Arama

OpenOffice.org

Güncelleme: 16 Mayıs 2009 Gösterim: 7.700 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
16 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
OpenOffice.org
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ofis yazılımı OpenOffice.org
Sponsorlu Bağlantılar
100pxopenofficeorg2icon
Geliştirici: Sun Microsystems ve Özgür Yazılım topluluğu
En güncel sürüm: 3.0 / 13 Ekim 2008
İşletim sistemi: Tüm işletim sistemleri
Lisans: LGPL
Web sitesi:
OpenOffice.org (OO.o veya OOo) Sun Microsystems'ın StarOffice yazılımının paylaşılan kaynak kodlarından yararlanılarak hazırlanan açık kaynak kodlu bir büro yazılımları topluluğudur. Bir sözcük işlemcisi, hesap tablosu, sunu, vektörel çizim, ve veritabanı yazılımı içerir. Birçok farklı platform için uygundur; Microsoft Windows, Unix temelli işletim sistemleri (Solaris ve Linux vb.) ve MAC OS X gibi. Microsoft Office ve OpenDocument tekbiçimini destekler, ücretsizdir.
OpenOffice.Org, StarOffice'in kodlarını temel alınır, StarDivision tarafından geliştirilen bir ofis paketi, 1999 Ağustos'ta Sun Microsystems tarafından elde edildi. Paketin kaynak kodu, 2000
Temmuz'da açık hale geldi; Microsoft Office'in pazar egemenliğini kırma ereğiyle (amacıyla), yüksek kaliteli ve açık bir seçenek durumuna geldi. Uygulama paketi için kaynak kodu, daha önceden iki farklı ruhsata sahipti:
GNU kısıtlı umumi, (LGPL) ruhsat verir, ve Sun sanayi tekbiçim kaynak ruhsatı (SISSL); 2.0 sürümüyle birlikte kod, sadece LGPL ile ruhsatlı duruma geldi.
OpenOffice.org'un 1. sürümü için Java Runtime Environment (JRE) gerekmekteydi ve bu ise SUN firmasına bağlı olmak anlamına geldiği için 2. sürümden itibaren farklı ve açık kaynak kodlu Java ürünlerinin altında çalışması (örneğin GNU Classpath) için çabalar yoğunlaştı. Sonucunda Red Hat, Fedora'da bunu başardı ve şu anda SUN ileride Java'yı da GPL ruhsatı altında dağıtacağını duyurdu.
Telif hakları yasalarından dolayı yazılım "OpenOffice" değil, "OpenOffice.org" olarak anılmaktadır. Genel olarak OO.org veya OOo olarak kısaltılmaktadır.
OpenOffice, ISO onaylı uluslararası tekbiçimlere dayalı belge biçimi olan ODF(Open Document Format) biçiminin yanı sıra, Microsoft Office dosyalarını da kullanabilmektedir. OpenOffice belgeleri PDF ve Macromedia Flash dosyaları olarak kaydedilebilir; bu dosya biçimlerini açmak için gereken yazılımlar oldukça yaygın oldukları için bu özellik belgelerin taşınabilirliğini arttırır.
OpenOffice.org'un Türkçe sürümü de bulunmaktadır
.

Özellikler
1. Düzlemler
OpenOffice.org Linux, Solaris, BSD, Microsoft Windows, OpenVMS, OS/2 and IRIX gibi ortamları desteklemektedir.
2. Bileşenler
OpenOffice.org çağdaş bir ofis yazılımından beklenen özellikleri sağlayabilen, birbiriyle yakın çalışan uygulamaların toplamıdır. Çoğu uygulama Microsoft Office'in birer karşılığı olarak geliştirilmiştir.

openoffice
3. Hızlı Başlatıcı (QuickStarter)
Bilgisayar açıldığında başlayan Windows ve Linux'ta çalışan küçük bir yazılımdır.

Dosya Biçimleri
OpenOffice.org bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument (ODF) dosya formatında öncü olmuştur. Ayrıca birçok değişik dosya biçimini okumayı da destekler.

Geçmiş

1. Staroffice
OpenOffice.org, birçok özelliği Staroffice'den miras almıştır.

Geliştirme
1. Taşınabilir
OpenOffice.org'un USB flash bellekler için olan sürümü OpenOffice.org Taşınabilir
tasarlanmıştır.
2. Eklentiler
OpenOffice.org 2.0.4 sürümünden beri Mozilla Firefox'a benzer bir şekilde eklentileri desteklemektedir.

Sürümleri
openoffice2
OpenOffice.org Türkiye Belge ve Yazılım indirme sayfası için:
OpenOffice.org Türkiye

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

24 Ocak 2012 / Misafir Cevaplanmış
5 Haziran 2013 / _Ceyda_ X-Sözlük
30 Ekim 2018 / Safi X-Sözlük
4 Şubat 2010 / BrookLyn Rüya Tabirleri