedir" sözü üzerine Refet Angın, tarih öğretmeni olmaya karar verir.
1955 - 1975 yılları arasında Ankara'da görev yapan Angın, Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi Müdüreliğini de yürütür. Daha sonraki meslek hayatını İstanbul'da sürdüren Angın, Atatürk'ün 100'üncü yaş kutlamalarında görevlendirilir. İlk Öğretmenler Gününde ise yılın öğretmeni seçilir. Tarih öğretmenliğinden 1982'de emekli olan Refet Angın, Yıldız Teknik Üniversitesi senatosunun 29 Haziran 2006 tarihinde aldığı kararla onursal doktora ünvanını, yapılan bir törenle almıştır. Halen Bakanlık Danışmanı olarak görevini sürdürmektedir. Ayrıca İstanbul Kağıthane'de adına kurulmuş bir ilkokul vardır. Hürriyet Mahallesi içindedir. Okul 2 binalıdır.Ayrıca Hayat Bilgisi dizisinin bir bölümünde - dizide - Afet Güçverir'in öğretmeni olarak karşımıza çıkmıştır.

Vikipedi

Milli Eğitim Bakanlığı Onursal Danışmanı ve Cumhuriyetin ilk kadın öğretmenlerinden Refet Angın, tedavi gördüğü Bahçelievler’deki Özel Hizmet Hastanesi’nde dün gece (30 Ocak 2010) yaşamını yitirdi.


100131054539241528b

Biyografi Konusu: Refet Angın nereli hayatı kimdir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Mart 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Refet Angın

Sponsorlu Bağlantılar

Cumhuriyet'in Son Çalıkuşu'suna Veda

Biraz Reşat Nuri’nin Çalıkuşu’nda anlattığı ideal öğretmen Feride, biraz da Halide Edip’in Vurun Kahpeye romanında resmettiği, idealleri için ölümü bile göze alan Aliye’ydi.

Bütün bunların toplamı, Cumhuriyet’in ilk kadın öğretmenlerinden Refet Angın’ı özetliyor. 95 yaşında kaybettiğimiz Refet Hoca, unuttuğumuz ne varsa onları simgeliyordu aslında.

GELİBOLU’da, 18 Mart 1915’te doğduğu gün, Türk tarihinin dönüm noktalarından birisi yaşanıyordu. Tarihe, ‘Çanakkale Zaferi’ ismiyle geçecek olan bu önemli gün, ömrü başka zaferlere nakışlanacak Refet’in de bir bakıma kaderini çizecektir. Belki bunda, daha altı yaşında Mustafa Kemal’le karşılaşmasının da etkisi vardır. Çünkü, 1926’da, daha ilkokuldayken sınıflarına gelen Mustafa Kemal’in, ‘Çocuk, büyüyünce ne olacaksın’ sorusunu, hiç tereddütsüz ‘öğretmen’ diye cevaplayacak ve sözünde de duracaktır.

Fikri hür, vicdanı hür

Önceki gün 95 yaşında yitirdiğimiz Refet Angın, Mustafa Kemal’in, Tevfik Fikret’in ünlü şiirinden yola çıkarak söylediği, “Öğretmenler, Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister” sözünün hem muhatabı, hem de uygulayıcılarından biri olacaktır hep. Hiç kuşkusuz bunda Mustafe Kemal ile yolunun sık sık kesişmesinin önemli bir etkisi vardır. Yıllar sonra ikinci karşılaşmaları, Refet’in hayatında bir yeni bir dönüm noktası olacaktır. Bu sefer, öğretmen okulundadır genç kızımız. Okullarını ziyaret edişinde çiçek takdim ettiği Atatürk’e, “Sözümü tuttum Paşam” derken haklı bir gurur duymaktadır elbette.

Refet Angın

Alıntı

‘Tarih öğretmeni ol’

Ancak, nasıl demeli, küçük bir pürüz vardır sanki arada. Mustafa Kemal, “Ne öğretmeni olmak istiyorsun” sorusunu sormuştur bu kez ve genç öğretmen adayının verdiği cevaptan çok da memnun kalmamıştır. Çünkü, Refet Angın, “Matematik” diye cevaplamıştır bu soruyu. Mustafa Kemal ise koca Osmanlı İmparatorluğu’nun tarih bilinç ve bilgisizliğinden çöktüğünü gözleriyle görmüş birisi olarak başka bir şey önerecektir genç kıza: “Tarih öğretmeni ol çocuk, memleketimizin ciddi tarih öğretmenlerine ihtiyacı var...”

Doğrusu, memleketimizin ciddi tarih öğretmenlerine bugün her zamankinden çok daha fazla ihtiyacı var aslında. Ama Refet Angın ve nesli, hiç değilse bir dönem, ciddi Tarih öğretmenliği ile tanıştırmıştır genç Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim sistemini. Şüphesiz, Prof. Dr. Fuad Köprülü’nün memlekete kazandırdığı modern tarih metodolojisinin büyük payı vardır bu gelişmede.

Alıntı

‘Sen geç kaldın’

1932’de Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen Birinci Türk Tarih Kongresi’ne Gelibolu Ortaokulu Tarih öğretmeni Refet Angın’ın da katılmasında şaşırtıcı bir taraf yoktur bu nedenle. Çünkü Türkiye’deki bütün tarih öğretmenleri davetlidir kongreye. Şaşırtıcı olan, Afet İnan’ın, “Bakın burada çok zeki, çok kültürlü, çok bilgili bir genç bir tarih öğretmeni var. Onu sizinle tanıştırmak istiyorum” diyerek henüz 22 yaşında olan Refet Hoca’yı Mustafa Kemal’e takdim etmeye kalkışmasıdır. Çünkü, Atatürk, “Sen geç kaldın, ben onu çocukluğundan beri tanıyorum” sözleriyle, Refet Hoca dışında herkesi hayretler içinde bırakacaktır.



Refet Angın


Ömür boyu öğretmen


Reşat Nuri Güntekin, Çalıkuşu romanında (1922) Cumhuriyet’in ideal öğretmeni ‘Feride’yi anlatırken Refet Angın’dan hareket etmemiştir ama herhalde Refet Angın, öğretmenlik yaptığı yıllar boyunca ‘Feride’ imgesini hep beraberinde taşımıştır. Çünkü Feride kadar idealist bir öğretmendir Refet Hoca da. 1923 yılında yayımlanan Halide Edip Adıvar imzalı ‘Vurun Kahpeye’ romanı ise yer yer mübalağa etmekle birlikte, idealist Cumhuriyet öğretmeni tipini, ‘Aliye Öğretmen’in şahsında bir kez daha getirecektir gündeme. Refet Angın, neredeyse bir ömür boyu eğitim camiasına hizmet vererek bu iki roman kahramanının canlı temsilcisi olarak gezinecektir görev yaptığı okulların koridorlarında.

Bir tarih kaybedildi

Bütün bunların ışığında bakıldığında, 95 yaşında hayata gözlerini kapatan Refet Angın, sıradan bir kayıp değildir elbette. İdealistler neslinin neredeyse son temsilcisi olan Refet Hoca’nın ölümü, idealizmin de ölümü olarak değerlendirilemez hiç şüphesiz. Ancak, en büyük rehberi idealizm olması gereken öğretmenlik mesleğinin içler acısı halini de hepimiz biliyoruz ne yazık ki. Umulur ki, Refet Angın’ın ölümü, bu mesleği yeniden tartışmak ve eski itibarına kavuşturmak için bir vesile olur.

Kaynak: Hürriyet





BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

18 Kasım 2009 / _KleopatrA_ X-Sözlük
13 Ağustos 2015 / Hera Asker tr
21 Kasım 2015 / Safi X-Sözlük