Arama

Heinrich Schliemann

Güncelleme: 26 Eylül 2015 Gösterim: 7.028 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
26 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Heinrich SCHLIEMANN (1822-1890)
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar
Heinrich Schliemann (6 Ocak 1822 - 26 Aralık 1890), Alman tüccar ve amatör arkeologdur.
Ad:  200px-Heinrich_Schliemann.jpg
Gösterim: 626
Boyut:  10.2 KB
Hein­rich Schliemann, Homeros destanlarında adı geçen Eski Truva kentini ortaya çıkaran Alman arkeologdur. Almanya'da yoksul bir papazın oğlu olarak dünyaya geldi. Gençliğin­de Hollanda'ya yerleşti. Yabancı dil öğren­mekte yetenekli olan Schliemann, kendi ça­basıyla Türkçe, Çince ve Arapçanın yanı sıra Avrupa dillerinin birçoğunu öğrendi.
Bildiği dillerin de yardımıyla uluslararası ticarette sivrildi. Bir süre Rusya'da kalarak kendi işini kurdu. Kırım Savaşı sırasında büyük bir servet edindi.
Schliemann daha sonra California'ya gitti. Yeni girişimlerle zenginliğini artırdı ve ABD yurttaşı oldu. Çocukluğundan beri Eski Yu­nanlı ozan Homeros'un büyük destanı livada' ya hayrandı ve kitapta sözü edilen Truva kentinin gerçekten var olduğuna inanıyordu. Truva'nın Çanakkale'de olabileceği varsayı­mıyla, Çanakkale'nin Hisarlık Tepesi'nde ka­zıya başladı. Burada üst üste kurulmuş dört kentin kalıntılarını buldu. Schliemann İlyada' da adı geçen Truva'nın en altta olması gerek­tiğini düşünüyordu. Bu yüzden üst katları özen göstermeden kazdı ve en alt kata ulaşan büyük ve derin bir çukur açtı. 1873'te, çok eskiden gömülmüş altın eşyalardan oluşan bir hazine buldu ve Homeros'un sözünü ettiği Truva'yı bulduğunu sandı. Gerçekte, bulduğu hazine çok daha eski bir uygarlığa aitti (bak. Truva).
Schliemann "Priamos'un Hazinesi" adını verdiği bu hazineyi Türkiye dışına kaçırdı. Sonraki yıl Truva kazılarına yeniden başla­mak istediyse de Osmanlı hükümetinden izin alamadı. Ayrıca devletin payını vermeden eski eserleri yurtdışına çıkardığı için hakkında dava açıldı. Bu yüzden Yunanistan'a geçerek orada kazılara başladı.
Schliemann 1878'den başlayarak Truva'da üç kazı daha yaptı. İlk Truva kazısını karısıyla yürütmüştü; sonrakilerde ise mimar ve bilim adamlarıyla birlikte çalıştı. Böylece kazılar daha sistemli bir biçimde yürütüldü.
Schliemann, o güne kadar var olmadığı düşünülen Truva'yı ve aynı yerde daha eski bir Tunç Çağı yerleşmesini keşfetti. Miken uygarlığını ortaya çıkaran da odur.
Schliemann bir yandan kazılarında kullan­dığı yöntem yüzünden eleştirilirken, öte yan­dan arkeolojiye yaptığı katkılar nedeniyle öncü kabul edilir. Schliemann 1868'den başla­yarak arkeolojik bulguları üzerine çeşitli ki­taplar da yazdı. 1875'te yayımlanan "Troja und seine Ruinen" (Truva ve Kalıntıları) en tanınmış kitabıdır.

Heinrich Schliemann İliada'yı iyice okuyup inceledikten sonra, Homeros'un anlattığı Troia'nın, yani İlios kentinin, Çanakkale Boğazı'nın (Hellespont) güneyinde yer alan, 100x250 metre boyutlarındaki Hisarlık Tepesi’nde aranması gerektiğine inanmıştı. Bu ören yeri, Ege kıyılarında yaklaşık 6 km., Çanakkale Boğazı kıyısından ise 4.5 km. uzaklıkta, stratejik açıdan önemli bir noktada, Skamander (Karamenderes) ve Simoeis (Dümrek) vadileri arasında uzanan kireç taşı bir yükseltinin ucundadır. 1863-1865 yılları arasında Troia'da küçük kazılar yapan Frank Calvert, daha önceden Hisarlık Tepesi'nin bir höyük olarak meydana geldiğinin farkına varmıştır.
Büyük çaptaki ilk kazılar (1870 yılındaki sondajlardan sonra) 1871-1874 yılları arasında, dokuz çalışma döneminde tamamlanmıştır. Bu kazılar 1890'a kadar, bu uğurda servetin büyük bir bölümünü harcayan Schliemann başkanlığında yapılmıştır. Troia II dönemini İliada'daki Troia olarak kabul eder ve bu dönem tabakaları arasında ünlü Priamos Hazinesi'ni bulur. Schliemann 1873'te Truva hazineleri bulmuş, önce Atina'ya sonra Berlin'e kaçırmıştır. Schliemann'ın ölümünden sonra, çalışma arkadaşı ve mimar Wilhelm Dörpfeld kazı başkanlığını 1893 ve 1894 yıllarında üstlenerek, çalışmaları geçici bir sonuca ulaştırmıştır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Eylül 2015 22:08
Biyografi Konusu: Heinrich Schliemann nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
3 Eylül 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Heinrich Schliemann (1822 Neubukow/Rostock-1890 Napoli)
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Alman arkeolog. Kendi çaba ve çalışmalarıyla 15 dil öğrendi (bunların arasında eski ve yeni Yunanca, Lâtince, Rusça ve Arapça da vardı). 1846'da bir Hollanda şirketince St. Petersburg'a gönderildi. Orada kendi şirketini kurarak Kırım Savaşı sırasında zahire ticareti yaptı ve büyük bir servete kavuştu. 36 yaşındayken kendini emekliye ayırdı; dünyayı gezmeye başladı ve tarihöncesi çağların arkeolojisiyle ilgilendi. 1866'da Paris'te filoloji ve arkeoloji öğrenimine başladı. Homeros'un destanlarında sözü edilen yerleri bulmak amacıyla Yunanistan ve Küçükasya'da araştırmalar yaptı. Hisarlık denen yerde Troya'yı keşfetti ve "İthaka, Peloponnes und Troja" (İthaka, Pelopones ve Troya, 1868) adlı doktora tezinde bu keşfini açıkladı. Atina'ya yerleşerek Troya (1870-1872 ve 1890), Miken (1876), Orkhomenos (1880-1886) ve Tirins'de (1884-1885) kazılar yaptı. Troya'da birbiri üstüne kurulmuş dört kent ve Priamos'a ait olduğunu sandığı bir hazine buldu. Miken uygarlığının kalıntılarını ortaya çıkardı. Varsayımlarından birçoğunun doğru olmamasına karşın, Yunan arkeolojisinin öncülerinden sayılır ve geliştirdiği arkeoloji yöntemleri bugün de geçerliğini korumaktadır.

Başlıca yapıtları:
  • "Trojanische Altertümer" (Troya'daki Eski Yapıtlar, 1874),
  • "Troja und seine Ruinen" (Troya ve Kalıntıları, 1875),
  • "Mykenae" (Miken, 1878).

Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Eylül 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  henrich.Schlemann.jpg
Gösterim: 1260
Boyut:  42.2 KB

SCHLİEMANN
(Heinrich), alman arkeolog (Neubukow, Mecklenburg, 1822 - Napoli 1890). Kendi kendine birkaç eski dili ve doğu dilini öğrendi. Rusya'da zahire ticareti sayesinde zenginleşti. 1868’de Yunanistan'a yerleşti. Homeros destanlarında adı geçen yerleri bulmak istiyordu. Truva'nın yeri olduğu sanılan Hisarlık’ta düzenli kazılara başladı (1870). Burada üst üste kurulmuş dört kentin kalıntılarını, bunlardan birinde de Priamos'a ait olduğunu sandığı bir hazine buldu. Daha sonra Mykenai (1876), Orkhomenos (1880), Tiryns'e (1884) ve İthaki adasına geçerek, Mykenai uygarlığının kalıntılarını ortaya çıkardı. Varsayımlarından birçoğu doğru olmamakla birlikte, yunan arkeolojisinin kurucularından sayılır. Başlıca yapıtları: ithaka, der Peloponnes und Troja (İthaki, Peloponisos ve Truva) [1869], Troja und seine Ruinen (Truva ve kalıntıları) 1874, Dörpteld ile birlikte hazırladığı Mykenae (Mykenai) [1878] ve Tiryns (1886).

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

27 Temmuz 2009 / KisukE UraharA Edebiyat ww
10 Temmuz 2011 / Jumong Dünyadan
27 Haziran 2012 / ThinkerBeLL Sanat ww
22 Ağustos 2011 / Daisy-BT Bilim ww
2 Ekim 2015 / Safi Sanat ww