Arama

Jöns Jakob Berzelius

Güncelleme: 6 Mart 2018 Gösterim: 8.675 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
25 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Jöns Jakob Berzelius
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Doğum: 20 Ağustos 1779, Östergötland, İsveç
Ölüm: 7 Ağustos 1848, Stockholm, İsveç
Friherre Jöns Jakob Berzelius (d. 20 Ağustos 1779, Östergötland - ö. 7 Ağustos 1848, Stockholm) bugünkü modern kimyasal notasyonu keşfeden, John Dalton, Antoine Lavoisier, Robert Boyle gibi kimyacılarla birlikte modern kimyanın babası sayılan kimyagerdir.
Berzelius, Östergötland'ın bir kasabası olan Väversunda'da doğdu. Akrabalarını küçük yaşta kaybetti. Eğitim hayatı Linköping'te başladı ve Katedralskolan'da son buldu. Uppsala Üniversitesi'nden tıp doktoru ünvanıyla 1801 yılında mezun oldu. Ardından, Anders Gustaf Ekerberg adındaki bir kimyagenin yanında staj yapmaya başladı. Bu da onu kimya bilimine iten nedenlerden biridir.
1807 yılında ise Berzelius, kimyager ve ecza profesorü olarak Karolinska Enstitüsü'nden mezun oldu.
1835 yılında Elisabeth Poppius ile evlendi. 1836 yılında Copley Madalyası ödülüne layık görüldü ve bu ödülü aldı.
7 Ağustos 1848 tarihinde, İsveç'in başkenti olan Stockholm'de hayatını kaybetti.
Berzelius; polimer, izomer, allotrop gibi kavramları bilim dünyasına kazandıran kişi olarakta hafızalara kazınmıştır.

Son düzenleyen Safi; 15 Ekim 2015 17:52
Biyografi Konusu: Jöns Jakob Berzelius nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Ekim 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Jöns Jakob Berzelius

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Jöns Jakob Berzelius.jpg
Gösterim: 896
Boyut:  39.6 KB

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
30 Aralık 2016       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Friherre Jöns Jakob Berzelius

(1779-1848)
Ad:  Jöns Jakob Berzelius.jpg
Gösterim: 655
Boyut:  44.8 KB

İsveçli bir kimyager olan Berzelius, modern Kimyanın kurucusu olarak tanınır. Yaşamı boyunca binlerce deney yaptı. Bunlarla, kimyanın iki ana dala ayrıldığını gösterdi: Minerallerle ilgili olan anorganik kimya, canlı maddede bulunan kimyasal bileşiklerlerle uğraşan organik kimya. Ama Berzelius'un en dikkate değer gözlemi, atomların birbiriyle, elektrik güçleri nedeniyle birleştiğini öne süren kuramıydı.

Berzelius, bir din adamının oğluydu. Genç yasta hem annesini hem de babasını yitirdi. Eğitimini, üvey babasının yardımıyla tamamladı. Uppsala üniversitesinde okudu ve 1802'de bu üniversiteyi bitirdi. Elektriğin tedavi etkisi üstüne bir tez hazırladı. Kimya deneyleriyle uğraşabilmek için, Cerrahi Okulu'nda araştırma görevi aldı. İki yıl yalnızca yoksullara baktı. 1807'de Tıp ve Eczacılık profesörlüğüne yükseltildi.

Çalışmaları


On yılı aşkın bir sürede Berzelius, 2000 kadar yalın bileşiği çözümledi. Özellikle kimyasal maddelerin biraraya geliş biçimiyle ilgileniyordu. Bileşiğin, nasıl hazırlanırsa hazırlansın, hep bazı elementlerin belirli oranlarını içermekte olduğunu buldu. Dalton'un değişik element atomlarının farklı ağırlıkta olduğuna ilişkin atom kuramını destekledi.

Alessandro Volta'nın pili bulmasından hemen sonra Berzelius ve meslektaşı W. Hisinger (1786-1052), elektrik akımını kimyasal çözeltilerden geçinneyl denediler. Berzelius,bundan ikili (dualistic) elektrolitik kuramını çıkardı. Bu kuram, atomların elektrik yüklü artı ya da eksi gruplar oluşturduğu olgusuna dayanıyordu. Berzelius'a göre zıt elektrik yüklü bölümler, kimyasal tepkimelerde yeniden gruplaşarak bileşikleri oluşturmaktaydı. 1819'da Kimyasal Orantar Üstüne Deneme adlı Bitabını yayınladı. Bu kitapta atom ve elektrokimyasal kuramlar arasında bağ kuruyordu.

Berzelius, bilinen bütün elementlerin, atom ağırlığını ölçtü. 1828'de, ilk doğru atom ağırlığı tablosunu yayınladı. Standart olarak oksijenin atom ağırlığını kullandı. Bu çalışma sırasında element adlarının kısaltılması gerektiğini ve bir kimyasal bileşikte bulunan atomların sayısını gösteren bir işaret sistemline gereksinme olduğunu belirtti. Element adlarını Latin ya da Yunan alfabesinin harfleriyle kısaltmaya dayanan, bileşıklerdeki atom sayısını gösteren ve bugün de hâlâ kullanılan kimyasal simgeleri geliştirdi (örneğin, H2S04).

Berzelius, selenyum ve toryum, elementlerini yalıttı. Asistanları da lityum ve vanadyumu buldu. Deneyleri sırasında Berzelius, birçok laboratuvar tekniği geliştirdi. Örnekleri, hassas ölçüler gerektiğinde, sonuçları bozan nemden korumak için nem çeken kabı buldu. Ağırlık ölçümsel (gravimetrik) Çözümlemeyi geliştirdi.

Biyokimyasal deneyleri arasında kan, safra, gözün bölümleri, süt ve kas dokuları çözümlemeleri de yer alıyordu. İlgi alanı geniş olan Berzelius, yerbilim alanında da çalışmalar yaptı. Kaya örneklerinin çözümlenmesinde çok kullanışlı olan ağız hamlacını Berzelius geliştirdi, örnek, bir mum alevinin üstünde tutulan odun kömürü parçasındaki bir oyuğa yerleştiriliyordu. Hamlaçtan örneği indirgeyen ya da yükseltgeyen sıcak alev vermek için, sürekli basınçlı hava üflenmekteydi.

1835 de Berzelius'a baronluk unvanı verildi. Yaşamının sonunda, kimya konusunda büyük söz sahibi oldu. Ancak, zaman zaman gücü, bu alandaki çalışmaları engelliyordu. Kuramlarında bazı değişiklikler önerildiğinde kızıyor, eleştirilere tepki gösteriyordu. Ne var ki bu tavrı, onun öteki bilim dalları gibi,sürekli değişim içinde olan kimyanın gelişmesine yaptığı gerçek katkıyı gölgelemedi.

Başlıca eserleri: Larbok i kemien, (Kimya Ders Kitabı, 2 cilt 1808-1812; Theory of Chemical Proportions (Kimyasal Oranlar Kuramı 1814); Jahresbericht über die Fortschritte der Physischen Wissenschaften (Fiziksel Bilimlerdeki Gelişmeler Üzerine Yıllık Rapor, 27 cilt) 1822-1847.

-derlemedir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Mart 2018       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Kimya Sembollerinin Doğuşu ve Berzelius!


İsveçli bilgin Berzelius, elemanların Latince adlarının baş harflerini alarak, uzun birtakım formülleri kısaca yazma olanağı sağladı. Bu, aynı dili konuşmayan bilginler arasında bilgi alış-verişi yönünden kolay bir iletişim sağlanmasına neden oldu. Bu bağlamda uygulanan sistem de Berzelius'un simge sistemi adıyla anılır.

Benzer Konular

16 Ağustos 2009 / ThinkerBeLL Bilim ww
17 Ağustos 2009 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
22 Ekim 2015 / _Yağmur_ Müzik ww
24 Eylül 2015 / Safi Edebiyat ww
6 Ağustos 2015 / Safi Edebiyat ww