Arama

Osman Nedim Tuna

Güncelleme: 23 Mart 2009 Gösterim: 2.891 Cevap: 0
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
23 Mart 2009       Mesaj #1
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Osman Nedim Tuna

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Prof. Dr. Osman Nedim Tuna (1923-17 Temmuz 2001), Türk dilbilimci.
Prof. Dr. Osman Nedim Tuna pek çok ikna edici delile dayanarak Türkçe’nin en asgari 8.500 yaşında olduğunu hesaplamıştır.
Sümer ve Türk Dillerinin Tarihî İlgisi ve Türk Dilinin Yaşı Meselesi adlı Türkçe ile Sümerce arasındaki benzerlikleri açıkladığı eseri yaklaşık 20 yıllık çalışmalarının tamamını kapsamaktadır.
1962’de doktora için gittiği Amerika’da, bu konudaki çalışmalarını yoğunlaştırmış ve 1982’de çalışmalarını topladığı Sümer ve Türk Dillerinin Tarihî İlgisi ve Türk Dilinin Yaşı Meselesi adlı eseri, altı başlık altında toplanmıştır: 1. Giriş; 2. Sümerce Türkçe Ses Denklikleri ‘Kurallar’; 3. Malzemenin Tartışılması, Metod ve Yorum; 4. Sonuç; 5. Son Söz; 6. Bibliyografya ve Kısaltmalar.
Türk Dünyası El Kitabında Ural-Altay dilleri hakkında bir yazısı vardır. Türk dilinin Altay dillerinden geldiğini ispata giriştiği bu yazısında bunun örneklerle açıklamasını yaparak Türk diliyle ilgili bir çok bilgiyi bizlerle paylaşır. İnönü Üniversitesinde de görevde bulunmuştur, İnönü Üniversitesinde yer alan konferans salonlarından birine onun adı verilmiş durumdadır.
Profesör Tuna hakkında öğrencisi Gürer Gürsevin tarafından hazırlanmış kapsamlı biyografi için Prof Dr Osman Nedim Tuna - (Hayatı) sayfasına bakabilirsiniz.
Biyografi Konusu: Osman Nedim Tuna nereli hayatı kimdir.
Quo vadis?