Arama

Horatio Nelson

Güncelleme: 11 Ekim 2015 Gösterim: 5.193 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
6 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Horatio Nelson
MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar



(1758-1805). İngiliz ami­rali Horatio Nelson İngiltere'nin en çok sevi­len kahramanlarından biridir. Amiral Nelson' un yüksek bir sütun üzerindeki heykeli Londra'nın Trafalgar Meydam'm süsler.

Bir köy papazının 11 çocuğunun altıncısı olarak Norfolk yakınlarındaki Burnham Thorpe'da dünyaya gelen Nelson, 12 yaşındayken donanmaya katıldı. Doğu ve Batı Hint adaları ile Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki görevini ta­mamladığında 18 yaşındaydı. 19 yaşında teğ­menlik sınavını kazandı ve yeniden Batı Hint Adaları'na gönderildi. 20 yaşındayken yüzba­şı rütbesiyle gemi komutanı olan Nelson'un yetişkinlik döneminin büyük bir bölümünde İngiltere savaştaydı. 1775-83 arasındaki Ame­rikan Bağımsızlık Savaşı'nı, 1789 Fransız Devrimi'nden sonra Fransa ile yapılan uzun süreli savaşlar izledi.

1793'te Fransa ile savaşın başlamasından hemen önce 64 toplu büyük Agamemnon gemisinin komutanlığına getirilen Nelson, Akdeniz'deki İngiliz filosuna katılarak Korsi­ka Adası'nın alınmasında rol oynadı. Bu savaşta sağ gözünün kör olmasına yol açan bir yara aldı. 1797'de Portekiz'in güneybatı kıyısı açıklarında yapılan St. Vincent Burnu Savaşı' nın kazanılmasında cesareti ve becerisiyle büyük rol oynayan Nelson'a bu savaştan sonra "sir" unvanı ve tuğamiral rütbesi veril­di. Aynı yılın sonlarında Kanarya Adalan'n-dan Tenerife'deki Santa Cruz'u ele geçirmek için girişilen savaşta sağ kolunu kaybetti.

Bu sıralarda Fransız generali Napolyon Bonapart, Avrupa'da kazandığı parlak zafer­lerden sonra, 1798 başlarında Güney Fransa' daki Toulon limanında büyük bir donanma toplamıştı. Napolyon'un Mısır'ı istila etmeyi planladığından kuşkulanan İngilizler ona en­gel olmak için Akdeniz'e bir filo gönderdiler. Filo komutanlığına donanmanın en seçkin komutanlarından olan Nelson getirildi. İngiliz filosunun fırtınaya tutulmasından yararlanan Fransız donanması Toulon limanından ayrılıp Mısır'a doğru yola çıktı. Nelson, 13 Ağustos' ta İskenderiye yakınlarındaki Abukir Körfe-zi'nde demirli olan Fransız donanmasına karşı saldırıya geçti ve gemilerin tümünü batırarak büyük bir zafer kazandı. Nil Savaşı diye bilinen bu savaşta Nelson alnından hafifçe yaralandı. Savaştan sonra Napolyon Mısır' daki ordusunu terk ederek Fransa'ya döndü. Nelson da Napoli Krallığı'nı Fransız saldırısı­na karşı savunmak üzere donanmasıyla Napo­li'ye gitti. Bu sırada Napoli'deki İngiliz elçisi­nin karısı Lady Emma Hamilton ile araların­da başlayan aşk Nelson'un yaşamı boyunca sürdü.

1801'de Rusya, Prusya, Danimarka ve İsveç' in Napolyon'la ittifak kurma olasılığı karşı­sında İngiltere, Fransız donanmasıyla birleş­mesine fırsat vermeden Danimarka donanma­sına saldırmaya karar verdi. Filonun 2. komu­tanı Nelson bu işle görevlendirildi. Kopen­hag'daki Danimarka filosu kıyıdaki topların güçlü ateşiyle korunuyordu. Kıyı toplarının şiddetli ateşi karşısında İngiliz komutanı Ami­rai Hyde Parker geri çekilme emri verdi. Ama dürbününü kör gözüne götüren Nelson, çekil­me işaretini görmediğini söyleyerek cesaretle saldırıyı sürdürüp zafere ulaştı. Bu zaferden sonra "vikont" unvanı verilen Nelson donan­ma komutanlığına getirildi.

Nelson, İspanyol ve Fransız donanmaları­nın birleşerek İngiltere'yi istila edebilecek bir güç oluşturmasını önlemek üzere 1803'te Toulon limanını ablukaya almakla görevlendiril­di. Mart 1805'te Fransız gemileri kötü hava koşullarından yararlanarak umandan çıkmayı başardı. Amiral Nelson, İspanya'nın Cadiz limanında Fransız ve İspanyol donanmalarını yeniden ablukaya aldı. Fransız donanması 20 Ekim'de Napolyon'un emriyle ablukayı kır­mak için denize açıldı. İki donanma 21 Ekim'de Trafalgar Burnu açıklarında karşı­laştı. İngiliz donanması, biri Nelson'ün öbürü Amiral Cuthbert Collingwood'un komutasın­da iki koldan saldırıya geçti ve büyük bir zafer kazandı Amiral Nelson savaş sırasında vurularak öldü.
Nelson'ün Trafalgar Savaşı'ndaki komuta gemisi Victory, günümüzde Portsmouth lima­nında sergilenmektedir.

Kaynak: Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Ekim 2015 19:14 Sebep: Sayfa düzeni
Biyografi Konusu: Horatio Nelson nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
11 Ekim 2013       Mesaj #2
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Horatio Nelson
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar
(1758 Burnham Thorpe/Norfolk-1805 Trafalgar Burnu açıkları), İngiliz amirali.
On iki yaşında denizciliğe başladı. Önce Hint Okyanusu'nda ve Atlas Okyanusu'ndaki gemilerde çalıştı. Yirmi yaşında kaptanlığa yükseldi. Amerika Bağımsızlık Savaşı sırasında Amerikalılara karşı çarpıştı. 1793 yılında Akdeniz'de görev aldı ve bu tarihten itibaren ölümüne kadar tüm ömrünü, Fransızlar ile mücadele ederek geçirdi. Akdeniz'de Devrim Fransası'na karşı büyük başarılar elde etti, dünya denizcilik tarihindeki ününü bu mücadeleler dolayısıyla kazandı. 1793 yılında Akdeniz'de Fransız savaş limanı Toulon'u kuşattı. 1793 Eylülü'nde Napoli'de görevliyken İngiliz Elçisi Sir W. Hamilton'un karısı Emma Lyon ile tanıştı ve onunla uzun süren bir ilişkiye girdi. 14 Şubat 1797'de İspanyollara karşı Saint Vincent Burnu zaferinde etkili bir rol oynadı. Bu başarısı üzerine amiralliğe yükseldi. 1 Ağustos 1798'de Mısır'a çıkartma yapan Fransız donanmasını Ebukır'da hemen tümüyle yok etti ve baron unvanını aldı, bu zaferiyle Napoléon'un anavatanıyla olan tüm bağlantısı kesilmiş oldu. 1800'de İngiltere'ye dönerek karısından ayrıldı ve sevgilisi Lady Hamilton ile yaşamaya başladı. Ondan Horatia adlı bir kızı oldu. 21 Ekim 1805 tarihinde Trafalgar'da Fransız-İspanyol filosuna karşı büyük bir zafer kazandı. Tarihin en büyük deniz zaferlerinden biri olan Trafalgar Zaferi'yle denizlerde İngiltere'nin üstünlüğü garantilendi, Napoléon'un İngiltere'ye bir çıkarma yapması kesinlikle önlenmiş oldu. Ancak Nelson, savaş sırasında bir Fransız gemisinden atılan kurşunla ağır yaralandı ve kısa bir süre sonra öldü.
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Ekim 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Benzer Konular

30 Aralık 2015 / CrasHofCinneT Siyaset ww
7 Nisan 2007 / Misafir Hayali Karakterler
29 Kasım 2015 / Misafir Spor ww
23 Ekim 2015 / Daisy-BT Müzik ww
19 Aralık 2015 / KisukE UraharA Siyaset ww