Arama

Bilgisayar Dosya Biçimleri

Güncelleme: 2 Mayıs 2014 Gösterim: 13.443 Cevap: 0
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
16 Nisan 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Bilgisayar Dosyaları ve Çeşitleri Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar
GEDCOM
GEDCOM (GEnealogical Data COMmunication), aile bağlarının (şecere) bilgisayar ortamında tutulabilmesi için geliştirilmiş bir dosya format sistemidir. Dosya uzantısı .GED'dir.
Birçok aile soyağacı programı hazırlayıcıları tarafından kabul görmüş ve yazılımları ile destekledikleri uluslarası gedcom formatı günün koşullarına göre geliştirilmektedir.

MP4
MPEG-4 Bölüm 14 ya da *.mp4, ISO/IEC tarafından seçilen uluslararası standart olmuş bir dosya biçimidir (içerik olarak da bilinir). ISO/IEC Moving Picture Experts Group tarafından çoklu ortam çeşitlerini saklamak için kullanılır, diğer çoklu ortam çeşitlerini saklamak için de kullanılabilir.

Matroska
Matroska (genel dosya uzantısı .mkv ve .mka'dır) Microsoft'un ASF ya da Apple'ın Quicktime dosya biçimine benzer bir açık kaynak kodlu içerik biçimi geliştirme projesidir. Proje 7 Aralık 2002 tarihinde bir yazılım çatallandırması olarak duyuruldu. Daha sonraları Matryoshka doll olarak adlandırıldı.
Projenin bazı avantajları:
  • çağdaş, esnek, genişletilebilir, internet üzerinden aktarım sağlayabilen çoklu işletim sistemi destekli,doya içerisinde DVD sahneleri benzeri menüsüyle hızlı atlama/taram özelliği
  • Matroska dosyalarını düzenlemek ve oluşturmak için GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan araçları
  • kütüphaneleri ile geliştiricilere uygulamalarında GNU Kısa Genel Kamu Lisansı ile Matroska dosyalarını kullanma desteği
  • donanım sağlayıcıları ile gömülü sistemlerde çalışması için Matroska desteği çalışması
NUT İçereni
NUT patentsiz-özgür, mevcut biçimlerin sınırlamalarının dezavantajlarını ortadan kaldırmak için MPlayer ve FFmpeg programlarının bir kaçının geliştirdiği çoklu ortam içerik biçimidir. Basit, genişletilebilir, hatalara karşı esnek olmayı hedefler.

PDF
PDF, Portable Document Format, taşınabilir döküman formatı olarak bilinir. PDF dosyaları, Acrobat Reader yazılımı kullanılarak okunur veya yazdırılabilir. Adından da anlaşılabileceği gibi taşınabilir dökümanlar oluşturmak amacıyla üretilmiş bir formattır. Üretilen dökümanlar gerek İnternet üzerinden, gerekse de yerel ağ üzerinden açıldığında şekil değişikliğine uğramadan aynen görüntülenir ve yazdırılır. Bu döküman türünün bir diğer özelliği de işletim sisteminden bağımsız olmasıdır. Windows üzerinden de, Macintosh üzerinden de, Linux üzerinden de aynı şekilde açılabilir.
PDF dosyaları bu formatın üreticisi Adobe firmasının ürettiği Acrobat Reader programı ile açılır. Bu formatı görüntüleyebilen başka yazılımlar da vardır ama en yaygın kullanılanı ve tüm özelliklerini kullanmaya izin vereni Acrobat Reader programıdır. Acrobat Reader ücretsiz dağıtılan bir yazılımdır. Türkçe dahil bir çok dilde ve değişik işletim sistemlerinde çalışan versiyonları bulunmaktadır.

QuickTime
QuickTime çeşitli biçimlerdeki sayısal görüntü, ses, yazı, animasyon, müzik, resim dosyalarını işleyen, Apple Computer tarafından geliştirilen bir çoklu ortam teknolojisidir.
Genel sanının aksine QuickTime sade bir oynatıcı olmaktan öte, bir çokluortam mimarisidir. Yeni içerik yaratma (planlanmış içeriğin elde edilmesi, kaydedilmesi), üretim (içeriğin dağıtılabilecek hale getirilmesi) ve dağıtım özelliklerine sahiptir. Bu süreçler kapsamında QuickTime'dan gerçek zamanlı yakalama, montaj, içe-dışa aktarma, sıkıştırma, son hazırlık, dağıtım, yayın ve ortam dosyalarını oynatma için yararlanılır. Özetle profesyonel üretime yönelik bir teknolojidir, son kullancıların bildiği şekli QuickTime Player adıyla bilinen oynatıcıdır.
Windows altındaki kullanıcılara QuickTime yerine daha hızlı ve sağlam çalışan alternatiflere yönelmeleri tavsiye edilmektedir. Bu alternatiflerden biri QuickTime Alternative'dir.

İçerik biçimi
Bir içerik biçimi çeşitli şekillerdeki verileri standartlaştırılmış çözücülerin biçimine göre sıkıştırılmış halde içeren bilgisayar dosyasıdır. İçerik dosyası farklı veri çeşitlerini belirleme ve sınıflandırmak için kullanılır. Basit içerik biçimleri faklı çeşitlerdeki ses çözücüleri içerebilirken, daha gelişmiş olanları ses, görüntü, altyazılar, bölüm, ve künye-verisi ((etiketleme, dosya bilgisi) destekler.
Bazı içerikler ses için özeldir:
  • WAV (Windows sistemi)
  • AIFF (Mac OS sistemi)
  • MP3
Diğer esnek içerenler birçok ses ve görüntüyü bulundurabilir. En sevilen çoklu-ortam içerikleri:
  • AVI (standart Microsoft Windows içereni)
  • MOV (standart QuickTime içereni)
  • MP4 (MPEG-4 için standart içereni)
  • Ogg (Xiph.org çözücüleri için standart içeren)
  • ASF (Microsoft WMA ve WMV için standart içeren)
  • RealMedia (RealVideo ve RealAudio için standart içeren)
  • Matroska (herhangi bir çözücü veya sistem için standart değil, ama bir açık standart)
  • 3gp (birçok cep telefonunda kullanılıyor)
  • NUT, MPEG, MXF, ratDVD, ve DivX gibi başka birçok içerik biçimi bulunuyor.

Son düzenleyen Mira; 2 Mayıs 2014 09:20 Sebep: Düzenlendi.

Benzer Konular

11 Nisan 2016 / VerSchL@GeN Bilgisayar
9 Temmuz 2015 / ¿ßuRaK¿ Soru-Cevap
2 Aralık 2014 / Misafir Cevaplanmış
7 Ekim 2015 / Misafir Taslak Konular