Arama

Max Delbrück

Güncelleme: 24 Ağustos 2017 Gösterim: 2.533 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
2 Nisan 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Max Delbrück
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Max Ludwig Henning Delbrück (d. 4 Eylül 1906, Berlin, Almanya - ö. 9 Mart 1981, Pasadena, California, ABD) Alman asıllı ABD'li biyolog, moleküler genetiğin öncülerinden sayılır. Bakteriyofajlara ilişkin çalışmaları nedeniyle 1969 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü Alfred Day Hershey ve Salvador Luria ile paylaşmıştır.

Son düzenleyen Safi; 24 Ağustos 2017 00:39
Biyografi Konusu: Max Delbrück nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Ekim 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Max Delbrück

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Max Delbrück.jpg
Gösterim: 342
Boyut:  23.1 KB

Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
23 Ağustos 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Max Delbrück Kimdir



Alman asıllı ABD’li biyoloji bilgini. Virüsler üzerindeki çalışmalarıyla, en basit organizmalarda da gen alışveri­şinin varlığını kanıtlamıştır

.
Ad:  max delbrück (Bilim adamı ).jpg
Gösterim: 389
Boyut:  27.3 KB
4 Eylül 1906’da Berlin’de doğdu. 9 Mart 1981’de California Eyaleti’nin Pasadena kentinde öldü. Tübingen, Berlin ve Bonn üniversitelerinde önce astronomi ve astrofizik öğrenimi gördü. 1930’da Göttingen Üniversitesinden fizik dalında doktora derecesini aldı. 1932’ye değin ingiltere, Danimarka ve isviçre’de çalışmalar yapan Delbrück, Kopenhag’da bulunduğu dönemde, Bohr’un atom fiziği ilkelerinin canlı sis­temlere uygulanmasına ilişkin düşüncelerinden etkile­nerek biyolojiyle ilgilenmeye başladı.

Almanya’ya döndükten sonra Kaiser Wilhelm Kimya Enstitüsünde başladığı biyoloji araştırmalarını California Insti- tute of Technology’de (CALTEC) sürdürmek üzere, 1937’de ABD’ye gitti. 1940’ta Vanderbilt Üniversitesinin fizik bölümünde görev aldı ve 1945’te ABD uyruğuna geçti. 1947-1977 yılları arasında CALTEC’ te biyoloji profesörlüğü görevini üstlenen, 1977’de “Emeritus” profesör olan Delbrück, 1949’da ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçilmiş, ayrıca Danimarka Krallık Akademisi, Londra’daki Royal Society ve Fransız Akademisinde yabancı üyeliğe kabul edilmiş, 1969 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü’nü Hershey ve Luria ile bölüşmüştür. Bakteriler üzerinde asalak yaşayarak bu mikroorganizmaları yok eden bakteriyolojik (bakteri virüslerinin) varlığını ilk kez 1917’de d’Herelle saptamış ancak 1930’lara değin bu konuda fazla bir ilerleme olmamıştı.

D’Herelle’in bakteriyofaj adını verdiği ve 1930’da Burnet’in çeşitli türlerinin varlığını gösterdiği bu virüslerin ancak bir bakteriye yapıştığı zaman etkin duruma geçtiği, bakterinin içine girerek çoğaldığı ve sonradan bakterinin hücre çeperini yok ederek dışarı çıktığı biliniyordu. Burnet bu çoğalma sırasında, bir virüs çiftinden, onlara benzeyen virüsle­rin yanı sıra benzemeyen yeni ve değişik tiplerin de ortaya çıktığını gözlemlemişti. ABD’de bakteriyofajlar üzerinde çalışmaya baş­layan ve 1943’te Luria ile birlikte bakteriler deki değişinim (mütasyon) hızını ölçmek üzere bir yöntem geliştiren Delbrück, 1946’da bu kez W.T. Bailey ile birlikte, değişik türden virüslerin aynı hücre içinde ortaya çıkabileceği bir deney tasarladı. Bu deneyde gözlemlenen yeni türlerin, birleşen ilk türlerdeki karakterlerin değişik kombinasyonlarına sahip olduk­larını gören Delbrück ve Bailey, bu sonucu virüs çifti arasında gerçekleşen genetik malzeme alışverişiyle açıkladılar. Böylece, o güne değin yalnızca gelişmiş organizmalara ilişkin bir özellik olduğuna inanılan gen alışverişi yoluyla yeni türler yaratarak evrimleşme yeteneğinin en basit organizmalarda da var olduğu kanıtlanmıştı. Aynı dönemde, Delbrück ve Luria’dan bağımsız olarak Hershey de aynı sonuca ulaştığından, 1969 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü bu üç araştırmacı arasında bölüştürüldü. Delbrück’ün 1953’te Visconti ile birlikte geliştirdiği bakteriyolojik birleşmeleri sırasındaki genetik süreci açıklayan ve gen alışverişinin basit bir değişim olmadığını, tekrarlanan bir çiftleşme sayılması gerektiğini gösteren kuramı bazı ayrıntılar dışında bugün de geçerlidir.

Benzer Konular

1 Haziran 2012 / ThinkerBeLL Oyunlar
2 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Sanat ww
24 Temmuz 2015 / Safi Edebiyat ww