Arama

Babek Hürremi

Güncelleme: 1 Nisan 2011 Gösterim: 4.331 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
1 Nisan 2011       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Babek (Farsça: بابک خرمدین Bābak Khorram-Din; Azerice: Babək Xürrəmi d. 795 bazı kaynaklara göre( 798 - ö. 838), Abbasi Hilafet'ine karşı mücadele eden Hürremi Hareketi (Ḵorramdīnī ya da Ḵorramī)'nın önderliğini yapan Fars komutan. Azeriler ve İran in millî kahramanı.
Erdebil'de doğmuştur.
Sponsorlu Bağlantılar
Önceleri basit bir köylü olan Babek Arapların baskısı sonucu Cavidan'ın önderlik ettiği harekâta katılmış ve onun ölümünden sonra liderliğe yükselmiştir. Babek'in başa geçmesi ile Hürremiler harekatı hızla büyümeğe başlamış ve topluluk içindeki ayrılıklar ortadan kalkmıştır. Karargâh olarak Bezz Kalesi seçilmişti. Halife'nin 6 ünlü komutanını mağlup etmeyi başaran Babek harekâtı dönemin en korkulu isyanına çevrilmişti.
Halife Mutesim zamanında Abassi hilafeti Bizans İmparatorluğu ile barış imzalayarak bütün güçlerini bu isyanı bastırmak için kullandı. Yeni ordunun başına Türk kökenli komutan olan Afşin getirildi. Abbasiler karşısında gerilemeye başlayan Hürremilerin karargâhı Bezz Kalesi 837 yılında düştü. Babek kuşatmayı yararak kaçmayı başardı. Bugünkü Azerbaycan'a geçerek yeniden güç toplamayı düşünse de Şeki'de Alban asıllı yönetici Sehl bin Sumbat'ın ihaneti sonucu yakalandı.
Halife Mutesim 838 yılında Babek'i Samarra şehrine getirterek işkence ile idam ettirdi. Bununla birlikte Hürremiler harekâtı da zayıflayarak dağıldı. İsyan tam olarak sonuca ulaşmasa da, Abbasi Hilafet'in parçalanmasını hızlandırdı.
Babek İran ve Azerbaycan halkları tarafından bir kahraman olarak kabul edilmektedir.


Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs & Vikipedi


(?, Azerbaycan - 838 Samarra), Halife Memun döneminde Azerbaycan'da Arap boyunduruğuna karşı sürdürülen dinsel-siyasal Hurremiye hareketinin başı. Gençliği Tebriz dolaylarında çobanlık yaparak geçti. Hurremilerin lideri olan Cavidan'ın ilgisini çekti ve yanına girdi. Hurremilere başkan oldu. Bezz kalesi çevresindeki Müslüman ahaliye karşı ayaklanmayı yürüttü (816). Bezz kentini berkiterek yandaşlarını artırdı. Memun kuvvetlerini arka arkaya yenerek nüfuzunu genişletti. Halife Mutasım ile Babek güçleri arasındaki savaş 2 yıldan fazla sürdü. Babek en sonunda tutuklanarak Samarra'ya getirildi ve orada öldürüldü.

Biyografi Konusu: Babek Hürremi nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

30 Kasım 2009 / Alvarez Ocean Tarih