Arama

Francisco Pizarro

Güncelleme: 11 Ekim 2015 Gösterim: 5.114 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Francisco PIZARRO (1475 - 1541)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
Francisco Pizarro (d. 1475 - ö. 13 ekim 1541), Peru'daki İnka topraklarını ele geçiren (1531 - 1533) İspanyol işgalci komutandır. İspanya'da dünyaya gelen dört çocuklu fakir bir ailenin eğitim görmemiş ve yoksul çocuğudur. Babası kraliyet donanmasında bir kaptandır ve Konkistador (fatih) ruhuna bu sayede bürünmüştür. Keşfettiği Peru'da yaptıkları evrensel olarak bir vahşet olarak nitelendirilirken Avrupa halkınca bir kahraman olarak gösterilmiştir. Pizarro, Peru civarında faaliyet gösteren diğer bir İspanyol komutan Diego de Almagro ile mücadelesinde onu öldürtmüştür. Almagro'nun yerine geçen oğlu II. Diego de Almagro, babasının intikamını almak için yirmi zırhlı savaşçı ile Pizarro'nun sarayını basmış ve onu öldürmüştür.


Peru'da­ki İnka İmparatorluğu'nun fatihi olan Francisco Pizarro, İspanya'nın Estremadura bölgesindeki Trujillo'da doğdu. Çocukluk yıllarına ilişkin olarak yoksul olduğu ve doğru dürüst eğitim görmediğinden başka pek bir şey bilinmemektedir. Okumayı hiç öğreneme­di. Kristof Kolomb'un zengin ve yeni bir ülke keşfettiği haberi geldiğinde, Pizarro İspanya'nın güneyindeki Sevilla'daydı. Oradan Atlas Okyanusu'nu geçerek Yenidünya'ya gitti. 1513'te Vasco Nûnez de Balboa'nun Büyük Okyanus'a düzenlediği keşif seferine katılan Pizarro Panamaya yerleşti.
1523'te Diego de Almagro adında bir asker ve Hernando de Luque adında bir papazla Güney Amerika'nın batı kıyısından aşağılara doğru bir keşif ve fetih seferine çıktı. Gemileri El Gallo Adası'na geldiğinde yiyecekleri bitmişti. Pizarro kuma kılıcıyla bir çizgi çekerek kendisiyle gelmek isteyenlerin çizginin öbür yanına geçmesini istedi. 13 kişi Pizarro'yu izledi. Öbürleri geri döndü. Pizar­ro ve arkadaşları Peru'nun kuzeybatı ucunda­ki Tumbes kıyısına ulaştılar ve burada Peru'daki İnka İmparatorluğuna ilişkin bilgi edin­diler.
Pizarro gereksindiği askeri gücü Panama'da kendi başına toplayamayacağını anlayınca, kralın yardımını sağlamak için İspanya'ya döndü. Kral I. Carlos (Kutsal Roma - Germen İmparatoru V. Karl) Pizarro'nun anlattıkları­nı dinledi ve göstermiş olduğu yüreklilikten dolayı ona soyluluk unvanı verdi. 1529'da da Pizarro'yu İspanya adına Peru'yu fethetmeye yetkili kıldı. Kardeşleri ve yaklaşık 180 aske­riyle 1531'te Panama'dan ayrılan Pizarro, ekvatorun hemen kuzeyinde, Ekvador top­raklarında karaya çıktı. And Dağları'nı geçe­rek güneye doğru, Peru'nun kuzeybatısındaki Cajamarca kasabasına katlar ilerledi
İnka İmparatoru Atahualpa'nın 30 bin as­keri vardı; bu nedenle Pizarro'nun 180 askeri onu kaygıya düşürmedi. Pizarro'nun bir gö­rüşme için Cajamarca'ya gelmesi yolundaki çağrısını kabul etti. Atahualpa yanındaki 3.000 silahsız adamla Pizarro'nun hazırladığı tuzağa düştü. Pizarro'nun askerlerinin top ve tüfeklerle saldırması üzerine Atahualpa yaka­landı, adamları öldürüldü ve Pizarro neredey­se bir anda imparatorluğun denetimini eline geçirdi.
Atahualpa'nın altın ve gümüş olarak fidye ödemeyi kabul etmesine ve bunun ödenmesi ne karşın, Pizarro gene de onu öldürttü. Ölüm haberi gelince İnka orduları geri çekile­rek savaşı bıraktı. Pizarro İnka İmparatorlu­ğu’nun büyük bölümünü İspanyol egemenliği altına aldı ve 1535'te, sonradan Peru'nun başkenti olan Lima'yı kurdu.
Pizarro'nun gücünü ve zenginliğini kıska­nan Almagro, Pizarro'va karşı savaş açtı Pizarro'nun kardeşi Hernando 1538'de Almagro'yu yendi. Savaştan sonra yargılanan Almagro idam edildi. Üç yıl sonra Almagro'nun yandaşları Pizarro'yu Lima'daki evimle öldürdüler.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Ekim 2015 20:39
Biyografi Konusu: Francisco Pizarro nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
13 Haziran 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Francisco Pizarro (1475 Trujillo/İspanya-1541 Lima/Peru)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

İspanyol fetihçisi (conquistador). Okuma-yazması yoktu. 1509'da Alfonso de Ojeda ile birlikte Amerika'ya gitti ve Kolombiya kıyılarını dolaştı. 1513'te Balboa ile birlikte Panama'yı geçerek Pasifik Okyanusu'na ulaştı. İnka İmparatorluğu'nun zenginliği üzerine dinlediği öyküler Pizzaro'yu, Peru'yu istilâ düşüncesine yöneltti. Kendisi gibi maceracı olan iki arkadaşı Diego de Almagro ve Papaz Fernando de Luque ile birlikte 1524'te San Juan Irmağı'nın ağzına kadar ulaşabildikleri birinci seferi düzenledi. 1526-1527 yıllarında tek başına ikinci sefere çıktı, fakat kıyı bölgesinden ileriye gidemedi. Dönüşünde Panama'daki İspanyol yöneticileri kendisini desteklemeyi kabul etmeyince Avrupa'ya döndü. Burada Peru'yu fethedip idaresi altına almak için krallığın iznini sağladı. 1531'de istilâ kampanyasını başlattı. Bu sırada İnka İmparatorluğu taht kavgaları yüzünden karışıklık içindeydi. Pizarro küçük bir kuvvetle

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
theMira
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
13 Haziran 2012       Mesaj #3
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
Pizarro 1478 yılında Trujillo, İspanya doğdu. Kimse kesin bir tarih bilir. Ailesi, evli ve annesinin ailesi tarafından gündeme getirildi asla. Babası İspanya Kraliyet Piyade Yüzbaşı vardı, o da önemli bir adamdı. Annesi sıradan bir insandı. Çocukluğu boyunca okula gitmemiş ve böylece okumayı öğrendi asla. Bu yüzden bir angarya veya eğitim gerekli küçük bir iş yapamazdım. O domuz arabasına koyulur. 1502 yılında domuz gütme yaklaşık 15 yıl sonra Batı Hint Adaları taşınmış veya artık Haiti budur. Babasının kardeşi ile yaşıyordu. Ve belki de babasının kardeşi yolculuklarla Pizarro yardımcı olduğu söylenir.

Önemli Başarıları:

Pizarro ilk seferine 1509 yılında oldu ve o ilk arkadaşı oldu. Kaptan Balboa, bir başka ünlü kaşif oldu. Keşif amacı artık Panama olan arazi araştırmaktır. Mürettebat Panama kurulan ve Pizarro orada önemli bir townsperson oldu. Ardından 1527 yılında da İnkalar adlı bir söylenti medeniyeti bulmak için kendi üzerine ilk seferi yaptı. Pizarro ilk dostum iyi bir arkadaş, onun adı Diego de Almagro oldu. Onlar Güney Batı Amerika kıyıları aşağı gitti. Orada iç biraz yoluna gitmiş ve İnkalar ve altın kanıt bulundu. Sonra haber Panama döndü. Bütün sefer bir yıl sürdü.
Sonra geri Panama iken o İspanya'ya geri yelken ve Kral ve Kraliçe haberleri iletmek ve Panama bol değildi bitkileri ve diğer gıdalar için daha fazla erkek ve karşılıklar elde etmek için planlar yaptı. Bu haber ile, Kral onu Peru, o bulduğu bu toprakların adını vali atadı. Sonra ona Peru hükümdarı yapacak İnkalar uzun bir sefer ve savaş için planlar yaptı Panama, geri döndüler.
O önce gitti ve daha uzak biraz olduğu yerde, bu sefer onun için aşağı indi. O arazinin derinliklerine gitti ve orada İnkalar herhangi bir işaret bulamadık, bu yüzden kıyılarında dolaştı. Sonra İnkalar doğru içeri gitti. O büyük bir İnka ordusu tarafından işgal edildi var. Adamlarının çoğu savaşta yitirdi ve pek çok onlar olduğunu hükümleri ve haritalar yitirdi. Onlar gemilere döndü ve Panama'ya geri yelken ayarlamak, İnkalar çok güçlü olduğunu fark. Sonra onun son seferi büyük bir ordunun ve malzeme birçok aldı ve İnka kenti geri döndü. Orada şehre kuşattı ve sildi, ama İnka hükümdarı Atahualpa yakalamayı başardı. Sonra altın bir oda bir fidye ayarlayın ve daha sonra aynı odada gümüş ile iki kez doldurdu. İnkalar kabul etti ve fidye ödenen ancak Pizarro yine Atahualpa öldürdü. Sonra kalan erkekler Lima ve Cuzco için çok da uzağa aşağı gitti. Lima Pizarro babasının ölümü için intikam istediğini Almagros oğlu tarafından öldürüldü. Pizarro üvey erkek kardeşi Almagro öldürdü.

Ülke ve Nedeni:

Pizarro İspanya üzerinden yapıldı ve İspanyol taç için keşfetmek için gönderildi. Pizarro araştırdı ve Güney Amerika'da bir sürü ele geçirdikten sonra, İspanya'nın dünyanın en büyük ülke oldu. Pizarro, fetih Peru yanı sıra, aynı zamanda İspanya için Ekvador ve Kolombiya var. Pizarro keşfetmek için gönderilen ana nedeni fethi için oldu. İspanya zaten Yeni Dünya arazi çok şey vardı ama onlar daha çok istedi. Onların kara istedim çünkü Pizarro İnkalar yok. Onun akrabası olan Aztekler sildi Hernando Cortes, gibiydi, Pizarro ama insanlar farklı bir grup ile aynı şeyi yaptı. Peru gerçekten objektif olmadığını fethedildi sonra ne oldu bir şey kalan İnkalar olmasıydı Katoliklik dönüştürülmüştür. Bu da İspanya'nın ana din genişletti.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Ekim 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Francisco Pizarro

Ad:  FranciscoPizarro.png
Gösterim: 438
Boyut:  319.0 KB

Benzer Konular

20 Ekim 2007 / estudiantes Spor ww
14 Mayıs 2016 / nötrino Asker ww
30 Kasım 2015 / Misafir Spor ww
30 Kasım 2015 / Misafir Spor ww
23 Ekim 2015 / KisukE UraharA Müzik ww