Arama

Carl Friedrich Gauss

Güncelleme: 14 Ekim 2015 Gösterim: 44.293 Cevap: 6
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
2 Ekim 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Fakir bir Alman ailenin çocuğu olan ve "Matematiğin Prensi" olarak anılan Gauss'un (1777-1855) dehası çok erken yaşlarda kendini göstermiş ve konuşmayı öğrenmeden önce toplama ve çıkarma yapmayı öğrenmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar
Güç koşullar altında sürdürdüğü eğitimini, 14 yaşındayken bir asilin sağladığı destekle güvence altına alabilmiştir. 16 yaşında Eukleides Geometrisi'nin alternatifi olacak yeni bir geometri tasarlamış ve 18 yaşındayken Lagrange ve Newton'un eserlerini incelemiştir.

Üniversitede öğrenciyken, sadece pergel ve cetvel kullanarak 17 kenarlı düzgün bir çokgenin çizilmesi metodunu bulmuştur. Bu buluşundan çok mutlu olmuş ve mezarının üzerine bu çokgenin oyulmasını istemiştir. Archimedes tarafından başlatılan bu geleneğin birçok matematikçiyi etkilediği anlaşılmaktadır.

Sayılar teorisi üzerine yazmış olduğu ilk büyük eseri "Disquistiones Arithmeticae" (Aritmetik Araştırmaları) ona şimdiki ününü kazandırmıştır. Eseri okuyan Lagrange, Gauss'a şunları yazmıştır: "Eseriniz sizi bir anda birinci sınıf matematikçiler arasına yükseltmiştir. Uzun zamandan beri yapılmış en güzel analitik keşfi ihtiva eden son bölümü çok önemli kabul ediyorum."

Gauss'un bu yapıtı modern sayılar teorisine temel olmuştur. Ona göre, sayılar teorisi çok önemlidir: "Matematik, bilimlerin kraliçesi olduğu gibi, sayılar teorisi de matematiğin kraliçesidir." Yeni yüzyılın ilk gününde (1 Ocak 1801) Ceres adı verilen gezegenciğin bulunması, Gauss'un astronomiye ilgisini uyandırmıştır; az sayıda gözlemden yararlanarak bu gezegenciğin yörüngesini hesaplama sorununu, Gauss, 8. dereceden bir denklem yardımıyla çözmüştür.

1802'de bulunan diğer bir gezegencik olan Pallas ile de ilgilenmiştir. İkinci eseri, bu iki gezegenciğin hareketleriyle ilgilidir. 1821 yılında Gauss, resmi bir jeodezi araştırmasına bilim danışmanı olmuş ve bu görevi ona yüzeyler ve haritacılıkla ilgili yeni teoriler ilham etmiştir.

Yıllar geçtikçe Gauss'un ilgisi matematiksel fiziğe ve karmaşık geometri araştırmalarına yönelmiştir. Bu dönemde Yer'in magnetik alanı üzerine deneysel çalışmalar yapmış ve uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak etkileyen kuvvetler kuramını ileri sürmüştür.

1833 yılında Weber ile birlikte bir elektrik telgrafı kurmuş ve bununla düzenli mesajlar göndermiştir. Onun elektromagnetizm ile ilgili araştırmalarının 19. yüzyılda fizik biliminin gelişmesine büyük katkısı olmuştur.

Günlüklerinin ve mektuplarının ortaya çıkması, bazı önemli düşüncelerini kendisine saklamış olduğunu göstermiştir; bu belgelerden, Gauss'un 1800 gibi erken bir tarihte, eliptik fonksiyonları keşfetmiş olduğu ve 1816'da Eukleides-dışı geometriyi bildiği anlaşılmaktadır. Eukleidesçi uzay kavramının apriori (önsel) olduğunu savunan Kant'ın isabetliliğinden kuşkulanmış ve uzayın gerçek geometrisinin ancak deneyle bulunabileceğini düşünmüştür.

Gauss sadece bilimsel konularla ilgilenmemiştir; Avrupa edebiyatı, Yunan ve Roma klâsikleri, Dünya politikası, botanik ve mineroloji gibi konular da ilgi alanına girmektedir. Ana dili Almanca ile birlikte, Latince, İngilizce, Danimarkaca ve Fransızca okuyabildiği ve yazabildiği bilinmektedir; 62 yaşında bu dillere Rusça'yı da eklemeye karar vermiş ve iki yıl içinde bu dili de öğrenmiştir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Carl Friedrich Gauss nereli hayatı kimdir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Mart 2007       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Carl Friedrich Gauss

Sponsorlu Bağlantılar



Gauss'un eserleri ve buluşları matematik dünyasında hala yaşıyor.

Alman matematikçi Carl Friedrich Gauss, 1777 yılında hayata merhaba dedi.

Matematikçilerin prensi olarak anılan Gauss, 1777'de Almanya'nın Braunschweig kentinde doğdu. Dehası çok erken yaşlarda kendini gösterdi; konuşmayı öğrenmeden önce toplama ve çıkarma yapmayı öğrendi.

Güç koşullar altında sürdürdüğü eğitimini, 14 yaşında bir asilin sağladığı destekle güvence altına aldı. 16 yaşında Eukleides Geometrisi'nin alternatifi olacak yeni bir geometri tasarladı, Lagrange ve Newton'un eserlerini inceledi.

Üniversitedeyken sadece pergel ve cetvelle 17 kenarlı düzgün çokgen çizilmesi metodunu buldu. Bu buluşundan o kadar öutlu oldu ki, mezarının üzerine de çizilmesini istedi.

Sayılar teorisi üzerine yazmış olduğu ilk büyük eseri 'Disquistiones Aritmeticae' (Aritmetik Araştırmaları) ona şimdiki ününü kazandırdı. Eseri okuyan Lagrange, Gauss'a şunları yazmıştı:

"Eseriniz sizi bir anda birinci sınıf matematikçiler arasına yükseltmiştir. Uzun zamandan beri yapılmış en güzel analitik keşfi ihtiva eden son bölümü çok önemli kabul ediyorum."

Gauss'un bu yapıtı modern sayılar teorisine temel oldu. Ona göre, sayılar teorisi çok önemliydi: "Matematik, bilimlerin kraliçesi olduğu gibi, sayılar teorisi de matematiğin kraliçesidir."

1795'te liseyi bitirip Göttingen Üniversitesi'ne gireceği zaman, matematiği mi yoksa filolojiyi mi seçeceğini bilemiyordu. 18 yaşında en küçük kareler yöntemini jeodeziye soktu. Bu keşfin şerefini, 1806'da yöntemini yayımlayan Legendre ile paylaştı.

Normal dağılıma ait Gauss Kanunu ve çan eğrisi artık bilinen buluşlarıydı. 1796'da filolojiyi tamamen bıraktı ve ilk tarihi yazısı, düzgün 17 kenarlı çokgen hakkındaki keşfini deftere yazdı.

Bu hatıra defteri, Gauss'un ölümünden ancak 43 yıl sonra 1898'de, torunlarından biri tarafından Göttingen Krallık Kurumuna, incelenmek için gönderildiği zaman ortaya çıktı.

19 sayfalık bu defterde, kısa kısa yazılmış 146 tane keşif yazılıydı. Bu keşiflerin en sonuncusu 9 temmuz 1814 tarihliydi. Defter 1917'de olduğu gibi yayımlandı ve buluşların geniş bir incelenmesi yapıldı.

Eğer bu buluşlar Gauss'un zamanında yayımlansaydı, bazı kimselere şöhret kapıları açılabilirdi. Çünkü Gauss, birçok matematikçinin öncüsü ve ilham kaynağıydı. Kendisi şüphesiz böyle bir düşüncede değildi ama gerçek buydu.

Bugün, bunu kanıtlayan yazılı belgeler vardır. Defterde çok güzel cebirsel bağlılıklar görülmüştür. Gauss'un doktora tezi, bugün cebirin temel teoremi adıyla bilinen teoremdir. Yani, n dereceli bir polinomun n tane kökü vardır.

Cebirsel bir denklemin kökünün a + ib şeklinde olduğunu da Gauss göstermiştir. Böylece, karmaşık düzlemi kurmuş ve karmaşık sayılar bu düzlemde gösterilmiştir. Bu düzleme Gauss Düzlemi de denir. Ayrıca, i·i = i² = -1 gösterimini o kullanmıştır.

Gauss'un hayatının son yıllarında yazdığı mektupların büyük bir kısmı öldükten sonra yayımlandı. Ama en büyük yanlışlarından biri, Abel'de olduğu gibi genç matematikçilerin çalışmalarına kulak asmamasıydı.

Örneğin, Cauchy, karmaşık değişkenli fonksiyonlara ait ünlü ve zarif buluşlarını yayımlamaya başladığında ona karşı isteksiz ve bu yayınlardan habersizdi. Cauchy'den hiç söz bile etmedi.

Çünkü Cauchy bu konuya başlamadan yıllarca önce, Gauss problemin en can alıcı noktasına erişmişti. Fakat onun ünlü not defterinde saklı kalmıştı.

Bunun gibi daha başka örnekler de vardı. Hamilton'un kuaterniyonlar çalışması, ölümünden üç yıl önce Gauss'a sunulduğunda hiçbir şey söylemedi. Çünkü, bu sonuç da kendi not defterinde 30 yıldan beri yazılı bulunmaktaydı.

Yine bu konuda öncü olduğunu ileri sürmedi. Hamilton'un 15 yıl kadar uğraştığı buluşları için, Gauss ne kadar uğraştığını söylemiyordu.

1800-1820 arasında astronomi, 1820-1830 arasında jeodezi, yüzeyler kuramı, konform dönüşümleri, 1830-1840 arasında fizik, matematik, elekromanyetizm, yerkürenin manyetizmi, Newton kanunlarına göre çekme kuramı, 1841-1855 arasında durum geometrisi ve karmaşık değişkenli fonksiyonlar, bu fonksiyonlara bağlı geometri dallarında eserler verdi.

En ünlü jeodezi Gauss'undur. Gauss'tan önce Euler, Lagrange ve Monge bazı eğrisel yüzeyleri incelemişlerdi. Fakat Gauss daha genel olarak incelemiş ve diferansiyel geometrinin birinci büyük devresi böylece doğmuştu.

İkinci devre 1854'te Riemann geometrisiyle oldu. Eğrilik, normal ve parametrelenme önemli işlediği konulardı. Konform dönüşümler yine Gauss'a aitti. Haritacılık, enlem ve boylam üzerine çalışmaları yine Gauss tarafından bulundu.

23 şubat 1855'de Göttingen'de hayatı kaybettiğinde, Avrupa'daki tüm dostları cenazesine geldi. Eserleri ve buluşları matematik dünyasında yaşıyor.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 5 Aralık 2015 22:13
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Ağustos 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Carl Friedrich Gauss

Doğum: 1777, Braunschweig
Ölüm: 1855, Göttingen
Alman matematikçi.

Daha 18 yaşında bir öğrenciyken Euklides zamanından beri geometricileri uğraştıran, bir çemberi 17 eşit parçaya bölme problemini çözdü. 1801'de, deneyüstü aritmetiği tahlil ederek "Disquisitiones Arithmeticae"yi (Aritmetik Araştırmalar), yayımladı. Yeni bir yöntemle henüz bulunmuş olan Uranus gezegeninin yörüngesini hesapladı. 1807'de ölümüne kadar çalışacağı Göttingen'de matematik profesörü ve gözlemevi yöneticisi oldu. Laplace tarafından da Avrupa'nın en büyük matematikçisi olarak gösterilen

Gauss'un başlıca yapıtları:
  • "Theoria Motus Corporum Coelestium in Sectianibus Conicis Solem Ambientium" (Konik Kesitli Gökcisimlerinin Güneş Çevresindeki Hareket Kuramı, 1808),
  • "Disquisitiones Generales Cerca Superficies Curvas" (Eğri Yüzeyler Üzerine Genel Araştırmalar, 1827),
  • "Resultata aus den Beobachtungen des Magnetischen Vereins" (Yerin Maknatıslığının Genel Kuramı, 1839).

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Şubat 2012       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Carl Friedrich Gauss (D: 30.04.1777 Braunschweig / Ö: 23.02.1855 Göttingen)

Alman astronom, matematikçi, jeodezi ve fizikçi Carl Friedrich Gauss,bir duvarcının tek oğludur. Dahi çocuktu. Matematik ile ilgisiz bir ortamda büyüdü. İlkokul öğretmeninin 100'e kadar sayıların toplanması ödevini çok kısa bir sürede hesapladı. 14 yaşında tanıştırıldığı Braunschweig dükü eğitim masraflarını üstlendi. 1795 Göttingen Üniversitesi’nde eğitime başladı. EULER’in eserlerinden etkilendi. 19 yaşında uğraştığı sayılar teorisinin bir yan ürünü olan düzgün onyedigen çizimini yaptı. Doktoradan sonra Braunschweig’e dönerek “Discquistions Arithmeticae'yı yazdı.

Astronomiye yönelerek Ceres gezegeni yörüngesine ait 9 derecelik gözlemlerden en küçük kareler yöntemini ilk defa uygulayarak bu gezegenin 1 Ocak 1802’de yeniden bulunmasını sağladı. Bu hesapla bilim dünyasına kabul edildi. 1809’da “Theoria Mopus” eserini yazdı. 1810’da kendi adı ile anılan algoritmayı buldu. Danimarka nirengisinin Bavyera nirengisine bağlanması amacıyla çalışmalar yaptı. Bu nirenginin 300 noktasında ölçü ve hesaplamalar yaptı. Bu esnada 1820’de Helyetrop’u icat etti. 1827’de eğri yüzeyler teorisi, 1844-47’de yüksek jeodezi konularını araştırdı. 1828’de weber ile birlikte elektromanyetik telgrafı buldu. Kendisinin ortaya attığı ve daha sonra kruger tarafından geliştirilen Gauss-Kruger Projeksiyonunu önerdi.

Gauss’un ilk çalışmaları binom teoremini kolayca çözmesidir.Gauss’un bu durumu Bruonscweig Dük’ünün ilgisini çekti. Dük, okul masraflarını üzerine alarak gauss’u göttingen üniversitesi’ne gönderdi.Henüz 16 yaşındayken astronom herchel’in 1871 yılında keşfettiği Uranüs Gezegeninin yörünge elemanlarını hesaplayarak,Yerküre’nin herhangi bir noktasından yapılan ölçümlere bu gezegenin yörünge elemanlarını bulmaya yarayan,günümüzde de hala kullanılan bir yöntem ortaya koydu.

1805’de evlenen Gauss’un iki oğlu bir kızı oldu. Karısının ölümü üzerine yeniden evlenerek altı çocuğu oldu. Oğullarından ikisi Amerika’ya göç etti. Ölümünden sonra Hannover kralı V. Georg, anısına bir para bastırdı ve doğum yeri Braunschweig’ta dikilen anıtın kaidesine düzgün onyedigen çizildi. 1991’de çıkan 10 DM’lik banknot üzerinde resmi vardır.


Kaynak:GençBilim
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
4 Haziran 2012       Mesaj #5
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Carl Friedrich Gauss
Büyük Larousse

Alman gökbilimci, matematikçi ve fizikçi (1777 - 1855).

Matematik yeteneğini Göttingen Üniversitesi'nde geliştirdi. 1796'da cetvel ve pergelle, 17 kenarlı düzgün çokgeni oluşturmayı başardığı gün, matematik güncesinin yazımına başladı. Bu günce, onun çalışmasının değerlendirilmesi için vazgeçilmez bir belgedir. Çünkü, Gauss bu yapıtında mutlak bir kesinlik isteğiyle sürekli bir yetkinlik kaygısını bir araya getirdi; dolayısıyla ancak uzun süre içinde olgunlaşmış ve kesin sonuca ulaşmış araştırmalarını yayımladı. 1799'da Helmstedt Üniversitesi'nde doktora tezini verdi. Bu tez 1629'da A.Girard tarafından önerilen, cebirin temel teoreminin doyurucu ilk kanıtlanmasıydı. Bunu daha sonra üç başka kanıtlama izledi.

Gauss'un, sayılar kuramı üzerindeki çalışmaları, matematiğin soyut doğası konusunda çağdaş anlayışın kanıtını oluşturdu. Ayrıca, Gauss tamsayılar kümesi denen a+ib biçimindeki kümeyi (a ve b tam sayı) oluşturdu ve bu kümenin gerçek tamsayılar kümesiyle aynı özellikler taşıdığını gösterdi.1829 yılından başlayarak fizik çalışmalarına girişti ve yaşamının son 20 yılını, W.Weber ile işbirliği içinde incelediği Yer'in manyetikliği konusuna adadı...
In science we trust.
byz_qny - avatarı
byz_qny
Ziyaretçi
21 Temmuz 2012       Mesaj #6
byz_qny - avatarı
Ziyaretçi
Gauss (1777 - 1855)

Alman astronomu, matematikçisi ve fizikçisidir. Daha çocukluğunda, erken gelişmiş zekası, matematiğe karşı zekasıyla sivrildi ve Brounseweig dükünün ilgisini çekti. Dük, okul masraflarını üzerine alarak O' nu Göttingen Üniversitesine gönderdi. Henüz 16 yaşındayken Herschel'in 1781 de keşfettiği Uranüs gezegeninin yörünge elemanlarını hesaplayarak, Yer'in bir noktasından yapılan ölçülerle, bu gezegenin yörünge elemanlarını bulmaya yarayan ve günümüzde hala kullanılan bir metot ortaya koydu. 1798 de Helmesdt'e yaptığı bir inceleme gezisinden sonra, Braunschweig'a döndü ve birkaç yıl içinde kendisini büyük matematikçiler sırasına koyacak bir seri çalışma raporu yayımladı.
Sayılar üzerine incelemeleri topladığı Disqvisitiones Arithmetice'de (Aritmetik Araştırmalara) (1805), eşitlikleri, ikinci dereceden şekilleri, serilerin yakınsaklığını v.b. ele aldı. Piazzi tarafından 1810 da, küçük gezen Cerez'in keşfinden sonra Gauss, çeşitli gökmekaniği araştırmaları yaptı, hayatının sonuna kadar bağlı kalacağı Göttingen rasathanesine müdür oldu (1807) .Theoria Motus Corporum Coelestium İn Sectionibus Conicis Solem Ambientium (Konik kesitIi ? gökcisimlerinin güneş çevresindeki hareket kuramı) (1808) adlı ünlü eserini yazd1. Legendre ile hemen aynı zamanda düşündüğü ve daha önce 1797 de yararlandığı ?- en küçük kareler metodundan (1821) başka, yanılmalar teorisi ve iki terimli denklemlerin çözümü için genel bir metot buldu; uygun-tasvir üzerine araştırmalar, yüzeylerin eğriliği ve Disqvisitiones Generales Carca Sperficien Curvas'ta (eğri yüzeyler üzerine genel araştırmalar) (1827) , ispat ettiği ünlü teoremi de yazmak gerekir. Bu teoreme göre, bükülebilen fakat uzatılamayan bir yüzeyin eğriliği, yani eğriliklerinin çarpımı değişmez.
Göttingen ile Altona arasındaki meridyen yayının ölçülmesi sırasında (1821,1824), Gussu, geodezi çalışmalarında ışıklı işaretler verebilmek için, kendi adını taşıyan Helyotropu tasarladı. Optik alanında, eksene yakın ışık ışınları için düzenlenmiş merkezi optik sistemlerinin genel teorisini kurdu. Elektrikle özelIikle magnetizma ile ilgilendi, bu alanda magnetometreyi icat etti. Ve Resultate Aus Den Beabochtungen Des Manetischen Vereins (Yer magnetizmasının genel kuramı) (1839), adlı eserinde, magnetizmanın, matematik teorisini formülleştirdi. Suclides'ci olmayan hiperbolik geometrinin keşfinde, bu konuda hiç bir şey yayımlamamış olmakla birlikte, Gauss, Balyai ve Labocewsky'den önce çalışmalar yapmış ve başarı sağlamıştı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Ekim 2015       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Carl Friedrich Gauss

Ad:  Carl_Friedrich_Gauss.jpg
Gösterim: 712
Boyut:  235.7 KB

Benzer Konular

16 Ekim 2015 / BARIŞ Bilim ww
9 Kasım 2016 / KisukE UraharA Fizik
6 Haziran 2016 / kompetankedi Siyaset ww
23 Ekim 2015 / _Yağmur_ Müzik ww
8 Haziran 2015 / Safi Müzik ww