Arama

Hulusi Behçet

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 3 Mayıs 2018 Gösterim: 33.416 Cevap: 5
KENCISii - avatarı
KENCISii
Ziyaretçi
23 Nisan 2008       Mesaj #1
KENCISii - avatarı
Ziyaretçi

Behçet Hulusi

Ad:  hulusibehçet.JPG
Gösterim: 1960
Boyut:  26.7 KB

(d. 26 Şubat 1889, İstanbul - ö. 8 Mart 1948, İstanbul)
Sponsorlu Bağlantılar
Behçet hastalığı ve Behçet semptomuyla dünya tıp literatürüne geçen deri hastalıkları hekimi.

Öğrenimine maarif müdürü olan babası Ahmed Behçet ile gittiği Beyrut’ta bir Fransız okulunda başladı (1895). 1901’de Kuleli Askeri Tıbbiye İdadisi’ne girdi; 1910’da yüzbaşı rütbesiyle Askeri Tıbbiye’yi bitirdi. Bir yıl staj yaptıktan sonra 1911-14 arasında Gülhane Tatbikat Okulu’nda seririyat-ı cildiye (cildiye kliniği) muallimi Eşref Ruşen’in yanında çalıştı. 1914-16 arasında Kırklareli ve Edirne merkez hastanelerinde mikrobiyoloji ile deri hastalıkları üzerinde araştırmalar yaptı. 1917-21 arasında Berlin Charite Hastanesi’nin Deri ve Frengi Kliniği’nde fahri asistan olarak bulundu. 1923’te İstanbul Emraz-ı Zühreviye (Zührevi Hastalıklar) Hastanesi başhekimliğine, 1924’te de Gureba Hastanesi dermatoloji şefliğine atandı. 1933 Üniversite Reformu’nda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri Hastalıkları ve Frengi Kliniği’nde profesörlüğe yükseltilerek kürsü başkanlığına getirildi. 1939’da ordinaryüs profesör oldu.

Türkiye’de oldukça sık görülen deri hastalıkları üzerinde çalışan Hulusi Behçet, 1934-47 arasında Deri Hastalıkları ve Frengi Kliniği Arşivi adh dermatoloji dergisini
yayımladı. Fransız, Alman, Avusturya, Macaristan ve Yunanistan dermatoloji cemiyetlerinin de üyesiydi. Dermatologische Wochenschrift adlı uluslararası tıp dergisinin yazı kurulunda yer aldı, Dermatologica'nm yazı işleri müdürlüğünü yaptı.

Dermatoloji alanında önemli çalışmalar yapan Hulusi Behçet’in, asklımantarlar sınıfından bir asalaktan (Aspergillus fumigatus) ileri geldiğini kültürlerle saptadığı olgular 1930’dan sonra klasik dermatoloji kitaplarına geçti. 1916’da Halep’ten Edirne’ye gelen askerler arasında rastladığı şark (Halep) çıbanlarından sorumlu olan asalaklar (Leishmania tropica) üzerindeki çalışmaları sırasında “çivi arazı”nı belirledi ve bu bulgusu uluslararası tartışmalardan sonra Behçet semptomu adıyla tıp tarihine geçti. 1923’te şark çıbanlarının diyatermi yoluyla tedavisi için ileri sürdüğü yöntem birçok ülkede kabul edilerek uygulanmaya başladı. Haleb veya Şark Çıbanlarının Diyatermi ile Tedavisi (1925) adh kitabında bu yöntemi anlattı. Şark çıbanlarının kapanmasından yıllar sonra tüberkülozun ortaya çıkabileceğini ortaya koydu.

Türkiye’de “arpa kızıştı” adıyla bilinen ve mayalanmayla açıklanan arpa uyuzunun, Pediculoide ventricosus adlı asalaktan ileri geldiğini gösterdi. Bu bulgularını. Memleketimizde Arpa Uyuzlarının Menşei Hakkında Etüdler (1927; M. Hodara ve Süreyya ile birlikte) adlı yapıtta yayımladı. Ayrıca çeşitli deri iltihaplan, özellikle ham incir dermatiti (Dermatitis ficus carica) üzerinde yoğun araştırmalar yaptı; deride iltihaplı yaralar oluşturan Actinomycetaceae familyasından mantarlann yüzeysel egzamalara neden olan türlerini tanımladı. Bu bulgularının Paris ve Peşte’deki laboratuvarlarca onaylanması üzerine, 1935’te Budapeşte’de toplanan Uluslararası Dermatoloji Kongresi Komitesi tarafından bir diploma ve plaket ile ödüllendirildi. Ama asıl ününü, 1929’dan başlayarak incelediği ve uluslararası tıp çevrelerine tanıttığı Behçet hastalığıyla sağladı. 13 Eylül 1947’de Cenevre’de toplanan Uluslararası Deri Hastalıkları Kongresi’nde, özellikle ağızda ve üreme organlarında yaralar, gözde iltihaplanmalarla tanımlanan değişik olguların virüs kökenli yeni bir hastahk olduğunu savunan Hulusi Behçet'in görüşü benimsenerek, hastalığa Zürich Tıp Fakültesi dermatoloji profesörlerinden Miescher’in önerisi ve kongreye katılan uzmanların onayıyla “Morbus Behçet” (Behçet hastahğı) adı verildi.

Frengi konusundaki değerli çalışmaları ve Behçet hastalığının tanımlanmasındaki çabalan nedeniyle, 1975’te Hulusi Behçet’in anısına TÜBİTAK Hizmet Ödülü konuldu. Türkiye’de çağdaş tıp eğitimi uygulamasının 150. yıldönümü nedeniyle toplanan İstanbul Tıp Kurultayı içinde, 29-30 Eylül 1977’de Uluslararası Behçet Hastalığı Sempozyumu düzenlendi. İstanbul Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dah 1983’ten beri her yıl Hulusi Behçet’in anısına 8 Mart’ta “Behçet Günü” düzenlemektedir. Aynca fakülteye bağlı ve çahşma merkezi İstanbul Tıp Fakültesi Behçet Kitaplığı olan bir Behçet Hastalığı Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulmuştur, Yine aynı faküte öğretim üyelerinin kurduğu Behçet Hastalığı ile Savaş Demeği vardır. 25-26 Nisan 1987’de İstanbul Tıp Fakültesi’nde I. Ulusal Behçet Kongresi düzenlenmiştir.

Başlıca yapıtları


  • Emraz-ı Cildiyede Laboratuvarın Kıymet ve Ehemmiyeti (1922),
  • Frengi Tedavisi Hakkında Beynelmilel Anketlerim (1923),
  • Wassermann Hakkında Noktai Nazar ve Frengi Tedavisinde Düşünceler (1924; N. Ramih ile birlikte),
  • Frengi İptidai Karhası ve Hur debini Teşhisi (1926),
  • İrsi Frengi Kliniği (1929),
  • Frengi Dersleri (1936),
  • Klinikte ve Pratikte Frengi Teşhisi ve Benzeri Deri Hastalıkları’ dır (1940).
kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 3 Mayıs 2018 20:29
Biyografi Konusu: Hulusi Behçet nereli hayatı kimdir.
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
19 Eylül 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Hulusi Behçet
Ünlü Türk doktor Hulusi Behçet, bugün bütün dünya­da onun adıyla anılan bir hastalığı ilk tanımla­yan kişidir. 1910'da Askeri Tıbbiye'yi bitir­dikten sonra Gülhane Askeri Hastanesi'nde deri hastalıkları konusunda uzmanlaşan Hu­lusi Behçet, bu ilk yıllarda araştırmalarını özellikle frengi üzerinde yoğunlaştırdı. Bir bakteriden ileri gelen frengi cinsel yolla bula­şan (zührevi) bir hastalıktır. Türkiye'de fren­ginin önlenmesinde Hulusi Behçet'in ve hoca­sı Eşref Ruşen'in büyük katkıları olmuştur. Daha sonra çeşitli askeri hastanelerde çalışan Hulusi Behçet, iki yıl kadar da Budapeşte ve Berlin'deki bazı hastanelerin deri hastalıkları ve frengi kliniklerinde gönüllü asistanlık yap­tı. Türkiye'ye dönünce, 1923'te İstanbul'daki Zührevi Hastalıklar Hastanesi'nin, ertesi yıl da Gureba Hastanesi'nin başhekimliğine atandı. 1933'te İstanbul Üniversitesi Tıp Fa-kültesi'nde deri hastalıkları ve frengi profe­sörlüğüne getirilen Hulusi Behçet ölünceye kadar bu görevi sürdürdü.
Sponsorlu Bağlantılar

Bazı hastalıklar, o hastalığın nedenini ve belirtilerini ilk kez tanımlayan doktorun adıy­la anılır. 1947'de Cenevre'de toplanan ulus­lararası bir tıp kongresinde Hulusi Behçet'in adıyla anılması kararlaştırılan "Behçet hasta­lığı" da bunlardan biridir. Daha çok Akdeniz ülkelerinde görülen bu hastalığın başlıca be­lirtileri ağızda ve cinsel organların çevresinde çıkan yaralar (aft), gözün damar ve ağtabaka-sında iltihaplanma, derideki kızarıklık ve kabartılar, damar ve sinir bozukluklarıdır. Daha önce doktorlar bu belirtileri başka başka hastalıklara bağlamış, tek bir hastalığın ortak belirtileri olarak görmemişlerdi. Uzun yıllar bu konuyu araştıran Hulusi Behçet, karşılaştığı birçok hastada bu belirtilerin hep birlikte ortaya çıktığını saptayarak, bunun bir virüsten kaynaklanan ayrı bir hastalık olduğu­özgün tedavisi olmayan bu kronik hastalık genellikle körlük ve ölümle sonuçlanır.

Şark çıbanı (Halep çıbanı), arpa uyuzu gibi deri hastalıkları konusunda da pek çok çalış­ması olan Hulusi Behçet'e, frengi savaşındaki ve Behçet hastalığının tanımlanmasındaki katkıları nedeniyle ölümünden sonra, 1975'te TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu) hizmet ödülü verilmiştir.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Son düzenleyen Safi; 3 Mayıs 2018 20:31
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
10 Kasım 2009       Mesaj #3
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Ad:  hulusibehçet2.jpg
Gösterim: 705
Boyut:  21.1 KB
HULUSİ BEHÇET

(20 Şubat 1889- 1948 İstanbul),
Türk dermatoloji uzmanı ve bilim insanı.

1937 yılında, bir kan damarı enflamasyonu (vaskülit) hastalığı olan ve bugün kendi adıyla anılan Behçet hastalığını tarif eden ilk bilim adamı olmuştur.

Erken yıllar
Zor bir çocukluk geçiren Behçet çok genç yaşta annesini kaybetmiş ve büyükannesi tarafından büyütülmüştür. Babasının Şam'daki işleri sebebiyle ilk eğitimini o dönemler Osmanlı Devleti'nde bulunan Şam'da tamamlamıştır. Fransızca, Almanca ve Latince öğrenmiştir. Tıp eğitimini Gülhane Askerî Tıp Akademisi'nde almıştır zira o dönemlerde Osmanlı Devleti'nde sivil tıp eğitimi almak mümkün değildir. 1910'daki mezuniyetinden sonra dört yıl boyunca dermatoloji ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarda ihtisas yapmıştır.

Uzman olarak çalışmaları
Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) sırasında Edirne'deki askerî hastanede dermatoloji ve zührevi hastalıklar uzmanı olarak çalışmıştır. Savaştan sonra (1918-1919 arası) tıbbi bilgisini geliştirmek amacı ile önce Budapeşte'ye sonra da Berlin'e gitmiştir. Birçok ünlü meslektaşı ile tanışma fırsatı bulmuştur.
Türkiye'ye döndükten sonra serbest çalışmaya başlamış; önce Hasköy Cinsel Hastalıkları Hastane'sinde (Haliç) başhekim olmuş, sonra Vakıf Gureba Hastanesi'ne geçmiştir. O dönemde İstanbul Tıp Fakültesi'nin bir parçası olan hastanede profesörlük de yapmıştır.
1923'te, meşhur bir diplomatın kızı olan Refika Davaz ile evlenmiştir. Evliliklerinden bir kızı vardır.

Bilimsel çalışmaları
1933'de eski Dar-ül Funun'dan İstanbul Üniversitesi yeni kurulmuştu. Bu reform döneminde İstanbul Üniversitesi'nde dermatoloji o zamanki adıyla Deri Hastalıkları ve Frengi Kliniğini kurmuş ve profesör seçilmiştir. Hulusi Behçet, Türk akademisinde profesör unvanını alan ilk kişidir. Mesleğinin ilk yıllarından beri dermatoloji konusunda üretken bir bilim adamı olarak, birçok ulusal ve uluslararası kongreye orijinal makalelerle katılmış ve birçok bilimsel dergide makalesi yayınlanmıştır.
Ünlü Alman patolojicisi Prof. Schwartz onun için : « Behçet dünya çapında ünlü bir bilim adamı ama Türkiye'de değil. » demiş ve eklemiştir: « o her zaman yurtdışında buluşlarını tanıtıyor; bunun için onu Türkiye'de bulamıyorsunuz. »
Behçet, yeni jenerasyonların eğitimine yardımcı olmak için çok sayıda makaleyi Türkçe'ye çevirdi ve Kore gibi çok uzak ülkelerle ilişki kurmak için uluslararası derlemelerde orijinal olgu sunuları yayınladı. 1922'den itibaren frengi üzerinde çalışmalar yaptı ve frenginin tanısı, tedavisi, kalıtımsal özellikleri, serolojisi ve toplumsal yönleri üzerine birçok uluslararası makale yayınladı. Leishmaniasis (Oriental sore) 1923'den itibaren Dr. Behçet'in üzerinde çalıştığı bir diğer hastalıktı. Hakkında pek çok makale yayınladı ve diathermi ile tedavisinde başarılı oldu. Bir leishmania olgusunda, kabuk kaldırıldığında görünen "tırnak belirtisini" ilk defa tanımladı. Yayınlanmış eserlerinin bir kısmı parazitoz ile ilgiliydi. 1923 yılında Türkiye'deki "gale cereal - uyuz?" etkenlerini tanımladı.
O, aynı zamanda Türk tıbbının gelişiminde yayıncılıkta da öncüydü ve 1924'de Türkiye'deki "Turkish Archives of Dermatology and Syphilology" isimli ilk dermato-veneroloji dergisinin sorumlusuydu.

Eserleri
Makaleler
Behçet H. Istanbul'da emrazı cildiye ve efrenciye tebabeti. Ist Ser 1921;1(8); 37-38.
Behçet H. Spiroketa pallida-I. Ist Ser 1921;1(9): 185-188.
Behçet H. Spiroketa pallida-II. Ist Ser 1921;1(10): 221-223.
Behçet H. Spiroketa pallida-III. Ist Ser 1922;1(13): 311-313.
Behçet H. Şereşefski kapilariyle frenginin çabuk teşhisi. Ist Ser 1921;1(11): 247-249.
Behçet H. Pandorf. Ist Ser 1922;1(14): 359.
Behçet H. Blumentalin Wassermann teamülündeki tadili. Ist Ser 1922;1(15).
Behçet H. Memleketimizde frengi tababeti. Ist Ser 1922;1(16): 85-87.
Behçet H. Frengi teşhis ve tedavisi. Ist Ser 1922;1(17).
Behçet H. Emrazı cildiyede laboratuarın kıymet ve ehemmiyeti (1). Ist Ser 1922;1(18): 453-457.
Behçet H. Emrazı cildiyede laboratuarın kıymet ve ehemmiyeti (2). Ist Ser 1922;2(2): 46-51.
Behçet H. Emrazı cildiyede laboratuarın kıymet ve ehemmiyeti (3). Ist Ser 1922;2(3): 71-74.
Behçet H. Emrazı cildiyede ziya tedavisi. Ist Ser 1922;2(1): 8-15.
Behçet H, Hodara M. Mutegayyır arpalardan mütevellit ihmirarı indifaat-ı cildiyei hüveysalinin tekvini marazisi hakkında tetkikat. Ist Ser 1922;2(4): 90-94.
Behçet H. Tabii ciltte (acide salicylique)'in nesci mütaleası. Ist Ser 1922;2(4).
Behçet H. Sporotrichos vak'ası. Ist Ser 1922;2:(6).
Behçet H. Trikofitidler. Ist Ser 1922;2:(7).
Behçet H, Hodara M. Tabii ciltte süblimenin tecrübi mutaleat-ı nesciyesi. Ist Ser 1922;2(8): 171-173.
Behçet H, Hodara M. Bir iyoderma tüberosum vak'ası. Ist Ser 1922;2(10): 240-243.
Behçet H. Recklinghausen Hakkında. Ist Ser 1922;2(10).
Behçet H. Emrazı cildiyede chrysorobine ve nesci mütaleası. Ist Ser 1922;2(12).
Behçet H. Liken tedavisinde neosalvarsan. Ist Ser 1922;2(13): 331-333.
Behçet H. Pelad ve tedavileri. Ist Ser 1922;2(14).
Behçet H. Arsenobenzol kazaları. Ist Ser 1922;2(17).
Behçet H. Jadassonun tıfli pamfigoitleri. Ist Ser 1922;2(17).
Behçet H. Frengi iyi olur mu? (Açık mektup). Ist Ser 1923;3(3): 151-153.
Behçet H. Piedra. Ist Ser 1923;3(3): 373-375.
Behçet H. Alfred Blasko. Ist Ser 1923;3(4): 22.
Behçet H. Emrazı cildiyede hikemi ve şuai tedaviler.Ist Ser 1923;3(4): 104-114.
Behçet H. Madam Dr. Kaufmann. Ist Ser 1923;3(5): 23.
Behçet H. Frengi tedavisinde tanınmış hekimlerin mütaleaları. Ist Ser 1923;3(7).
Behçet H. Frengi münakaşasına dair (Mustafa Hakkı Bey'e). Ist Ser 1923;3(8): 81-84.
Behçet H. Halep veya Şark çıbanlarının diyatermi ile tedavisi. Ist Ser 1923;3(8).
Behçet H, Hodara M, Süreyya. Arpa ve hububatı saire tozlarından mütevellid ihmirarı hüveysali indifaatı cildiye-i hakkaviyenin menşei hakkında tetkikatı tecrübeyiye ve muayenatı nesciye. Ist Ser 1923;3(9): 243-248. [Darf Tıp Fak Mec 1923;5(1-2): 52-58.]
Behçet H. Psoriasis tuberculosa mı, frengiye mi merbuttur? Kritik. Ist Ser 1924;3(14).
Behçet H. Xeroderma pigmantosum vak'ası. Ist Ser 1924;4(12).
Behçet H. Emrazı cildiyenin tedavisinde mühim hatveler. Ist Ser 1925;4(5).
Behçet H. Bilinmeyen irsi frengi. Ist Ser 1925;4(6).
Behçet H, Hodara M. Cildi bir aspergillus vak'ası. Ist Ser 1925;4(8): 715-717.
Behçet H. Castellani'nin epidermofizisi. Ist Ser 1925;6(9): 786-788.
Behçet H. Memleketimizde emrazı içtimaiye mücadelesi ve tıp fakültesi. Ist Ser 1925;6(11): 196-198.
Behçet H. İki aktinomikoz vak'ası. Ist Ser 1926;5(9).
Behçet H. Diatermi ile Halep çıbanlarının tedavisi. Ist Ser 1926;7(7): 1013-1015.
Behçet H. Viyana'da frengi tedavisi. Ist Ser 1926;7(7): 1023-1029.
Behçet H. Muhterem Hocam Menahem Hodara. Ist Ser 1926;8(4): 319-322.
Behçet H. İododerma tuberosumlar hakkında. Ist Ser 1927;6(1).
Behçet H. Emrazı cildiyede ürotropin. Ist Ser 1927;6(10).
Behçet H. Semmi iptidai had eritroderminin nesci mütaleası. Ist Ser 1927;6(12).
Behçet H. Kaş ve kirpiklerde görülen trikofizi. Ist Ser 1927;8(9) 1339-1341.
Behçet H. Cüzzam ve tedavisi (1). Sıhh Mec 1928;4(14): 62-81.
Behçet H. Cüzzam ve tedavisi (2). Sıhh Mec 1928;4(15-16): 15-30.
Behçet H. İchtiyolün menfaatları, frengide bizmut mürekkebi intihabı. Ist Ser 1928;7(5).
Behçet H. Rinofimaların tedavisi hakkında. Ist Ser 1928;7(11).
Behçet H. İrsi veya viladi frengi seririyatı. M.T.T.K., Ank. 1929 (Ayrı Baskı).
Behçet H. Unna ve Brocq (1). Ist Ser 1929;10(12): 3227-3233.
Behçet H. Unna ve Brocq (2). Ist Ser 1929;11(1): 3263- 3266.
Behçet H. Felix Balzer. Ist Ser 1929;11(1): 3263.
Behçet H. İrsi frengi ve dahili ifraz teşevvüşleri. Ist Ser 1929;11(3): 3308-3317.
Behçet H. Paris emrazı cildiye ve efrenciye kongresine dair. Ist Ser 1930;11(9): 3444-3451.
Behçet H. Scrofulodermayı taklid eden zamgi ve takarruhi bir aspergillus vak'ası. Ist Ser 1930;12(7): 3667-3671.
Behçet H. Ekzemaların patojenisi hakkında. Ist Ser 1930;12(11): 3815-3820.
Behçet H. Beynelmilel Kopenhag cilt ve frengi kongresi (1). Ist Ser 1930;12(6): 3641-3644.
Behçet H. Beynelmilel Kopenhag cilt ve frengi kongresi (2). Ist Ser 1930;12(8): 3691-3697.
Behçet H. Çelik OS. Müteaddit ve kangren şekli gösteren ciltte difteri tekarruhatı. Ist Ser 1931;12(12): 3826-3828.
Behçet H. Sofya'da ilmi faaliyet. Ist Ser 1931;12(12): 3835-3838.
Behçet H. Menşeini gözden alan ikinci bir cildi difteri vak'ası. Ist Ser 1931;13(1): 3851-3852.
Behçet H. Guogerot'nun konferansı münasebetiyle emrazı zühreviye ile mücadele. Ist Ser 1931;13(1): 2-4.
Behçet H. Fuhş ve heyeti içtimaiye. Ist Ser 1931;13(12): 12-14.
Behçet H. Şark çıbanları ve nadir bir istilası. Ist Ser 1931;13(2): 66-67.
Behçet H. Phthirus inguinalis'in nadir bir istilası. Ist Ser 1931;13(3): 66-67.
Behçet H. Sycosis lupoide'in diyatermi ile tedavisi. Ist Ser 1931;13(8): 147-148.
Behçet H. İncir ağacı dermatitleri hakkında. Pra Doktor 1932;1(5-6): 226-228.
Behçet H. Behandlung des sycosis lupodies mit diathermie. Ist Ser 1932;14(1).
Behçet H. İyodürden mütevellit vechin faavi tenebbüti pamfigoit indifaı. Ist Ser 1932;14(1): 183-184.
Behçet H. Acanthosis nigricans'lar hakkında bazı mülahazalar (1). Ist Ser 1932;14(3): 221-225.
Behçet H. Acanthosis nigricans'lar hakkında bazı mülahazalar (2). Ist Ser 1932;14(5): 271-274.
Behçet H. Poikilodermalar hakkında bazı mütalaat. Ist Ser 1932;14(6): 296-298.
Behçet H. Halep çıbanı. Sıhhat Almanakı 1933; 458-462.
Behçet H. Leishmaniose cutanée ou bouton d'Orient. Ist Ser 1933;15(3): 507-510.
Behçet H, Plevnelioğlu H. Mycotique hastalardan kültür. Ist Ser 1933;15(3): 526-527.
Behçet H. Marsilya Kongresinde leishmanioslar hakkında vaki tebliğler münasebetiyle. Ist Ser 1933;15(6): 632-634.
Behçet H. Deri ve frengi hekimliği (Açılış Dersi). Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1(1): 3-16.
Behçet H. Wright çıbanları seririyatında ihmal edilmiş iki mühim nokta. Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1(1): 18-22.
Behçet H. Frengi başlangıcı ve geçirdiği devreler. Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1(1): 23-27.
Behçet H. Frenginin mütetabbibler ve şarlatanlar tarafından tedavisi. Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1(1): 59-65.
Behçet H. Deux point important et négligés dans le tableau clinique de boutons de Wright. Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1 (1): 75-75.
Behçet H. İchtyose histrixleri, adi ichtyose'lardan ayrırabilir miyiz? Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1(2): 81-86.
Behçet H. Dermatolojide zemin, irsiyet, istidat, fartı hassasiyet, anafilaksi, allerji, idiyosenkrasi, cildin şahsiyeti ve rolleri. Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1(2): 86-106.
Behçet H. Herxheimer teamülü hakkında. Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1(2): 145-161.
Behçet H. Frengi dersleri (1). Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1(2): 106-122.
Behçet H. Frengi dersleri (2). Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1(3-4): 234-282.
Behçet H. Frengi dersleri (3). Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1(5-6): 367-389.
Behçet H. Frengi dersleri (4). Deri Hast Frengi Kl Arş 1935;2(7): 520-533.
Behçet H. Frengi dersleri (5). Deri Hast Frengi Kl Arş 1935;2(8): 597-611.
Behçet H. Frengi dersleri (6). Deri Hast Frengi Kl Arş 1935;2(9-10): 721-733.
Behçet H. Frengi dersleri (7). Deri Hast Frengi Kl Arş 1935;2(11-12): 883-894.
Behçet H. Considérations concernant le fait de savoir si l'on doit ou non distinguer les ichthyoses hystrix des ichthyoses vulgaries. Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1(2): 220-224.
Behçet H. El ve ayak içlerindeki keratoz, hiperkeratoz ve keratodermiler hakkında. Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1(3-4): 225- 229.
Behçet H. İncir dermatitleri hakkında. Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1(3-4): 300-302.
Behçet H. Nadir görülen bir acanthosis nigricans vak'ası münasebetiyle bazı mülahazalar. Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1(5- 6): 363-365.
Behçet H. Paul Ravaut. Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1(5-6): 495-500.
Behçet H. A propose des kératoses, hyperkératoses et kératodermies palmaires-plantaires. Deri Hast Frengi Kl Arş 1935;2(7): 574-578.
Behçet H. Prof. Dr. G. Gjorgievic. Deri Hast Frengi Kl Arş 1935;2(8): 670.
Behçet H. Wright çıbanları hakkında. Deri Hast Frengi Kl Arş 1935;2(11-12): 825-836.
Behçet H. A propos de boutons de Wright. Deri Hast Frengi Kl Arş 1935;2(11-12): 1020-1040.
Behçet H. Frengi tarihi ve geçirdiği devirler. Deri Hast Frengi Kl Arş 1936;3(13-14): 1041-1068.
Behçet H, Otteinstein B. İncir dermatitleri hakkında. Deri Hast Frengi Kl Arş 1936;3(15): 1175-1177.
Behçet H. Prof. Beron. Deri Hast Frengi Kl Arş 1936;3(16): 1267-1269.
Behçet H. Viladi frengi tedavisi (1). Deri Hast Frengi Kl Arş 1936;3(16): 1235-1237.
Behçet H. Viladi frengi tedavisi (2). Deri Hast Frengi Kl Arş 1936;3(17): 1271-1274.
Behçet H. Nicolas-Favre hastalığını taklid eden metastatik magben gangliyonlar karsinomu. Deri Hast Frengi Kl Arş 1937;4 (19): 1345-1346.
Behçet H. Ağız ve tenasül uzuvlarında husule gelen aftöz tegayyürlerle aynı zamanda görünen virutik olması muhtemel teşevvüşler üzerine mülahazalar ve mihraki intan hakkında şüpheler. Deri Hast Frengi Kl Arş 1937;4(20): 1369-1378.
Behçet H. Cilt difterileri ve nadir lokalizasyonları. Deri Hast Frengi Kl Arş 1937;4(20): 1439-1443.
Behçet H, Otteinstein B, Lion K, Dessauer F. İncir dermatitleri hakkında (1). Deri Hast Frengi Kl Arş 1937;4(23-24): 1471- 1482.
Behçet H. Chancre mou ve ihtilatı tedavisinde kullanılan Demolcos ateş tedavisi spesifik midir? Deri Hast Frengi Kl Arş 1937;4(23-24): 1502-1503.
Behçet H. Nadir lokalizasyona malik bir xanthome en tumeure vak'ası üzerine giriş notu. Deri Hast Frengi Kl Arş 1937;4(23- 24): 1503-1504.
Behçet H. Cutis verticis gyrata veya pachydermie vorticellée tabirleri üzerine ufak bir kritik. Deri Hast Frengi Kl Arş 1937;4(23-24): 1507-1512.
Behçet H. Considerations sur les lesions aphteuses de la bouches et des parties genitale, ainsi que sur les manifestations oculaires d'origine probablement virutiques et observations concernant leur foyer d'infection. Deri Hast Frengi Kl Arş 1937;4(23-24): 1521-1530.
Behçet H, Otteinstein B, Lion K, Dessauer F. Zur frage der freigendermatitis (1). Deri Hast Frengi Kl Arş 1937;4(23-24): 1530-1542.
Behçet H, Otteinstein B, Lion K, Dessauer F. İncir dermatitleri hakkında (2). Deri Hast Frengi Kl Arş 1938;5(25-26): 1543- 1551.
Behçet H, Otteinstein B, Lion K, Dessauer F. Zur frage der freigendermatitis (2). Deri Hast Frengi Kl Arş 1938;5(25-26): 1649-1657.
Behçet H. Prof. Kummer'in ağız muhat gışasının büllöz, vezikülöz ve aftöz hastalıkları hakkındaki neşriyatı münasebetiyle. Deri Hast Frengi Kl Arş 1938;5(25-26): 1590-1593.
Behçet H. Son aylar zarfında kliniğimizde tesbit edilen üç Nicolas-Favre vak'ası münasebetiyle (1). Deri Hast Frengi Kl Arş 1938;5(25-26): 1597-1598.
Behçet H. Son aylar zarfında kliniğimizde tesbit edilen üç Nicolas-Favre vak'ası münasebetiyle (2). Deri Hast Frengi Kl Arş 1938;5(27): 1718-1721.
Behçet H. Sabouraud. Deri Hast Frengi Kl Arş 1938;5(25-26): 1647-1846.
Behçet H. Einige Bemerkungen zu den Arbeiten von Professor Kumer Über die Vesikulosen, Aphtösen und Bullosen Erkrankungen Der Munaschleimhaut. Deri Hast Frengi Kl Arş 1938;5(25-26): 1165-1668.
Behçet H. Prof. Dr. Niyazi Gözcü'nün Tebliği Münasebeti ile. Deri Hast Frengi Kl Arş 1938;5(28): 1740-1744.
Behçet H, Gözcü N. Üç nahiyede nüksi tavazzular yapan ve hususi bir virus tesiri ile umumi intan hasıl ettiğine kanaat getirdiğimiz entite morbide hakkında (1). Deri Hast Frengi Kl Arş 1938;5(30): 1863-1873.
Behçet H, Gözcü N. Üç nahiyede nüksi tavazzular yapan ve hususi bir virus tesiri ile umumi intan hasıl ettiğine kanaat getirdiğimiz entite morbide hakkında (2). Deri Hast Frengi Kl Arş 1939;6(31): 1915-1920.
Behçet H. Wright çıbanlarında ihtilatları, deri leishmaniasisleri veya metaleishmaniosis'ler ve leishmaidler ve atipik şekilleri hakkında. Deri Hast Frengi Kl Arş 1941;8(43-45): 2315-2324.
Behçet H. Dr. Nuri Osman Eren. Deri Hast Frengi Kl Arş 1941;8(46): 2433-2434.
Behçet H. Trisymptomes müşahedeleri hakkında. Deri Hast Frengi Kl Arş 1941;8(47-48): 2477-2487.
Behçet H. Istanbul'da (autocuton) otokton olarak gittikçe artan Wright çıbanları. Deri Hast Frengi Kl Arş 1942;9(49-50): 2535-2539.
Behçet H, Ottenstein B, Toksoy G, Eser S. Pemphigus'un etiyoloji meselesine dair hayvanlarda tecrübi araştırmalar. Deri Hast Frengi Kl Arş 1942;9(51-52): 2581-2593.
Behçet H. Trisymptomes complex, veya syndrom yahut Morbus Behçet nasıl tesbit edilmiştir. Deri Hast Frengi Kl Arş 1942;9(53- 54): 2663-2673.
Behçet H. Anadolu'da şark çıbanları yayını münasebetiyle Profesör Marchionini'ye. Deri Hast Frengi Kl Arş 1943;10(59-60): 2779-2812.
Behçet H. Trisymptomes complex hakkında Prof. Kummer'e (vien) cevap. Ist Tıp Fak Mec 1944;7(2): 3492-3502.

Kitaplar
Behçet H. Frengi Dersleri. Istanbul, Akşam Matbaası, 324 sh, 1936.
Behçet H. Klinikte ve Pratikte Frengi Teşhisi ve Benzeri Deri Hastalıkları. 450 sh. (ayrıca 130 sh. Resim), Istanbul, Kenan Basımevi, 1940.

Monografiler
Behçet H, Hodara M. Etude histologique expérimentale sur le sublimé appliqué sur la peau normale. Monografi, 55 sh., Keçecian Matb., Istanbul, 1921.
Behçet H, Hodara M. Recherches sur la pathogénie de la dermatose produites par les poussiéres d'orge altérées. Monografi, Istanbul, 1921.
Behçet H, Hodara M. Un cas de iodide noduleuse, ****uleuse, ecthymateuse et vegétante ou ioderma tubéerosum. Monografi, Istanbul, 1921.
Behçet H. Emrazı Cildiyede Laboratuarın Kıymet ve Ehemmiyeti. Monografi, 65 sh., Istanbul, 1922.
Behçet H. Halep veya Şark Çıbanlarının Diatermi ile Tedavisi. Monografi, 22 sh., Orhaniye Matb., Istanbul. 1922.
Behçet H. Frengi tedavisi hakkında beynelmilel anketlerim. Monografi, 45 sh., 1923.
Behçet H. Wassermann Hakkında Noktai Nazar ve Frengi Tedavisinde Düşünceler. Monografi, 120 sh, Istanbul, 1924.
Behçet H. Frengi iptidai karhası ve hurdebini teşhisi. Monografi, 145 sh., 1926.
Behçet H. Halep veya Şark Çıbanlarının Diatermi ile Tedavisi. Monografi, 25 sh., Kader Matb., Istanbul. 1926.
Behçet H, Hodara M, Süreyya. Memleketimizde Arpa Uyuzlarının Menşei Hakkında Etüdler. Monografi, 58 sh., Istanbul, 1927.
Behçet H. Frengi Niçin Ayıp Görülür, Frengiyi Neden Gizli Tutmak Adet Olmuştur. Tabiatta Ayıp Denilen Hastalık Var mıdır? Monografi, 13 sh., Belediye Basımevi, Istanbul, 1935.
Behçet H. Frengi tarihi ve geçirdiği devirler. Üniv. Haft. Ist. Üniv. Yayın., No : 47, Ist. 1937.

Çeviriler
Behçet H. Frengi ve felaketi içtimaie (Çeviri). Ist Ser 1925;5(5): 565-572.
Behçet H. Beynelmilel 3. lepra kongresi (Çeviri). Ist Ser 1928;10(7): 3079-3083.
Behçet H. Frengiye karşı mücadelei içtimaiye konferansı (Çeviri). Ist Ser 1928;10(7): 3083-3099.
Behçet H. Sérologie, frenginin teşhis ve tedavisi meselesini değiştirir mi? (1)(Çeviri Gate, Nicolas'tan). Ist Ser 1929;11 (7): 3399-3402.
Behçet H. Sérologie, frenginin teşhis ve tedavisi meselesini değiştirir mi? (2)(Çeviri Gate, Nicolas'tan). Ist Ser 1929;11 (8): 3412-3416.
Behçet H. Brezilya mektupları (Çeviri Darier'den). Ist Ser 1930;12(6): 3644-3661.
Behçet H. İskandinav memleketlerinde viladi frengi mücadelesi (1) (Çeviri Ehlers'den). Ist Ser 1931;13(1): 16-19.
Behçet H. İskandinav memleketlerinde viladi frengi mücadelesi (2) (Çeviri Ehlers'den). Ist Ser 1931;13(2): 44-49.
Behçet H. İskandinav memleketlerinde viladi frengi mücadelesi (3) (Çeviri Ehlers'den). Ist Ser 1931;13(3): 67-71.
Behçet H. İskandinav memleketlerinde viladi frengi mücadelesi (4) (Çeviri Ehlers'den). Ist Ser 1931;13(6): 115-118.
Behçet H. İskandinav memleketlerinde viladi frengi mücadelesi (5) (Çeviri Ehlers'den). Ist Ser 1931;13(7): 139-140.
Behçet H. Prof. Gougerot'nın Türkiye seyahati intibaatı (Çeviri Gougerot'dan). Ist Ser 1931;13(5): 93-97.
Behçet H. Tardidi mevzii achromie (Çeviri Gougerot'dan). Ist Ser 1931;13(7): 123.
Behçet H. Kopenhag kongresinden sonra ekzamanın hali hazır tedavisi (Çeviri Darier'den). Ist Ser 1932;14(1).
Behçet H. Abolitonist memleketlerde frenginin ihtiyeri veya mecburi tedavisi (1)(Çeviri). Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1(3- 4): 313-317.
Behçet H. Abolitonist memleketlerde frenginin ihtiyeri veya mecburi tedavisi (2)(Çeviri). Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1(5- 6): 459-477.
Behçet H. Frenginin mükerrer aşılanması (Çeviri). Deri Hast Frengi Kl Arş 1934;1(3-4): 317-327
Son düzenleyen Safi; 3 Mayıs 2018 23:58
sade - avatarı
sade
VIP hazan
28 Kasım 2012       Mesaj #4
sade - avatarı
VIP hazan

Prof. Dr. Hulusi Behçet

Ad:  hulusibehçet1.JPG
Gösterim: 639
Boyut:  23.3 KB
Hulusi Behçet, 20 Şubat 1889 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Tıp öğrenimini 1910 senesinde tamamlamış ve 1914 Temmuzuna kadar Gülhane Dermatoloji Kliniğinde Eşref Ruşen, Talat Çamlı ve bakteriyolog Reşat Rıza hocaların yanında asistan olarak çalışmıştır. 1914 Temmuzunda Kırklareli Askeri Hastanesi başhekim muavinliğine tayin edilmiş ve daha sonra 1918'e kadar Edirne Askeri Hastanesinde dermatoloji uzmanı olarak çalışmıştır. 1918 Ağustosunda evvela Budapeşte'de, sonra Berlin'de Charité Hastanesinde çalışmış ve 1919 Ekiminde yurda dönmüştür.1
Hulusi Behçet, bir müddet serbest çalıştıktan sonra 1923'te Hasköy Zührevi Hastalıklar Hastanesi Başhekimliğine tayin edilmiş, 6 ay kadar burada çalıştıktan sonra Guraba Hastanesi dermatoloji uzmanlığına nakledilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan ve soyadı kanunu kabul edildikten sonra, Cumhuriyetin kurucusu M. Kemal Atatürk'ün arkadaşlarından olan babası Ahmet Behçet'in, parlak ve çok zeki anlamına gelen ve adı olan Behçet'i soyadı olarak almıştır. 1933 senesinde Üniversite Reformunda Deri Hastalıkları ve Frengi Kliniğine profesör seçilmiştir. Hulusi Behçet, Türk akademisinde profesör unvanını alan ilk kişidir.1,2
Ad:  hulusibehçet2.JPG
Gösterim: 402
Boyut:  16.7 KBAd:  hulusibehçet3.JPG
Gösterim: 520
Boyut:  15.1 KB

Hulusi Behçet dermatolojide bir çok konuyu ayrıntılı bir şekilde incelemiştir. 1920 yılından itibaren çeşitli dernek toplantılarında ve bazı yazılarında deri layşmanyazında (şark çıbanı) çivi belirtisi bulunduğundan bahsetmeye başlamıştır. O dönemin önde gelen deri hastalıkları uzmanlarından biri olan Dr. Abimelek,3 Hulusi Behçet'in çivi belirtisi tanımını şöyle nakletmektedir: "Önce bir nodül ortaya çıkar. Bu nodül ülserleşirse üzerinde bir krut gelişir. Bu krut altına sıkı bir şekilde yapışık olup, kaldırılması güçtür. Kaldırıldığı zaman zemininde aynen diskoid lupus eritematozusta olduğu gibi kruta dik olarak çıkan veya kopan, her biri yaklaşık olarak 2 mm çapında çivi şeklindeki uzantılar görülür. Çivi belirtisi klinik tablonun patognomonik bulgularıdır ve histolojik tabloya da yansır. " Bu dönemde deri layşmanyazında Kyrle ve Reenstierna histolojik çalışmalar yapmışlarsa da, Hulusi Behçet'in ısrarla üzerinde durduğu çivi belirtisinden bahsetmemişlerdir.3,4
Bunun dışında, yine o yıllarda, ülkemizdeki arpa uyuzları konusunda çok sayıda yazı yazmıştır. Hatta yurdumuza ait parazitlerin tür ve cinslerini de saptamıştır.1 Karadeniz kıyılarında arpa çuvallarını taşıyan hamalların arpa uyuzuna yakalanmamak veya tedavi amacıyla sık sık denize girdikleri şeklindeki gözlemini sonraki yıllarda yazdığı ders kitabında belirtmiştir.
Ad:  hulusibehçet4.JPG
Gösterim: 525
Boyut:  18.8 KB

1930'da davetli olarak Kopenhag'da yapılan dermatoloji kongresine katılan Hulusi Behçet, yine 1930'lu yıllarda incir dermatitleri üzerinde durmaya başlamıştır. Senelerce ham incir dermatiti üzerine çalışmak ve yazı yazmak suretiyle bu dermatozun Balkanlarda ve nihayet Fransa ve Amerika'da tanınmasını sağlamıştır. İstanbul'da ilkbahar ve yaz aylarında incir ve incir yaprakları ile ilgilenen şahıslarda, sonbaharda ise incir ürünleriyle ilgilenen kişilerde meydana gelen, biri diğerinden farklı iki klinik tabloyu senelerce gözlemiştir. Bir çok klinik tabloyla karışabileceği için incir dermatitlerini, ülkemizde tanınması için önce 1933 yılında Pratik Doktor adlı dergide yayınlamıştır. Daha sonra çeşitli olguları dermatoloji derneği toplantılarında sunmuş,5 en sonunda da Fransız Dermatoloji Derneği Bülteninde yayınlamıştır.6


Sağdaki resimde Hulusi Behçet 1934 yılında bir Kongre için gittiği Nice'te görülmektedir. Bu tarihte Behçet sendromu henüz tanımlanmamıştır ama Hulusi Behçet'in kendinden emin, büyük işler başarmış hali açıkça görülmektedir.7 Bu tarihten iki yıl sonra, Behçet hocayı zamanın en önemli dermatoloji dergilerinden biri olan "Dermatologische Wochenschrift"in yazı kurulunda görüyoruz. Aynı yıl Medizinische Welt'in yazı kuruluna da seçilmiştir. Bu önemli görevlere bilgisi ve güvenilirliği sayesinde geldiği herhalde tartışılamaz.

Hulusi Behçet, 21, 7 ve 3 yıl takip ettiği üç hastada ağız ve genital bölgede aftöz belirtiler, gözde de çeşitli bulgular bulunduğunu gözler ve bunun yeni bir hastalık olduğuna inanır. 1937'de bu görüşlerini "Dermatologische Wochenschrift" de yazar ve aynı yıl Paris'te Dermatoloji toplantısında sunar. Bu toplantıda hastalığın etyolojisinde, dental bir infeksiyonun da neden olabileceğini bildirir. 1938'de bu konuyla ilgili daha detaylı bir yazıyı yine aynı dergide yayınlar. Aynı yıl Dr. Niyazi Gözcü ve Prof. Frank benzer semptomları içeren iki olgu daha yayınlarlar. Arkasından Avrupa'dan yeni bildiriler de gelir. Böylece Avrupalı doktorlar yeni bir hastalığın varlığına karar verirler. Oftalmologlar Behçet hastalığını kabul etmeye başlarlar, ancak dermatologlar bu yeni hastalığı ısrarla inkar ederler. Bu tablonun pemfigus, ulkus vulva akutum, dermatomiyozit, Neumann'ın aftozisi, eritema eksudativum multiforme ve benzerlerinin semptomları olduğunda üstelerler. Bu olaylar sürerken Dünyanın diğer yörelerinden bazı yeni olgular daha bildirilir. Bu yayınların sonucunda bütün dünya yeni bir hastalıkla yüzleştiğini en sonunda kabul etmek zorunda kalır. 1947'de Zürih Tıp Fakültesinden Prof. Mischner'in Uluslararası Cenevre Tıp Kongresinde yaptığı bir öneriyle, Dr. Behçet'in bu buluşu "Morbus Behçet" olarak adlandırılır. Böylece daha başlangıçta Behçet Sendromu, Trisymptom Behçet, Morbus Behçet adlandırmalar ortaya çıkar.
Ad:  hulusibehçet5.JPG
Gösterim: 619
Boyut:  22.5 KB
Bu hastalığın tıp literatürüne geçmesine katkısı olanlar arasında Niyazi Gözcü, Iggescheimer, Murad Rahmi, İrfan Başar, Naci Bengisu, Marchionini, Braun, Obendorfer, Weekers, Reginster, Franchescetti, Jensen Tage, Sulzberger ve Wise gibi isimleri unutmamak gerekir.

Onun araştırma, yazma ve tartışmaya olan merakı entelektüel bir karakter olmasını sağlamıştır. Uzmanlığın ilk yıllarından başlayarak bir çok ulusal ve uluslararası kongrelere orijinal makaleleriyle katılmış, ülkemizde ve yurtdışında bir çok makalesi de yayınlanmıştır. Ünlü Alman Patoloğu Prof. Schwartz, onu ülkesi haricinde her yerde bilinen birisi olarak tasvir ederken, onu asla Türkiye'de bulamazsınız çünkü araştırmalarını yurtdışında sunar demiştir.
Deri Hastalıkları ve Frengi Kliniği Arşivi adındaki dergiyi ölüm tarihine kadar yayınlamıştır. Bu dergi 1934'ten 1947'ye kadar Türkiye'deki Dermatoloji organı görevini sürdürmüştür.
En büyük Türk dermatoloğunun anlatmaya çalıştığım yaşam öyküsünden de anlaşıldığı üzere, Hulusi Behçet, Behçet hastalığının tanımlanmasından önce de Hulusi Behçet'ti. Kendisini saygıyla anıyoruz
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Mayıs 2018 20:41


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mayıs 2018       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
BEHÇET Hulusi
Ad:  hulusibehçet1.JPG
Gösterim: 678
Boyut:  36.4 KB

(1889-1948).
Ünlü Türk doktor Hulusi Behçet, bugün bütün dünyada onun adıyla anılan bir hastalığı ilk tanımlayan kişidir.

1910'da Askeri Tıbbiye'yi bitirdikten sonra Gülhane Askeri Hastanesi'nde deri hastalıkları konusunda uzmanlaşan Hulusi Behçet, bu ilk yıllarda araştırmalarını özellikle frengi üzerinde yoğunlaştırdı. Bir bakteriden ileri gelen frengi cinsel yolla bulaşan (zührevi) bir hastalıktır. Türkiye'de frenginin önlenmesinde Hulusi Behçet'in ve hocası Eşref Ruşen'in büyük katkıları olmuştur. Daha sonra çeşitli askeri hastanelerde çalışan Hulusi Behçet, iki yıl kadar da Budapeşte ve Berlin'deki bazı hastanelerin deri hastalıkları ve frengi kliniklerinde gönüllü asistanlık yaptı. Türkiye'ye dönünce, 1923'te İstanbul'daki Zührevi Hastalıklar Hastanesi'nin, ertesi yıl da Gureba Hastanesi'nin başhekimliğine atandı. 1933'te İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde deri hastalıkları ve frengi profesörlüğüne getirilen Hulusi Behçet ölünceye kadar bu görevi sürdürdü.

Bazı hastalıklar, o hastalığın nedenini ve belirtilerini ilk kez tanımlayan doktorun adıyla anılır. 1947'de Cenevre'de toplanan uluslararası bir tıp kongresinde Hulusi Behçet'in adıyla anılması kararlaştırılan "Behçet hastalığı" da bunlardan biridir. Daha çok Akdeniz ülkelerinde görülen bu hastalığın başlıca belirtileri ağızda ve cinsel organların çevresinde çıkan yaralar (aft), gözün damar ve ağtabakasında iltihaplanma, derideki kızarıklık ve kabartılar, damar ve sinir bozukluklarıdır. Daha önce doktorlar bu belirtileri başka başka hastalıklara bağlamış, tek bir hastalığın ortak belirtileri olarak görmemişlerdi. Uzun yıllar bu konuyu araştıran Hulusi Behçet, karşılaştığı birçok hastada bu belirtilerin hep birlikte ortaya çıktığını saptayarak, bunun bir virüsten kaynaklanan ayrı bir hastalık olduğu özgün tedavisi olmayan bu kronik hastalık genellikle körlük ve ölümle sonuçlanır.

Şark çıbanı (Halep çıbanı), arpa uyuzu gibi deri hastalıkları konusunda da pek çok çalışması olan Hulusi Behçet'e, frengi savaşındaki ve Behçet hastalığının tanımlanmasındaki katkıları nedeniyle ölümünden sonra, 1975'te TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu) hizmet ödülü verilmiştir.
kaynak: Temel Britannica
Son düzenleyen Safi; 3 Mayıs 2018 23:59
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mayıs 2018       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

BEHÇET (Hulusi)


türk hekim
(İstanbul 1889 - ay. y. 1949).

Askeri tıbbiye'yi tabip yüzbaşı rütbesiyle bitirdi (1910). Gülhane tatbikat mektebi ve şeririyatı (Gülhane askeri hastanesi) deri ve frengi kliniği'ne asistan oldu. Burada frengi üzerine araştırmalarıyla tanınmış hekimlerle ve konunun öncülerinden olan Eşref Ruşen’in yanında çalıştı. Savaş yıllarında (1914-1918) çeşitli askeri hastanelerde (Eskişehir, KIrklareli, Edirne) görev aldı. Budapeşte'de ve Berlin'de, çeşitli hastanelerin deri ve frengi kliniklerinde çalıştı (1918-1921). Yurda döndükten sonra İstanbul Zührevi hastalıklar hastanesi (1923), Guraba hastanesi başhekimliği ye dermatoloji şefliğine getirildi (1924). Üniversite reformunda İstanbul Üniversitesi tıp fakültesi deri hastalıkları ve frengi kliniği profesörü oldu (1933). Ordinaryüs profesörlüğe yükseldi (1939). "Behçet" soyadı, kendisine Atatürk tarafından verildi.

Hulusi Behçet, deri hastalıklarından bazılarıyla ilgili olarak tüm dünyada kabul edilen ve tıp literatürüne giren buluşlar yaptı. Şark çıbanında çivi arazı'nı saptadı ve buna Behçet semptomu adı verildi. Aynı tür çıbanlara, diyatermi ile tedavi yöntemini getirdi. Türkiye’de sıkça görülen arpa uyuzu hastalığına, Pediculoide ventricosus'un neden olduğunu kanıtladı. Deri iltihaplarından ham incir dermatiti üzerindeki araştırmalarıyla bu hastalığı dünyaya tanıttı. Avuç içlerinde Dysidrosisi andıran ve egzamaya benzeyen değişiklikler yapan actinomyces'in yüzeysel olarak da patolojik huylar gösterebileceğini kültürlerle kanıtlaması Peşte'de toplanan Uluslararası dermatoloji kongresi komitesi'nce diploma ile onurlandırıldı (1935). Göz, ağız ve üreme organlarında belirtiler gösteren bir hastalığın öteki benzer hastalıklardan klinik, histolojik ve mikrobiyolojik ayırımlarını yapıp bünye ile ilişkisini ortaya koydu. Cenevre'de yapılan Uluslararası deri hastalıkları kongresi’nde bu hastalığa Morbus Behçet (Behçet hastalığı) adı verildi (1947).

Frengi mücadelesinde ve Behçet hastalığının tanımlanmasında yaptığı çalışmalar nedeniyle, ölümünden sonra TÜBİTAK hizmet ödülü’ne layık görüldü. Başlıca yapıtları: Emraz-ı cildiyede laboratuvarın kıymet ve ehemmiyeti (1922), Frengi tedavisi hakkında beynelmilel anketlerim (1922), Wassermann hakkında noktai nazar ve frengi tedavisinde düşünceler (N. Ramih ile, 1924), Frengi iptidai karhası ve hurdebini teşhisi (1926), Halep çıbanlarının diyatermi ile tedavisi (1926), Memleketimizde arpa uyuzlarının menşei hakkında etüdler (M. Hodara ve Süreyya ile, 1927), irsi frengi kliniği (1929), Frengi dersleri (1936), Klinikte ve pratikte frengi teşhisi ve benzeri deri hastalıkları (1940).

Behçet hastalığı

Ad:  behçet-hastalığı.jpg
Gösterim: 509
Boyut:  6.8 KB

1937'de Hulusi Behçet tarafından tanımlanan süreğen ve depreşici hastalık. Kökeni tartışmalıysa da, varlığı kuşkusuzdur. Ağızda ve cinsel organlarda aftlar (iki kutuplu aftoz), göz lezyonları (camsı cismin saydamlığının kaybolmasıyla birlikte üveit, bazen hipopyon, korioretinit) ile belirgindir. Bu üçlü belirtiye derideki görüntüler (follikülitler, düğümlü eritem), eklemlerdeki rahatsızlıklar (hidrartrozlu morfoartritler), damar bozuklukları (depreşmek trombofilebitler), sinir bozuklukları (menengoansefalitler) eklenir. Hastalık zaman zaman azarak gelişir ve her azışta gammaglobülinlerin miktarı yükselir. Behçet hastalığına özellikle Akdeniz çevresinde görülen ağır bir aftoz şeklidir denebilir; gözdeki lezyonları körlük, sinirlerdeki belirtileri yaşamsal tehlike yaratır.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

17 Ekim 2011 / Misafir Cevaplanmış
7 Ekim 2011 / _KleopatrA_ Siyaset tr
16 Ocak 2010 / Misafir Edebiyat tr
21 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat tr
3 Mayıs 2018 / Misafir Cevaplanmış