Arama

Bluetooth

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 6 Ağustos 2012 Gösterim: 14.416 Cevap: 7
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Şubat 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bluetooth (ing.) endustri standardı kablosuz WPAN (Wireless Personal Area Network).

Sponsorlu Bağlantılar
Kablo bağlantısını ortada kaldıran kısa mesafe radyo frekansı(RF) teknolojisinin adıdır. Bluetooth bilgisayar, çevre birimleri, ve diğer cihazların birbirleri ile kablo bağlantısı olmadan görüş doğrultusu dışında bile olsalar haberleşmelerine olanak sağlar. Bluetooth teknolojisi 2.4 ghz ISM frekans bandında çalışmakta olup, ses ve veri iletimi yapabilmektedir. 721 kbps'a kadar veri aktarabilen bluetooth destekli cihazların etkin olduğu mesafe yaklaşık 10 ile 100 metredir.

Araba kullanırken rahat konusmanın yanında güvenli sürüş imkanıda sağlayan araç kitleri ile yolculuk yaparken konforlu bir şekilde iletişim kurulabiliyor.

Telefona hiç dokunmadan konuşma imkanı Bluetooth ürünlerinin en önemli özelliği. Markası ne olursa olsun yeni telefonda Bluetooth özelliği olması yeterli. Telefondaki uyumluluk garantisi sayesinde, telefon değiştiğinde araç kitinide değiştirmek gerekmiyor.

Bluetooth araç kitleri aracın bir yerine zarar vermeden monte edilerek aracın müzik sistemine entegre oluyor, veya montaj gerektirmesizin aracın çakmak prizine takılarak hemen kullanılıp araçtan araca kolayca taşınabiliyor.

Bluetooth ve kızılötesi ile kablosuz aktarımın yanı sıra kablosuz ağ desteği de sunan avuc ici bilgisayarlar(PDA), aynı zamanda cep telefonu olarak da kullanılabiliyor. Bunun için satılan CF-Sim adaptörlerini kullanabileceğiniz gibi, kızılötesi ve bluetooth üzerinden de cep telefonu ile iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca bu şekilde GPRS bağlantısı da kurmanız mümkün. Eğer çalıştığınız bölgede kablosuz bir ağ varsa, PDA ile bu ağa girebilir ve bu ağdaki interneti paylaşabilirsiniz.

1994 yılında Bluetooth Ericsson firması tarafından geliştirildi, cep telefonları ve diğer mobil cihazları kablosuz birbirine bağlamak ve iletişim kurmak için.

Bluetooth özelliği bulunan cihazların finansal çıkar sağlama amacıyla, kişisel gizli bilgileri ele geçirmeye yönelik tehditlere maruz kalabilirler. Phishing saldırılarıda ciddi güvenlik riski taşıyor.

Mobil cihazları hedefleyen kötü amaçları kodların hem sayısında hem de ciddiyetinde artış olması bekleniyor. Özellikle Bluetooth özelliği bulunan cihazların açıklarını araştıran birçok grup bulunmakta.

Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
9 Haziran 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Bluetooth

Sponsorlu Bağlantılar
Bu teknoloji; küçük boyutlarda, ucuz ve kısa menzilli radyo vericilerinin mobil cihazlara direkt olarak veya bir harici adaptör aracılığıyla entegre edilmesi temeline dayanmaktadır. Global erişime açık olan 2.45 Ghz radyo frekansını kullanan Bluetooth, 721 Kbps veri iletişim hızına ulaşmakta ve 3 ses kanalını kullanabilmektedir. Birçok cihazın Bluetooth Wireless Teknolojisi uyumlu hale gelmeleri için yapılacak ilave masrafın kullanıcıya 20 dolar gibi çok düşük miktarlara mal olacağı düşünülmekte. Bunun yanında enerji tasarrufunda da büyük avantajlar sağlayan bu teknoloji ile bekleme modunda 30 mikro Amper ve iletim modunda 8 - 30 miliAmper akım çekilmesi, güç kullanımında önemli ekonomi sağlanmasına imkan vermektedir.

Bluetooth teknolojisi ile bağlantı kurmak için iki adet Bluetooth ile donatılmış cihazın birbirlerine (özelliklerine göre) 10~100 metrelik bir mesafe kadar yaklaşmaları gerekir. Bluetooth, telsiz tabanlı bir bağlantı kullandığından, iletişim kurmak için görüş hattı bağlantısına ihtiyaç duymaz. Dizüstü bilgisayarınız, bilgiyi yan odadaki yazıcıya gönderebilir ya da evinizin alarm sistemini kontrol etmek için cep telefonunuzu kullanabilirsiniz.

Bluetooth'un sunduğu kablosuz bağlanabilirlik imkanları uygulama olarak sınırsızdır. Ayrıca, küresel olarak mevcut telsiz frekansı kullanıldığından, Bluetooth, tüm dünyadaki kablosuz bağlanabilirliğe hızlı ve güvenli erişim sağlayabilir. Kısaca bluetooth teknolojisinin diger özelliklerini sıralayacak olursak; iletişim boşluğunu doldurmakta, düşük güç tüketimli, ucuz ve tüm cihazlara entegre edilmeye imkan veren bir teknikle kablosuz veri ve ses iletişimin kapılarını açmaktadır. Bluetooth'u güvenilir bir teknoloji kılan özelligini ise radyo sinyallerine müdahale etmek çok kolay olduğundan; gizlice dinlenme ya da mesajların çıkış noktasının saptırılması gibi tehditlerin önüne geçmek için Bluetooth cihazları yerleşik güvenlik özellikleri içerecektir. Bu potansiyelle, Bluetooth'un, tarihte en hızlı kabul gören teknolojilerden biri olması şaşırtıcı olmayacaktır.

Bluetooth, Special Interest Group (SIG) bir şirket değil; 2500 şirketten oluşan bir topluluktur. Bluetooth teknolojisini kullanan bir ürün aldığınızda, bunu, "Bluetooth" denilen bir şirket veya üreticiden satın almazsınız.

Bluetooth ismi nereden geliyor?

Harald Bluetooth, MS 940-981 yılları arasında Danimarka ve Norveç'i bir arada tutan ve diğer Vikingler'in aksine savaşmaktan çok konuşmayı sevdiği söylenen eski bir İskandinav kralıdır. Kral, mavi böğürtleni çok sevdigi ve sürekli yediği için, dişleri mavi olarak dolaştığından kendisine İngilizce'de "mavi diş" anlamına gelen "Bluetooth" ismi takılmış.

Kablosuz veri iletişimi teknolojisine bu ismin verilmesinin nedeni ise, İskandinav kökenli firmaların bu sistemin gelismeşine öncülük etmeleri.
logitech - avatarı
logitech
Ziyaretçi
5 Ekim 2008       Mesaj #3
logitech - avatarı
Ziyaretçi
telefonumun bluetoothu yok pekı ben nasıl resımlerımı telefondan bılgısayara yuklayacagım ........
telefonuma usb aygıtını taktım yıne olmuyor yada ben yapamıyorum.... yardımm lutfennn
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
13 Ekim 2008       Mesaj #4
CrasHofCinneT - avatarı
Telefonunu bilgisayara bağlayan data kablosu varsa gerekli yazılımı bulup telefon-bilgisayar arası transfer yapabilirsin...
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
berkehan - avatarı
berkehan
Ziyaretçi
4 Kasım 2008       Mesaj #5
berkehan - avatarı
Ziyaretçi
Kardeş yardim eder misin bilgisayarimda bluetooth yok ben bilgisayardan telefona baglanacagim baglanma kablosu var ama Nokia PC Suiteyi kurdum benim makinamda bluetooth istiyor nasıl ayarlaya bilirim yardim lütfen Şimdiden Teşekkürler.. Msn Happy
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
4 Kasım 2008       Mesaj #6
CrasHofCinneT - avatarı
Alıntı
berkehan adlı kullanıcıdan alıntı

Kardeş yardim eder misin bilgisayarimda bluetooth yok ben bilgisayardan telefona baglanacagim baglanma kablosu var ama Nokia PC Suiteyi kurdum benim makinamda bluetooth istiyor nasıl ayarlaya bilirim yardim lütfen Şimdiden Teşekkürler.. Msn Happy

Data kablosu var ise bluetooth istemez bağlantı kurmak için, Nokia PC Suite bu konudan son sürümünü indirip kurun senkronize ettikten sonra telefonunuz bilgisara data kablosu ile bağlı ise otomatik olarak bağlantı kurulur...
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
I_oyun_I - avatarı
I_oyun_I
Ziyaretçi
11 Kasım 2009       Mesaj #7
I_oyun_I - avatarı
Ziyaretçi
Bluetooth ve pc bağlanım dosya aktarımı işlemleri marka ne olursa olsun kendine yönlendiriyor istediginiz dosyayı açık olan bir Bluetooth cihazi ile giriş çıkışı yapabildiginiz taktirde tüm işlemleri gerçekleştirebiliyorsunuz.bu işin basit tarafı şimdi zor yanını ben sorayım.En iyi çekim gücüne sahip kullanımda problem yaratmayıp kesintisi olmayan ısınmayan donma yaratmayan kısacası kullanımı ve performansı iyi olan pc 'im için kablosuz ağlara sızmaya yarayan Bluetooth markası arıyorum Msn Happy) saygılarla...
nötrino
Yasaklı
6 Ağustos 2012       Mesaj #8
Yasaklı
Bluetooth 4.0 Nedir?

Bluetooth teknolojisi birçok insan tarafından bilinmesine rağmen sevilen bir teknoloji değil. Çünkü bu özelliği cihazlarımızda aktifleştirdiğimizde çok fazla enerji tüketme eğilimindedir. Ama bu kötü şöhret Bluetooth 4.0 ile değişiyor.

Bluetooth 4.0 akıllı telefonlar, tabletler ve bir çok elektronik cihaz da bulunan kablosuz veri iletişim teknolojisinin en son sürümüdür. Güncellenmiş 4.0 sürümü getirdiği iyileştirmeler ile sürekli bir bilgi akışına ihtiyaç olmadan ve düşük pulse yönetimi ile büyük ölçüde güç tasarrufu sağlıyor.Hastanelerde, arabaların uzaktan kumandalarında, ev aydınlatma sistemlerinde, sporcuların performans takibinde ve bir çok alanda Bluetooth 4.0 kullanılması planlanıyor.

Bluetooth 4.0 Neden Farklı?

Bluetooth 4.0 iki gruba ayrılır. Bunlar: Bluetooth Smart Ready ve Bluetooth Smart'dır.Sistemi anlayabilmek için önce Bluetooth’ un karşılaştığı zorlukları sayalım. Bu zorluklar: Pil tüketimi, sabit eşleştirme ve bağlı cihazları yeniden eşleştirebilmektir.

Bluetooth 4.0 daha akıllı olacak şekilde tasarlanmıştır (dolayısıyla Bluetooth Smart’ da bu şekilde tasarlanmıştır). Bu bağlamda, özellikle de enerji tasarrufu geliyor. Yeni teknoloji ile yeni nesil bilgiler sürekli akışı korumaya daha az önem veriyor. Bunun yerine, ihtiyaç duyulduğunda küçük veri bitlerini göndermek üzerinde duruyor ve daha sonra kullanılmadığı zaman uyku moduna geçiyor.İki tane 4.0 cihaz eşleştirildiği zaman, önemli veriler paylaşıldığı takdirde bağlantı uykuda olduğu için daha az pil gücü harcayacaktır. Bluetooth’ un önceki nesil de bu sistem için o donanımı kapatmamız gerekiyordu. Şimdi Bluetooth 4.0 ile Special Interest Group’ un verilerine göre bazı cihazların pil gücünü 1 ila 2 yıl süreyle koruyacağı tahmin ediliyor.

Bluetooth Smart Ready Nedir?

Bluetooth Smart Ready ile küçük cihazlar hoparlörler, kulaklıklar, spor aksesuarları, elektronik termometre ve tıbbi aletler (kalp hızı monitörleri) gibi ürünlerde ve tabi ki akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlarda veri alış verişi için kullanılması planlanıyor. Bir ana veri taşıyıcı gibi Bluetooth Smart Ready Cihazlar düşünün, çevresinde daha küçük taşıyıcılara veri göndermek ve almak için kullanılıyor.

Bluetooth Smart Nedir?

Bir örnekle anlatmak gerekirse, küçük gemiler Bluetooth Smart cihazlardır. Bu çevre birimlerini bağlamak için Bluetooth Smart Ready akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar kullanılır. Bluetooth Smart küçük cihazlar ile bir seferde saatlerce hatta günlerce (kullanmasanız bile) Smart Ready cihazlarıyla bağlı şekilde bekleyebilir.Bluetooth 4.0’ın uyanık ve uyku modları sayesinde, kullanılmayan Smart cihazların süresiz uyku modunda kalabilir, eşleştirilmiş Smart Ready tablet, dizüstü bilgisayar veya akıllı telefon ile her an veri paylaşmaya hazır şekilde bekleyebilirler.Örneğin bir kalp monitörü egzersiz sırasında kalp hızınızın dakikadaki kaç atım sayısına ulaştığını Smart Ready’ li akıllı telefonunuza veri olarak gönderebilir ve bunu saatlerde yapabilir.

Bluetooth 4.0, Eski Bluetooth Ürünleri İle Kullanılabilir mi?

Yeni dizüstü bilgisayarlar, telefonlar ve bu tarz cihazlar ile eski Bluetooth cihazlar kullanılabilir. Fakat yeni aldığınız ürünün üzerinde Bluetooth Smart logosu varsa sadece Smart Ready cihazlarıyla uyumlu çalışacaktır.Bir Bluetooth Smart Ready akıllı telefon veya dizüstü bilgisayarınız varsa, Bluetooth 3.0 kablosuz hoparlör sistemi veya kulaklıkları podcast için kullanabilirsiniz. Yani bu kulaklık veya taşınabilir hoparlörleri atmanız gerekmez. Bluetooth 4.0’ ın yeni düşük güç ve yeteneklerinden faydalanmak için yapmanız gereken, Bluetooth Smart aksesuarlarının yanında bir Bluetooth Smart Ready telefon, tablet veya bilgisayar almanız.

Bluetooth 4.0 Hangi Ürünlerde Kullanılabilir?

Anlaşıldığı gibi Apple Macbook Air ve Mac Mini masaüstü bilgisayarlarında Bluetooth Smart Ready vardı. Uyumlu cep telefonları ise Motorola Droid RAZR ve Apple İPhone 4S’ de yer aldı.Bluetooth Smart çevre birimlerin de ise, MotoACTV spor izleyicisi ve müzik çalar gibi spor aygıtı üreticisi Dayton Endüstrisi bir egzersiz kalp hızı monitörü yaptı.

Sırada Ne Var?

Bluetooth Special Interest Group (SIG), birçok Bluetooth Smart çevre birimlerini 3D gözlük, ev eğlence sistemleri kumandası ve tıbbi cihazlarda dahil olmak üzere, 2012 yılında piyasaya sürecek. Bluetooth SIG fırın, buzdolabı, termostat ve aydınlatma gibi sistemler ile genişletilmek isteniyor. Eğer bu gerçekleşirse, ışıkları kısmak,açmak veya kapatmak işlemini veya tavuğun pişme süresini,ısısını bir uygulama ile telefonunuzdan görebilecek ve ayarlayabileceksiniz.

Kaynak : Laptopmag (01 Mart 2012)
Son düzenleyen nötrino; 17 Mart 2015 12:15