Arama

Blaise Pascal

Güncelleme: 17 Şubat 2018 Gösterim: 46.421 Cevap: 5
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
11 Aralık 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi

Blaise Pascal


(d. 19 Haziran 1623, Clermont-Ferrand - ö. 19 Ağustos 1662, Paris, Fransa)
Sponsorlu Bağlantılar
Fransız matematikçi, fizikçi ve filozof.
Ad:  Blaise Pascal1.jpg
Gösterim: 1275
Boyut:  38.7 KB

Modern olasılık kuramının temellerini atmış, akışkanlar mekaniğinin temel yasalarından biri olan Pascal yasasını bulmuş, ortaya koyduğu sezgicilik ilkesi Jean- Jacques Rousseau’yu, Henri Bergson’u ve varoluşçu filozofları etkilemiştir.

Clermont-Ferrand’da vergi mahkemesi başkam olan babası iyi bir matematikçi ve bilgili bir kişiydi. Karısının ölümünden (1626) beş yıl sonra ailesiyle birlikte Paris’e yerleşti. Olağanüstü yetenekleri küçük yaşta beliren çocuklarının eğitimini üstlendi. On üç yaşındayken Eukleides’in Stoikheiasının (Elemanlar) birinci kitabındaki teoremlerin büyük bölümünü bağımsız olarak yeniden bulan Pascal, Desargues’m 1639’da yayımlanan izdüşümsel geometri kitabından esinlenerek Essai pour les coniques'l (1640; Koniklere İlişkin Deneme) kaleme aldığında 17 yaşındaydı.

1642-44 arasında dişli çarklardan oluşan ve toplama-çıkarma işlemlerini yapabilen bir hesap makinesi geliştirdi. Vergi hesaplarında babasına kolaylık sağlamak amacıyla tasarımlayıp yaptığı bu aygıt mekanik hesap makinelerinin ilk örneğini oluşturdu. Pascal 1640’larda; hava basıncı, vakum, akışkanlar statiği ve akışkanlar mekaniği konularında çalışmalar yaptı. Cıvalı barometre ile Torricelli’nin deneylerini yineleyip geliştirdi; Paris’te ve Clermont-Ferrand yakınlarındaki bir dağın tepesinde cıvalı barometre ile gerçekleştirdiği basınç ölçümleri sonucunda, yükseklerde hava basıncının düştüğünü belirledi ve Yer’i çevreleyen atmosferin belirli bir yüksekliği olduğu, bunun ötesinin boşluk olması gerektiği sonucuna vardı.

Akışkanlar statiği konusundaki çalışmaları sırasında Pascal yasası olarak bilinen yasayı ortaya koydu. Kapalı bir kaptaki akışkanın herhangi bir noktasına uygulanan basıncın, değerinde bir azalma olmaksızın her yöne yayılacağını ve kabın çeperlerini etkileyeceğini belirleyen Pascal yasası, günümüzde çok yaygın bir kullanım alanı olan hidrolik presin çalışma ilkesidir. Pascal vakum, hava basıncı ve akışkanlar statiği konularındaki çalışmalarını Experiences nouvelles touchant le vide (1647; Hava Boşluğuna İlişkin Yeni Deneyler) ve 1651’de yazdığı Traites de Vequılibre des liqueurs et de la pesanteur de la masse de l’air (1663; Sıvıların Dengesi ve Hava Kütlesinin Ağırlığı Üzerine İncelemeler) adlı yapıtlarında ortaya koydu.

Pascal ile Fermat arasında 1654’te gerçekleşen ve şans oyunlarına ilişkin olasılık problemlerini irdeleyen yazışmalar çağdaş olasılık kuramının temellerini oluşturmuştur. Pascal’ın bu konudaki çalışmaları 1654’te yazdığı Traite du triangle arithmeti- que (1665; Aritmetik Üçgenin incelenmesi) adlı yapıtında yer alır. Ikiterimli (binom) katsayılarının özel bir diziliş biçimi olan ve günümüzde Pascal üçgeni denen “aritmetik üçgen”, Pascal’ın üzerinde yoğun olarak çalıştığı bir konuydu (bak. ikiterimli teoremi). Koniklere ilişkin çalışmaları sırasında ortaya koyduğu ve “bir konik içine çizilen altıgenin karşılıklı kenarlarının kesişme noktaları bir doğru üzerindedir,” biçiminde ifade edilen teorem de günümüzde onun adıyla anılmaktadır.

Pascal 1646’da, babasının bir hastalığı sırasında ona bakan iki din adamının etkisiyle Jansenciliğe yakınlık duymaya başladı. Babasının 1651’de ölümünden sonra bir süre için dini etkilerden kurtulup bilimsel araştırmalara yöneldi. 23 Kasım 1654’te ise bir araba kazası geçirdi ve kazadan kurtulmuş olmanın etkisiyle kendini tümüyle dine verdi. Jansenciliğin Fransa’daki önemli merkezlerinden biri olan Port-Royal Manastırına girdi ve Jansenci akımın önde gelen ilahiyatçısı Antoine Arnauld ile tanıştı. Arnauld kaleme aldığı iki kitapçık nedeniyle suçlanıp Sorbonne’dan atılmak durumuyla karşılaşınca, Pascal onu savunmak amacıyla Ocak 1656-Mart 1657 arasında 18 kitapçık yayımladı; bu kitapçıklar toplu halde Lettres Provinciales (1657, genişletilmiş baskı 1659; Taşra Mektupları) başlığıyla yayımlandı. Cizvitlere karşı çok şiddetli eleştiriler içeren bu yapıtı kısa sürede yaygınlaştı.

Kendisini dine verdikten sonra bilimsel çalışmayı bırakan Pascal, 1658’de şiddetli bir diş ağrısı nedeniyle uykusuz geçen bir gecede sikloit eğrisi üzerine düşünmeye başladı. İzleyen sekiz gün içinde sikloite ilişkin önemli buluşlar yaptı ve Port-Royal’a girişinden sonraki tek bilimsel çalışması olan Histoire de la roulette (1658; Sikloit Üzerine) adlı yapıtını yayımladı.

Pascal Apologie de la religion chretienne (Hıristiyan Dininin Savunusu) adını verdiği yapıtı tamamlayamadan öldü. 1657-58’de bir araya getirmiş olduğu bu kitaba ilişkin notlar ve bölümler ölümünden sonra Pensebes (1670; Düşünceler, 1942, 1979) adıyla yayımlandı. Pascal bu yapıtında Tanrı kayrasından yoksun olan insanın doğanın sunduğu gerçeklere ya da yüce iyiye hiçbir zaman ulaşamayacağını, ayrıca insanın Tanrı’yı ancak Hz. İsa’nın aracılığıyla bilebileceğini ileri sürdü. Bilime ilişkin görüşlerinde Descartes’tan etkilendiği gibi bilgi konusunda da onu izleyerek şüpheciliği yöntem olarak seçti. Ama onun için şüphecilik bir ara evreydi. Gerçek bilgiye ancak inanç yoluyla ulaşılabilirdi.

Pascal yasası


akışkanlar mekaniğinde, kapalı bir kapta hareketsiz haldeki bir akışkanın (gaz ya da sıvı) herhangi bir noktasındaki bir basınç değişiminin, değerinde bir azalma olmaksızın akışkanın her yanma ve kabın çeperine iletildiğini ifade eden yasa. Adını, bu yasayı ilk kez ortaya koyan Fransız bilim adamı Blaise Pascal’ dan alır.

Basınç kuvvetin, etkilediği yüzeyin alanına oranı ile ifade edilir. Bir hidrolik sistemde bir pistona uygulanan basınç, Pascal yasası uyarınca sistemdeki başka bir pistondaki basıncın aynı miktarda artmasına yol açar. İkinci pistonun alanı birincinin 10 katı ise, üzerindeki basınç aynı olduğu halde, bu pistona etkiyen kuvvet birinci pistondaki kuvvetin 10 katı olur. Hidrolik preste, Pascal yasasının ortaya koyduğu bu olgudan yararlanılmaktadır; hidrolik presin en yaygın kullanım alanlarından biri hidrolik frendir.

Pascal hareketsiz haldeki bir akışkanın bir noktasındaki basıncın her doğrultuda aynı olduğunu da bulmuştur: Belirli bir noktadan geçen bütün düzlemler üzerindeki basınç değerleri birbirine eşittir. Bu olgu da Pascal yasası olarak bilinir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Temmuz 2016 02:23
Biyografi Konusu: Blaise Pascal nereli hayatı kimdir.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
17 Temmuz 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Blaise Pascal5.jpg
Gösterim: 1813
Boyut:  38.0 KB

Blaise PASCAL


fransız matematikçi, fizikçi ve yazar
Sponsorlu Bağlantılar
(Clermont, bugün Clermont -Ferrand, 1623 - Paris 1662).

Daha 16 yaşındayken konikler üzerine bir inceleme yazdı,
1642-43'te bir hesap makinesi icat etti. (Bakınız: Önemli İcatlar - Hesap Makinesi) Amatör olarak matematikle uğraşan babasıyla birlikte Paris Mersenne akademisi'ne.kabul edildi. Toricelli’nin barometre deneyini farklı yüksekliklerde, özellikle de 1648’de Puy-de-Dame’da yineledi; Traitö du vide’i (Boşluk üzerine inceleme), ayrıca sıvıların dengesi ve havanın ağırlığı üzerine iki inceleme yazdı. Babasının ölümünden (1651) sonra kız kardeşi Jacquelıne Port-Royal'e girdi, Pascal ise kibar çevrelere katıldı, Roannez dükü ve talih oyunlarıyla ilgili problemler üzerine dikkatini çeken Mörö şövalyesiyle tanıştı. Pascal'e göre rastlantı geometriye dökülebilirdi. Onun olasılıklar hesabına yaklaşımı, devşirim çözümlemesine, özellikle de "Pascal üçgeni" (Bakınız: Pascal Üçgeninin Sırları)denen aritmetik üçgene dayanır.

Pascal daha sonra sikloit üzerine incelemelere başladı ve Traitö des sinüs du quart du çerde (Çeyrek çemberin sinüsleri üzerine inceleme) adlı yapıtında, beibniz'in de yararlanacağı “karakteristik üçgeni"i buldu. 23 kasım 1654 gecesi kendini dine adamaya karar vererek Port-Royal'e çekildi ve orada, günahlarını çıkaran M. de Sşci ile yaptığı konuşmaları Entretien sur Epictöte et Montaigne'de (Epiktetos ve Montaigne üzerine konuşma) topladı. Les Provinciales (1656 -57) adlı yapıtında cizvitlere karşı Port -Royal’deki dostlarını savunan Pascal, daha sonra, hıristiyanlığın bir savunusu olan ve bugün elimizde ancak dağınık notları bulunan Düşünceler’i (Pensâes) yazmaya girişti. Düşünce ve anlatımın gücü ve kesinliği, gelişkinler çevresinde (iyi ve kötü, sonlu ve sonsuz, inanç ve inayet vb.) yoğunlaşan pascalcı tartışma yönteminin en belirgin özelliğidir.

İlk Hesap Makinesi


Pascal taralından 1642'nln sonuna doğru tasarlanmıy, basit tekerlek davlnmslarl yardımıyla toplama ve çarpma işlemleri yapmaya elverişli makine. 1623'te Wilhelm Schickard tarafından Kepler için gerçekleştirilen benzer bir makineden Pascal'ın haberi yoktu. Pascal, şansölye Söguier'e sunulan kesin bir modeli meydana getirmeden önce (1645’te) 50'den fazla ilkörnek inşa etti.

Pascal İlkesi


hidrolik pres kuramının temelini oluşturan hidrostatik ilkesi. Bu ilke şöyle ifade edilebilir "Denge halindeki sıkıştırılmayan bir sıvı içindeki her tür basınç değişimi tümüyle bütün doğrultularda yayılır."

Pascal teoremi


Geom. Bir öz konik verildiğine ve bunun altı A, B, C, D, E, F noktasından en çok üç çifti çakışık noktalardan oluştuğuna göre, (AB) ile (DE), (BC) ile (EF), (CD) ile (AF) nokta çiftleriyle belirlenen üç kesim noktasının bir doğru üzerinde bulunduğunu ifade eden teorem. Verilen altı nokta için, bunların alındığı sıraya göre, 3'er 3'er kesişen, 60’a kadar Pascal doğrusu elde edilebilir. Bu te oremin karşıtı doğrudur. Pascal teoreminin ikili Brianchon teoremidir.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Temmuz 2016 02:18
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
nazmican331 - avatarı
nazmican331
Ziyaretçi
19 Temmuz 2009       Mesaj #3
nazmican331 - avatarı
Ziyaretçi

Blaise PASCAL

Ad:  Blaise Pascal4.jpg
Gösterim: 1335
Boyut:  41.2 KB

(1623–1662)
Fransız mate­matikçi, fizikçi ve filozof

Blaise Pascal daha çocukken matematik konusunda olağanüstü yeteneğini ortaya koydu. 16 yaşındayken yaz­dığı "Essai pour les coniques" (1640; "Koniklere İlişkin Deneme") adlı kısa çalışmasıyla büyük matematikçi René Descartes'ın bile ilgisini çekmeyi başardı. Vergi mahkemesi başkanı olan babasının vergi hesaplan için çok zaman harcadığını gören Pascal, 1642–44 arasında, dişli çarklarla çalışan ve toplama çıkarma işlemleri yapabilen bir hesap makinesi geliş­tirdi. Bu aygıt ilk mekanik hesap makinesiydi (bak. Hesap Makinesi). Pascal'ın matematik alanındaki öbür başarıları arasında, diferansi­yel hesap ve olasılık kuramına katkıları sayıla­bilir (bak. Olasılık Teorisi).

Fizik alanında da Pascal'ın çok büyük katkıları olmuştur. 1643'te İtalyan Evangelis­ta Torricelli, yeryüzündeki her şeyin üzerinde bir hava basıncı olduğunu gösteren ve bu basıncı ölçen barometreyi bulmuştu. Pascal deniz düzeyinden yükseğe çıkıldıkça hava basıncının azalması gerektiğini düşündü ve 1648'de gerçekleştirdiği deneyle bunu kanıtla­dı. Bu deneyde Pascal'ın kardeşi, Auvergne' deki Puy de Dome Dağı'na çıkarak cıvalı bir barometre ile yaptığı ölçümlerle, yükseldikçe hava basıncının düştüğünü ortaya koydu.

Pascal, akışkanlarla ilgili çalışmaları sonu­cunda Pascal yasası olarak bilinen önemli bir ilkeyi ortaya koydu. Bu ilkeye göre kapalı bir kapta hareketsiz durumda bulunan bir akışka­nın (sıvı ya da gazın) herhangi bir noktasında­ki basınç değişimi, değerinde bir değişme olmadan akışkanın her yerine ve kabın çeper­lerine iletilir. Hidrolik pres ve hidrolik fren bu ilkeye dayanarak yapılmıştır (bak. Hidrolik). Uluslararası Birimler Sistemi'nde basınç birimi olan pascal (Pa) da adını bu ünlü bilim adamının adından almıştır.

1646'da babasının hastalığı sırasında baba­sına bakan Jansenci iki din adamıyla tanışan Pascal, adını Piskopos Cornélius Jansen'den alan ve Katoliklik'i özel bir biçimde yorumla­yan bu dinsel akımla ilgilenmeye başladı. 1655'te geçirdiği bir araba kazasından sonra bütün ilgisini bu akıma yöneltti ve Jansencilik'in Fransa'daki önemli merkezlerinden biri olan Port Royal Manastırı'na girdi.

Pascal'ın önemli yapıtları arasında, 1654'te yazdığı "Traité du triangle arithmétique" (1665; "Aritmetik Üçgenin İncelenmesi"), "De l'es­prit géométrique" (1658; "Geometri Anlayışı Üzerine"), "Expériences nouvelles touchant le vide" (1647; "Hava Boşluğuna İlişkin Yeni Deneyler") ve 1651'de yazdığı "Traités de l'équilibre des liqueurs et de la pesanteur de la masse de l'air" (1663; "Sıvıların Dengesi ve Hava Kütlesinin Ağırlığı Üzerine İnceleme­ler") sayılabilir.

MsXLabs.org & Temel Britannica
Son düzenleyen Safi; 29 Temmuz 2016 02:24
LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
30 Nisan 2010       Mesaj #4
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Blaise Pascal2.jpg
Gösterim: 1410
Boyut:  37.5 KB

Pascal Blaise


(1623 Clermont/Ferrand-1662 Paris)
Fransız din filozofu, yazar, matematik ve fizik bilgini.

Zengin ve kültürlü bir ailenin oğluydu. Paris'te iyi bir öğrenim gördü. On altı yaşındayken konik kesitler üzerine bir deneme yazdı, on dokuzundayken de bir hesap makinesi tasarladı. Hava basıncının ve hidrostatiğin temel yasalarını keşfetti (1647). Daha sonra ihtimaller hesabının temellerini attı, aritmetik üçgen üzerinde çalıştı.

Katolik Kilisesi içinde bir reform hareketi olan Jansenizm ile ilişki kurdu. Sağlığı bozulduğu için öğrenimini bitiremedi. Geçirdiği bir kazadan sonra koyu bir din yanlısı oldu (1654) ve ölümüne dek Jansencilerin ünlü bir manastırına kapandı.

Büyük bir matematik ve fizik bilgini olarak tanınan Pascal, çağının ileri gelen yazarlarındandır. "Les Provinciales ou Lettres Ecrits par Louise de Montalte á un Provincial de ses Amis" (Taşra Mektupları, 1656-1657) Jansenizm'i savunan ve temel dinî sorunları işleyen bir yapıttır. Başlıca yapıtı.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Temmuz 2016 02:19
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
17 Mayıs 2012       Mesaj #5
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

Blaise Pascal

Ad:  Blaise Pascal3.jpg
Gösterim: 960
Boyut:  33.9 KB

Pascal (1623-1662) küçük yaşta kendini gösteren bir deha örneğidir.

Henüz 12 yaşında iken, hiç geometri bilgisine sahip olmadığı halde daireler ve eşkenar üçgenler çizmeye başlayarak, bir üçgenin iç açılarının toplamının iki dik açıya eşit olduğunu kendi kendisine buldu. Çünkü avukat olan ve matematik ile çok ilgilenen babası, onun Latince ve Yunanca'yı iyice öğrenmeden matematiğe yönelmesini istemediğinden, bütün matematik kitaplarını saklayarak, Pascal'ın bu konu ile ilgilenmesini yasaklamıştı.

Pascal çocukluğunda "geometri neyi inceler?" sorusunu babasına sormuş, o da "doğru biçimde şekiller çizmeyi ve şekillerin kısımları arasındaki ilişkileri inceler" demişti. İşte bu cevaba dayanarak gizli gizli geometri teoremleri kurmaya ve kanıtlamaya başladı. Sonunda babası onun yeteneğini anladı ve ona Eukleides'in Elementler'ini ve Apollonius'un Konikler'ini verdi.

Dil derslerinden arta kalan boş zamanını bu kitapları okuyarak değerlendiren Pascal, 16 yaşında konikler üzerine bir eser yazdı. Bu eserin mükemmelliği karşısında, Descartes bunun Pascal kadar genç bir kimsenin eseri olduğuna inanmakta çok güçlük çekmişti. 19 yaşında, aritmetik işlemlerini mekanik olarak yapan bir hesap makinesi icat etti.

Pascal yalnızca teorik bilimlerde değil, pratik ve deneysel bilimlerde de yetenekli ve orijinal idi. 23 yaşında, Torriçelli'nin (1608-1647) atmosfer basıncı ile ilgili çalışmasını incelemiş ve bir dağa çıkartılan barometredeki civa sütununun düştüğünü, yani yükseklerde hava basıncının azaldığını, civa sütununu hava basıncının tuttuğunu, yoksa Aristotelesçilerin söylediği gibi, tabiatın boşluktan nefret etmesinin rolü olmadığını göstermiştir. Diş ağrısından uyuyamadığı bir gece de rulet oyunu ve sikloid ile ilgili düşünceler üzerinde durmuş ve sikloid eğrisinin özelliklerini keşfetmiştir. Pascal, Fermat ile yazışarak olasılık teorisini kurmuş ve bir binom açılımında katsayıları vermiştir. "Pascal Üçgeni"nin keşfi de ona aittir. 25 yaşında iken kendisini felsefi ve dini düşüncelere adamıştır. Sağlığı çok bozuktu ve 39 yaşında iken Paris'de öldü.

Pascal prensibi


Fizik bilimlerinde, Pascal yasası veya Pascal prensibi; hareketsiz ve sıkıştırılamayan bir akışkanın aynı mutlak yüksekliğe sahip tüm noktalarında, bazı yerlerde akışkana ek basınç uygulansa dahi, sıvı basıncı aynıdır, der.Öte taraftan, h1 ve h2 gibi yüksekliği verilen iki noktadaki basınç farkı aşağıdaki gibidir:

Ad:  1.png
Gösterim: 681
Boyut:  811 Byte Burada ρ (rho) akışkanın yoğunluğu, g deniz seviyesindeki yerçekimi ve h1, h2 yüksekliktir.Bu formülün sezgisel açıklaması şudur ki; iki yükseklikteki basıncın değişimi, bu iki yükseklikteki akışkanın ağırlığına bağlıdır.
Yükseklikteki değişimin ek basınçlarla bağlantılı olmadığına dikkat ediniz.Bu yüzden Pascal yasası, herhangi bir noktaya uygulanan basınçtaki herhangi bir değişiklik akışkan boyunca aynen aktarılır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Temmuz 2016 02:20
theMira
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Şubat 2018       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Blaise Pascal ve Olasılıklar Kuramı!


Pascal ve Fermat matematiksel olasılıklar kuramının kurucularıdır. Olasılıklarla ilgili problemlere yavaş yavaş ilgi duyulmaya başlanmasının ilk nedeni sigortacılığın gelişmesiydi. Ayrıca matematikçilerin bu konuda düşünmesini teşvik eden bir başka etken, oyun zarları ya da kartları ile kumar oynayan soyluların sorduğu belirli sorulardı.

Poisson'a göre bir dünya adamının şans oyunları ile ilgili olarak sofu bir Jansenci'ye sorduğu bir problem olasılıklar hesabının başlangıç noktasıydı. Bu dünya adamı, Pascal'a 'probleme des points' ile ilgili bir soruyla yaklaşan, engin bilgili bir centilmen olan Mere şövalyesi idi. Pascal bu doğrultuda ilgili probleme yönelik sorulara ilişkin yazışmaya başladığı Fermat'la birlikte olasılık kuramının (1654) temellerini attı.

Benzer Konular

20 Eylül 2008 / INIFERNO Spor ww
5 Aralık 2015 / Harry Kewell Spor ww
25 Nisan 2011 / ener Edebiyat ww
9 Şubat 2016 / KisukE UraharA Siyaset ww
23 Ekim 2015 / Efulim Müzik ww