Arama

Alfred Adler

Güncelleme: 13 Ekim 2015 Gösterim: 8.909 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ekim 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alfred Adler (7 Şubat 1870 - 28 Mayıs 1937) kişisel psikoloji ekolünün kurucusu, Avusturyalı tıp doktoru ve psikologdur.

Sponsorlu Bağlantılar
Avusturya Penzing'de doğdu ve Viyana'da büyüdü, Viyana Üniversitesi Tıp Okulunda doktorluk eğitimi aldı ve 1895'te mezun oldu. Bedensel düzensizliklerle ilişkili olarak psikoloji ile ilgilenmeye başladı. 1902'de Sigmund Freud ile tanıştı ve birlikte Adler'in başkanlığında Viyana Psikoanaliz Topluluğu'nu kurdular.

Hans Vaihinger'in ruhsal inşa fikirlerinden etkilendi ve erkek egemen toplumda doğal bir sonuç olarak "Erkeksi Başkaldırı" ile organik aşağılık ve telafi teorisini geliştirdi (bkz. Aşağılık kompleksi). Adler, Freud'un terorileri ile karşı görüşe geldi, fikir ayrılığı 1911'deki Weimar Psikoanaliz Kongresinde aleni oldu. Adler Freud'un inandığı seks içgüdüsünün baskınlığı ve ego dürtüsünün libidinal(?) olup olmadığı ile çekişiyordu, Freud'un bilinç altına atma üzerine fikirlerini de eleştirmişti. Adler bilinç altına atma teorisinin, erkeksi başkaldırının aşırı telafisi ve aşağılık hislerinden türetilmiş sinirsel bir durum olan ego -savunma eğilimleri- konsepti ile değiştirilmesi gerektiğine inanıyordu, Oedipal Kompleksleri önemsizdi. Adler Viyana Topluluğundan ayrıldı ve 1912'de Kişisel Psikoloji Topluluğu adını alan, Özgür Analitik Araştırmalar Topluluğunu kurdu.

1912'de ana fikirlerini tanımladığı Über den nervösen Charakter kitabını yazdı. Kişinin bilinçsiz öz ereğinin temel amaçlarının baskıladığı ayrı aşamaların aşağılık hislerini üstünlüğe (veya bilakis yeterliliğe) dönüştürdüğü ifade ederek insan kişiliğinin erek bilimsel açıklanabileceğini iddia etti. Adler'e göre öz erek arzularına, toplumsal ve etnik gereksinimler karşı koyar, düzeltici etkenler umursanmaz ve kişi aşırı telafi ederse aşağılık kompleksi oluşabilir, kişi benmerkezci, güç düşkünü ve saldırgan veya daha kötüsü olabilirdi.

I. Dünya Savaşı ile çalışmaları durdu, bu sırada Avusturya Ordusunda doktorluk görevi yaptı. Savaş sonrası 1930'lara olan etkisi adamakıllı arttı, 1921'den itibaren bir takım çocuk rehberliği klinikleri kurdu ve Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde sık sık okutman, 1927'de Kolombiya Üniversitesi'nde misafir profesör oldu. Tedavi edici yöntemlerinde sosyal ilgiyi cesaretlendirip ve ödüllendirip fakat şımartma ve ihmalden kaçınarak sorunları çocukta önceden tutup, yetişkin ruha yoğunlaşmaktan kaçındı. Yetişkinlerde tedavi, suçlama veya üstünlük taslama tutumlarının tedavi edilen kimse tarafından dışarıda bırakılmasına dayanmaktaydı, kişisel davranışın farkına varılmasının artışı ile karşı koymanın azaldığını ve reddetmenin terse döndüğünü ifade etti. Yaygın tedavi araçları mizah kullanımı, tarihi anları ve mantığa aykırı emirleri içermekteydi. Adler'in popüleritesi görece optivizmi ve fikirlerinin Freud ve Jung'unkilerle karşılaştırıldığında anlaşılabilir olması ile ilişkiliydi. Adler sıklıkla, Kişinin davranış şablonu analizi, toplumla ilişkili, işi ilişkili ve cinsiyeti ile ilişkilidir, savını vurgulamıştı.

1934 te Avusturya Hükümeti, Adler Yahudi olduğu için kliniklerinin çoğunu kapattı, 1935 te Long Island Tip Kolej' ine Profesör olarak Avusturya'dan ayrıldı. 1937 de Aberdeen İskoçya' da öldü.

Biyografi Konusu: Alfred Adler nereli hayatı kimdir.
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
16 Eylül 2008       Mesaj #2
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Adlerin Temel İlkeleri

Sponsorlu Bağlantılar
Bireysel psikoloji okulunun kurucusu ve eksiklik duygusu ya da aşağılık kompleksi deyimini ilk kez olarak ortaya koyan kişi olan Adler , insan kişiliğini eksiklik ya da yetersizliği giderip üstünlük ya da yetkinliğe ulaşma çabasıyla anlama uğraşı içinde olmuştur. Yaşamı boyunca toplumsal sorunlar karşısında büyük bir duyarlılık gösteren Adler, biyolojik ve cinsel etmenleri temele alan Freud’dan kişiler arasındaki hiyerarşik. toplumsal ilişkileri ön plana çıkarmak bakımından farklılık gösterir. Başka bir deyişle, çocukluk dönemindeki cinsel çatışmaların ruhsal bozukluklara yol açtığı konusunda Freud’a katılmayan Adler’in psikolojisinde, insanın en temel güdüsünü meydana getiren yetkinleşme çabasını bir üstünlük çabası ve dolayısıyla da eksiklik duygusunun giderilmesi olarak tanımlanır. İnsanın geleceğe ilişkin beklentileri tarafından güdülendiğini ve dolayısıyla insan davranışının çocuklukta yaşanan deneyimler tarafından belirlenmediğini öne süren Adler, insan varlığını yalnızca çevre ve kalıtımın bir ürünü olduğu düşüncesine karşı çıkmıştır.


O işte bu çerçeve içinde insanın miras aldığı yetilerin sentezini yapar ve çevreden gelen izlenimleri yorumlarken biricik olan bireysel bir kişilik ve yaşam biçimi yaratan yaratıcı bir benin varlığından söz etmiştir. Ona göre. önemli etkenleri doğum, bedensel eksiklik ve ilgisizlik ya da şımartılma olan yaşam biçimi erken çocukluk döneminde oluşur. Mantık, toplumsal ilgi ve kendini aşma çabasının ruh sağlığına işaret ettiğini öne süren Adler aşağılık duygusunun kişinin kendi güvenliğiyle ilgili ben merkezcil kaygısı ve başkaları üzerinde egemenlik kurma eğiliminin ruhsal bozukluk belirtisi olduğunu öne sürmüştür.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Nisan 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Alfred Adler

(1870 Viyana - 1937 Aberdeen)
Avusturyalı hekim ve psikolog.

1925'te Viyana Pedagoji Enstitüsü'nde görev aldı. 1929'dan başlayarak New York'ta profesörlük yaptı. Freud'un öğrencisi olan Adler daha sonra Freud'un görüşlerinden ayrıldı. 1911'de kendi "Bireysel Psikoloji" okulunu kurdu. Davranış bozukluklarını cinsel karmaşıklıklara değil, insanın içinde kalmış erk isteğine ve çocukluk çağında yerleşmiş olan aşağılık kompleksine bağladı. Adler'e göre kişi, aşağılık duygusunu yenmeye çalışır. Bu zorlu çaba, davranış ve sinir bozukluklarına yol açar.

Başlıca yapıtları:
  • "Über den Nervösen Charakter" (Sinirsel Mizaç Üzerine, 1912),
  • "Mechenkenntnis" (İnsan Bilgisi, 1927, Türkçeye, İnsanı Tanıma Sanatı adı altında çevrildi),
  • "Der Sinn des Lebens" (Yaşamın Anlamı, 1933).

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
woltka1001 - avatarı
woltka1001
Ziyaretçi
19 Mayıs 2012       Mesaj #4
woltka1001 - avatarı
Ziyaretçi
Adler, Jankel (1895 Tuszyn - 1949 Aldbourne)

Polonyalı ressam.

1929 da Düsseldorf'a, 1933'te Fransa'ya geçti. 2. Dünya savaşında Polonya Kurtuluş Ordusu'nda bulundu.

1943'ten itibaren Londra Aldbourne'da yaşadı. Marc Chagall ve Kübistlerden, özellikle Picasso'dan etkilendi. Fantastik figür kompozisyonları ile dikkat çekti.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
25 Haziran 2015       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Alfred Adler
MsXLabs.org & Büyük L.

ADLER (Alfred), avusturyalı hekim ve ruhbilimci (Viyana 1870-Aberdeen 1987). 1902’de Freud un öğrencisi oldu ve Salz- burg’daki ilk psikanaliz kongresine katıldı (1908). Psikanaliz akımından çok çabuk ayrıldı (1910). Freud’un cinsel dürtünün rolü konusundaki görüşlerini paylaşmıyor; bireyin ruhsal yaşamının, herkesin çocukluğunda yaşadığı bağımlılık durumundan kaynaklanan aşağılık duygusu'odan yola çıkılarak anlaşılabileceğini düşünüyordu. Ona göre aşağılık duy- ğusu, çocuğu, öteki çocuklardan üstün görünmeye iten bir güçlülük istenciyle giderilir. (Freud ise, aşağılık duygusunun, sık görülen bir belirti olduğunu; ama bu duygunun, bilinçdışı güdüleri gizleyen bir yapı taşıdığını belirtir ve bundan ötürü, derinlemesine irdelenmesi gerektiğini vurgular.) Adler, kendi araştırma grubunu kurdu ve kuramına, bireysel ruhbilim adını verdi. Başlıca yapıtları: Über den ner- vösen charakter (1912), Praxis und The- orie der Individual Psychologie (1918), Der Sinn des Leben (1933).
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Ekim 2015       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Alfred Adler

Ad:  alfred .adler.jpg
Gösterim: 324
Boyut:  14.2 KB

Benzer Konular

18 Aralık 2015 / KisukE UraharA Tiyatro ww
5 Ocak 2016 / ThinkerBeLL Siyaset ww
17 Ekim 2015 / HipHopRocK Felsefe ww
25 Haziran 2015 / _Yağmur_ Müzik ww