Alıntı
scmm adlı kullanıcıdan alıntı manuel olarak seçip yazacagımız 72 degerinin çok üzerindeki bir deger,resmin tekrar piksel degerinin düşmesine veya resmin görüntüsündeki bir netlik kaybına neden olurmu?
blur menüsü içerisinde çeşitli adlı blurlar var içlerinden hangi isimli olanını seçmek,yukarıdaki sorum açısından daha isabetli olur.
Birde şöyle bir kaynak buldum,umarım işinize yarar; Photoshopta fotoğraf boyutu ayarlama :
*Boyutunu değiştirmek istediğiniz fotoğrafı PS programında açın
* Image menüsüne tıklayın oradan Image size'ı seçin ve Width-Height sekmesine
istediğiniz ölçüyü yazın (Kalite kaybetmemek için orijinal boyutundan küçük
bir boyut seçin.Webde kullanmak için genelde 800x600 gibi boyutlar tercih edilebilir
Yada 1024x768 vb gibi.(Örnek olsun diye veriyorum bu değerleri)
Fotoğrafı yeniden ölçeklendirme & iyi baskı alabilmek (büyük baskı boyutu için)
Dijital kameralar için : (Genelde 72 ppi dir)
- PS ta istediğiniz fotoğrafı açın
* Control+r ye aynı anda basarak ruler ı aktif hale geirin
* Image menüsüne gidip Image size ' ı seçin.En altta Resolution ayar sekmesi vardır ve bu genelde 72 ppi dir.PC de izlemek için uygundur ama iyi baskı ve biraz büyük boyutta baskı almak için:
*En alttaki: Scale styles kutucuğu işaretli,Constrain proportions kutucuğu işaretli, Resample Image kutucuğu 'IŞARETSIZ' halde olmalıdır.Ne kadar yükseltirsek o kadar iyi mantığı malesef her zaman geçerli değil yani oraya büyük değerler girmeyin.72 yerine 100 ve 150 yeterli olcaktır. Bu nu Ps kendisi tekrar ölçeklendirecektir.Bu tipte bir büyütme (mesala 2-3 mp iyi kalitede bir fotoğraf ile) A4 hatta fotoğrafa göre A3 ile bile çok da değer&çözünürlük kaybetmeden baskı alabilirsiniz.
Ana ekrandaki fotoğrafa döndüğünüzde rulers da fotoğrafın yeni boyutunu görebilir yeniden büyütmeyi halen arzu ediyorsanız devam edebilrisiniz.Bu tamamen sizin çözünürlük vb anlayışınıza kalmış. Şahsen en küçük boyuttaki baskıda bile ben 72 ppi yi tercih etmiyorum.
(Scan edilmiş fotoları orijinal hali ile açıp bakıp öyle ölceklendirin tabi eğere siz taramışsanız zira 35mm ve daha geniş formatta scan edilen fotoğraflar genelde yüksek çözünürlüklü olarak gelir)Yani işin kısacası:
Resample image'i sadece dijital cihazlarınız ile çektiğiniz fotograflarınız için 'kapalı' tutun.
Büyütmeyle ilgili başka bir PS hilesi :
*Büyütmek mesala 1 metrelik bir poster bastırmak istiyorsunuz diyelim fotonuzu açın:
Yukarıdaki önergelerdeki menüye gidin.Bu sefer alttaki kutucukların 3 üde seçili olsun yani
Resample image kutucuğuda 'SEÇILI' olsun. Ve bu kutucuğun karşılığında : bicubic Smoother seçili olsun. ppi yi 300 e yükseltebilrisiniz (Bu asıl fotoğrafınizın boyutuna bağlı tabiki) ortalama 4-5 mp bir cihaz için bahsi geçen poster boyutuna hemen hemen uygundur.
*Hilesi : PS ta %110 komutudur,Bunu bende bilmiyorum (Bilende yok galiba zaten Adobe un eğitimcisinede sormuştum) Document size :
Width : %110 yapın (ya'da Height de olabilir zaten birini yapınca öteki otomatikman değişecek) istediğiniz ölçüye getirene kadar adım ,adım her seferinde sadce %10 eklyerek bu yöntem ile büyütün.Sonuc gerçekten çok hoş olucaktır .
Herhangi bir yerde baskı alıyorsanızda (Mesala bir fotoğrafçıda dijital çıktı) unutmayın ülkemizde genelde jpg/jpeg formatı yaygın olarak destekleniyor ve genelde 30x20 cm gibi boyutlar da baskı alacaksanız 300 civarının hiç bir zararı olmayacak bilkasis katkısı olucaktır.
Dijital makineyle çektiğiniz fotoğrafları ofsette kullanmak
Dijital makineyle çektiğiniz fotoğrafların rezolasyonu 72 pikseldir. Makinenin performansına göre farklı piksel ölçülerinde çekim yaparsınız.
Yukarıdaki, 1600 x 1200 piksellik bir örneği görüyorsunuz.
Bu fotoğraf 72 piksel/inch resolasyonda 56.44 cm x 42.33 cm boyutlarında.
Ofset baskı için fotoğrafların en az 250 piksel/inch rezolasyonda olmalıdır. Normalde 310 civarında olması gerekir.
Rezolasyonu büyüttüğünüz zaman, photoshop araya kendi hesaplamasıyla (interpolasyon) piksel ekler. Bu da resmin bozulmasına neden olur.
Bozulma olmadan rezolasyonu değiştirmek için, önce "resample Image" bölümündeki kutucuktaki seçililiği kaldırın. Sonra resolasyonu 310 yapın. Fotoğrafta piksel değişikliği olmadığına göre (1600x1200 pikselde bir değişiklik olmadı) bozulma söz konusu olmaz.
Değişiklik olan kısım, cm. cinsinden boyutudur.
Bu değişiklikle fotoğraf; 13.11 x 9.83 cm oldu. Yani sağlıklı bir ofset için fotoğrafı
13 cm genişliğinde kullanmanız gerekir.
Rezolasyonu 310 yerine 270 piksel/inch yaparsanız, genişlik 15 cm'e çıkacaktır.
Sonuçta 1600 piksellik çekim yapan bir makineyle elde ettiğiniz fotoğrafı en çok
15 cm genişliğinde kullanabilirsiniz.
Kaynak:fotobilgi.com