Arama

Format Atma - Nasıl Format Atılır? (Resimli)

Güncelleme: 22 Ekim 2018 Gösterim: 2.967.884 Cevap: 66
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Ekim 2005       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Format Atma Dersi SimuLatörü... Artık Format Atma Konusunda Eksiğiniz KaLmasın...

Sponsorlu Bağlantılar
Windows XP Home ve Professional versiyonlarının kurulumunun nasıl yapıldığını adım adım görelim.
Windows XP CD-ROM'unu takın ve bilgisayarınızın güç düğmesine dokunun.
Not: Bilgisayar açılırken çıkan ekran sizin bilgisayarınızda biraz farklı olabilir.

Öncelikle BIOS'tan Booting from CD-ROM özelliğinin Enabled olduğundan emin olun.
Ad:  f1.JPG
Gösterim: 1394
Boyut:  38.8 KB

Press any key to boot from CD... mesajını göreceksiniz. Herhangi bir tuşa bastığınız anda sistem takılı olan XP CD-ROM'undan sistem dosyalarını yükleyecektir ve kurulum başlayacaktır. Eğer herhangi bir tuşa basmazsanız bir süre sonra sistem harddiskten boot etmeye çalışacaktır.

Kurulumdan sonra XP CD-ROM'unu cd sürücüde unutanlar karşılarına tekrar kurulum ekranı gelip şok olmasınlar diye alınmış bir önlem...
Ad:  f2.JPG
Gösterim: 967
Boyut:  9.4 KB

CD-ROM'dan açılış yapılıp kurulum işlemi başladı, karşımıza ilk çıkan yazı:
Setup is inspecting your computer's hardware configuration...
Ad:  f3.JPG
Gösterim: 953
Boyut:  11.1 KB

Bir bekleme süresinin ardından, Microsoft'un klasik mavi yükleme ekranı geliyor
Ad:  f4.JPG
Gösterim: 1036
Boyut:  11.1 KB

Daha sonra Setup is starting Windows mesajı ve Windows XP Professional Setup yada Windows XP Home Setup ekranı:

ENTER tuşuna basarak devam edersek:
Ad:  f5.JPG
Gösterim: 1225
Boyut:  38.9 KB

Windows XP Licensing Agreement yani yazılım anlaşması geldi. F8 tuşuna basarak geçelim.
Şimdi önemli bir adıma geldik. Diskin bölümlenmesi ve formatlama işlemi.
Ad:  f6.JPG
Gösterim: 1196
Boyut:  67.4 KB

Eğer disk daha önceden kullanılmışsa veya zaten içinde başka bir işletim sistemi yüklü ise, bu ekranda varolan disk bölümü görünecektir. Ya da yukarıda olduğu gibi Unpartitioned space adı altında bölümleme yapılmamış disk alanı görünecektir. Siz duruma göre varolan bölümü(partititon) seçip Enter ile devam edebilir veya Unpartitioned space'i seçip C tuşuna basarak bu alanı bölümleyebilirsiniz. Şu anda yukarıda gözükmüyor ama bu ekranda varolan bir bölümü silme imkanı da var(bu durumda o bölümün içindeki herşey gider ona göre..).

Ben önce C tuşu ile bölümledim ve Enter tuşu ile devam ettim.
Ad:  f7.JPG
Gösterim: 1136
Boyut:  49.4 KB

Bu ekranda ise hangi dosya sisteminin kullanılacağını soruyor.
Ad:  f8.JPG
Gösterim: 1158
Boyut:  45.7 KB

Eğer varolan bir disk bölümünü seçip bu ekrana gelmişseniz tekrar formatlamadan o bölümü kullanma seçeneğinizde olacaktır. Böylece o bölümdeki bilgiler de korunmuş olur.
Bizim ise şimdi iki seçeneğimiz var: FAT veya NTFS.

FAT Bu dosya sistemi DOS ve W9x'in kullandığı dosya sistemidir. Bu şekilde formatlarsanız, bir DOS disketiyle açtınızda diskinize erişebilirsiniz. Aynı şekilde eğer birden fazla işletim sistemi kullanıyorsanız, mesela bir de W98 yüklü ise, W98 ile açtığınızda bu disk alanını da görüp kullanabileceksiniz.
İki tane büyük dezavantajı var:
  1. Kullandığı dosyalama yöntemi diski 64KB'lık hücrelere bölüyor. Ve bir dosya en azından bir hücreyi kapladığı için, 1KB'lık bir dosya bile oluştursanız diskinizde 64KB yer kaplayacaktır.
  2. NTFS sisteminin sunduğu disk ve dizinlere hatta dosyalara erişimin kullanıcı bazında kısıtlanabilmesi özelliğinden mahrum kalacaksınız.
NTFS DOS disketiyle açınca ve W9x işletim sistemlerinden erişilememesi dışında güvenilir ve XP'nin özelliklerini tam olarak kullanmanıza imkan veren bir dosya sistemi. Bu arada kafanıza belki takılır diye söylüyorum, W9x tarafından erişilemez derken bu ağ üzerinden erişemez demek değil. Aynı makinada birden fazla işletim sistemi varsa bu durum söz konusu olabilir.
NTFS kullanmanızı öneriyorum ve bende NTFS üzerindeyken Enter ile devam ediyorum.

Disk formatlanıyor:
Ad:  f9.JPG
Gösterim: 1164
Boyut:  36.7 KB

ve dosyalar CD-ROM'dan diske koplayalanıyor:
Ad:  f10.JPG
Gösterim: 1085
Boyut:  31.7 KB

Ve sistem yeniden açılacak...:
Tekrar açıldıktan sonra malum yükleme işlemleri gerçekleşiyor. Bu sırada bilgisayarın başından ayrılmayın. Aşağıdaki pencereler gelecek ve seçimler yapmamız istenecek.

(Klavye "Türkçe Q" olarak seçiliyse, İleri butonuyla devam edelim. F klavye kullanıyorsanız değiştirebilirsiniz tabi..)
Ad:  f11.JPG
Gösterim: 988
Boyut:  65.9 KB
Ad:  f12.JPG
Gösterim: 963
Boyut:  48.5 KB

(Ürün anahtarını girin. Windows CD'nin kutusunda ya da bilgisayarınızın kasasında yapışık bir etiket üzerinde yazıyor olacaktır.)
Ad:  f13.JPG
Gösterim: 901
Boyut:  51.9 KB
Ad:  f14.JPG
Gösterim: 1003
Boyut:  58.5 KB

(Normal diyerek ileri tıklayın. Komutlara göre internet ayarlarınızı yapın.)
Ad:  f15.JPG
Gösterim: 958
Boyut:  54.0 KB

(Kurulum bitti ve bilgisayar yeniden başlatıldı.)
Ad:  f16.JPG
Gösterim: 980
Boyut:  23.6 KB

.. ve XP kurulumu tamamlandı.
Ad:  f17.JPG
Gösterim: 982
Boyut:  45.7 KB

Önemli:
Ayrıca format attıktan sonra xp yapılanınca anakartınızın chipset driverını ethernet driverınızı ekran kartı driverınızı ve ses kartı driverınızı hazırda bulundurun.yoksa zor olur bulması..anakartınızın ve diğer parçaların üzerinde markası ve modeli yazar. kendi sitesinden ya da google'da aratarak indirebilirsiniz.

Ama artık bu driverları otomatik olarak tarayan ve internetten bulup indiren programlar da var. Bu konuda çok alternatif var. Yine google sayesinde bu programları bulup bilgisayarınıza indirebilir ve driverlarınızı yükleyebilirsiniz.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 22 Ekim 2018 02:54
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
9 Şubat 2006       Mesaj #2
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Bir sistem çökmesinden sonra size yalnızca bir kurtarma CD’si yardımcı olabilir. Windows kullanıcıları için artık çok kolay bir çözüm var: BartPE, yani CD’den çalışan bedava bir Windows XP. Bu yazıda, Windows’u kurtarmanın yolunu adım adım göreceksiniz.

Sponsorlu Bağlantılar
Windows yüklü bir bilgisayar ruhunu teslim ettiğinde, kullanıcı iki sorun ile karşı karşıya gelir: Birincisi bilgisayarını tamir etmek, hatta en kötü ihtimalle yeniden kurmak; ikincisi ise bilgisayarında bulunan önemli dosyalarına ulaşmak.

Bozulmuş bir sisteme yeniden hayat vermek ya da yeni bir kurulum öncesi önemli bilgileri yedeklemek için en iyi araç, bir kurtarma CD’si veya DVD’sidir. Böyle bir CD ya da DVD ile bilgisayarınızı başlatabilir ve sabit disklerinize ulaşmaya çalışabilirsiniz. Yine bu sayede bir bilgisayara bir ağ bağlantısı kurmayı başarabilirseniz, önemli verilerinizi yedekleyebilirsiniz.

Acil durumlar için şimdiye kadar üç çeşit kurtarma CD’si mevcuttu:Windows Preinstallation Environment’a (WinPE) yüklenen DOS yazılımları, Linux sistemleri ya da uygun Windows sürümleri. Ancak bugünlerde, amatör bir bilgisayarcının kurtarma CD’si yapmak için keşfettiği akıllıca bir yol daha var: BartPE (HeCHIPCode BartPE). Bu ücretsiz yazılım yardımı ile kendinizi veri kaybına karşı nasıl koruyabileceğinizi şimdi hep beraber görelim.

1.Windows’u kurtarılmaya hazır hale getirin
BartPe ile kendi CD’nizi hazırlamanız hiç de zor değil. Bunun için sadece iki şeye ihtiyacınız var. Windows SP 2 entegreli orijinal bir Windows XP CD’si ve imaj dosyasını yaratacak olan BartPE. SP2 yüklü orijinal bir sürüme sahipseniz işiniz daha da kolay. Eğer sahip değilseniz, SP2 yüklü Windows CD’nizi de kendiniz yaratabilirsiniz. [ Bkn: Windowsla İlgili Dökümanlar Bölümü ]

2.BartPE ile kaynak dosyalarını düzenleme
BartPE, bir CD’nin oluşturulma aşaması boyunca size eşlik ediyor ve kullanımı başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için oldukça uygun.

pebuilder.exe dosyasına çift tıklayarak BartPE’yi başlatın. Çalışan bir Windows XP ISO dosyasını en kestirme yoldan yaratmanız için karşınıza bir kurulum penceresi çıkacak. Lisans bilgilerini gösteren ilk pencereyi Next düğmesine tıklayarak geçebilirsiniz. İkinci penceredeyse SP2 yüklü CD’nin bulunduğu sürücü harfini belirtmeniz gerekiyor, mesela D: veya E:.

3.BartPE için eklentilerin belirlenmesi
Ek işlevleri kullanmak için BartPE’nin, eklenti adı verilen küçük yazılım modüllerine ihtiyacı var. Plugin tuşuna tıklayın.Şimdi ise karşınıza bir kısmı Yes ile seçilmiş, geri kalanının karşısında da No yazan bir eklenti listesi çıkacak. İleri seviye-deki kullanıcılar bu aşamada, oluşturulacak ISO dosyasına bir virüs tarayıcı ya da casus progr*****ları ve reklamları engelleyen bir yazılım ekleyebilirler. Temel kurulum için ise listede hiçbir şeyi işaretlemeyip Build ile sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

4.Windows CD’si için ISO dosyası oluşturma
İsterseniz BartPE sizin yerinize oluşturduğu dosyaları yazabilir. İsterseniz de boot özelliğine sahip bir ISO dosyası oluşturabilir.BartPE, Boot özelliğine sahip ISO dosyasını otomatik olarak oluşturacaktır. Artık ISO dosyasının oluşturulması için gerekli olan tüm veriler hazır: Size tek düşen, ISO dosyasının yazılmasını istediğiniz klasörü belirtmek ve oluşturulacak dosya için “bartpe.iso” gibi uygun bir isim belirlemek. İmaj dosyası, tek bir fare tıklamasıyla oluşturulacak ve birkaç dakika içinde, BartPE işlemin başarı ile tamamlandığını bildiren bir uyarı penceresinin çıkmasıyla işlemi bitirecektir.

5. ISO dosyası yazma
Oluşturduğunuz ISO dosyası artık sabit diskinizde mevcut. Bir CD yazma programı ile bu dosyayı CD’ye aktarabilirsiniz. Bilgisayarınızı CD’den başlatabilmeniz için, imaj dosyasını boş bir CD’ye yazmanız yeterli. ISO dosyası halihazırda sistemi başlatma özelliğine sahip, ancak siz yine de CD yazma programınızda imaj dosyası yazma seçeneği kullandığınızdan emin olun. Bu işlemi, Nero programının Burn Image seçeneği ile yapabilirsiniz. Şimdi ise bilgisayarınızı BartPE ile oluşturduğunuz CD’yle, deneme amaçlı başlatıp BartPE’nin arayüzü ile tanışabilirsiniz. Artık bilgisayarınızı sabit diskinizden başlatamamanız gibi acil durumlar için, elinizde tam randımanlı bir Windows CD’si bulunuyor. Bu CD sayesinde bilgisayarınızı başlatabilir, önemli bilgilerinizi harici sürücülere veya ağ üzerindeki bir başka bilgisayara kolayca yedekleyebilirsiniz.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 22 Ekim 2018 02:29
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
I3uz_KaLpLi - avatarı
I3uz_KaLpLi
Ziyaretçi
7 Kasım 2006       Mesaj #3
I3uz_KaLpLi - avatarı
Ziyaretçi
Genellikle BIOS'a giriş Delete tuşudur ama bazı makinalarda F1 F2 vs de olabiliyor açılışta bunu görebilirsiniz. BIOS zaten msdos şeklindedir işleminizi siyah yada mavi ekrandayken yapıcaksınız.
I3uz_KaLpLi - avatarı
I3uz_KaLpLi
Ziyaretçi
3 Aralık 2006       Mesaj #4
I3uz_KaLpLi - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
MASALL adlı kullanıcıdan alıntı

formati sizin dediginiz gibi yaptim ama önceki kurulumu silmiyor üstüne yeniden kuruyor.ben tamamen bastan kurmak istiyorum bu konuda yardimci olabilirseniz cok sevinirim.


Kurulum işlemine başlamadan önce yanılmıyorsam dikkatsizliğinize gelmiş şöyle bir seçeneği görmezlikten gelmişsiniz. Şimdi yeni bir WindowsXp kurmak için ESC ye basın yada devam etmek için ENTER e basın tarzında bir şey olması gerek. Eğer burda siz ESC ye basarsanız karşınıza bölümlenmiş harddiskiniz gelir (bölmemişte olabilirsiniz) Burada hangi sürücüde windows kurulu ise gösterir (genellikle C: sürücüsü) sizin burda yapmanız gereken Windowsun kurulu olduğu sürücüyü biçimlendirip yeniden kurmanız. Eğer bu işlemi yapmazsanız üzerine kurması gayet normal.
Teknixs - avatarı
Teknixs
Ziyaretçi
8 Mart 2007       Mesaj #5
Teknixs - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
PHoeNixXx adlı kullanıcıdan alıntı

evet java yüklememi istedi yükledim diger programları kaldırıp tekrar yükledim ama yinede olmuyor cöktü gitti yaa Msn Confused arkadaslara soryorum formatla herseyi halledersiniz diyorlar ama ben yüklü olan bazı programları kaybetmek istemiyorum tekrar yüklemem cok zor olcak napsam kiiiMsn Dunno

Format atmak en son çaredir. Format bir çözüm değildir.
Format gerektiğinde atılır. Bir program çalışmıyor yada yüklenmiyor diye format atılmaz.

Format herkezin alıyacağı dilde; Hardiskinizdeki tüm verilerin (Resim, Video, Mp3, Office Dökümanları, Programlar ve işletim Sisteminiz) silinmesi demektir.

Sorununuzun nedeni Kullanıcı hesaplarında; yeni açtığınız oturumun kısıtlı kullanıcı olarak açılmasından kaynaklanıyor. Yapmanız gereken Kullanıcı Hesaplarına girip hesap türünüzü Bilgisayar Yöneticisi (Administrator) olarak değiştirmeniz sorununuzu çözücektir.
Teknixs - avatarı
Teknixs
Ziyaretçi
2 Mayıs 2007       Mesaj #6
Teknixs - avatarı
Ziyaretçi
Şimdi öncelikle bir kaç konuya burdan hem cevap vermiş olalım hemde yardımcı olmaya çalışalım ortak sorun genelde bilgisayarı CD-Rom desteğiyle başlatamamak sanırım ben buraya yazıcam ama ilerki sayfalarda yine çıkıcaktır.
Buradan resimli olarak anlatamıyorum çünkü her anakartın biosu farklı olduğundan Boot menuleri ve diğer seçeneklerden ayrı ve farklı olacaktır. Bu yüzden biosa girdiğinizde genellikle Boot diye ayrılmış bir bölüm görürsünüz buradan ayarlıyabilirsiniz eğer yoksa First Device Rom = diye geçer yada Startup Device diye gewçebilir bu seçeneği CD-Rom yaparak bu sorunu aşabilirsiniz. Bir başka yolda;

Örneğin Asus marka tüm model anakartlarda bilgisayarın ilk açılışında (Bilgisayarınız ekran kartının özelliklerini gösterir Ram sayar işlemciyi tanımlar v.s yani biosa girdiğiniz yer...) F8 tuşuna basarsanız Windows yükleme ekranı öncesi ekrana mavi bir menü gelir ve hangi drive 'ı kullanarak bilgisayarı açmak istediğinizi sorar. Bu esnada CD-Rom'unuzu seçerek bilgisayarınızı CD-Romdan başlatabilirsiniz. Yalnız bu verdiğim örnek yazlnızca Asus marka anakrtlar için geçerlidir...


Alıntı
caporeista adlı kullanıcıdan alıntı

c:\>format c bu şekilde de yapabilirsin eğer sistem c de yüklüyse

Format atma konusuna gelince Windows'ta iken ve İşletim sisteminiz C sürücüsüne kuruluyken Dos moduna geçipte format c: yazarak format atamazsınız (windows kurulu olmayan partitiona -bölüme- atabilirsiniz.) bilgisayarınız buna izin vermez... Ya başlangıç CD'si yada Disketi kullanıcaksınız bilgisayarınızı bununla açıp C yi veya D yi formatlıyacaksınız yada Windows kurlum CD'nizde başlatıp windows yükleme öncesi format atıcaksınız.
Teknixs - avatarı
Teknixs
Ziyaretçi
8 Mayıs 2007       Mesaj #7
Teknixs - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
ayay34 adlı kullanıcıdan alıntı

flash diskim ve dijital kameramı aldığımda içinden tanıtım cdsi çıkmadı başka bilgisayarlarda denedim ikiside çalışıyor benim bilgisayarımda ((donanımın kurulumunda hata oluştu diyor)) usb dosyalarından biri silinmiş olabilir diye söylediler ama çok iyi anlamıyorum bilgisayardan
Çalışmayan program ise ares lite daha önce müzik indirebiliyordum acaba problemmi oluştu diye silip tekrar kurdum fayda etmedi ilginiz için çok tşk ederimSmiley32 Msn Wiltedrose

Usb Driverları çoğu yeni sistemlerde özellikle SP1 veya 2 (Windows Service Pack 1-2 ) yamalarından birisini yüklediğinizde otomatik olarak güncellenir ve kendi driver sürücülerine ihtiyaç olmadan yüklenir.
Bilgisayardan anlamıyorsanız en yakın teknik servise götürmeniz tavsiye ederim.
ama bir kaç öneride bulunabilirim yinede...

Ares Lite'ın verdiği hata yada kullanamamanızın nedeni nedir? Yani çalışmıyormu yoksa hata veripğ kendinimi kapatıyor; yada tıklarsınız simgesine hiçbirşey açılmaz bu tarz bir sorunmudur acaba ?
Teknixs - avatarı
Teknixs
Ziyaretçi
27 Mayıs 2007       Mesaj #8
Teknixs - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Lost adlı kullanıcıdan alıntı

Arkadaşlar Benim Sorunumda Format Atmadan Önce Disket Olayı Var Bunu Hala Çözmüş Değilim Disketi Ne Zaman Takmalıyım Ve Disketi Taktıgımda Yapmam Gereken Nedir Yardımcı Olursanız Sevinirim Şimdiden Teşekkür Ederim Kolay Gelsin...

Başlangıç disketi artık tarihe karıştı gibi bişey Windows Vista olsun yada Windows XP 'nun tüm sürümlerinde başlangıç disketine ihtiyacınız yok. Başlangıç disketi sadece yazılım yüklü olmayan bir bilgisayara ön yazılım (Ms-Dos komutları - Bilgisayarın kullandığı Dış komutlar) yüklemek için kullanılır. Bu komutlar sayesinde bilgisayarınızın disklerini yapılandırabilir Ms-Dos tabanlı programları çalıştırabilirsiniz. Başlangıç disketi sadece Windows 98 kurulumunda gerekir oda boot seçenekleri için ve kurulum yapmanız için lazımdır.
NeutralizeR - avatarı
NeutralizeR
ADM Webmaster
1 Eylül 2007       Mesaj #9
NeutralizeR - avatarı
ADM Webmaster
Alıntı
game_over adlı kullanıcıdan alıntı

slm arkadaşlar aranıza yeni katıldım. Öncelikle forum çok güsel çok beğendim. yapımcı arkadaşlara teşekkür ederimm

şu formatla ilgili bi sorum olucaktı. Yardımcı olursanız sevinirim.

benim HDD 2 ye bölünmüş durumda ve C: de windows kurulu.ben ikisine de format atmak istiyorum ama bu halde yani şuanki bölünmüş durumuyla değişme olmadan C: ye kurmak istiyorum tekrar ama D: deki veriler de formatlansın istiyorum bunu XP yi kurarken mi yapıcam yoksa kurarken C: yi formatlayıp XP yi kurup D: yi biçimlendircek miyim yardımcı olursanız çok sevinicem ayrıntılı olarak format atmak istiyorum şu an çünkü

XP'yi kurduktan sonra D: sürücüsünü biçimlendirebilirsiniz.
Son derece gururlu insanlar, susmayı ve yalnızlığı sever.
NeutralizeR - avatarı
NeutralizeR
ADM Webmaster
1 Eylül 2007       Mesaj #10
NeutralizeR - avatarı
ADM Webmaster
Alıntı
game_over adlı kullanıcıdan alıntı

peki eğer virüs varsa D: de yada windows üzerinden bi programı yada oyunu C: ye kaydettiysem sorun yaşamaz mıyım ? silmem mi gerekiyo format atmadan önce

bu arada cwp verdiğin için teşekkür ederim

C:\ sürücüsünü biçimlendirip Windows'u yeniden kurmadan önce de D:\ sürücüsünü biçimlendirebilirsiniz. Açık olan tüm güvenlik programlarını kapatın ve Bilgisayarım > D:\ > Sağ tık > Biçimlendir...
Son derece gururlu insanlar, susmayı ve yalnızlığı sever.

Benzer Konular

15 Eylül 2013 / apologize Cevaplanmış
31 Mayıs 2010 / emreeeeee Cevaplanmış
11 Mart 2020 / ahmetseydi Bilgisayar
10 Mayıs 2013 / Misafir Cevaplanmış
21 Mayıs 2016 / ahmetseydi Bilgisayar