Internete Çağ Atlatacak Yenilik Tarih
: 25 Temmuz 2006 A tipi lisanslarla ilgili ara bağlantı sözleşmesinin imzalanmasının ardından pazara yeni ürün ve teknolojilerin sunulması bekleniyor. İşte yeni ´yenilik´ler:
Önümüzdeki yıl numaralandırmanın gelmesiyle birlikte, İstanbul’da oturan bir kişi ADSL üzerinden New York yerel numarası alabilecek. WiMax teknolojisiyle ise kablosuz geniş bant hızlı internet her yere taşınırken, GSM telefonlara rakip gelecek.
Telekom, sektöründe A tipi lisanslarla ilgili ara bağlantı sözleşmesinin imzalanması sonrasında tüketici açısından yeni bir döneme giriliyor. A tipi lisansla Uzak Mesafe Telefon Hizmetleri (UMTH) veren firmaların faaliyete geçmesi, sunulan hizmetleri ucuzlatırken, abonelerin yeni ürün ve teknolojilerle tanışmasını sağlayacak. Bu şirketlere abone olanlar, ’taşıyıcı ön seçimi’ adlı bir sistem sayesinde ön numara çevirmeden şehirlerarası, milletlerarası ve GSM görüşmelerini yapabilecekler.
TT ALTYAPISI ARTIK HAZIR:
A tipi lisanların 2004 Mayıs ayında dağıtıldığını hatırlatan Borusan Telekom Genel Müdürü Burak Gökmen, "Bugüne kadar ara bağlantı sözleşmesinin imzalanmasının nedeni Türk Telekom’un (TT) altyapı ve sistem olarak buna hazır olmamasıydı. 1-2 ay içinde testlerin tamamlanmasıyla hizmet vermeye başlıyoruz" dedi. Şu an için lisans kapsamının dar olduğunu söyleyen Gökmen, "Önümüzdeki yıl şehir içi aramanın yanı sıra numara verebilmeyi bekliyoruz. Böylece, aboneler fiyat avantajıyla birlikte birçok yeni ürün ve teknolojiyle tanışacak" diye konuştu.
İSTANBUL’A NEW YORK NUMARASI:
Gökmen, yeni ürünler üzerinde çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Şu an lisansımızın kapsamı dar. Ama önümüzdeki yıl şehir içi aramanın ve numaralandırmanın gelmesini bekliyoruz. Böylece yeni ürünler sunmamız kolaylaşacak. Mesela şu an AloDSL diye bir hizmetimiz var. Normal ADSL hattınızı aynı zamanda telefon hattı olarak kullanıyorsunuz. İleride numaranızı da bunun üzerinden alabilir, İstanbul’da olmanıza rağmen bir Adana numarası kullanabilirsiniz. Adana’dan insanlar sizi şehir içi arayabilir. Ya da New York yerel numarasıyla sanki New York’ta ofisiniz varmış gibi şehir içi aranabilirsiniz."
WIMAX TELEFONLAR GELECEK:
Önümüzdeki yıl ’WiMax’ isimli yeni bir kablosuz teknolojiyi sunmayı planladıklarını belirten Gökmen, "Bu teknoloji nerede olursanız olun geniş bant hızlı internet bağlantısı yapmanızı sağlayacak. Evinizde ya da otobüsle seyahat ederken DLS gibi hızlı internet bağlantınız olmasının yanı sıra ses ve görüntü için de bu sistemi kullanabileceksiniz. GSM telefonlar gibi WiMax telefonlar olacak. Bunun da lisanslamasının önümüzdeki yıl yapılması planlanıyor. WiMax için de verici istasyonlar kurulacak. Bu yeniliklerin hepsi bir şekilde Türkiye’ye gelecek" diye konuştu.
1 SANİYEYLE YÜZDE 10 KAZANÇ:
TT tarifesine göre yüzde 35 civarında ciddi bir indirimi garanti ettiklerini vurgulayan Gökmen, "Sunduğumuz en büyük avantajlardan biri de saniye bazlı fiyatlandırmamız. Genelde TT’de olduğu gibi fiyatlandırma kontör bazlıdır. Bu sistemde 1 dakika 50 saniye konuşup, iki dakika ücreti ödemeniz söz konusu olabiliyor. Saniye üzerinden fiyatlandırma tipik bir kullanıcıya yüzde 5 ila 10 arasında bir avantaj sağlıyor" dedi.
Rakip de olsak, TT’nin özelleştirilmesi avantaj
HER ne kadar rakip olsalar da TT’nin özelleştirilmesini bir avantaj olarak gördüklerini söyleyen Burak Gökmen, "Telekom pazarı fiyatlar düştükçe ve hizmetler artıkça kullanımın da arttığı bir pazar. Dünyadaki örneklere baktığımız zaman ana operatörün pazar payı yüzde 50’lere kadar gerilerken, cirosu artmaya devam ediyor. Çünkü pazar sürekli büyüyor. Dolayısıyla, TT ne kadar aktif olur, yenilikleri tüketicilere sunarsa, pazar o kadar büyüyecektir" diye konuştu.
A tipiyle hedefe KOBİ’leri koyduk
ŞİRKET politikası olarak kurumsal müşterileri hedeflediklerini söyleyen Burak Gökmen, "Şu an müşterilerimizin çoğunluğunu büyük kurumlar oluşturuyor. Capital 500 listesindeki 145 büyük şirket müşterimiz. A Tipi ile beraber müşteri kitlemiz daha da genişlemiş oldu. Artık telefonu daha az kullanan son kullanıcılara ve KOBİ’lere ulaşacağız. Büyük ve orta boy şirketlere A Tipi olmadan da çeşitli ekipman ve sistemlerle hizmet sağlayabiliyorsunuz. KOBİ’ler açısından ise A Tipi lisans büyük avantajlar getirecek" diye konuştu.
2 milyar dolarlık sabit hat pazarı
GSM dahil Türkiye’deki toplam telekom pazarının servis bazında 11-12 milyar dolar olduğunu belirten Burak Gökmen, "Bizim faaliyette olduğumuz kısma baktığımız zaman; uluslararası 150 milyon dolar, şehirlerarası 750 milyon dolar ve sabitten GSM aramaları ise 1 milyar dolar olmak üzere yaklaşık 2 milyar dolarlık bir pasta söz konusu. 2010 yılında ise toplam pazarın 18 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz" dedi.