Morse, Samuel Finley Breese
(d. 27 Nisan 1791, Charlestown, Massachusetts - ö. 2 Nisan 1872, New York kenti, ABD),
Sponsorlu Bağlantılar
1810’da Yale’deki öğrenimini tamamladıktan sonra Boston’da bir yayınevinde memur olarak çalışmaya başladı. 1811’de resim eğitimi görmek üzere İngiltere’ye gitti. 1815’te ABD’ye döndüğünde tarihsel konulu resimlerin pek tutulmadığını gören Morse geçim kaygısıyla portre ressamlığına dönmek zorunda kaldı.
Tiyatronun ahlak bozucu olduğu öne sürülen etkilerine karşı açılan bir kampanyaya katılan Morse, tiyatro ilanlarını yayımlamayı reddeden New York Journal of Commerce dergisinin kurucuları arasında yer aldı (1827). 1826’da, kuruluşunda etkili olduğu Ulusal Tasarım Akademisinin başkanlığına getirildi ve bu görevini 1845’e değin sürdürdü.
Resim çalışmaları yapmak üzere gittiği Avrupa’dan 1832’de gemiyle ülkesine dönerken bir konuşma sırasında elektromıknatıs hakkında bilgi edinen Morse, elektrikli telgraf yapma düşüncesini böylece oluşturdu. Elektrikli telgraf düşüncesi ortaya atılalı 30 yıldan fazla olmuştu, ama Morse bundan habersizdi ve kendisinin bu aygıtı ilk tasarlayan kişi olduğunu sanıyordu, ilk telgraf aygıtını 1835 dolaylarında gerçekleştiren Morse, bir yandan da resim çalışmalarını sürdürüyor, New York Kenti Üniversitesinde (sonradan New York Üniversitesi) resim dersleri veriyordu.
Bu arada siyasete de atılarak Katolikler ve göçmenlere karşı ırkçı görüşler savunan Yerli Amerikalılar Partisi’ne girdi ve bu partiden New York valiliğine adaylığını koydu ama seçilemedi. 1837’den sonra telgraf üzerindeki çalışmalarını yoğunlaştırdı. İki arkadaşıyla ortaklık kuran Morse, 1838’de harfleri ve rakamları nokta ve çizgilerden oluşan dizilerle gösteren ve sonradan mors kodu olarak adlandırılan kodlama sistemini geliştirdi. Uzun çabalar sonucunda 1843’te Temsilciler Meclisinden Baltimore-Washington arasında bir telgraf hattının yapımı için gerekli ödeneği ortaklarından bağımsız olarak sağlamayı başaran Morse, hattın yapımının tamamlandığı 1844’ten başlayarak ortaklarıyla ve başka mucitlerle telgrafın patent hakkı için uzun bir mücadeleye girişti. Konu sonunda Yüksek Mahkeme’ye geldi ve Morse’un patent haklan 1854’te tanındı. Telgrafın gittikçe yaygınlaşmasıyla büyük üne ve servete kavuşan Morse’un ölümünden sonra (telefon, radyo ve televizyonun bulunması sonucu telgrafın öneminin zamanla gölgelenmesinin de etkisiyle) ressam kişiliği giderek ön plana çıktı.
mors kodu
MORS ALFABESÎ olarak da bilinir, harfleri, rakamlan ve noktalama işaretlerini, çeşitli biçimlerde düzenlenmiş nokta, çizgi ve boşluklarla temsil eden sistem. Kodlar, farklı uzunluklardaki elektrik darbeleri biçiminde ya da mekanik sinyaller ve yanıp sönen ışık gibi görsel sinyaller biçiminde gönderilir, iki değişik mors kodu vardır; bunlardan birincisi 1830’larda Samuel F. B. Morse tarafından elektrikli telgraf için oluşturulmuştur. Bu kodun değiştirilmiş bir biçimi olan ikinci kod, 1851’de Avrupa ülkelerinin katıldığı özel bir konferansta kabul edilmiştir. Bu yeni koda uluslararası mors kodu ya da kısaca “Avrupa kodu” denir.
İki sistem birbirine benzer, ama uluslararası mors kodu daha basit ve daha kesindir.
Örneğin özgün mors kodunda C, R, Y ve Z harflerinin nokta ve boşluklarla gösterilmesine karşılık, uluslararası mors kodunda aynı harfler için nokta ve kısa çizgilerin birleşimi kullanılır. Ayrıca kodun düzeltilmiş biçiminde üç değişik uzunluk yerine tek uzunlukta çizgiler vardır.
ABD ve Kanada’da 1920’lerin sonlarında Baudot kodunu kullanan teleyazıcılardan bu tür iletişimde yararlanılmaya başlamasına kadar, mesaj ve haber bültenlerini göndermek için özgün mors kodu kullanıldı. Uluslararası mors kodu, gemiden karaya iletişimi ve amatör telsizciliği de içermek üzere radyotelgrafın bazı türlerinde günümüzde de kullanılmaktadır.
kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 25 Temmuz 2016 22:24
Biyografi Konusu: Samuel Morse nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...