Arama

Antonie Philips van Leeuwenhoek

Güncelleme: 4 Temmuz 2015 Gösterim: 15.079 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
30 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Anton van Leeuwenhoek
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar



Antony van Leeuwenhoek (24 Ekim 1632 - 30 Ağustos 1723), tam adı Thonius Philips van Leeuwenhoek ('Laywenhook' şeklinde okunur) olan Hollandalı tüccar ve bilimadamıdır. Genellikle, Mikrobiyoloji'nin babası olarak bilinir. Bir sepetçinin oğlu olarak dünyaya geldi, 16 yaşında bir kumaş tüccarının yanında staja başladı. En iyi bildiği şey mikroskobuyla çalışmaktı. Kendi yaptığı mikroskopla tek hücreli canlıları inceliyordu. İlk olarak sünger, bakteri, sperm ve kan gibi maddeleri inceledi.
90 yaşındayken, 30 Ağustos 1723 tarihinde Hollanda'nın Delft şehrinde öldü.
1723 Leeuwenhoek bakteriyi ilk keşfeden ve kendi oluşturduğu mikroskobu ile mikroskobik canlıları ilk olarak inceleyen bilim adamıdır. Gözlükleri büyüteç gibi kullanarak kumaşları incelemeye başlamış bu mikro canlıların varlıklarının farkına varınca da başka büyüteçler üretmiş ve nihayet bir mikroskop icat edip canlıları yakından görebilme imkânına sahip olmuştur. Yaşamı boyunca ürettiği mikroskop merceklerinin sayısı 550'dir. Her biri ile yeni bir inceleme yapmıştır.
Leeuwenhoek aynı zamanda kan hücreleri üzerinde de araştırmalar yapmıştır. Kılcal damarları inceleyerek kan hücrelerinin geçişini gözlemlemiştir. Leeuwenhoek'den önce hiç kimse kasların liflerden oluştuğunun farkında değildir. Mikroskobunun altında liflerin her birini gözlemlemiş ve incelemelerde bulunmuştur.
Hayvanlar ve bitkilerde beslenme sistemi üreme ve bitkilerde besin transferi gibi konularda da pek çok çalışması olmuştur. Bitkilerin birbirinden farklı bölümleri araştırmasının en önemli parçalarındandır. Bitkinin kökü gövdesi ve yapraklarının üç boyutlu çizimlerini yapmış ve yapılarının detaylarını ilk ortaya çıkaran bilim adamıdır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 4 Temmuz 2015 14:18
Biyografi Konusu: Antonie Philips van Leeuwenhoek nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
11 Temmuz 2012       Mesaj #2
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Anton van Leeuwenhoek
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

(1632 Delft-1723 Delft)
Hollandalı doğabilimci. Çocukluk yıllarında büyüteçlere ilgi duydu. Giderek güçlü mercek ve mikroskoplar yaptı. Birhücrelileri, spermatozoitleri ve mikropları ortaya çıkardı. Bira mayalarını, rotatorları ve kan yuvarlarını da buldu. Kanın dolaşımını ilk kez, bir yılanbalığının kılcal damarlarında izledi. Buluşları kuşkuyla karşılanmakla birlikte, ünü dünyaya yayıldı. Kendisine mikrobiyolojinin babası gözüyle bakılır. Buluşlarını "Opera Omnia Sive Arcana Naturae Ope Exactissimorum Microscopiorum Detecta" (1715-1722) adlı yapıtında topladı.

Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Temmuz 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  800px-Jan_Verkolje_-_Antonie_van_Leeuwenhoek.jpg
Gösterim: 343
Boyut:  154.6 KB


VAN LEEUWENHOEK
(Antonie), hollandalı doğabilimci (Delft 1632 - ay. y, 1723). Bir kumaşçının yanında çırak olarak çalıştı; küçük kumaşçı büyütecini kullanırken sanki büyütücü camdan bakmanın tadına vardı. Gittikçe daha çok büyüten mercekler yaptı; mikroskopları bugün bile ünlüdür. Birhücrelileri, sonra sperma- tozoitleri, mikropları, maya mantarlarını, tekerleklikurtlan, kan yuvarlarını keşfetti; ilk olarak, bir yılanbalığı embriyonunun kılcal damarlarında kanın akışını gördü. Araştırmalannın uyandırdığı şüpheye rağmen, ünü sınırları aştı. Buluşları, Opera omnia şive Arcana naturae ope exactis-simorum microscopiorum detecta'öa (1715-1722) bir araya getirildi.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

11 Eylül 2008 / Bia Eğitim Bilimleri
16 Ekim 2015 / BARIŞ Bilim ww
29 Haziran 2012 / Mira Sanat ww