Arama

Tuncay Uluğ

Güncelleme: 1 Kasım 2015 Gösterim: 8.864 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
19 Ekim 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Tuncay Uluğ

Sponsorlu Bağlantılar


Tuncay Uluğ, Türk mucit ve profesör doktordur.

İstanbul Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı öğretim üyesi olan Uluğ'un kulak ve kafa tabanı cerrahisi için tasarladığı mikro cerrahi aletleri, Almanya'daki bir firma tarafından Uluğ'un adıyla (Ulug Double Sided Ear Microsurgery Instruments:Uluğ Çift Taraflı Kulak Mikrocerrahi Aletleri) dünya pazarına sunuldu. Kendi ismiyle dünya pazarına bir ürünü sunulan Tuncay Uluğ, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmiş oldu.
Uluslararası başarısını İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığı`nda düzenlenen basın toplantısında duyuran Prof. Dr. Tuncay Uluğ, aletlerin ilk tasarımlarını 1999 yılında yaptığını belirterek, 2000 yılında bir Türk firması tarafından üretiminin gerçekleştirildiğini söyledi.
Daha sonra ameliyatlarda kullanımı ile ilgili eksiklik ve fazlalıklarını değerlendirerek aletleri geliştirdiğini anlatan Uluğ yeni dizaynının 2003 yılında aynı Türk firması tarafından ikinci kez piyasaya sürüldüğünü kaydetti.

Prof. Dr. Uluğ, 2 yıl önce genel merkezi Almanya`da bulunan Storz firması ile irtibata geçtiğini ifade ederek, firmanın aletleri ve yeni fikirlerini yaratıcı bulmaları üzerine aletler üzerinde 2 yıl daha çalışarak geliştirdiğini belirtti.
Yeni tasarımlarla aletleri bugünkü noktaya getirdiğini dile getiren Prof. Dr. Uluğ, aletlerin kendi adıyla ``Uluğ çift taraflı kulak mikro cerrahi aletleri (Ulug Double Sided Ear Microsurgery Instruments`` olarak şu günlerde Storz firması tarafından tüm dünya piyasalarına verildiğini vurguladı. Prof. Dr. Uluğ, şöyle dedi:
``Bu aletler, kulak ve kafa tabanı cerrahisi için dizayn edilmiş aletlerdir. Bu aletlerin uçlarında reform niteliğinde pek çok özellik vardır. Reform niteliğindeki en önemli özelliği, çift taraflı tasarlanmış olmalarıdır. Basit bir el hareketi ile bu aletler, çift taraflı kullanılabilmektedir. Oysa bugüne kadar hep tek taraflı olarak tasarlanmıştı. Böylece bir yandan ergonomik bir tasarım yani korunmayı, taşınmayı, sterilizasyonu kolaylaştırırken bir yandan da alet sayısını yarıya indirmektedir. Çünkü 10`luk set olarak planlanan bu alet, aslında çift taraflı olduğu için 20`li anlamına gelmektedir. Ayrıca her bir uç ayrıntılı olarak planlandığı için aslında iki setin bileşimi yani 40-50 aletin karşılığı 10 alette toplanmış durumdadır.

Bu aletlerin en büyük avantajının zaman kazandırması olduğunu vurgulayan Uluğ, “Bu ameliyatlar mikroskop altında yapıldığı için her aletin değişimi mikroskoptan kafanızı kaldırmaya ve konsantrasyon problemine ve zaman kaybına yol açar. Tekrar tekrar aynı aletlerin daha incesi, daha kalını istenir. Bunlar düşünülerek planlandığı için bir basit el hareketiyle hemşire ihtiyacı olmadan tekrar tekrar verip alma yerine bir hareketle hepsini yerine getirmek mümkündür`` dedi.
Profesör Uluğ, aletlerin çift taraflı ve çok işlevli olmasının maliyetleri çok aşağıya çektiğini de bildirdi.

Aletlerin kendi adıyla dünya piyasalarına verilmesinin ``Türkiye`de bir ilk`` olduğunu savunan Prof. Dr. Tuncay Uluğ, bu durumun kulak, burun ve boğaz alanında çevre ülkeler için de bir ilk durumunda olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Uluğ, bu aletlerin tasarımlarının bugüne kadar yalnızca Avrupalı ve Amerikalı bilim adamları tarafından yaptırıldığını anlatarak, ilk kez gelişmekte olan bir ülkenin bilim insanının tasarımlarının yabancı bir firma tarafından üretilerek dünya piyasalarına verildiğini kaydetti.
Prof. Dr. Uluğ, aletlerin fiyatı konusunda bilgisi olmadığını, üreticiye tek şartının aletin kendi adıyla dünya piyasalarına verilmesi olduğunu ifade ederek, bir hafta önce Marsilya`da bir kongrenin standında bu aletlerin sergilendiğini anlattı.
Aletlerin, Türkiye`de 2000 yılındaki tek taraflı dizayn şeklinde kullanılmakta olduğunu kaydeden Prof. Dr. Uluğ, başka tasarımları olduğunu, ancak geliştirme aşamasında olduğu için bunları açıklamak istemediğini söyledi.


İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Keçer de, başarılı bir öğretim üyesi olan Prof. Dr. Uluğ`un kendi alanında gerekli olan önemli bir aleti yaptığını vurguladı. Keçer, aletlerin tüm kulak, burun, boğaz, beyin cerrahları ve ilgili bilim dallarının hizmetine girdiğini söyledi. Prof. Dr. Keçer, ``Prof. Dr. Uluğ`u fakültemiz, ülkemiz ve dünya tıbbı adına kutluyorum`` dedi.



Kaynak: İÜHA - 26.06.2007



Son düzenleyen Jumong; 1 Kasım 2015 23:11
Biyografi Konusu: Tuncay Uluğ nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

10 Aralık 2016 / virtuecat Bilim tr
29 Haziran 2008 / BARIŞ Spor tr
10 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış
16 Aralık 2015 / _EKSELANS_ Spor tr
25 Kasım 2012 / Mira Siyaset tr