Arama

Internet / Bilgisayar / Teknoloji Dünyası'ndan Haberler - Sayfa 18

Güncelleme: 8 Ekim 2017 Gösterim: 252.943 Cevap: 665
GozDemNur - avatarı
GozDemNur
Ziyaretçi
12 Şubat 2007       Mesaj #171
GozDemNur - avatarı
Ziyaretçi
Google’ın son çeyrek kârı 1 milyar dolar

Sponsorlu Bağlantılar

Son yılların parlayan yıldızı yeni ekonomi devi Google, 2006 yılı son çeyrek sonuçlarını açıkladı. Google bu dönemde cirosunu bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 67, kârını ise üç kat artırdı. Firmanın son çeyrek cirosu beklentileri aşarak 3.21 milyar dolar olarak gerçekleşirken net kârı ise 1 milyar dolar oldu.
Google tarafından yapılan açıklamaya göre kullanıcıların arama sonuçlarına göre çıkan reklamlara yaptığı 'tık’lamalar 2006 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 61, bir önceki dönem olan üçüncü çeyreğe göre de yüzde 22 oranında artış gösterdi.

Çift ekranlı laptoplar geliyor

112227tek4ui2 Asus firmasının W5Fe modeli dizüstü bilgisayarı (laptop) cep telefonlarında görmeye alışık olduğumuz çift ekran teknolojisine sahip. Ürün, yüksek çözünürlüklü dönebilen kamerası ile kablosuz video haberleşmesini mümkün kılıyor. Microsoft’un SideShow teknolojisini entegre eden ilk dizüstü bilgisayar olan ASUS W5Fe’nin 12.1 inç ekranı ve bilgisayarın üst kapağında ek bir LCD ekran bulunuyor. Cihazda 1.3 megapiksel 180 derece dönebilen dahili kamera var.
2.8 inç büyüklüğe sahip olan dış ekran, bilgisayardaki sistemle senkronize edilmiş durumda olduğundan, e-posta, takvim ve randevuları, bilgisayarın kapağını açmadan incelemeye olanak sağlıyor. Ayrıca ufak ekranda harita görüntülemek, müzik dinlemek ve oyun oynamak da mümkün. Asus W5Fe, Intel Core 2 Duo işlemciye sahip. Bilgisayarın ağırlığı ise 1.7 kilogramı buluyor.
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
13 Şubat 2007       Mesaj #172
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Çete savaşları Youtube'da
13 Şubat 2007 Salı 08:59
Sponsorlu Bağlantılar

Meksika'daki büyük uyuşturucu çeteleri, kurbanlarını öldürdükleri ya da dövdükleri kanlı görüntüleri YouTube'da yayınlayarak, birbirlerine gözdağı vermeye başladı.

Çeteler, internetteki görüntü paylaşımı sitesi YouTube'da yayınladıkları ve bir adamın başından vurulma anı ya da karnından yumruklanan kanlar içindeki insanların fotoğraflarının yer aldığı görüntülerle güç gösterisi yapıyor.

YouTube'a, içinde çetelerin sembolü olan şarkıların kullanıldığı çeşitli meydan okuma mesajları da bırakan çete üyeleri, başka bir videoda da düşman çetenin üyelerinden birinin öldürülme görüntüleri için yaklaşık 4 bin 500 dolar para teklif ediyor.

Yetkililer, bu görüntülerdeki "mesajları" çözebilmek için polisin videoları incelemeye aldığını kaydetti.

Google'a ait olan YouTube sitesi adına konuşan bir sözcü, şirketin "yasadışı ve tehlikeli videoların yayınlanmasına izin vermediğini" kaydetti. Ancak, başından vurulan adamın görüntüsünün şu ana kadar 280 bin kezden fazla izlendiği belirtiliyor.
Kaynak: İnternet haber

Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
13 Şubat 2007       Mesaj #173
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Virüslü sevgililer günü maili...

Internet / Bilgisayar / Teknoloji Dünyası'ndan Haberler
Sevgililer günü nedeniyle hergün çok sayıda sevgililer gününe özel mesaj spam mesaj olarak internet üzerinden kullanıcılara gönderiliyor. ABD'li bilgisayar uzmanları da tam bu noktada kullanıcıları uyarıyor. Gönderilen mesajların içeriklerinde virüs olabileceğine dikkat çeken yetkililer, kullanıcıların temkinli olmasını tavsiye ediyor.

Sevgililer günü tüm dünyada kutlanmaya hazırlanıyor. Bu özel günü fırsat bilen internet korsanları, kullanıcıların bilgisayarlarına zarar vermek üzere çalışmalarını çoktan tamamlayarak, virüs içerikli mesajları spam mesaj ile gönderiyor. ABD'li güvenlik firması PandaLabs, worm virüs olarak da bilinen ve gönderilen e-postaların içine yerleştirilen virüs kodlarının özellikle bu gibi özel günlerde yayıldığına dikkat çekiyor.

"Bilgisayar kullanıcıları, kendilerine gelen romantik içerikli e-postaları alırken çok dikkatli olmalılar. Tanımadıkları kişilerce gönderilen bu mesajlar bilgisayarlarının çökmesine neden olabilir" ifadesini kullanan şirket yetkilileri, "Together You and I" ya da "Til the End of Time Heart of Mine" gibi konu başlıklı mesajların kabul edilmemesini istiyor. Mesaj ile birlikte ataç dosya olarak gelen poscard.exe isimli iletinin açılması ile birlikte virüsün bilgisayar sistemine yayıldığı kaydedilirken, virüs tarama programı üreticisi Symantec, e-posta ile yayılan trojan atı içerikli maillerin son zamanlarda giderek arttığını belirtiyor.

SENİ SONSUZA KADAR SEVMEK İÇİN PROGRAMLANDIM ...

Sevgililer Günü için üreticiler, ilginç hediyeler bulmak için büyük çaba harcıyorlar. Japon satış elemanı tamamen çikolatan yapılan ve ekranında, ''Sonsuza kadar seni sevmek için porgramlandım'' diye yazan bilgisayarı tanıttı.

GozDemNur - avatarı
GozDemNur
Ziyaretçi
13 Şubat 2007       Mesaj #174
GozDemNur - avatarı
Ziyaretçi
Explorer 7

Uzun bekleyiş sona erdi ve Microsoft, sonunda Internet Explorer 7'yi piyasaya sürdü. Bu programı indirmek için acele etmeyin. Çünkü yazılım devi Microsoft, kopyacılara tuzak hazırladı. Tuzak kimsenin farkedemeyeceği bir şekilde oluşturuldu. Microsoft piyasaya sürdüğü Internet Explorer 7 Web tarayıcısının son sürümüne yerleştirdiği sistem kopyacıları gafil avlıyor.

İnternet Explorer 7'yi yüklemeye çalışanları bekleyen kötü sürpriz Windos sisteminin çökmesi oluyor. Kopya Windows işletim sistemi kullananların bilgisayarlarına indirilmek istenen Explorer'ın içine yerleştirilen sistem kopyayı algılıyor ve otomamik olarak bilgisayarı ve Windows'u çökertiyor

İŞTE YENİ EXPLORER'İN ÖZELLİKLERİ

IE 7 ile beraber gelen güvenlik güncellemeleri arasında Internet dolandırıcılığına karşı geliştirilen "anti-phishing" özelliği ve geliştirilmiş ActiveX kontrolleri başı çekiyor. HTML 4.01 ve CSS 2 yeni Web standartlarını destekleyen tarayıcı, uzun süredir beklenen sekmeli (tabbed) tarama fonksiyonu ve daha çok haber sitelerinde kullanılan RSS hızlı bilgilendirme özelliğini destekliyor.

IE 7'nin şimdilik sadece İngilizce sürümü kullanıcılara sunuldu. Arapça, Fince, Fransızca, Almanca ve Japonca sürümlerinin önümüzdeki iki hafta içinde kullanımda olacağı belirtiliyor. IE 7 ayrıca şu an için sadece Windows XP SP2, Windows XP Professional x64 Edition ya da Windows Server 2003 SP1 işletim sistemlerinde çalışıyor.

alıntı: internet haber
vain - avatarı
vain
Ziyaretçi
13 Şubat 2007       Mesaj #175
vain - avatarı
Ziyaretçi
ASUS XG STATION

XG Station


Mobil cihazlarda yüksek kalite grafik kartına her zaman ihtiyaç duyulmuş ancak harcayacağı güç, ısı problemi, fiziksel büyüklük gibi sıkıntılardan dolayı bu ihtiyaç karşılanamamıştır.

Asus bu konudaki ihtiyaçlarıda gözönüne alarak XG Station adındaki dünyanın ilk harici grafik istasyonunu duyurdu.

XG Station taşınabilir bilgisayarınızda standart 16x PCI-Express slot sahibi olmanızı sağlıyor. HFCP ve HDMI gibi yeni teknolojileride destekleyen XG Station bilgisayarlara USB 2.0 ile bağlantı kurabiliyor. XG Station da bulunan PCI-Express sayesinde grafik kartı dışında farklı kartlarıda gelecekte external olarak çalıştırabileceğimiz anlamına geliyor.
...
vain - avatarı
vain
Ziyaretçi
15 Şubat 2007       Mesaj #176
vain - avatarı
Ziyaretçi
Exchange Recovery



Exchange server üzerinde silinen maillerimizin geri kurtalrılması için birkaç seçeneğimiz mevcuttur.Bunlardan en basiti exchange server'ın bünyesinde tutmaya devam ettiği ama kullanıcıların standart olarak yada hard delete dediğimiz shift+del tuş kombinasyonunu kullanarak sildikleri maillierin geri dönüşümüdür.
Exchange Server 2003 default olarak silinen mailleri 7 gün silinen hesapları ise 30 gün boyunca saklamaya devam eder.Bu ayarları sahip olduğumuz ortama göre yeniden düzenleyebiliriz.Bunun için

System manager altında Administrative Group/Servers/server adı/First Store Group/Mailbox Store özelliklerine gireriz.


att16tmp


Burada limits tabı altında silinen mail ve hesapların tutulduğu günleri değiştirebiliriz.


att15tmp


Fakat bu tüm mail trafiği için değilde sadece belli kullanıcılara atamak istenebilir.Örneğin tüm kullanıcıların silinen maillerinin 7 gün tutulmasını isterken aynı zamanda patronumuzun 15 gün tutulması istersek bunu Active Directory Users And Computers tabında ilgili kullanıcının özelliklerine girerek gerçekleştiririz.Exchange General tabında Store Limits kısmı bu ayarları barındırır.


att1Btmp


att18tmp


Client bazında silinen öğelerin geri dönüşümü oldukça basittir.Eğer kullanıcı silinen öğelerini boşalttıysa bunu birkaç saniyede geri döndürebiliriz.


att19tmp


Araçlar kısmında Silinen Öğeleri Kurtar butonuna bastığımızda silinen öğelerimiz geri döner.


att17tmp


Seçili öğeleri kurtar diyerek istenilen mailler kurtarılır.


att14tmp


Aynı işlem OWA(Outlook Web Access) içinde geçerlidir.Silinmiş öğeler üzerindeyken Silinmiş öğeleri kurtar'a basarak maillerimizi geri döndürürüz.


att1Ctmp


Tabiki her zaman bu işe yaramayabilir.Kullanıcılar normal şekilde maillerini sildiği gibi aynı zamanda shift+delete tuşlarıyla mailleri tamamen yok edebilirler.Bu durumda izleyeceğimiz yol birazdaha farklıdır.
Client tarafında har delete şeklinde silinen maillerimizi kurtarmak için regedit üzerine bir DWORD değeri girmemiz gerekmektedir.
Başlat/Çalıştır/Regedit yazarak kayıt defterini açarız.
Ardından
HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Exchange/Client/Options altında DumpsterAlwaysOn DWORD kaydını oluşturup değerinide 1 veririz.

Böylece hard delete silinen maillerimizi geri döndürebiliriz.

OWA'da hard delete silinen maillere ise explorer adres çubuğuna yazacağımız bir adres ile ulaşırız.


att13tmp


Sildikten sonra adres çubuğuna
cPanel® ismi/exchange/kullanıcı adı/gelen kutusu/?cmd=ShowDeleted
yazarsak silinen mailleri kurtarma ekranına geri döneriz.Burdaki Gelen Kutusu dil seçimine göre değişkenlik gösterebilir.


att1Atmp
vain - avatarı
vain
Ziyaretçi
16 Şubat 2007       Mesaj #177
vain - avatarı
Ziyaretçi
İşlemci teknolojisini devrimi



Intel, transistör tasarımında yaşanan en büyük ilerlemelerden birini oluşturan 45 nanometrelik transistörlerini geliştirdiğini açıkladı. 45 nanometre teknolojisi ile yüz milyonlarca transistör, Intel’in gelecek kuşak çok çekirdekli işlemcilerine sahip Intel® Core™ 2 Duo, Intel Core 2 Quad ve Xeon® ailelerininde yer alacak.

Yeni nesil 45nm transistörler kişisel bilgisayar, dizüstü bilgisayar ve sunucu işlemcilerinin hızlarını rekor düzeyde artırırken; işlemcilerin enerji kayıplarını azaltarak, sistemlerin mimarisinden, enerji tüketimine, gürültüsüne ve fiyatlarına kadar bir çok alanda iyileştirme getirecek. Bu yenilik, ortalama her iki yılda bir transistör sayılarının iki katına çıkacağını öngören Moore Yasası’nın, önümüzdeki on yılda da geçerli olacağını garantiliyor. Gelecek kuşak 45nm ailesinin erken sürüm ürünleri Windows Vista, Mac OS X, Windows XP ve Linux işletim sistemlerinde ve başka değişik uygulamalarda da kullanılıyor.




Intel 45nm transistörlerde “Yüksek-k ve Metal Geçit” devri
Geliştirilmiş 45nm işlemci teknolojisi ile ilgili görüşlerini belirten Intel kurucularından Gordon Moore, “Yeni nesil 45nm transistörlerde, geçit yalıtımı için yüksek-k adlı bir özelliğe sahip yeni bir materyal, transistör geçit elektrodu için de metal materyallerden yeni bir bileşim kullanılıyor. Yüksek-k ve metal materyallerin kullanılmaya başlanması 1960’lı yılların sonundan bu yana, transistör teknolojisinin geçirmiş olduğu en büyük değişimdir. Transistörler, dijital dünyanın birlerini ve sıfırlarını işleyen minik anahtarlardır. Geçit transistörü açar ve kapar, geçit yalıtkanı ise onun altında yer alır ve onu akımın geçmekte olduğu kanaldan ayırarak yalıtım sağlar. Metal geçitlerin ve yüksek-k’ya sahip geçit yalıtkanının birleşimi, yüksek performans kaydeden ve akım kaybı çok düşük olan transistörlerin gelişimine olanak vermektedir” açıklamasında bulundu.

Intel yetkilisi Mark Bohr ise konuyla ilgili olarak “Bir parça silikonun üzerine her geçen gün daha fazla transistör eklemeye çalışıldığından, endüstri de akım sızıntısını azaltmaya yönelik çözümler araştırmaya devam etmektedir. Mühendis ve tasarımcılarımız ortaya konulan ürün ve yeniliklerde Intel’in liderliğini perçinleyen önemli bir başarıya imza attılar. 45nm teknolojimiz için kullandığımız yeni yüksek-k ve metal geçite sahip transistörler, Intel’in daha hızlı ve enerjiyi daha etkin kullanan işlemciler üretmesine yardımcı olurken Intel Core 2 ve Xeon işlemci ailelerinin elde ettiği başarının sürdürülmesini ve Moore yasasının önümüzde on yıla da yayılmasını sağlayacaktır. Bohr, sözlerine şöyle devam etti: “Karşılaştırmak gerekirse, ortalama 400 adet Intel 45nm transistör, insana ait tek bir alyuvarın yüzeyine sığabilir. On yıl önce, sanat harikası işlemci teknolojisi 250nm idi. Yani, transistörlerin boyutları yaklaşık olarak bugünkünün 5,5 katıydı ve Intel’in bugün tanıtmış olduğu teknolojiye kıyasla 30 kat daha fazla yer kaplıyordu. Moore Yasası’na uygun olarak bir yonga üzerindeki transistör sayısının her iki yılda bir yaklaşık olarak iki katına çıkması, Intel’in daha fazla özelliğe sahip çekirdekler üretmesine, işlemci performansını artırmasına, üretim ve transistör başına düşen maliyetleri azaltmasına olanak vermektedir. Bu yenileşme hızını devam ettirebilmek için, transistörler daha da küçük ebatlara inmelidirler. Fakat şu an mevcut olan materyalleri kullanarak, transistörleri daha da küçültme işlemi, parçacığın atomik seviyelere ulaşması sonucu ortaya çıkan güç ve ısı sorunları yüzünden, temel sınıra kadar inmiştir. Sonuç olarak, Moore Yasasının geleceği ve bilgi çağı ekonomisinin gereği olarak yeni materyaller elde etmek zorunlu hale gelmiştir.”

Intel 45nm teknolojisine özel Yüksek-k, Metal Geçit Reçetesi
Üretilebilirliği, transistör performansının sürekli geliştirilmesine olanak sağlaması ve giderek daha fazla inceltilebilmesi sayesinde silikon dioksit, 40 yıldan uzun bir süredir transistör geçit yalıtkanı yapımında kullanılıyordu. Intel, bir önceki 65nm işlemci teknolojisinde silikon dioksit geçit yalıtkanını 1.2nm kalınlığına varana dek küçültmeyi başarmıştı. Fakat küçültmeye devam edildiginde, geçit yalıtkanı üzerinde daha fazla akım kaybıyla ve sonuçta gereksiz ısı çıkışı ve boşa giden elektrik akımıyla karşılaşılmıştır.


Gün geçtikçe incelen silikon dioksit geçit yalıtkanının sebep olduğu transistör geçit sızıntısı, endüstri tarafından Moore Yasasına meydan okuyan en önemli teknik problemlerden biri olarak tanınıyor. Bu kritik problemi çözebilmek için Intel, geçit yalıtkanında kullanılan silikon dioksiti, daha kalın olan hafniyum tabanlı yüksek-k materyalle değiştirdi. Bu sayede sızıntı, 40 yılı aşkın kullanılmakta olan silikon dioksite kıyasla, 10 kat daha azaltmış oldu.

Yüksek-k yalıtkanı, günümüzün silikon geçit elektrotu ile uyumlu olmadığından, Intel’in 45nm transistör reçetesinin ikinci bölümü “yeni metal geçit materyalleri geliştirmek” oldu. Intel, kullanmış olduğu özel metalleri gizli tutarak, transistör geçit elektrotları için değişik metal materyallerin birleşimini kullanacak.

Intel’in 45nm işlemci teknolojisinde yüksek-k yalıtkanın metal geçit ile birlikte kullanılması sonucunda enerji akımında % 20’nin üzerinde bir artış, diğer bir değişle daha yüksek bir transistör performansı görülüyor. Aynı zamanda, akım sızıntısı 5 kattan daha fazla azalıyor. Böylece transistörün enerjiyi etkin kullanabilme özelliği artıyor.

Ayrıca Intel’in 45nm işlemci teknolojisi transistör yoğunluğunu yaklaşık iki kat artırırken, Intel’e işlemcilerin transistör sayısını artırma ya da işlemcilerin boyutlarını küçültme olanağını sağlıyor. 45nm transistörler, küçüklükleri sayesinde açılıp kapanmaları için daha az enerji harcıyor ve böylelikle aktif anahtarlama gücünü yaklaşık %30 oranında azaltıyor.

Yeni mikro mimarinin bir sonraki adımı!
Intel Core mikro mimarisinin bir gelişimi olarak, Intel’in yılaşırı piyasaya sunduğu yeni işletim teknolojilerinin ve yeni mikro mimarinin bir sonraki adımı yeni bir işlemci ailesi ile devam edecek. 45nm işlemci teknolojisi, yüksek ölçekli üretim kabiliyeti ve öncü mikro mimari tasarımını bir araya getirerek, Intel’in çalışır durumdaki ilk 45nm işlemcilerinin gelişmesine olanak sağladı.
Intel’in şu anda masaüstü, taşınabilir, iş istasyonu ve işletme segmentleri için geliştirmekte olduğu 15’in üzerinde, 45nm ürünü bulunuyor. Çift çekirdekli işlemciler için 400 milyonun, dörtlü çekirdekler için 800 milyonun üzerinde transistöre sahip olan 45nm’lik yeni işlemci ailesi, daha iyi performans ve güç yönetimi yetenekleri için yeni mikro mimari özelliklerini kullanıyor. Daha yüksek çekirdek hızı ve 12 MB’a kadar çıkabilen önbellek de ailenin diğer avantajları arasında. Yeni işlemci ailesinin tasarımları medya ve yüksek performansa ihtiyaç duyan bilgisayar uygulamalarını geliştiren yaklaşık 50 adet yeni Intel SSE4 yönergelerini de beraberinde getiriyor.
GozDemNur - avatarı
GozDemNur
Ziyaretçi
16 Şubat 2007       Mesaj #178
GozDemNur - avatarı
Ziyaretçi
KOPYA XP BİLGİSAYARLARI ÇÖKECEK


Microsoft'un 20 Şubat Salı günü uygulamaya koyacağı Windows Orijinal Ürün Avantajı Bildirimi (WGA) uygulaması ile orijinal olmayan yazılım kullananlar, Windows işletim sistemlerini güncelleyemeyecek.

İnternete bağlı ve otomatik güncelleme seçeneğini kullanan kişilerin Windows XP'lerinin orijinal olup olmadığını kontrol eden WGA Bildirimi, kullanıcılara orijinal yazılım kullanmanın avantajlarına ilişkin bilgi verecek.

WGA Bildirimi kapsamında, kullanılan Windows orijinal değilse, giriş ekranında ve sistem uygulamaları alanında 14 gün boyunca "sahte yazılım mağduru" olabileceklerini vurgulayan bir uyarı görünecek.

İki haftalık süre sonunda hala orijinal olarak etkinleştirilmeyen Windowslar için, aynı alanlarda ürünlerinin orijinalliğinin doğrulanamadığı uyarısı yer almaya başlayacak.

Windows'unun orijinal olmadığını öğrenen kullanıcılar orijinal lisans sahibi olup bu doğrulamayı yapabilirken kullanıcılar bu aşamadan sonra herhangi bir uyarıyla karşılaşmayacak.

Windows'unu orijinalleştirmeyen kullanıcılar, virüs, kurtçuk ve casus yazılım gibi tehditlerin yanı sıra kodlamadaki hatalar sonucu yazılımın bazı fonksiyonlarının düzgün çalışmaması riskleriyle karşılaşıyor.

Türkiye'de bugüne kadar 4 milyonu aşkın kullanıcının internet üzerinden işletim sistemlerinin orijinal olup olmadığını kontrol ettiği ve yüzde 45'i orijinal olmayan Windows kullandığı için doğrulamayı geçemediği kaydedildi
vain - avatarı
vain
Ziyaretçi
16 Şubat 2007       Mesaj #179
vain - avatarı
Ziyaretçi
MONİTÖRÜ TELEVİZYONA ÇEVİREN SİHİRBAZ



1302 compro
Monitörü televizyona çeviren sihirbaz

TV kartları ile tanınan Compro, VideoMate serisine eklediği V600 modeli ile LCD monitörleri yüksek çözünürlüklü televizyona dönüştürüyor. 1680x1050, 1600x1200 ve 1440x900 çözünürlüğünde görüntü desteği sunan üründe, yüksek çözünürlükte analog yayın desteği de bulunuyor.

4:3, 5:4, 16:9 ve 16:10 görüntü formatlarını destekleyen V600, bu sayede monitörün veya projeksiyon cihazının ekran boyutuna uygun görüntü sağlıyor.

Üründe, oyun, film ve TV modunda kullanımı için üç farklı profil bulunuyor. Aynı ekranda 9 tane kanal önizlemesi yapılabilen üründeki S-video, kompozit ve komponent girişleri birden çok cihazın bağlanmasını sağlıyor. VideoMate V600, uzaktankumandası ile kolay kullanılabiliyor.


RUH HALİNİ EKRANLI KIYAFETİNLE ANLAT


1002 p
Ruh halini, ekranlı kıyafetinle anlat

Led ışıklı kemerlerin tutulmasından sonra Fransız modaevi Uranium Jeans, t-shirt'lerinde ışıklı esnek ekran kullanmaya başladı. Rağbet gören ışıklı t-shirt'ler, ışıklı esnek ekran'ların başka ürünlerde de kullanımının yolunu açtı. Atkı ve çantalarda da kullanılan led ışıklı esnek ekran, artık kot pantolanlarda da kullanılıyor.

Esnek ekranlar, t-shirt'lerde göğüs hizasına, pantolonlarda ise ön tarafta bacak kısmına, arkada ise kemer bölümünün hemen altına konuşlandırılmış. Pantolonla oturulduğunda, arka kısma konan esnek ekranın, kemer kısmının hemen altında olması ve pantolonların fazla düşük bel olmaması nedeniyle altta kalmıyor ve oturulduğunda rahatsızlık vermiyor.

Giysiler üzerindeki her ışıklı ekrana maksimum 25 harf girerek 18 farklı slogan yazmanız mümkün. Programlama kablosuz uzaktan kumanda ya da alternatif bir yazılım programıyla bilgisayardan yapılabiliyor.

Bu kıyafetleri, üzerindeki ekranların mesajlarını değiştirerek bir sonraki gün de giyebilir ve her sabah ‘bu gün ne giyeceğim' sendromundan biraz olsun kurtulabilirsiniz. Hatta bu kıyafetlere reklam alabilmeniz bile mümkün.


PC'lerin güç tüketimini azaltan standartlar yolda


0902 energy
Energy Star adıyla faaliyet gösteren ve elektronik cihazlardaki enerji verimliğini ölçen kuruluş, PC'ler için kullanılan enerji miktarı için yeni standartlar belirlemek amacıyla harekete geçti.

Enerji kullanımında verimliliğini sağlayacak ürünlerin tasarımı da belirleyen proğram 1992 yılında beri bu alanda standart değişikliğine gitmemişti. Yeni belirlenecek olan standartlar, özellikle güç tüketimi ve cihaz bekleme modunda iken harcanan enerji üzerine yoğunlaşıyor.

Çalışmanın amacının, artan teknolojik ürün kullanımı ile birlikte yükselen güç tüketimi faturalarına çözüm getirmek olduğu belirtiliyor.

Program, benzer bir çalışmayı 2007 sonunda düz ekranlı televizyonlar için de sunmayı amaçlıyor.
Son düzenleyen vain; 16 Şubat 2007 18:52 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
vain - avatarı
vain
Ziyaretçi
16 Şubat 2007       Mesaj #180
vain - avatarı
Ziyaretçi
1- AĞ NEDİR ?

Network ikiden fazla bilgisayarın birbirleriyle iletişim halinde olmasıdır. Bu iletişim internet üzerinden farklı kıtalardaki iki bilgisayar arasında da olabilir , aynı mekan içinde olan iki bilgisayar arasında da. Eğer bu bilgisayarlar aynı yerel alan içinde bulunurlarsa bu network , LAN (Local Area Network) olarak adlandırılır. Bu iş için her bilgisayarda iletişimi sağlayan ethernet kartları ve gerekli kablolar mutlaka olmalıdır. LAN büyüdükçe bu sisteme HUB , Server gibi LAN`ın hızını ve yeteneğini arttıracak üniteler eklenir.
2- AĞ TÜRLERİ

2.1. Bus Ağ Modeli :

Bu bağlantı türünde backbone adı verilen uzun bir kabloyla, başka kablolarla ya da T bağlantılarla bağlı makinelerin eklenmesiyle oluşur. Kablonun her iki ucuna sinyalleri bütün bilgisayarlara ulaştıktan sonra yok etmek için sonlandırıcılar kullanılır. Kuruluşu ve yeni bilgisayar eklenmesi en kolay topoloji türüdür.
2.2. Ring Ağ Türleri:

Point 'to-Point hatlarla birbirine bağlı bilgisayarların oluşturduğu bir kapalı döngüdür. Elektronik sinyaller, her zaman aynı yönde olmak üzere bir makinadan diğerine iletilir. Her makinaya bağlı kablonun gelen ucunda bir alıcı ve giden ucunda da bir gönderici vardır. Sinyaller her makine üzerinde güçlendirilerek gönderildiğinden, zayıflama minimum seviyededir. Yeni bir makine ekleneceği zaman bu kapalı döngüyü açmak zorunda kalınması, iletişimin geçici olarak durmasına neden olur.
2.3. Star Ağ türleri :

Bu topoloji de merkezi bir ünite kullanılır ve makinalar kablolarla bu üniteye bağlanırlar. Bütün makinaların point-to-point olarak bağlandıkları bu üniteye hub ya da multi port repeater gibi isimler verilir. Makinalar arasında sinyaller bu merkezi ünite üzerinden güçlendirilerek gönderilir. Makinaların hepsi bu merkezi alet üzerinden çıkması zorunlu olduğu için diğer bütün topolojilere nazaran en çok kablo gerektiren sistemdir. Ancak sorun çözme ve yeni makine ekleme açısından da en sorunsuz olanıdır.
Bu Ağ türlerinin dışında Mesh ve Celular ağ sistemleri vardır ; Bunlarda kısaca ;
2.4. Mesh Ağ türü :

Network üzerindeki her makine arasında point-to-point bir bağlantı kurulur. Pratikte pek kolay olmayan bit topoloji türüdür. Çünkü her makinaya sinyal gönderilmesi zorunluluğu vardır.
2.5. Celular Ağ türü:

Bu topoloji coğrafik alanları hücrelere bölerek point-to-point ve multi point olarak kablosuz iletişim kurar. Hücrelerdeki birimler merkezle ve bu merkez üzerinden de diğer birimlerle görüşür. Bu yapıda kablolu yapılarda olduğu gibi sabitlik söz konusu değildir. Bu nedenle bu üniteler hücreler arası ilerleyerek de görüşebilirler.
3. AĞ BİLEŞENLERİ

* Ethernet Kartı
* Kablo Ve Konnektör
* Protokol
* İşletim Sistemi
Şimdi sırasıyla bu bileşenleri inceleyelim
3.1. Ağ Kartları ' NIC (Network Interface Card)

Ağ kartları, üzerinde ağ erişim portu olmayan standart özellikte bilgisayar veya benzeri sayısal sistemlere takılan kart şeklinde bir sistemdir. Genel olarak, LAN içinde bulunan uç sistemlerin ağa bağlanması için kullanılır. Dolayısıyla Ethernet, Token Ring (TR), ATM ve FDDI vs. gibi her LAN teknolojisi veya türü için farklı ağ kartı vardır. Ethernet teknolojisine dayanan bir LAN'a uç sistem bağlanması için Ethernet kart, ATM teknolojisine dayanan bir LAN'a uç sistem bağlanması için ise ATM kart kullanılır.
Ağ kartları, temel olarak ait olduğu teknolojinin fiziksel katmanına ait fonksiyonları yerine getirir. Ancak, uygulamada, fiziksel katman dışında diğer katman fonksiyonlarının bir kısmını da yerine getirirler. Örneğin Ethernet kartlar, OSI başvuru modeline göre, fiziksel katman ve hemen bir üstünde bulunan MAC alt katmanın (veri bağı katmanın bir parçası) işlevlerine de sahiptir ve bunlarla ilgili standartları destekleyecek şekilde üretilmiştir. ATM kart ise, sürücü programıyla beraber hemen hemen mimarisinin sahip olduğu tüm katmanlara sahiptir. Böyle olmasına karşın, ağ kartlarından söz edilirken daha çok fiziksel katman özellikleri ve onun standartları akla gelir.
Bilindiği gibi bilgisayarlar 32-bit PCI, 16-bit ISA ve 32 bit EISA gibi çeşitli türde iç yollara sahiptir. Bir kart hem takılacağı bilgisayarın iç yoluna ve hem de bağlanacağı aktif cihazın (Anahtar, HUB vs.) port ara yüzüne uygun olmalıdır. Örneğin, bilgisayar 32-bit PCI yoluna ve kartın bağlanacağı aktif ağ cihazı 100 Mbps fiber portlara sahipse, buraya uygun kart ta bu özelliklere sahip olmalıdır .
PCI bir Ethernet Kartı

Ethernet kartlar, Ethernet teknolojisinin LAN uygulamasında yoğun olarak kullanılması nedeniyle oldukça yaygın kullanılır. Bugün için kullanılan tüm ağ kartlarının %85-90'ının Ethernet kart olduğu söylenebilir. Çünkü bir bilgisayarı Ethernet kart ile ağa bağlamak oldukça düşük maliyetli olmakta ve çoğu zaman kullanıcı gereksinimini karşılamaya yetmektedir. Ethernet kartları, aktarım hızı (band genişliği) ve fiziksel port türüne bağlı olarak Tablo' da görüleceği üzere çok çeşitli türlerde üretilir.
Ethernet Kart Türleri
Kart Türü
Hızı (Mbps)
Kablo Türü
Port Konnektörü
10Base-T
10
UTP, STP (bakır)
RJ45
10Base-F
10
fiber optik
ST veya SC
100Base-TX
100
UTP, STP (bakır)
RJ-45
100Base-T4
100
UTP, STP (bakır)
RJ45
100Base-FX
100
fiber optik
ST veya SC
1000Base-SX
1000 (1 G)
fiber optik
ST veya SC
1000Base-T
1000 (1G)
UTP (bakır)
RJ45

Örneğin 10 Base-T diye adlandırılan bir Ethernet kartı, 10 Mbps band genişliğine ve bakır kablo bağlanacak porta sahiptir ; veya 100 Base-FX diye adlandırılan bir Ethernet kartı 100 Mbps band genişliğine ve fiber optik kablo bağlanacak porta sahiptir.
Birçok üretici esnek olması açısından Ethernet kartlarını hem 10 hem de 100 Mbps' de çalışacak biçimde üretmektedir. Bu tür kartlar 10/100 olarak gösterilir, hangi hızda çalışacağını ya yapılan konfigürasyonla (manuel) anlar ya da otomatik olarak karşı tarafta hangi hızda bir ara yüz varsa, ona kendisini uyarlayarak (autosense) çalışır.
Diğer tüm ağ cihazlarında olduğu gibi Ethernet kart karşı taraftaki porta kablo ile bağlanır. Bu kablo boyunun en uzun ve en kısa ne kadar olabileceği standartlar ile belirlenmiştir. Bu standartların dışına çıkıldığında ağdan beklenen performans alınmayabilir. Aşağıda bu uzunlukların ne kadar olduğu gösterilmektedir.
10 Base-T' de 10 Mbps
Cat 3,4 ve 5 UTP kablo ile 100 metreye kadar
10 Base-F' de 10 Mbps
Çok modlu Fiber Optik Kablo ile 2 Km'ye kadar
100 Base-TX' de 100 Mbps
Cat 5 UTP kablo ile 100 metreye kadar
100 Base-T4' de 100 Mbps
Cat 3,4 ve 5 UTP kablo ile 100 metreye kadar
1000 Base-T' de 1 Gbps
Cat 5 UTP kablo ile 100 metreye kadar
1000 Base-LX' de 1 Mbps
Çok modlu Fiber Optik Kablo (50 m ) ile 550 metreye kadar

3.2.Kablo ve Konnektörler

3.2.1 Koaksiyel Kablo

Koaksiyel kablo bir tür bakır kablo çeşididir; uygulamada bir çok alanda yüksek frekanslı elektriksel işaretin aktarılmasında kullanılır. Veri iletim kablolamasında tipik olarak 10 Mbps için birkaç yüz metre mesafelere kadar gidilmektedir.
Koaksiyel kablo üretim şekli olarak, aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi, ortada çok damarlı tel yumağından oluşmuş bir iletken, üzeri yalıtkanla kaplanmış ve onunda üzerinde kafes yapısında bir koruyucu iletken tabaka vardır. En dışta ise, kablo içindeki parçaları dış fiziksel etkilerden korumak amacıyla bir kılıf bulunur. Koaksiyel kabloda iletkenler, adı üzerinde (COmman AXIs cAbLe) aynı eksene sahiptir.
networks 001
Koaksiyel Kablo
Koaksiyel kablolar, elektriksel parazitten korunma açısından bakır kablolar içerisinde tercih edilen bir kablo türüdür.
Ana İletken Koruyucu İletken Tabaka
networks 002
Yalıtkan Tabaka Koaksiyel Kablo
Koaksiyel kablo yapısı

Elektriksel işaret en ortadaki tel yumağı üzerinden taşınırken, iki üstünde bulunan kafes tabaka onu dış elektriksel parazit etkilerden korur. Ancak, veri iletimi kablolamasında, döşenmesinin zor, diğer tür bakır kablolara göre pahalı olması ve buna karşılık çok yüksek hızlara çıkılamaması koaksiyel kablolara olan yönelimi daha ucuzu olan büklümlü çift kablolara yöneltmiştir.
Aşağıda LAN uygulamasında kullanılan birkaç çeşit koaksiyel kablonun özellikleri ve kullanıldığı LAN standardı verilmiştir.
Kablo Türü Direnci Özelliği RG-8 ve RG-11 50 W 10 Base5- Kalın Ethernet RG-58 50 W 10 Base2- İnce Ethernet RG-59 75 W Geniş band 802.3 Ethernet (TV kablosu) RG-62 93 W IBM SNA ağlarda terminal bağlantısında
3.2.2. Büklümlü Çift (Twisted Pair UTP, STP, FTP)

Büklümlü çift bakır kablolar LAN uygulamasında yoğun olarak kullanılan kablo türüdür; koaksiyel kablolara göre çok ucuz ve döşemesi kolaydır. Büklümlü çift kabloların üretim şekli olarak, aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi her bir çift birbirine dolanır. Böylece elektriksel işaretin taşınması sırasında olabilecek parazitler her iki telde de benzer etkiyi bırakacağından, uç taraflarda parazitlerin etkisini yok etmek kolay olur. Dolayısıyla büklümlü çift kablolarda çiftler olabildiğince birbirinden uzaklaştırılmaması gerekir; aksi durumda teller anten özelliği oluşturmaya başlar.
Büklümlü çift kablolar UTP, STP, FTP olarak adlandırılan farklı türlerde üretilir. En yalın üretim şekli ikişer ikişer birbirine dolanmış 4 çift kabloyu bir dış kılıf içerisine koymaktır. Bu tür kablo UTP (Unshielded Twisted Pair) olarak adlandırılır ve LAN uygulamasında yaygın olarak kullanılır. Uygulama genişliği ve koaksiyel kabloların korumalı özelliğinin sağlanması için STP, FTP olarak adlandırılan büklümlü çift kablolarda üretilmektedir.
STP (Shield Twisted Pair ) kablo, UTP kablonun üzerine koaksiyel kablodakine benzer bir dış iletken koruyucu tabaka koyularak üretilir. Böylece çok fazla manyetik gürültü olsa dahi, standardın garanti ettiği hızda iletişim sağlar.
FTP kablolar ise hem STP' de olduğu gibi en dışta hem de her bir çift için iletken koruma tabakası koyularak üretilir. Böylece çiftlerin birbirine olan etkisi en aza indirilmiş olur. STP kablo, IBM jetonlu halka (TR) ve Apple Local Talk uygulamasında kullanılan bir kablo türüdür.
Büklümlü çift kablolar networks 003networks 004UTP kablo şekli
Her çift birbirine dolanmış yapıda iki ince kablodan oluşur. 4 çift (8 kablo) bir kılıf içine koyularak UTP kablo , kılıftan önce iletken koruma kullanılırsa STP, her büklümlü çift ayrı ayrı iletken koruma içine koyulursa FTP kablo oluşturulur.
Büklümlü çift kablolarda hangi çiftlerin ne amaçla kullanılacağı, konnektör uçlarına hangi çiftlerin bağlanacağı standartlar ile belirlenmiştir. Çiftlerin birbirine olan etkisi açısından standartlara uygun sonlandırma yapılmalıdır. RJ45, büklümlü çift kabloların sonlandırılmasında kullanılan 8 uca sahip bir konnektör çeşididir.
3.2.3. Fiber Optik Kablo

Fiber optik kablo (FO) veri ve ses iletimi için en ideal kablo türüdür. Ancak maliyeti yüksek , döşenmesi zor olmakta ve kolayca kırılabilmektedir. Genel olarak yüksek band genişliği gerektiren veya uzak mesafelere gidilmesi gereken uygulamalarda kullanılır. Aktif ağ cihazlarının yüksek hızlarda birbirine bağlanmasında uzak mesafelerdeki cihazların birbirine bağlanmasında ve omurga kurulmasında kullanılır. Elektriksel olarak gürültünün çok olduğu düşük hızlı uygulamalarda ve noktadan noktaya güvenlik gerektiren uygulamalarda da seçim olabilir. Elektriksel gürültü ışık demetini etkilemeyeceği için aktarım sorunsuzca gerçekleştirilir. FO kabloya aradan bağlantı yapılıp uç çıkarmak zor olduğu için noktadan noktaya güvenli bir şekilde iletim yapılır.
networks 005
networks 006
networks 007
Fiber Optik Kablo

Fiber Optik kablo üzerinden veri aktarımı ince fiber cam üzerinden ışık dalgası şeklinde gerçekleştirilir. Aktarılacak her bir ışık işareti için ayrı bir ince fiber cam kullanılır. Basit bir Fiber Optik kablo şekli aşağıda gösterilmektedir. Şekilde de görüleceği gibi üç temel parçadan oluşur ; uygulamada fiziksel mukavemetin sağlanması açısından, FO kablonun kullanım yerine bağlı (bine içi veya bina dışı gibi) olarak başka parçalarda içerebilir. Örneğin hava veya bina dışı uygulamalarda kullanılan fiber optik kablolar ağırlığın direkler arasında taşınması için çelik tel, dış ortamın yağışlı etkisinden korunmak için kılıftan sonra jel tabakası ve bir kılıf daha içerir.
Işık iletkeni (ligth conductor) çok ince çekirdek liften oluşur; ışığın iletilmesini sağlayan ana parçadır. Işık bu parçanın üzerinden, arada herhangi bir tazeleme yapılmadan kilometrelerce gidebilir. Ana malzemesi camdır, ancak plastikten de yapılmaktadır, Plastikten yapıldığında gidilebilecek mesafe oldukça azalır.
Örtü (Cladding), çekirdek lifi çevreleyen cam kılıftır; ana görevi ışığı çekirdek life geri yansıtmaktır. Ayrıca ışık iletkeni üzerinden akan ışığı dış ışık etkilerinden korur.
Kılıf (Jacket), üzeri cam kılıf ile örtülmüş çekirdek lifî dış fîziksel etkilerden koruyan kısımdır.
FO kablo üzerinden aktarım yapılması için, elektriksel durumdaki veri gönderici tarafta ışık işaretine, alıcı tarafta ise tersi yapılarak elektriksel işarete dönüştürülmelidir. Bu dönüşüm işlemleri için gönderici tarafta LED (Ligth Emiting Diod) veya ILD (Injection Laser Diod) kullanılır; alıcı tarafta ise ışığa duyarlı fotodiyot veya fototransistör kullanılır.
3.2.4. Konnektörler ve Bağlantı Şekilleri

3.2.4.1. RJ45 Konnektörü
RJ45, Ethernet ve Jetonlu Halka ağ cihazların üzerinde bulunan portlar için kullanılan bir fiziksel ara bağlaşım konnektörüdür. RJ45 konnektör üzerinde 8 tane uç vardır. Bu uçların bir kısmı veya tamamı, kullanılan kablolama alt yapı standardına göre kullanılır. Örneğin, Ethernet 10Base-T'de 4 uç kullanılırken, 100Base-T4'de sekiz uç kullanılır.
Ethernet ve Jetonlu Halka uygulamasında kullanılan RJ45 konnektör sonlandırılması aşağıda anlatılmıştır. Büklümlü çift kabloda (UTP, STP) 4 çift tel vardır ve her biri farklı renklerle kodlanmıştır. Örneğin birinci çiftin ilk teli beyaz zeminde üzerinde yeşil olarak kodlanmış olup kısaca By olarak anılır; eşleniği olan ikinci tel yeşil zemin üzerine beyaz olarak kodlanmıştır ve kısaca Yb ile gösterilir. Aşağıda Tabloda UTP kablo için EIA-568/A ve EIA-568/B standartları için sonlandırma uç renkleri verilmiştir. EIA-568/Ave E1A-568/B bağlantı şekilleri

EIA-568/A Renkleri
EIA-568/B Renkleri
1
Beyaz/Yeşil -By
Beyaz/Turuncu ' Bt
2
Yeşil/Beyaz -Yb
Turuncu/Beyaz ' Tb
3
Beyaz/Turuncu - Bt
Beyaz/Yeşil ' By
4
Mavi/Beyaz -Mb
Mavi/Beyaz ' Mb
5
Beyaz/Mavl - Bm
Beyaz/Mavi ' Bm
6
Turuncu/Beyaz - Tb
Yeşil/Beyaz ' Yb
7
Beyaz/Kahve - Bk
Beyaz/Kahve ' Bk
8
Kahve/Beyaz - Kb
Kahve/Beyaz- Kb


RJ 45 için çeşitli Standart bağlantılar
3.2.4.2. Çapraz Ara Kablo Bağlantısı
İki çiftin kullanıldığı çapraz bağlantı uç değerleri aşağıda, verilmiştir. Tabloda ise hem 4 çift hem de 2 çift için çapraz bağlantı uç değerleri görülmektedir.

3.2.4. 5. Fiber Optik Konnektör Türleri
a) 8 Uçlu Tam Çapraz Bağlantı
UçA
Tel Rengi
UçB
1
Beyaz/Turuncu
3
2
Turuncu/Beyaz
6
3
Beyaz/Yeşil
1
4
Mavi/Beyaz
4
5
Beyaz/Mavi
5
6
Yeşil/Beyaz
2
7
Beyaz/Kahve
7
8
Kahve/Beyaz
8









Fiber optik kabloların sonlandırılması ve cihazlarla bağlantıların yapılması için, aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi ST, SC, MIC, SMA906 ve Bionic olarak adlandırılan çeşitli konnektör türleri vardır. Cihaz üzerindeki FO yuva hangi türde konnektöre sahip ise, kablo da ona uygun sonlandırılmış olmalıdır.


3. Protokoller

Ağ üzerinde iki bilgisayarın karşılıklı veri aktarabilmesi ve ortak süreçler (processes) yürütebilmesi için bilgisayarların birlikte çalışabilme (interoperability) yeteneğinin olması gerekir. Birlikte çalışabilme, verici ve alıcı arasında kullanılacak işaretler , veri formatları ve verinin değerlendirme yöntemleri üzerinde anlaşmayla mümkün olur. Bunu da sağlayan kurallar dizisi protokol olarak adlandırılır. Protokol, ağın farklı parçalarının birbiriyle nasıl etkileşimde ve iletişimde bulunacağını belirler. Standartlar ise her üreticinin uyduğu ortak tanımlamalardır.
Bir ağ içerisinde aynı anda birden çok protokol kullanılıyor olabilir; çünkü işletim sistemleri, protokol kümesi farklı olan birçok bilgisayar, aynı anda ağda bulunabilir ve hepsinin birbirleriyle iletişimde bulunması gerekebilir.
Hali hazırda birçok protokol kümesi geliştirilmiştir. Bunlardan bazıları yalnızca onu geliştiren üreticiler tarafından kullanılırken bir çoğu açık sistem haline gelmiştir. Örneğin DECnet, IPX, SNA ve XNS protokol kümeleri sırasıyla Digital, Novell, IBM ve Xerox firmaları tarafından geliştirilmişlerdir ve yine bu firmalar tarafından kullanılmaktadır. TCP/IP gibi bazı protokol kümeleri ise bütün üreticiler tarafından desteklenen, tartışılmaz genel standart olmuştur.
Şimdi sırasıyla protokolleri inceleyelim ;
3.3.1. TCP/IP Protokolü

Protokol , bir iletişim sürecinde , internet bağlantısını sağlayan noktalar arasındaki , gidip gelen mesajlaşmayı düzenleyen kurallar dizisidir. Bu protokoller birbirleriyle iletişim içinde bulunan gerek donanım gerekse yazılımlar arasında oluşur. İletişimin gerçekleşmesi için her öğenin bu protokolü kabul etmiş ve uyguluyor olması gerekir. TCP/IP de bu şekilde oluşan yüzden fazla bilgi iletişim protokolün toplandığı bir protokoller ailesidir. Bunlardan en önemlileri TCP ( Transmission Control Protocol ) ve IP ( Internet Protokol ) olduğu için bu ismi almıştır. Bir bilgisayar ağında kullanılan protokol ne olursa olsun aslında bilgisayarlar fiziksel adresleri ile birbirlerini tanır ve iletişimde bulunurlar. Bu fiziksel adres ağ kartı veya ağa bağlanmayı sağlayan her hangi bir donanımın içinde hiçbir şekilde değiştirilmesi mümkün olmayan 48 bit olan bir numaradır. TCP/IP protokolünde diğer bilgisayarlardan farklı olarak her bilgisayar bir IP numarası alır. Görünüşü ' 194.62.15.2 ' şeklindedir. İnternet`te bulunan her bilgisayarın kendine ait bir IP numarası vardır ve sadece ona aittir. IP adresleri 32 bitlik düzendedirler ama kolay okunabilmeleri için 8 bitlik 4 gruba ayrılmışlardır. Internet üzerinde veri alış verişi yapan alıcı ve göndericiyi tanımlamaktadırlar. Veriler gönderilirken mutlaka gönderenin IP adresini taşırlar. Alıcının adresi de adresteki ' domain ' , adrese göre çözümlenir ve gönderilir. IP adres yapısının 2 bölümü vardır. Birincisi bilgisayarın bağlı olduğu özel bir ağın numarası ikincisi ise bilgisayarların özel numarasıdır. Veriler dolaşım sırasında Router denilen yönlendiricilerden geçerken sadece bu özel ağın numarasına bakılır. IP adresleri a,b,c,d,e adı verilen beş sınıfa ayrılmışlardır. A sınıfı adresleri ilk 'oktet' ile belirlenir ve 0 ile 126 arasında olmalıdır. Örneğin 124.0.0.0 A sınıfı bir IP dir. Aynı şekilde B ilk iki oktetle belirlenir ve ilk okteti 129 ile 191 arasındadır. C sınıfı ise ilk üç okteti kullanır ve ilk okteti 192 ile 223 arasındadır. D ve E sınıfı IP`ler ise kullanılmazlar zira sadece test amaçlıdırlar.
Bir örnek vermek gerekirse , siz ISS`a telefon hattı ile bağlandığınızda ISS`in ağına dahil oluyorsunuz. Daha evvel alınmış olan IP adresi havuzundan size bir adres veriliyor. Mesela IP adresiniz 194.62.15.2 ise , ISS`nizin aldığı IP adresinin sınıfı C`dir. Yani üç oktat içinde bulunduğunuz ağı , sonda bulunan oktet da sizin bilgisayarınızın o andaki adresini temsil eder.
Aşağıdaki tabloda IP adreslerinin sınıfları ve veriliş şekilleri gösterilmektedir
Adres Sınıfı




Başlangıç Adresi
Bitiş Adresi
Toplam Adres
Class A:
N
H
H
H
1.0.0.0
126.0.0.0
16.777.214
Class B :
N
N
H
H
128.1.0.0
191.254.0.0
65.534
Class C :
N
N
N
H
192.0.1.0
223.255.254.0
254
N = NIC tarafından verilen network adresi
H = Network yöneticisi tarafından tanımlanan host değeri

3.3.2. IPX/SPX Protokolü

IPX/SPX ya da Windows NT'deki adıyla NWLink IPX/SPX Compatible Transport, Netware ağlarına özgü iletişim kuralıdır. Ağımızın bir netware ağıyla iletişime geçmesi gerekiyorsa bu iletişim kuralını yüklememiz gerek.
IPX/SPX , ağımızı mantıksal kesimlere ayırmamıza izin veren yönlendirilebilir bir iletişim kuralıdır. Windows'umuz bir IPX/SPX dolaştırıcı olarak davranabilir ve dolaştırma bilgisi paketlerini ağ üzerindeki diğer dolaştırıcılara iletebilir. Eğer bilgisayarımızı internete bağlamayacaksak ağımızı bu protokolle kurabiliriz.
3.3.3. NETBEUI Protokolü

Netbeuı, Netbios Extended user interface iletişim kuralının kısaltılmışıdır. Netbeuı yıllarca Microsoft ağı iletişim kuralı olmuştur ve küçük çalışma grubu veya bölüm ağları ile iyi çalışmaktadır. Kurulumu ve yapılandırması kolay küçük görevler için yeterince hızlıdır. Ancak büyük kuruluş ağlarına uygun bir ölçeği yoktur. Her işlem için 254 oturum ile sınırlıdır. Tüm işlemler için 254 oturumla sınırlı olan önceki sürümlere göre bu bir gelişmedir. Daha önemlisi, NETBEUI bir ağ kesiminden diğerine dolaştırılamaz. Bu da onu ağın farklı kısımlarına bağlamak için dolaştırıcıların kullandığı büyük ağ ortamları için elverişsiz duruma getirir.
Yalnızca bu iletişim kuralını gerektiren kalıt ağlarla bağlantıyı sürdürmemiz gerektiğinde NETBEUI'yi seçmeliyiz. NETBEUI tabanlı ağlara örnek olarak, Microsoft Lan Manager 2.x, IBM OS/2 Lan Server ve Windows for Workgroups 3.x ağlarını sayabiliriz.
3.4. İşletim Sistemleri

Ağ işletim sistemi, ağ üzerindeki sistemlerde koşan ve tüm ağ kullanıcılarının her türlü iletişim gereksinimini ve kaynak paylaşımını sağlayan bir araçtır. Ağ işletim sistemleri hizmet veren konumunda olup en çok bilinenleri Windows NT ve Netware'dir. Unix işletim sistemi de bünyesinde ağ özellikleri barındırmaktadır. Şimdi bu işletim sistemlerine bir göz atalım ;
3.4.1. Windows NT

Windows NT yaygın olarak kullanılan bir ağ işletim sistemidir. Windows ailesinin yaygın olarak kullanılması ve NT' nin kendi sunduğu ağ özelliklerine ek olarak hali hazırda yaygın olarak kullanılan diğer protokolleri desteklemesi sonucunda , bir sunucu sistem ve bir ağ işletim sistemi olarak uygulamada kendisine geniş bir yer bulmuştur.
Karşılıklı çalışma, ağ bağlanabilirliği için anahtar sözcüktür. Ağ içindeki Windows NT' ler ile Windows ailesinden diğer sistemlerin birbirlerini görmesi ve karşılıklı çalışmanın sağlanması için NETBEUI protokolü kullanılır. Ancak buna ek olarak NETBEUI' nın desteklenmediği sistemlerde veya uygulamalarda karşılıklı çalışmanın sağlanması için TCP/IP, NWLink, AFP, DLC gibi protokoller de kullanılabilmektedir. Windows NT, özellikle internet kümesi olan TCP/IP' yi kuvvetli bir şekilde desteklemekte ve internet hizmet sunucu ve kullanıcı programlarını bünyesinde bulundurmaktadır. Kolayca yüklenebilir ve etkin hale getirilebilir.
3.4.2. Novell NetWare

Netware (Novell) yaygın olarak kullanılan ağ işletim sistemlerinden biridir. Hali hazırda var olan işlemlerinin çoğunu destekler. Örneğin , DOS, Windows, Macintosh, OS/2 veya UNIX ile yüklü sistemler Netware' in olduğu ağlarda karşılıklı olarak çalışabilirler. Novell protokol kümesi biri bağlantısız, diğeri bağlantıya yönelik uygulamalarda kullanılan IPX ve SPX protokollerini içerir.
Netware'in kabuğu (shell), ağ ile ona erişecek bilgisayar sistemi arasında etkileşimi denetleyen hizmet protokolüdür. Örneğin, bir kullanıcı, ağ kaynaklarına erişmek isterse, shell bu isteği sunucuya ; kendi bilgisayarındaki yerel kaynaklara (örneğin diske) erişmek isterse yerel işletim sistemine gönderir.
3.4.3. VINES

Banyan VINES UNIX işletim sistemine dayanır ; temelde Kullanıcı/Sunucu yapısına sahiptir. DOS, OS/2 ve Macintosh işletim sistemlerini destekler ve UNIX, Novell, AppleTalk ortamlarına bağlantı desteği vardır.
Kendi içinde TCP/IP protokol kümesi vardır. VINES ağ işletim sisteminin en önemli yanı, ağ kaynaklarına erişimin kullanıcı açısından kolay olmasıdır. Kullanıcı, tüm ağ üzerine dağılmış ağ kaynaklarını ( örneğin diskleri) sanki kendi yerel bilgisayarı üzerindeki kaynaklar gibi görür, ağ kullanıcı için saydamdır, nerede ne var, eriştiği yer neresidir bilmesine gerek kalmaz. Bu durum NT ve Netware içinde geçerlidir.

Voice Over IP (VOIP)

Gelişen teknoloji ile birlikte networkler üzerinde kullanıcı sayılarının artması ve buna bağlı olarak uygulamalardaki çeşitlilik network trafiğinin ve kullanıcı isteklerinin artmasına neden olmuştur. Tümleşik sistemler diye tabir edilen data, ses ve video'nun aynı hat üzerinden iletilmesini sağlayan yapılar kullanılmaya başlanmıştır. Bu aşamanın ilk adımı olarak karşımıza VolP teknolojisi çıkmaktadır. Voice över IP (VolP), telefon görüşmelerinin ve faksların IP tabanlı bir network üzerinden iletilmesine imkan veren teknolojidir. Bu düşünce ve bu teknoloji uygulamada kullanıcılara belirli avantajları da beraberinde sunmaktadır.
Azaltılmış Maliyetler: Sesin, mevcut data hatları üzerinden gerçekleştirilmesi ile özellikle uzak mesafe görüşmelerinden doğan telefon fatura maliyetlerindeki azalma.
Mevcut WAN üzerinde gerçekleştirilen konuşmaların ücretsiz gerçekleştirilmesi.
Basitleştirilmiş Yapı: Entegre ses ve data sistemleri ile cihaz ihtiyacında azalmanın sağlanması. Yatırım masraflarında azalma ve hem ses hem de data destekleyen cihazlarla sistemlerin daha basit bir yapıya kavuşmasının sağlanması.

Gelişmiş Uygulamalar:

Bugünkü telefon sistemlerinin destekleyemediği çoklu ortam ve çoklu servis uygulamalarının (internet, intranet vb.) destekleniyor olmasından dolayı yeni teknolojik gelişmelere uyum imkanın olması. Sesi sadece data hatları üzerinden gönderiyor olmak çoğu zaman hiçbirşey ifade etmez. Sesin data olarak mevcut hatlar üzerinde kaplayacağı band genişliği, data ile birlikte eşzamanlı kullanılma şartları, servis kalitesi (QoS) gibi önemli değerler VolP teknolojisinin verimli kullanılması için gerekli kriterleri oluşturmaktadır.
Her şey analog sesin İP Network' te kullanılacak uygun bir formata dönüştürülmesi ile başlamaktadır. Ses, içerisinde DSP (Digital Signal Processor) bulunan cihazlarla PCM, ADPCM, CS-ACELP gibi algoritmalar kullanılarak sayısal hale getirilir.
Bu dönüşümü yapan cihazlar router'lar olacağı gibi sadece bu dönüşümü sağlamak amacıyla üretilen Voice Gateway adı ile bilinen cihazlar da olabilir.
Sayısal hale getirilen ses, ses özellikli router'lar ile data networkü üzerinden H.323 protokolü ile gitmesi gereken yere taşınır ve orada aynı özellikte bir router tarafından karşılandıktan sonra gerek router üzerinde gerekse mevcut santral üzerinde sonlanarak ilgili kullanıcıya aktarılır. Bağlantı kurulduktan sonra aradaki görüşmeler Real-Time Transport Protocol/User Datagram Protocol/lnternet Protocol (RTP/UDP/IP) protokolleri kullanılarak sürdürülür.
voip 01
Ses normal PSTN hatlar üzerinde 64Kbit/s 'lık bir band genişliğine ihtiyaç duyar. Bu sesin aynı band genişliği ile data hatları üzerinden gerçekleştirilmesi, kullanıcının mevcut data iletişiminin büyük bir kısmını sadece ses için kullanıyor olması demek olacaktır ki, bu konuşma sayısına bağlı olarak artan yeni bandgenişliği ihtiyacı demektir. Bu nedenle sesin data hatları üzerinden geçirilmesi G.711, G.723.1,G.729gibilTU standartlarında belirlenen bazı sıkıştırma algoritmaları ile daha verimli bir şekilde sağlanmaktadır.
Bu algoritmalar sesi 64Kbit/s 'lik genişliğini 5.3Kbit/s 'lık ölçülere kadar küçülterek data hattı üzerinde kaplayacağı bandgenişliği ihtiyacını azaltmakta ve böylece çok küçük bandgenişliği ihtiyacı ile sesin taşmabilmesini sağlamaktadır. Bu algoritmalara ilişkin değerleri aşağıdaki tablodan görmek mümkündür.
VolP teknolojisindeki en önemli kriter QoS (Ouality of Service) diye bilinen Servis Kalitesidir. Servis Kalitesi, aynı hattı paylaşan verilerin sınıflandırılmasını ve bu şekilde kullanıcıya göre önem taşıyan verilerin öncelikli ve kayıpsız olarak iletilmesini sağlamak amacıyla kullanılan bir özelliktir.
VolP gerçekleştirilen bir network içerisinde sesi ileten cihazların (router) QoS desteğini sağlıyor olmaları gerekmektedir. Aksi takdirde hatlardan geçen dataların yoğunluk kazandığı esnada yapılan telefon görüşmeleri yeterli band genişliğine sahip olamayacakları için kesilebilmektedirler. Bu nedenle sesin önceliklendirilmesi gereken durumlarda routerlar üzerinde gerçekleştirilecek QoS ayarları ile ses dataları önceliklendirilir ve konuşma olduğu sürece data ne kadar yoğun bile olsa sesin engellenmesine izin vermez.
Böylece kesintisiz ve kaliteli bir görüşme imkanı yaratılmış olur. Konuşma kalitesini belirleyen önemli etkenlerden biri de Gecikme Zamanıdır. Bu değer gönderilen ses paketlerinin son noktaya ulaştığı zamandaki gecikme miktarıdır. Kabul edilebilir değer, gecikmenin 200 ms'den az olmasıdır. Bu değerin 200 ms'den fazla olması durumunda konuşma kayıpları yaşanmaktadır.
Gecikme zamanını etkileyen etkenlerden biri "jitter" diye tabir edilen network üzerindeki trafiğin yoğunluktan dolayı kuyruklar oluşturmasıdır. Bu trafik sıkışıklığını ve kuyruklardan doğan gecikmeyi önlemek için "jitter buffer" diye adlandırılan cihazlar kullanılmaktadır.
İki ayrı durumda (Sabit durum: kullanıcı tarafından buffer büyüklüğü ayarlanır. Standartı eOms.'dir, Aktif durum: Trafik sıkışıklığına bağlı olarak otomatik olarak buffer büyüklüğü ayarlanır) kullanılabilen bu cihazlarla network üzerinde gönderilen bir paketin gecikmesi azaltılmış olur.
VolP network'ü üzerinde yapılan konuşma esnasında, kullanıcıların kendi seslerini duymaları (Echo) oldukça rahatsız edici bir durumdur.
Normal PSTN hatlarda 4 telin lokalde 2 tele dönüştürülmesi esnasındaki empedans farkından kaynaklanan Echo problemi, sesin paket halinde data networkü üzerinden gönderildiğinde durumlarda G.711, G.723.1, G.729 gibi CODEC'Ier içerisine entegre edilmiş olan "Echo Canceler" diye tabir edilen Echo engelleyiciler ile önlenir. Böylelikle kullanıcıya rahat bir konuşma imkanı tanınır. Bu şartlar altında kurulan VolP networkleri kullanıcıya alışılmış telefon özelliklerini yaşatarak telefon faturalarında kullanıma bağlı olarak büyük miktarlarda kazançlar sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar 2003 senesi itibariyle data üzerindeki ses miktarının alışılmış ses networküyle eşitleneceğini ve ilerleyen dönemde daha fazla gerçekleştirileceğini göstermektedir.
VoIP teknolojisi kullanıcıya kazandırdığı faydalarına her geçen gün bir yenisini ilave ederek yoluna devam edecek gibi görünüyor.

Windows XP'de Kablosuz Ağ Bağlantısı

Windows XP kablosuz yerel ağların tanıtılması ve izlenmesini oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyorWindows XP'nin yeni özellikleri arasında en iyi olanlardan biri kablosuz yerel alan ağlarının konfigürasyonun kolaylıkla yapılabilmesi. Bunu görebilmek için aşağıdaki adımları takip ederek bir ağ kartının XP'de kurulumunu gerçekleştirelim. Tabi ilk olarak yapılması gereken kartın sisteme takılması (fiziksel olarak). Bunu yaparken sistemin kapalı olması tercih edilmelidir. Çünkü bazı kartlar system açıkken takılırlarsa bundan zarar görebiliyorlar. Bilgisayar yeniden başlatıldığında Windows XP otomatik olarak wLAn kartını tanıyacaktır. (XP'de kablosuz ağ adaptörleri üreticilerinin bir veritabanı mevcut). Sistemin kartı tanımasından sonra Ağ Bağlantıları (Network Connections)'na Windows tarafından otomatik olarak erişilebilir adaptörler listesine ekelencek. Bunu doğrulamak için sırasıyla
  1. Start | Control Panel.
  2. Network And Internet Connections.
  3. Network Connections.
    Tıklayın.
  4. Daha sonra burada 'Wireless Network Connection' ikonunu göreceksiniz. Buna çift tıklayarak Wireless Network Connection Status diyalog kutusunu görebilirsiniz. Bu LAN Status diyalog kutusuyla temelde aynı özellikleri taşıyor. Buradaki tek fark sistemin radyo bağlantısının sinyal gücünü göstermek için kenarda gösterdiği yeşil çubuk.

    wirelessXP 01

Kablosuz Ağların Yapılandırılması

wLAN ayarlarını yapmak için öncelikle Properties düğmesine basın. (Aşağıdaki resim )

wirelessXP 02
Aşağıdaki resimde yapıldığı gibi bu sekmeye basın. Şimdi WLAN adaptörünüzü farklı kablosuz erişim noktalarına bağlamak için yapılandırabilirsiniz. (Aşağıdaki resim )
wirelessXP 03

Öncelikle 'Use Windows To Configure My Wireless Network Settings' kutusunun seçili olduğuna dikkat edin. Bu sekmede iki bölüm olduğunu göreceksiniz: 'Available Networks' (yani erişilebilen ağlar) ve 'Preferred Networks' (tercih edilen ağlar). Preferred Networks bölümünde Add (ekle) düğmesine basarak bir kablosuz erişim noktasına bağlantıyı kendiniz seçebilirsiniz. Daha sonra erişim noktası için Network Name (SSID) girilerek Wireless Encryption Privacy (WEP)'in ayarlanması gerekiyor.

wirelessXP 04

Başka Bir Yol
Bir erişim noktasına bağlanmanın diğer bir yolu ise 'Available Networks' bölümünde refresh yapmak. Böylece Windows yakındaki erişim noktalarını arayacak ve listeleyecektir. Bunlardan biri tercih edilerek (tıklanarak) 'Configure' tıklanmalı. Bu yukardaki resimdeki aynı ekranı açacaktır. OK tıklandıktan sonra seçilen erişim noktası 'Preferred Networks' bölümünde listelenecektir. XP ile gelen iyi özelliklerden biri de sistemin IEEE 802.1X güvenliğini desteklemesi. Bunun yapılandırılması için ağ adaptörünün 'Properties (özellikler)' sayfasında 'Authentication' sekmesine gelinmeli. (Aşağıdaki resim)

wirelessXP 05

Güvenlik Ayarı

WLAN bağlantısının bantgenişliğinin izlenmesi için Figür B'deki wLAN network adapter'ın özelliklerine gidilmeli. Daha sonra the 'Show Icon In Notification Area When Connected' kutusu işaretlenmeli. Bu sistem tray'e iki bilgisayarın olduğu küçük bir ikon yerleştirecektir. İmleçi üzerine getirdiğinizde bağlantı ile ilgili bilgiler ekrana gelecektir
Son düzenleyen vain; 16 Şubat 2007 23:14 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi

Benzer Konular

4 Aralık 2016 / gokhan404 Akademik
15 Mayıs 2019 / c0lin Oyunlar
1 Ekim 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap