Arama

Vehip Paşa (Mehmet Vehip Kaçı)

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 6 Temmuz 2015 Gösterim: 3.427 Cevap: 1
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
16 Şubat 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Vehip Paşa

Sponsorlu Bağlantılar

EsatveVehipPaC59FalarC387anakkale27de

Taşkent'ten Türkiye'ye göçmüş bir Türk ailesinin çocuğu olan Kaçı, Yanya belediye başkanlarından Mehmed Emin Efendi'nin oğlu, Çanakkale Savaşı'nın kolordu komutanlarından Esad Paşa'nın küçük kardeşi ve bankacı Kazım Taşkent'in amcasıdır.
1899-1900'de 52. Sınıfın birincisi olarak ve kurmay yüzbaşı rütbesiyle Harp akademisini bitirdi ve Yemen'de bulunan IV. Ordu'da hizmete başladı. Burada İmam Yayla ile yapılan savaşlarda, bölgede barışın sağlanmasında büyük rol oynadı. Daha sonra Diyarbakır Tümeni'ne kurmay başkan olarak atandı ve Erzincan'a Müşir Zeki Paşa komutasındaki IV. Ordu karargahına nakledildi.

31 Mart Vakası'ndan sonra, Hareket Ordusu komutanları ile İttihatçıların isteği üzerine İstanbul'a Harbiye Nezareti'ne tayin edildi.
1909'da Mahmud Şevket Paşa, Harbiye Nazırı olunca, Harp Okulu ve Kuleli'de bozulan askeri disiplin ve inzibatı sağlayabilmek düşüncesi ile Harb Okulu komutanlığına getirildi. Rütbesi kurmay binbaşı olmasına rağmen, verilen her görevi başarı ile sonuçlandırmasını bilen Vehip Bey, 1912 yılına kadar bu önemli göreve devam etti.

Balkan ve I. Dünya savaşlarında büyük yararlıklar gösteren genç subayların yetiştiği bu dönemde Vehib Bey, Harp Okulunun gelişmesinde, modernleşmesinde, savaş gücünün, askeri disiplinin arttırılmasında büyük çaba harcadı.
1912'de Yanya müstahkem mevkii komutanlığına ata-nan Vehip Bey, burada kolordu komutanı olan ağabeyi Esad Paşa'nın emrinde görevlendirildi. Balkan Savaşı'nda 20 Eylül 1912'de seferberliğin ilanı üzerine, şiddetli Yunan saldırıları karşısında Yanya kalesini 20 Şubat 1913 tarihine kadar kahramanca savunmayı başaran Vehib Bey, kalenin teslim protokolünü Metaksas ile karşılıklı görüşerek yaptı. Ancak, Yunanlılar tarafından Atina'ya götürüldü ve do-kuz ay süre ile tutuklu kaldı.

Vehib Bey Balkan Harbi sonunda esaretten döndüğünde albaylığa yükseltildi. 22. Hicaz Tümen Komutanlığına atandı ve I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale cephesinde Liman Von Sanders'in yönettiği V. Ordu emrinde, Güney Grubu Komutanı olarak 15. Kolordu Komutanlığını yaptı. Vehib Bey önce 3. Tümeni ile Kumkale Yeniköy kıyılarını korumaya ve 11. Tümeni ile Çanakkale'de Besike kıyı-larını savunmaya çalıştı. Düşman, Gelibolu yarımada-sına çıkınca, 15. Kolordu güneye geçerek, kuzeydeki Esad Paşa komutasındaki kuvvetlerle İngiliz saldırısını durdur-mak yolunda büyük çaba harcadı. Mustafa Kemal Bey (Atatürk), Anafaratalar'da düşmanı durdurunca Esad Paşa, kardeşinden bu cephenin takviyesini istedi, Vehip Bey, sıkışık durumda bulunmasına rağmen, önce Nuri Conker'i alayı ile Mustafa Kemali desteklemeye gönderdi ve 8 Ağustos'ta bütün 8. Tümeni Esad Paşa'nın em-rine verdi.

Başkomutan Vekili Enver Paşa tarafından II. Ordu Komutanı olarak görevlendirilen Vehip Paşa, Erzurum Kalesinin Ruslar tarafından düşürülmesi üzerine 23 Şubat'ta ordu, komutanlığından affını isteyen Mahmud Kamil Paşa'nın yerine tayin edildi. Üç misli üstün Rus kuvvetleri karşısında 300 km lik bir cepheyi 50 bin kişilik ordusu ile tutmaya çalışan Vehib Paşa, uğradıkları çetin saldırılara, şiddetli kışa, iaşe ve silah ikmali güçlüklerine rağmen kuvvetlerini dağıtmadı hatta eriyen birliklerinden Kafkas Tü-meni adını verdiği yeni kuruluşlar meydana getirdi. Ayrıca, Kızıl İhtilal üzerine Bolşeviklerin savaşı durdurmasından yararlanarak 12 Şubat 1918'de iki kolla ha-rekete geçti, 24 Şubat'ta Trabzon'u, Mart'ta Hopa'yı, alarak kalan bütün kuvvetleriyle 1914 sınırımıza ulaşmayı başardı. Kaybettiğimiz yerlerin geri alınmasından doğan bir sevinçle ordusuna yeni bir ruh kazandıran ve Başko-mutanlıkça kendisine Batum, Kars ve Ardahan bölgesinin ele geçirilmesi emri verilen Vehib Paşa 25 bin kişilik bir kuvvetle 26 Mart 1918'de eski sınırları da aşarak Batum üzerine yürüdü. 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi'nin imzalanması üzerine bu bölgeden ayrılarak İstanbul'a geldi.

Enver, Talat ve Cemal paşaların Almanya'ya kaçmasına rağmen İstanbul'da kalan ittihatçılardan çekinen hükümet, vekiller heyeti kararı ile tutuk-lattığı 63 kişi arasında Vehip Paşa'yı da Bekir Ağa Bölüğü'ne hapsettirdi. Tahliye edildikten sonra tekrar arandığını fark eden İtalya'ya kaçarak kendisini kurtarabildi. Daha sonra Almanya, Romanya, Yunanistan ve Mısıra giden Vehip Paşa, İtalya - Habeşistan harbinde Habeş ordusuna komutanlık yaptı. Sekiz ay süren Habeşistan İtalya Harbi sırasında emrindeki kuvvetlerin azlığına rağmen, İtalyanlar Vehip Paşanın cephesini bir karış geri süremediler. Ancak, Kuzey Cephesi düşürülerek imparatorun yurdunu terke mecbur bırakılması üzerine da erlerini silah ve cephanelerini beraberlerinde bırakarak memleketlerine yolladı. Bir süre daha İskenderiye'de kalan İstanbul'a döndü ve yurt topraklarında hayata gözlerini yumarak, Karacaahmet'te mezarlığına gömüldü.

Biyografi Konusu: Vehip Paşa (Mehmet Vehip Kaçı) nereli hayatı kimdir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Temmuz 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  mehmet+vehip+paşa.png
Gösterim: 1484
Boyut:  499.5 KB


Sponsorlu Bağlantılar
VEHİP PAŞA
(Mehmet), soyadı Kaçi, türk asker (Yanya 1877 - İstanbul 1940). Harp akademisi'ni birincilikle bitirdikten (1900) sonra Yemen'de imam Yahya ile savaştı. ikinci meşrutiyet öncesinde, Manastır Harp okulu ders nazırıyken ittihat ve Terakki cemiyeti'ne katıldı; Meşrutiyetin ilanını hazırlayan olaylar içinde yer aldı. Meşrutiyetin ilanından sonra 4. Ordu subaylarını ittihat ve Terakki’ye kazanmak ve ermeni Taşnaksutyun cemiyeti yöneticileriyle görüşmeler yapmak üzere Erzurum'a gönderildi. Binbaşı rütbesinde olmasına karşın liva (tuğgeneral) yetkileriyle Pangaltı Harp okulu komutanlığına getirildi (1909). Yanya müstahkem mevki komutanlığına atandı (1911), Balkan savaşı'nda ağabeyi Esat Paşa (Bülkat) İle birlikte Yanya savunması'nı örgütledi. Yanya'nın teslim olmasından sonra, 9 ay kadar Yunanlıların elinde tutsak kaldı. Birinci Dünya savaşı başladığında Hicaz vali ve komutanıydı. Şerif Hüseyin'le çatışmaya girdiğinden, kanal seferine hazırlanmakta olan.
Ordu (merkezi Şam’da) emrine verildi. Ancak kanal seferine katılmadan Çanakkale cephesinde görevlendirildi; Çanakkale savaşı sırasında Güney (Seddülbahir) cephesine komuta etti. Mirlivalığa (tuğgeneral) yükseltilerek Edirne'de 2. Ordu komutanlığına, ardından Kafkas cephesine, 3. Ordu komutanlığına atandı. Başlangıçta başarılı olduysa da, Ruslar’ ın Doğu Anadolu’nun büyük bölümünü işgal etmelerini önleyemedi. Haziran 1918'de kurulan Şark orduları grubu'nun komutanlığına atandı; ermeni ve gürcü kuvvetleri ile savaşarak 1914 türk-rus sınırına kadar ilerledi ve Doksanüç harbi'nde (1877-78 Türk-Rus savaşı) yitirilen Kars, Ardahan ve Batum'u (Elviyei Selase) geri aldı. Mondros mütarekesi’nden sonra kişisel çıkarları için görevini kötüye kullanmakla suçlanarak tutuklandı. Kapatıldığı Bekirağa bölüğü’nden kaçtı, İtalya'ya yerleşti. Kurtuluş savaşı’na katılmadığı için 1923'te askerlikten, 1927'de vatandaşlıktan çıkarıldı. Yurtdışında bulunduğu sırada Türkiye aleyhindeki bazı tertiplere adı karışan ve Habeşistan'da bazı maceralara girişen Vehip Paşa, 1939'da Türkiye' ye döndü.

Kaynak: Büyük Larousse



Benzer Konular

15 Ocak 2013 / KisukE UraharA Siyaset tr
26 Kasım 2006 / Mystic@L Sanat tr
15 Haziran 2012 / Mira Siyaset tr
5 Eylül 2015 / Safi Siyaset tr
21 Haziran 2015 / Safi Asker tr