Arama

PHP Nuke Anlatım

Güncelleme: 29 Mart 2008 Gösterim: 19.092 Cevap: 15
fatihdervisoglu - avatarı
fatihdervisoglu
Ziyaretçi
11 Ekim 2005       Mesaj #1
fatihdervisoglu - avatarı
Ziyaretçi
Eğer sizde PHP kullanarak Web üzerinden güncellenebilecek bir Portal kurmak istiyorsanız bundan sonra seri olarak yazacağım makalelerimi okumanızı tavsiye ederim. En basit şekli ile sizlere nasıl bedava portal sahibi olabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.

Sponsorlu Bağlantılar


İlk olarak işe kendi bilgisayarımıza bir Apache WebServer, PHP ve MYSQL kurarak başlamalıyız.PHP ile ilgili ilk çalışmalarımızı kendi bilgisayarımız üzerinden yapmamız daha doğru olacaktır.Bu işe yeni başladığımda, bunların hepsini ayrı ayrı kurmayı denedim fakat her seferinde ayarlarını tam yapamadığım için pek başarılı olamamıştım. Ben sizlere bu konuda PHP Triad neden bir programı önermek istiyorum. Bu programi download bölümümüzden bulabilirsiniz. Yaklaşık 11 MB lık bu programı indirip sisteminize kurarsanız direkt olarak PHP ile ilgili işlerinizin giriş kısmını bilgisayarınızı bir WebServer olarak kullanarak yapabilirsiniz. Kurulumla ilgili geniş bilgiyi Apache Web Server konu başlığı altında bulabilirsiniz. Zaten fazla bir şey yapmanızada gerek kalmıyor. Direkt kendini
"C:/apache" klasörü içerisine kuruyor.



Ben, sizlerin sisteminize bu programı kurduğunuzu ve Web Server ınızın sağlıklı bir şekilde çalıştığını varsayarak yazıma devam etmek istiyorum. Şimdi ihtiyacımız olan bir Portal kabuğu. Şu anda sizlere iki adet Portal Kabuğu önerebilirim. İlki PHP Nuke. Bu portal aracını http://www.phpnuke.org adresinden veya
direkt olarak sitemiz içindeki Download bölümümüzden indirebilirsiniz.Çok profesyonelce hazırlanmış kullanımı çok kolay olan ama biraz karmaşık bir portal aracı. Eğer daha basit bir portal kurmak isterseniz DCP-Portal'ı da sizlere tavsiye edebilirim. Üstelik tamamen Türk yazılımcılar tarafından sizler için hazırlanmış bir portal kabuğu. Her iki kabuğu da Download bölümümüzden bulabilirsiniz. Her iki aracında Türkçe dil desteği mevcut. Yani birde çeviri işi ile uğraşmayacaksınız.Bunun ne işimize yarayacağını kısaca anlatmaya çalışayım.





PHP dili; HTML, CGİ, ASP dillerinden farklı olarak ana bir database dosyasına bağlı olarak işleyen Server Taraflı web sayfalarının yapımında kullanılır. Bizde bu sebepten denemelerimizi ve sitemizin ana hatlarını server haline çevirdiğimiz bilgisayarımızdan yapacağız.



Biraz öncede söylediğim gibi eğer sisteminize Apache Webserver i ve MYSQL yu doğru biçimde kurduysanız, sitemizden indirmiş olduğunuz PHP-Nuke adlı zip dosyasını "C:/apache/htdocs" klasörü altına unzip yaparak açın. Herşey doğru gitmişse PHP-Nuke kendini "html" adında bir dosyanın içine kuracaktır.



İkinci aşamada çok önemli bir görevimiz var. PHP Nuke ile birlikte gelen dosyalar içinde "nuke.sql" isimli bir dosya bulunmaktadır. Bu genelde C:/apache/htdocs/html/SQL isimli klasörün altında olur. "nuke.sql" isimli dosyayı ordan almalı ve C:/mysql/bin klasörü altına kopyalamalıyız. Eğer PHP-Triad kullanarak sisteminize gerekli bileşenleri kurdu iseniz C:/apache/mysql/bin klasörü altına kurmalısınız. Yazimin bundan sonraki bölümünü sizin PHP Triad ı sisteminize kurduğunuzu var sayarak yazacağım. Bundan sonraki işimiz hiç bilmesekte MYSQL kullanmak olacak.



Bilgisayarınızdaki C:/apache/mysql/bin klasörü altında winmysqladmin.exe isimli bir dosya olacak. Bu dosyayı bir kereye mahsus olmak üzere çalıştırırırsanız, bundan sonra bilgisayarı her açışınızda MySQL'in otomatik çalıştırılmasını sağlayacaksınız ve dahası, bu programın ikonunun saat bölgesinin bulunduğu bölüme yerleştiğini göreceksiniz. Ayrıca masaüstünüzdeki sağ alt tarafta bulunan çerçeve içinde bir trafik lambası ışıklı ikon göreceksiniz. Bu ikondaki en alttaki ışık olan yeşil yanıyorsa MySQL'iniz düzgün çalışıyor demektir.



Bu ikona farenizle tıklayın ve "Show Me" komutunu seçin. Ekrana MySQL'in Windows ekranı gelecektir. Burada hiç oyalanmadan en sağdaki database menüsüne gidin. Bu menü altındaki ekranda sol tarafta var olan veri tabanlarının isimlerini göreceksiniz. Bu alana sağ tıklayıp, "Create Database" bölümünü seçin ve bu alana nuke yazın.



Buraya kadar işlem tamam. Farenizin sağ tuşunu tıklayarak "Refresh database" komutu ile yarattığınız veritabanını görebileceksiniz.(ama içi boş olacak). Şimdi sıra geldi PHP Nuke 'ün can damarı olan veri tabanını kurmaya.



MySQL altında PHP Nuke veritabanını oluşturmak için, önce DOS moduna geçin. Bu bölüme Start-Run bölümünden "command" yazıp, "enter" tuşuna basarak gecebilirsiniz. Burada hemen c:/apache/mysql/bin klasörüne girin ve şu komutları yazın:



mysql nuke < nuke.sql



Bu komutu yazıp enter tuşuna bastığınızda nuke.sql altındaki veri tabanı bilgileri, biraz önce açtığımız nuke isimli veri tabanı içine kopyalanacaktır.



Değişiklikleri görmek için WinMySQL Admin penceresi içinde Database bölümü altında, farenin sağ tuşuna basarak gelen menüde "Refresh Databases" yapın.



Buraya kadar işlemlerin büyük çoğunluğu tamam. Bir daha ki yazımda PHP Nuke portalının kurulumu ve
kullanımı ile ilgili bilgiler vereceğim.
Son düzenleyen fatihdervisoglu; 11 Ekim 2005 09:09
fatihdervisoglu - avatarı
fatihdervisoglu
Ziyaretçi
11 Ekim 2005       Mesaj #2
fatihdervisoglu - avatarı
Ziyaretçi
Bir önceki makalemizde anlattığımız üzere PHP-Triad'ı ve Nuke-PHP'yi sisteminize sağlıklı bir biçimde kurduğunuzu varsayarak yazıma devam edeceğim. Daha önce "nuke.sql" dosyasını MySQL da "nuke" database ine eklemiştik. Ancak bunu, gerek DOS ortamında çalışmayı sevmeyen arkadaşlar, gerekse anlattıklarımın karışık olduğunu düşünenler için bir yol daha açıklamayı uygun buldum.

Sponsorlu Bağlantılar

Eğer sisteminize PHP-Triad kurduysanız "phpmyadmin" kaynağını da bilgisayarınıza kurmuşsunuz demektir. Bilgisayarınızda "http://localhost/phpmyadmin" kaynağından bu dosyaya ulaşabilirsiniz.



İşlemlerini kısaca size açıklamaya çalışacağım. PHP-Triad kurulduktan sonra ilk önce C:/apache/mysql/bin/mysqladmin.exe dosyasını bir kereye mahsus çalıştırmalısınız. İlk olarak sizden bir kullanıcı adı ve parolası isteyecektir. Unutmamak şartı ile istediğiniz bir şey yazabilirsiniz. Daha sonra sağ alt köşede trafik lambası şeklindeki ikona sağ tıklayıp "Show Me" komutunu seçin. Karşınıza MySQL kontrol paneli gelecek. Bu panel üzerinde hiç bir değişiklik yapmadan direkt olarak "Database" bölümüne girin. Burada iki bölümden oluşan bir pencere çıkacak. Sol taraftaki pencerelerde "database" ler sağ taraftada bu database lerin table'lları var. Şimdi sol taraftaki databese lerin olduğu bölümde sağ tıklayarak "Create Database" seçeneğini seçin. Database ismine "Nuke" diyelim. "OK" tuşuna basarak işlemi sonlandırın.



Artık database ler arasında "Nuke" adı altında bir database var. Ama içi boş. Onun içini dolduralım şimdi.



Explorer veya Netscape inizi açıp (Herhangi bir browser da olabilir) adres kısmına



"http://localhost/phpmyadmin"



yazın! Karşınıza iki bölümden oluşan bir pencere çıkacak. Bu pencerede sol tarafta Nuke yazan yerin tam üstüne tıklayın. Sağ taraftaki ekranda Nuke database inin yönetim ekranı görünecek. Burada orta kısımda SQL yazan bir bölüm bulacaksınız. Hemen altında da "upload" yapabileceğiniz bir browser(Arama) butonu göreceksiniz. Burada "nuke.sql" dosyasını bulup upload etmeniz gerekli. ("nuke.sql" dosyası, php-nuke içersinde SQL isimli bir klasörün içindedir.)



İşlemlerimiz tamamlandı. Artık tekrar sağ alt köşedeki trafik lambasına sağ tıklayıp "Show Me" komutunu seçip ekranda tekrar "datebase" bölümünde "Nuke" adlı datebase'i tıklayın. Artık sağ taraftaki bölümde "table" lar bulunmakta. Ve şimdi bilgisayarınızı yeniden başlatıp site tasarımınızın genel hatlarını oluşturmaya başlayabilirsini!



Bilgisayarınız yeniden başlattıktan sonra MySQL otomatik olarak çalışır. Eğer her şey yolunda ise sağ alt köşedeki trafik ışığımız Yeşil yanmalı. Şimdi Apache Web Server ımızı çalıştıralım. C:/Apache/apache.exe dizini altındaki Apache Web Server'ı çalıştırdığınızda bir application göreceksiniz. Yani DOS ortamında çalışan bir program. Sizin herhangi bir şey yapmanıza gerek yok. Programı çalıştırdıktan sonra kapatmadan işimize başlayalım. (Bir önceki makalemde PHP-Nuke ile ilgili kurulumu okuduğunuzu var sayıyorum. Eğer okumadı iseniz Bedava PHP ile Portal
Kurmak -1- makalemi okumanızı rica edeceğim)



Öncelikle C:/Apache/htdocs/html/config.php dosyasını bulup Notepad veya herhangi bir metin editörü yardımı ile bu dosyayı açın. İçerisinde bazı değişiklikler yapacağız. Öncelikle aşağıda ki satırların bir benzerini config.php dosyası içinde bulup kendinize göre değiştirin. Sonrada "Save" leyip kapatın.



$dbhost = "localhost";

$dbuname = "sizin MyQSL u ilk acarken kullandiginiz username'iniz";

$dbpass = "sizin MyQSL u ilk acarken kullandiginiz password";

$dbname = "database'in ismi";

$system = 1;

$prefix = nuke;



Biraz önce yaptığımız gibi herhangi bir browser'ı açıp adres satırına,



"http://localhost/html/index.php"



yazın. Normal şartlarda karşınıza PHP-Nuke giriş sayfası çıkmalı. Eğer sayfa açılmadı veya sayfa içersinde bir takım bozuklukla var ise tekrar başa dönüp yaptıklarınızı kontrol etmenizi rica edeceğim.



Eğer sayfa açıldı ise kurulum başarı ile tamamlanmış demektir. Artık kendi site tasarımımızı geliştirebiliriz.



Bundan sonraki yazımızda PHP-Nuke ile ilgili genel bilgileri ve site ara yüzünün nasıl birkaç saniyede değiştiğini göreceğiz.
fatihdervisoglu - avatarı
fatihdervisoglu
Ziyaretçi
11 Ekim 2005       Mesaj #3
fatihdervisoglu - avatarı
Ziyaretçi
Daha önceki makalelerimizde kendi bilgisayarımız üzerinde PHP, MySQL ve PHP-Nuke'u kurarak denemeler yapmaya çalışmıştık. Eğer herşey yolunda gitmişse browserınızın adres kısmına


http://localhost/html/index.php




yazdığınızda sitenizin giriş sayfasını görebilirsiniz. Tabiki tam anlamıyla sizin siteniz değil. Şu anda size bir kabuk verildi. Onu şekillendirmek ve güzel hale getirmek size kalmış.









Şimdi en önemli bölümümüz olan Admin bölümümüze gireceğiz. Browserımızın adres kısmına





http://localhost/html/admin.php





yazın. Karşınıza sizden Username ve Password isteyen bir bölüm çıkacak. Bu bölümde Username kısmına "God ", Password kısmına " Password " yazmalısınız. ( " işrateleri yok)!



Artık site yöneticisi olarak sitenizin içindesiniz. Eğer Host üzerinden bu işlemi yapıyorsanız, yani sitenizi internet üzerine taşıdı iseniz hemen "Edit Admins" bölümüne girerek username ve password'u değiştirmenizi öneririm.



Eğer ingilizce bilginiz fazla değilse bu işlemleri yaparken oldukça zorlanacaksınızdır. O yüzden sitemizi bir anda türkçeye çevirmeye ne dersiniz. Download bölümümüzden PHP-Nuke adlı konu başlığı altında PHP-Nuke türkçe dosyası mevcuttur. Bu zip dosyasını bilgisayarınızda





C:/apache/htdocs/html/language





klasörü içerisina açın. Zaten dikkat edecek olursanız türkçeden başka dil dosyalarınında burda mevcut olduğunu göreceksiniz. Daha sonra





C:/apache/htdocs/html/config.php





dosyasını Notepad veya herhangi bir metin editörü yardımı ile açıp içerisinde





$language = "english"; satırını

$language = "turkish"; olarak değiştirin. Artık siteniz türkçe.



Tekrar admin bölümüne gidip artık ayarlarınızı çok daha kolay gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle "Sayfa Ayarları" ayarları kısmına girerek kendinize göre sayfa ayarlarınızı güncelleştirebilirsiniz. Ben burada herşeyin en ince ayrıntısına kadar anlatmadan bazı şeylerinde kendi kendinize keşfetmenizi öneriyorum.



Sitenizin sol ve sağ tarafındaki bazı bölümlerin türkçeleşmediğini fark etmişsinizdir. Buraların türkçeleşmesi için admin
bölümünden "Bloklar" kısmına girerek orada sağ ve sol taraftaki bloklar üzerinde değişiklikleri kendinize göre yapabilirsiniz. Örnek olarak "Main Menu" bloğunu türkçeleştirmek istediğinizde kodlar içerisinde değişiklik yapmak için HOME yazan yere MENÜ yazabilirsiniz. Diğer
satırlarda da değişiklikleri gerçekleştirerek menü bölümünü türkçeleştirebilirsiniz.



Bu işlemide gerçekleştirdikten sonra sitemizin görünümünü nasıl değiştireceğimize geçelim. PHP-Nuke size
standart olarak 7 adet hazır kabuk verir. İsterseniz bu kabuklar üzerinde renk ayarları ile oynayarak ve LOGO ları değiştirerek kendinize göre uyarlayabilirsiniz.
Ya da Download bölümümüzde PHP-Nuke konu başlığı altında yaklaşık 50 adet hazır kabuğun bulunduğu dosyamızı indirip

c:/apache/htdocs/html/themes

klasörü altına yarleştirin. Şu anda sitenizin görünümünü değiştirmeniz için elinizde
yaklaşık 50 adet seçenek bulunmakta.



Admin bölümüne girip "Sayfa Ayarları" bölümünden "themes" veya "Sayfa Geçerli Arayüzü" bölümünden sırası ile bu seçenekleri kontrol ederek size en uygun site tasarımına karar verebilirsiniz. Site arayüzüne karar verdiğinizde renleri ve diğer ince ayarları ile oynamak istediğinizde az bir HTML bilgisine ihtiyacınız olacak. Hangi arayüzün ayarlarını değiştirecekseniz o arayüzün





c:/apache/htdocs/html/themes





klasörü altındaki dosyasına girerek "theme.php" dosyası içinde renk ayarlarını değiştirebilirsiniz.
fatihdervisoglu - avatarı
fatihdervisoglu
Ziyaretçi
11 Ekim 2005       Mesaj #4
fatihdervisoglu - avatarı
Ziyaretçi
Php-Nuke portal programında modules klasöründeki gibi sizlerinde modül hazırlaması için gerekli bilgileri sizlere aşağıda sunmaya çalışıyorum. Kısaca bir HTML sayfası hazırlamak için elinizde bulunan ki bunların en basiti olarak Microsoft Front Page 2000 'i sizlere önerebilirim, nasıl basit şekilde modül oluşturacağımız html olarak yazdığınız
sayfalarınızı nasıl .php uzantılı bir dosya gibi çalıştıracağımızı aşağıdaki örnekle sizlere aktarıyorum. Yalnız bu yazımızı şu anki Php-Nuke programının 6.0 sürümünden esinlenerek ona uyarlanmış haliyle sunuyorum.
<?php
if(!IsSet($mainfile)) { include ("mainfile.php");}

if (!
eregi("modules.php", $PHP_SELF)) { die("Doğrudan erişim y a s a k..."); }

include(
"header.php");
$index = 0;
OpenTable();
?>

HTML KODLARI İLE YAZDIĞINIZ BELGE (SAYFANIZ) BURADA
OLACAK.

<?PHP
CloseTable
();
include(
"footer.php");
?>

Yukarıda yazmış olduğum kodları ben şahsen denedim ve çalışıyor,
hatta bu kodlar sayesinde sitemizde bulunan Web_Icq modülünü böyle yazdım.Arkadaşlar
basit olarak yapmanız gerekenleri yukarıda anlattım.Deneme modülümüzü
yazarken Php-Nuke programındaki Your_Account modülünü ele alalım. Bu modülde
(Your_Account) yeni üye kaydı yapıldığı zaman şu şekilde erişiliyor. modules.php?name=Your_Account&op=new_user.
Bu satırı browserin (Internet gezgini) adres çubuğuna yazdığımızda üye
kayıt formu karşımıza geliyor. Şimdi benimde sizlere anlatacağım örnek
biraz buna benzer türden o sebeple (Your_Account) modülünü örnek aldık.

Kısaca bir hatırlama yapalım öncelikle, PHP programlama dili diğer
programlama dillerinde olduğu gibi bir şart sistemi vardır.Bu şartlar için (if,
case)
gibi komutları kullanırız. Şimdi biz bu yazımızda php
programlarken herkesin kullandığı (case) işlemini kullanacağım.
Bunuda yazdıktan sonra artık modülümüze başlayabiliriz.

İlk önce her zaman kural olan meşhur başlangıcımızı yapıyoruz :
<?php

if (!eregi("modules.php", $PHP_SELF)) {
die (
"Doğrudan erişim y a s a k ...");
}

require_once(
"mainfile.php");
$module_name = basename(dirname(__FILE__));
get_lang($module_name); // Bu satırı modülümüzde eğer dil dosyası kullanacaksak ekliyoruz. Bir dil dosyası olmayacaksa bu satırı
yazmayın hata verir.Msn Happy
$index=1;// Buradaki 1 sayısı bize web sayfamızda sağ blokların gösterilip gösterilmeyeceğini tayin etmemize yarıyor. 1 yazarsak gösterecek 0 yazarsak sağ bloklarımızı gizleyecektir.
?>


Yukarıdaki kodlar ile modülümüzü yazmaya başladık.Daha sonra modülümüze
bir fonksiyon tanımlamamız gerekiyor. Fonksiyonumuzun adı main olacak.
Bu fonksiyonu şu şekilde tanımlayabiliriz.

function main() { Buraya parantezi açtıktan
sonra bazı kodlar ekleyeceğiz. İlk olarak işimiz bu fonksiyonun içeriğini
bir tablo içerisinde göstermek ve header.php dosyasının yüklenmesini sağlamak.
Bu işlemi yapmazsak sayfanız olarak çalışmayacaktır.

Bunu şu şekilde yapıyoruz :
global $module_name;

include("header.php");



OpenTable();

echo "
Buraya yazılar gelecek.";

CloseTable();



}



Bu işlemi yapınca ilk fonksiyonu bitirmiş olduk. echo komutu
ile fonksiyonun içerisinde ne yazacağımızı da belirledik. $modul_name
değişkenini main fonksiyonu için global bir değişken olarak tanımladık.
Şimdi gelelim modülümüzün ikinci fonksiyonunu tanımlamaya. İkinci
fonksiyonumuzun adı da (tali) olsun.

Bu fonksiyonumuza ait olması gereken kodlarda aşağıda görüldüğü gibi
yani :

function tali() {

global $module_name;

include("header.php");



OpenTable();

echo "
Bu yazdığımız kodlar ikinci
fonksiyonumuz. Buradan main fonksiyonumuzu çağıralım.


"

."
main
fonksiyonu


"

."
Bu koda dikkat edersek & işaretini
& olarak yazdık. Kodların bu şekilde olması browser (tarayıcımız)
açısından faydalıdır.

"

."
yine dikkatli bakarsanız. echo
komutunu yazmadık. sadece . ile başladık.

"

."
bu şekilde . kullanmak için " işaretinden
sonra ; işaretini kullanmayınız.

";

echo "
Bakın bu defa ; ile önceki satırı
kapattık, sonra tekrar yazı eklemek istediğinizde echo ile yeniden başlayabiliriz.
; ile kapatmadan echo derseniz hata mesajı alırsınız

";

echo "
Ve bu fonksiyonda yine dikkat ederseniz
" işaretini koymadan önce işaretini kullandık.
";

CloseTable();



}



Evet artık iki fonksiyonumuzu da tanımlamış olduk.Peki ama bu
fonksiyonlarımızı nasıl çağıracağız. Öncelikle en alta şu kodu da
ekliyoruz.

switch($go) {



default:

main();

break;



case "
tali":

tali();

break;

}



?>


Bu kodu eklediğimizde modülünüz artık emrinize amade oldu yani
bitti. Msn Happy Peki bu modülü Php-Nuke 'te nasıl çalıştıracağız.



Bunu da kısaca şu şekilde anlatalım:



modules.php?name=Deneme



ve eklediğimiz diğer fonksiyonumuzu ise şu şekilde çağıracağız.



modules.php?name=Deneme&go=tali.

Bu yukarıdaki yazımızda kısa yoldan nasıl bir modül oluşturabiliriz
bunları öğrenmeye çalıştık.Makalelerim devam ettikçe sizlerde göreceksiniz.İleride
hepiniz birer süper Coder olacaksınız.Eğer takıldığınız ya da
anlaşılmayan bir bölüm varsa bana e-mail
yolu ile veya Forumlar
kısmımızdan ulaşınız.
mizahçı - avatarı
mizahçı
Ziyaretçi
18 Nisan 2006       Mesaj #5
mizahçı - avatarı
Ziyaretçi
kardeş sana bişey sorsam yapabilirmisin bu aktivasyon mailini nasıl tıklanınca benim siteye gitmesini sağlıyoruz aktivasyon mailine tıklayınca php-nuke sitesine gidiyorda.
fatihdervisoglu - avatarı
fatihdervisoglu
Ziyaretçi
27 Nisan 2006       Mesaj #6
fatihdervisoglu - avatarı
Ziyaretçi
aktivasyon linkini senin adresini yazıyorsun
lordofweb - avatarı
lordofweb
Ziyaretçi
28 Mayıs 2006       Mesaj #7
lordofweb - avatarı
Ziyaretçi
Ben daha yeniyim php triadı kurdum mysql çalışıyo crate database oluşturdum fakat "run"(çalıştır) 'a command yazınca gelen dos ta c:/apache/mysql/bin yazınca tanımıyo ne yapmam lazım paylaşım süper ama ben acemiyim...
lordofweb - avatarı
lordofweb
Ziyaretçi
28 Mayıs 2006       Mesaj #8
lordofweb - avatarı
Ziyaretçi
böle yapıyom tanımıyoo

nukee1eo
lordofweb - avatarı
lordofweb
Ziyaretçi
28 Mayıs 2006       Mesaj #9
lordofweb - avatarı
Ziyaretçi
ok yukardakini çözdüm de ben şimdi de

mysql nuke < nuke.sql de böyle hata veriyo

hataa4ti
asena23 - avatarı
asena23
Ziyaretçi
17 Ekim 2006       Mesaj #10
asena23 - avatarı
Ziyaretçi
arkadasım cok güzel acıklamıssın saolda download bölümünde php nuke nedenn yok

Benzer Konular

1 Nisan 2010 / ThinkerBeLL Edebiyat
31 Ocak 2010 / Misafir Soru-Cevap
9 Kasım 2013 / mek444 Arşive Kaldırılan Konular