Arama

Internet / Bilgisayar / Teknoloji Dünyası'ndan Haberler - Sayfa 40

Güncelleme: 8 Ekim 2017 Gösterim: 252.937 Cevap: 665
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
10 Aralık 2008       Mesaj #391
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Facebook kullanıcıları tehlike altında

Sponsorlu Bağlantılar

gp 342209
spacer


Ünlü sosyal iletişim ağı Facebook’a bir virüsün bulaştığı ve dolaşan bu virüsün ‘Koobface’ isimli bir trojan olduğu öne sürüldü. Ayrıca milyonlarca kullanıcının kişisel bilgileri için büyük bir risk taşıdığı ortaya çıktı.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook’u kullanan ‘Koobface’ isimli bir trojan, milyonlarca kullanıcıyı tehdit ediyor.

İsveç gazetesi, daha önce de Facebook ile ilgili benzer iddialarda bulunarak, sitede “Koobface.A” isimli bir virüsün var olduğunu öne sürmüştü. Bu virüsün tekrar aktif edildiğini söyleyen İsveçli gazete, site yetkililerinin de bu ikaz ve şikâyetleri dikkate almaya başladığını yazdı.

Virüs, sayfasına bulaşmış olan kişinin sayfasında link olarak gözüküyor ve isteyen buraya tıklayabiliyor. Tıklandığı anda bir film açılıyor; fakat filmi izleyebilmek için de kod yüklenmesi gerekiyor. Bu yükleme esnasında da bilgisayara gizli olarak trojen yazılım yüklenmiş oluyor. Daha sonra bu link, indirenin Facebook sayfasına da yükleniyor ve böylece başkalarına da yayılarak ilerliyor.

İsveçli güvenli uzmanı Symantec’te çalışan Per Hellqvist, bu virüsün hangi trojen olduğunun kesin olmadığını fakat bilgisayara bir arka kapı açtığının kesin olduğunu söyledi.

Bu yazılımın maksadının hesap numaralarını ve şifreleri çalmayı amaçladığını söyleyen Hellqvist, Facebook kullanıcılarını uyardı.

Trojan’ın bu kadar etkili olmasının sebebi ise maillerin Facebook üzerinden gelmesi nedeniyle güvenli olarak düşünülmesi ve hiç şüphe duymadan yüklenmesi.

Bilgisayar güvenlik uzmanlı Hellqvist,“Bu tür sosyal network sayfalarının problemi, insanlar, dostlarının, arkadaşlarının verdiği linklere gözü kapalı inanırlar ve tıklayıp yüklerler. Bu, hem Facebook’ta, hem de MSM’de yaşanabiliyor.

Mesajlarda, ‘Hadi bil bakalım kim? Birileri sana aşık’ gibi, mesajlar gelebiliyor. Bu mesajlar sonrası da linklerde virüs bulaşıyor. Dikkatli olmalı.” şeklinde konuştu.



HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
14 Aralık 2008       Mesaj #392
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Çalınınca kilitlenen laptop


Sponsorlu Bağlantılar
manset ic 114362


Dizüstü bilgisayar kullanıcıları, bir SMS ile çalınan bilgisayarlarının hırsızlar tarafından kullanılmasını engelleyebilecek

Bilgi hırsızlığına önlem olarak önde gelen bilgisayar üreticisi Lenovo tarafından geliştirilen teknolojiyle bilgisayar, kullanıcıdan gelen bir SMS ile kendisini kullanıma kapatacak.

Önümüzdeki yılın ilk aylarında piyasaya sürülecek ve Üçüncü Nesil (3G) mobil iletişim yeteneğine sahip olacak ''Thinkpad'' serisi dizüstü bilgisayar, kullanıcıdan gelen SMS mesajı doğrultusunda eğer açıksa bilgisayarın ilk çalışma belleğinin yüklü olduğu BIOS'dan (Basic Input/Output System) başlayarak cihazı, çeşitli katmanlarda hızlı bir şifreleme yaparak kilitleyecek. Eğer cihaz o an kapalıysa, bu işlem açıldığı an devreye girecek.

Önden gelen BIOS üreticilerinden Phoneix ile birlikte geliştirilen teknolojiyle bilgisayar, söz konusu SMS'i aldığı zaman kullanımı engelleyecek ancak bilgileri silmeyecek. Cihazı yeniden çalıştırabilmek için önceden tanımlanan şifrenin girilmesi şart olacak.

Sistemin sorunsuz çalışabilmesi için de dizüstü bilgisayarın GSM şebekeleri kapsamında bulunması yeterli olacak.



HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
15 Aralık 2008       Mesaj #393
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Microsoft’tan ilk iPhone yazılımı


Internet / Bilgisayar / Teknoloji Dünyası'ndan Haberler

Microsoft Seadragon Mobile ana menü ekranı


Yazılım devi Microsoft, Seadragon isimli ücretsiz görüntü yazılımını kendi mobil platformu Windows Mobile’dan önce iPhone üzerinde yayınladı.

Microsoft’un aynı ortamda çekilmiş birbirinden farklı fotoğrafları birleştirerek 3 boyutlu (3D) model oluşturmaya yarayan Photosynth yazılımının mobil cihazlar için geliştirilmiş sürümü olan Seadragon Mobile, Apple’ın akıllı telefonu iPhone platformu için ücretsiz olarak kullanıma sunuldu. blank

Windows Mobile sürümü henüz bulunmayan Microsoft Seadragon Mobile, Apple App Store’dan elde edilebiliyor. Ürün, Microsoft’un iPhone platformu üzerinde geliştirdiği ilk yazılım.

Microsoft Live Labs grup ürün müdürü Alex Daley, konuyla ilgili şöyle konuştu:
“Pazarda bulunan bir çok telefon bir grafik hızlandırıcısına (GPU) sahip değil, iPhone’da bulunan grafik hızlandırıcısı daha önceleri oldukça zor görünen bu işi yapmamıza imkan tanıdı, böylelikle yazılımın iPhone sürümünün geliştirme süreci, Windows Mobile sürümünün geliştirme sürecinden daha kısa sürdü. Bu yüzden iPhone sürümü daha önce piyasaya sürüldü.”

Microsoft’un Redmond’daki merkezinden verilen bilgiye göre, iPhone platformu için sesle etkinleşen aramalar yapmak için tasarlanan bir farklı bir yazılım da önümüzdeki birkaç ay içerisinde kullanıma sunulacak. Microsoft’un Tellme birimi tarafından geliştirilen yeni yazılım, iPhone ve BlackBerry platformu dahil olmak üzere bir çok farklı telefon üzerinde çalışabilecek.


NervouS - avatarı
NervouS
Ziyaretçi
16 Aralık 2008       Mesaj #394
NervouS - avatarı
Ziyaretçi
Su ile şarj olan cep telefonu
2104 samsung 300
Samsung'un ürettiği suyla şarj olabilen cep telefonu bataryası 2010'da piyasada.

Sistem şu şekilde çalışıyor. Telefon kapatıldığı zaman metal ve su arasındaki reaksiyon sonucu hidrojen gazı ortaya çıkıyor. Bu da havadaki oksijen ile tepkimeye girdiğinde hücreler şarj olmaya başlıyor.



Samsung yeni bataryaların 10 saat civarında şarj olabildiğini ifade etti. Ortalama günlük 4 saatlik kullanıma karşılık her beş günde bir hidrojen kartuşunun değiştirilmesi uygun görülüyor.

Bu teknolojideki bir sonraki adım ise bu hidrojen kartuşunun kaldırılarak tamamen su ile işi çözmek olabilir.

Her ne kadar insanları cep telefonlarını su ile şarj etmeye ikna etmek kolay olmasa da, bu yeni teknoloji için zaman içerisinde tüketim açısından bizlere faydası dokunacak bir buluş denilebilir. Teknoloji yaygınlaşana kadar şimdilik sudan uzak durmakta fayda var.
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
17 Aralık 2008       Mesaj #395
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
İnternetin bilgisayar kullanılmadan tüm dünyada erişilebilir ve yaygın hale gelmesini sağlamak amacıyla, Konuşan Web* (Spoken Web) teknolojisi geliştiriliyor.

IBM'den açıklamaya göre konuşan Web, cep telefonu üzerinden ses etkileşimi aracılığıyla, insanların bilgiye erişmesini ve işlem yapmasını sağlıyor. Yeni teknoloji, bilgisayar ve metin ara birimleri yerine cep telefonu ve sesin kullanılmasıyla, insanların yaratma, oluşturma ve bilgiyle etkileşme yolunu tamamen değiştirmeye hazırlanıyor.

Konuşan Web hayata geçtiğinde insanlar, otomobil kullanırken telefonla gitmek istediği yerin tarifini dinleyebilecek. Yakın çevredeki restoranlardan birine rezervasyon yapıp, mekanla ilgili eleştirileri öğrenebilecek. Yemek yaparken en sevdiği yemeğin tarifini bulup, fırın sıcaklığını ya da eksik malzemeleri kontrol edebilecek. En sık kullandığı arkadaşlık sitesini veya web günlüğünü kolayca güncelleyebilecek. İşten eve dönerken, ihtiyaçlarını sesli olarak sayıp, internet üzerinden markete sipariş verebilecek. Tüm bu taleplerinin cevabını web üzerinden sesli olarak alabilecek.

IBM açıklamasında daha sonra, şu bilgilere yer verildi:

"Günümüzde, dünya nüfusunun sadece yüzde 17;si internet erişimine sahip bulunuyor. Geriye kalan yüzde 83;ü, fakirlik, okuma yazma bilmeme, bilgisayar kullanmayı bilmeme veya bilgisayar alacak maddi güce sahip olmama gibi nedenlerle internete erişemiyor. Oysa bir telefonun maliyeti bilgisayardan çok daha düşük ve telefonu kullanmak için gerekli olan bilgi birikimi de bir bilgisayara kıyasla çok daha az. "Sesli Site"lerin (VoiceSites) yaygınlaşmasıyla; bir bilgisayara sahip olmayan, internete erişemeyen ya da okuma-yazması olmayan kişiler de web'in sunduğu tüm avantajlardan yararlanabilecek. Web;e sesle erişim yaygınlaştıkça, herkes tarafından kullanılması da kolaylaşacak."


Kaynak: Samanyoluhaber.com

MSI, Netbook kullanıcılarının en çok dert yandığı ekran küçüklüğü problemine radikal bir çözüm getirdi.


Internet / Bilgisayar / Teknoloji Dünyası'ndan Haberler

Netbook bilgisayarı Wind ile büyük beğeni toplayan MSI, ekransız modeli Wind Box ile küçük ekran problemini ortadan kaldırıyor.
Geçtiğimiz günlerde Wind serisi Netbook’larını güncelleyeceğini açıklayan firma, şimdi de ekransız, klavyesiz “monitöre ve arabirimlere doğrudan bağlanan” taşınabilir masaüstü bilgisayarı (Nettop) “Wind Box”ı duyurdu.
Netbook pazarının yaratıcısı Asus’un Eee PC tarafından geçtiğimiz aylarda piyasaya sürülen Eee Top karşısına ekransız, klavyesiz bir modelle çıkan MSI, ürününü VESA (Video Electronics Standarts Association) 75 ve VESA 100 uyumlu ekranların arkasına monte edilebilen ve bu şekilde monitörleri Apple’ın iMac’leri gibi ekrandan mütevellit bir bilgisayara dönüşen ürünü Wind Box’ı tanıttı. Ürün 2009 yılının ilk aylarında piyasaya sürülecek.
1,6 GHz Intel Atom işlemci, 1GB belleğe ve 160GB sabit disk sürücüye sahip ürün, WiFi, Ethernet ve 3 USB bağlantısına sahip. 1.1 kg ağırlığındaki bilgisayar Windows XP işletim sistemi kullanıyor.

Kaynak: internethaber.com
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
17 Aralık 2008       Mesaj #396
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Microsoft'tan Explorer'a acil müdahale


manset ic 115252


Amerikan yazılım şirketi Microsoft, web tarayıcısı İnternet Explorer'daki güvenlik açığını düzeltmek için bugün bir acil yama yayımlayacağını açıkladı.

Dünyanın en büyük yazılım şirketinden yapılan açıklamada, otomatik güncellemeyle aktif hale gelecek bu yamanın TSİ 20.00'de yayımlanacağı belirtilerek, sorunun belirlenmesinden sonra Microsoft mühendislerinin sekiz saat içinde çözüm geliştirdikleri kaydedildi.

Dünyanın en çok kullanılan web tarayıcısının sahibi Microsoft, normal güvenlik güncellemesini gelecek ay yapacak.

İnternet güvenlik uzmanları, dünyanın en yaygın kullanılan web tarayıcısı İnternet Explorer'da büyük bir açığın bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından, sorun giderilinceye dek kullanıcılara başka bir internet tarayıcısı kullanmaları salık vermişlerdi.

İnternet uzmanları, Microsoft'un İnternet Explorer tarayıcısındaki açığın, internet korsanlarına özellikle Çince web sitelerini kullananların bilgisayarlarını ele geçirme ve şifrelerini çalma imkanı verebileceğini belirtmişlerdi.

Microsoft da yaptığı açıklamada, tarayıcının en yaygın şekilde kullanılan yedinci versiyonuna (IE7) yönelik saldırılar tespit ettiklerini kaydederek, ancak diğer versiyonların da potansiyel tehlike altında olduğu uyarısında bulunmuştu.


HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
24 Aralık 2008       Mesaj #397
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Laptop satışları Desktop’ları ilk defa geçti


Internet / Bilgisayar / Teknoloji Dünyası'ndan Haberler

Taşınabilir bilgisayarların masaüstü sistemleri geçmesindeki en büyük etken, 300 dolar fiyat seviyesinde satılan netbook sınıfı bilgisayarlar oldu.

Bİlgisayar endüstrisi tarihinde ilk defa, çeyrek yıllık toplam bilgisayar satışlarında taşınabilir sistem satışı masaüstü sistem satışını geride bıraktı.

California’lı pazar araştırma firması iSuppli tarafından sağlanan verilere göre 2008’in 3. çeyreğinde endüstri tarihinde ilk defa taşınabilir bilgisayar satışları masaüstü bilgisayar satışlarını geçti.

Rapora göre toplam bilgisayar satışı üçüncü çeyrekte krize rağmen %15.4 oranında artış gösterdi ve 2008’in üçüncü çeyreğinde toplamda 79 milyona yaklaşık bilgisayar satışı gerçekleşti.

Geçtiğimiz yılın 3. çeyreğine göre taşınabilir bilgisayar satışlarında %40’lık bir artışla toplam satış rakamı 38,6 milyon adet olarak gerçekleşti. Masaüstü bilgisayar sistemlerinde ise %1.3’lük bir azalma görülerek toplamda 38.5 milyon adet bilgisayar satıldı.

iSuppli tarafından sağlanan verilere göre, dizüstü bilgisayarların masaüstü bilgisayarları alt etmesinde, 2008’in ikinci yarısında bir çok firmanın düşük fiyatlarla piyasaya sürdükleri “Netbook”lar etken oldu.

Rapora göre toplam bilgisayar satışında ilk beş %18.8 payla Hewlett Packard (HP), %13.9 ile Dell, %12.2 ile Acer, %7.5 ile Lenovo ve %4.6 ile Toshiba oldu.


e.said coskun - avatarı
e.said coskun
Ziyaretçi
25 Aralık 2008       Mesaj #398
e.said coskun - avatarı
Ziyaretçi
Bilgisayar virüsleri sürekli olarak evrim geçiriyor. Bu, her geçen gün daha büyük bir pazar haline gelen bir tehdit aslında. Farklı şekillerde gerçekleştirilen saldırılar, son kullanıcıların yanı sıra küçük ve büyük firmaları, hatta hükümet sistemlerini bile tehdit ediyor. Virüslerle şifrelerin ve bilgilerin çalınıyor, hatta banka hesaplarının soyulduğu bile oluyor.
Oltada SPAM var, yandan geç!


İnternet kullanıcılarının en büyük problemlerinin başında; tanımadığı kişilerden almış olduğu e-postalar (SPAM), bilmeden tıkladığı linklerden, ziyaret ettiği web sitelerinden ve programlardan bulaşan virüsler geliyor. Buna dolandırıcıların sanal alemde en çok tercih ettiği, Türkçeye oltaya düşürme, oltalama olarak çevirebileceğimiz phishing yöntemi de eklenebilir. SPAM'ler kullanıcıya vakit kaybettirirken oltalama ise para kaybettiriyor. SPAM gibi zararlı uygulamaların maddi manevi yansımalarını azaltabilmek için teknoloji şirketleri geliştirdikleri ürün ve yazılımlarla mücadele etmeye çalışıyor. Artık geçimini bu yoldan sağlayanlar ise boş durmuyor; her gün yeni bir virüs, yeni bir yöntemle kullanıcıların vaktini veya parasını gasp etmeye çalışıyor.
Geliştirdiği teknolojilerle SPAM, virüs ve oltalama ile mücadele eden IBM'in bu alandaki önemli isimlerinden Sean Brown hafta içi Türkiye'deydi. IBM İnternet Güvenliği Sistemleri Veri ve İçerik Güvenliği İşkolu Teknik Ürün Yöneticisi Sean Brown'un bazı tavsiyeleri var. Bunlardan en önemlisi gün içerisinde posta kutumuzda tanımadığımız kişilerden beklemediğimiz e-postaları silerken büyük zaman kaybediyoruz. Eğer bunu işyerinde yapıyorsak çalıştığımız işyeri için aynı zamanda para kaybı anlamına da geliyor. Brown, bunu şu şekilde açıklıyor: "Bin kişinin çalıştığı bir işyerinde çalışanların posta kutusuna gelen SPAM e-postaları silmek için her bir çalışan bir dakikasını harcasa, toplamda bin dakika anlamına geliyor. Böylece o işyeri bin dakikalık bir işgücü kaybı yaşadığı için para da kaybetmiş oluyor. ABD'de SPAM yüzünden yaşanan işgücü kaybının karşılığı kişi başına yıllık 712 dolar olarak hesaplanıyor. Sadece ABD'de yaşanan iş kaybının 71 milyar dolardan fazla olduğu düşünülüyor. Dünyaya SPAM dağıtan ülkelere baktığımızda; ABD ve Rusya'nın ardından Türkiye 3'üncü ülke olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye'nin bu alanda ilk 3'te yer almasının sebebi ise internetle uğraşan kişilerin SPAM için profesyonel olarak çaba göstermesinden kaynaklanıyor. Artık SPAM yalnızca İngilizce de yayılmıyor, hemen hemen her dilde SPAM görebiliyoruz."
SPAM ve oltalamadan uzak durmak için e-posta içerisinde gelen linklere tıklamamak gerekiyor. Daha da önemlisi gelen e-posta içerisindeki reklamlara, ürün tanıtımlarına, eğer bankadan geliyormuş gibi izlenim bırakıyorsa, inanıp boşlukları doldurmamak, kullanıcı adı, hesap no ve şifre gibi bilgileri kesinlikle girmemek gerekiyor. Eğer bir ürün satışı ise ucuz olmasına rağmen o ürünü satın almayarak tepki gösterebilirsiniz. IBM'in uzmanı Sean Brown, SPAM ve oltalamayı para kazanmaya yönelik tamamen finansal bir oluşum olarak görüyor. İşin ilginç tarafı, internet pazarında en büyük gelişme phishing alanında yaşanıyor. Oltalama yöntemi ile insanların bilgilerini alıyor ve hesaplarını boşaltıyorlar. Virüs, SPAM ve phishing sayısında her sene katlanarak artış görülüyor.

net1 Bilgisayar virüsü ve zararlı yazılımlar sürekli olarak evrim geçiriyor. Her geçen gün daha büyük bir pazar haline gelen bir tehdit de diyebiliriz. Birçok farklı şekilde gerçekleştirilen saldırılar, son kullanıcıların yanı sıra küçük ve büyük firmaları, hatta hükümet sistemlerini bile tehdit etmekte. Basit ve zararsız olanları var olduğu gibi şifrelerin ve bilgilerin çalınması, hatta banka hesaplarının bu yolla soyulduğu da oluyor. Yöntemleri gün geçtikçe değişen bu zararlı yazılımlar ilk defa 2002 yılında bir tehdit olmaya başladı. Önceleri bilgisayarlara zarar veren ve kullanımını engelleyen virüsler, 2002'den sonra tamamen kâr amaçlı hazırlanmaya başlandı. Bugün baktığımızda zararlı yazılımların çoğunluğu kâr amaçlı. Bilgiler çalınıp kullanılıyor. İstenmeyen reklamlar sürekli olarak bilgisayara ulaşıyor. Sanal malların ve varlıkların çalınması yine bu yazılımlarla mümkün oluyor. Bu yazılımlar kişinin bilgisayarını ele geçirmeye ve kontrolünü almaya yönelik hazırlanıyor. Sean Brown, güvenlik açıklarını kapatmak için IBM'in firmalar için geliştirdiği Lotus Protector'u öneriyor. Yeni Lotus Protector'dan SMTP düzeyinde SPAM'leri ayıklayıp yok ediyor. Brown, Lotus Protector'ün SPAM ve oltalamayı yüzde 99 oranında durdurduğunu söylüyor.
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
27 Aralık 2008       Mesaj #399
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Türkiye, 'internet dostu' ülke çıktı


net


Uluslararası sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün (Reporters Without Borders) hazırladığı rapora göre Türkiye, internet denetiminde ABD, Kanada, İngiltere, Fransa ve Danimarka ile ''Makul Düzeyde Filtreleme Yapan Ülkeler'' listesinde yer aldı. Çin, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran ise ''İnternete Sansür Uygulayan Ülkeler'' listesinin başında sıralandı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)yetkililerinden alınan bilgiye göre, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Türkiye'yi internet denetimi alanındaki düzenlemeleriyle gelişmiş ülkelerin birçoğunun da yer aldığı listeye girdi.

5651 sayılı ''İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun''un 2007'de yürürlüğe girmesiyle Türkiye'de internet alanının denetimi başladı. Kanun çerçevesinde BTK, belirli durumlarda internete erişimi engellenme ve engelleme kararlarını uygulama yetkisine sahip oldu. Türkiye'de internet erişimi, 5651 sayılı kanunda, intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun'da yer alan suçların işlenmesi durumunda engelleniyor. Diğer taraftan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında suç işlenmesi halinde ve mahkemelerce verilen ''ihtiyati tedbir'' kararları ile internete erişim engellenebiliyor.

Türkiye'de yürürlükte olan internet mevzuatında yer alan ve bazı ülkelerde uygulanan ''Notice and Take Down (Bildir ve İçerik Kaldırılsın)'' yöntemi, erişimin engellenmesini azaltıyor. Bu yöntemde, denetleyici kurum, erişimin engellenmesine neden olabilecek içeriği, site yöneticisine bildirerek, kaldırılmasını istiyor. Sözü edilen içeriğin kaldırılması halinde internet sitesinin ilgili sayfasına erişim engellenmiyor. Ancak ilgili yönetici ya da muhataba ulaşılamaması durumunda, sitenin suç teşkil eden sayfasına erişim engelleniyor.

HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
28 Aralık 2008       Mesaj #400
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Sanal alışverişte KDV kalkıyor


Internet / Bilgisayar / Teknoloji Dünyası'ndan Haberler


Maliye Bakanlığı'ndan özel düzenleme. Yeni sistemde satılan eşyaya "eski-yeni" ayrımı da gelecek.


Gelir İdaresi Başkanlığı ile Gelir Politikaları Genel Müdürlüğünün üzerinde çalıştığı model ile “hepsiburada.com” ve “gittigidiyor.com” gibi sanat ortamda alışveriş yapılan sitelerin önü açılıyor.

İnternet ortamındaki elektronik ticareti yeni esaslara bağlayacak düzenlemeyle satılan eşyayla ilgili “ticari olan” ve “ticari olmayan” şeklinde ikili bir tanımlamaya gidilecek. AB'ye uyum çalışmaları da dikkate alınarak gerçekleştirilecek düzenlemede ticari olmayan eşyalar KDV kapsamından çıkarılacak. Bu durumda eşya yerine sadece sitenin elde ettiği komisyona KDV uygulanacak.

Yeni sistemde satılan eşyaya “eski-yeni” ayrımı da gelecek. Vergilemede satışı yapan kişinin ticari şirket veya şahıs olması da belirleyici olacak.

SANAL TİCARET GELİŞECEK

Bu arada konuyla ilgili bilgi veren bir Maliye yetkilisi, İngiltere'de sanal ortamdaki satışlar konusunda son derece iyi işleyen bir sistem kurulduğunu, bu ülkede ticari şirketlere KDV uygulandığını, şahısların ise KDV kapsamı dışında bırakıldığını belirterek, şunları söyledi:

“Bizim KDV kanunumuzda müzayede mahallinde yapılan satışların tümü KDV'ye tabi. Burada ne satıldığı önemli değil. Ülkemizde internet ortamında 2 türlü satış yapılıyor. Birinde şirketler kendi ürünlerini elektronik ortamda pazarlıyor. Diğerinde ise 'gittigidiyor.com, hepsiburada.com' gibi sanal siteler satış yapıyor. Mevcut sistemde internet ortamındaki bütün satışlar KDV'ye tabi. Ancak bu da sıkıntı yaratıyor. Arabasını satan kişiye KDV yok ama eşyasını satana KDV var.

Yeni sistemde buna bir ayrım getireceğiz. Sanal ortamda satılan ve ticari olmayan eşyaları KDV kapsamından çıkaracağız. Burada sadece sitenin komisyonu KDV'ye tabi olacak. Böylece ticarete engel olmama, tam tersine ticareti geliştirme amacı güdüyoruz.”

Maliye yetkilisi, getirilecek yeni düzenlemeye ilişkin çalışmanın yıl sonuna kadar tamamlanacağını da belirtti.


Benzer Konular

4 Aralık 2016 / gokhan404 Akademik
15 Mayıs 2019 / c0lin Oyunlar
1 Ekim 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap