Arama

Irene & Frederic Joliot-Curie

Güncelleme: 7 Aralık 2015 Gösterim: 3.989 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Irene JOLIOT-CURIE (1897 - 1956) ve Frederic JOLIOT-CURIE (1900 - 1958)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Fransız fizik bilginleri Marie ve Pierre Curie'nin kızları olan Irene Joliot-Curie ile damatları Frederic Joliot-Curie, bilim tarihinin Curie'lerden sonra en tanınmış çiftidir. Bu iki fizikçi hemen hemen bütün çalışmalarını birlikte sürdürmüş, nükleer fizi­ğe ortak katkılarıyla Nobel Kimya Ödülü'nü bölüşmüş ve dünya barışının en inançlı savunucularından olmuşlardır.
Paris'te doğan Frederic Joliot fizik mühen­disliği öğrenimini bitirdikten sonra, 1925'te Radyum Enstitüsü'nde Marie Curie'nin asis­tanı olarak çalışmaya başladı. Ertesi yıl Curie'lerin büyük kızı Irene ile evlenince de hocası Marie Curie'ye ve 20 yıl önce ölen Pierre Curie'nin anısına duyduğu derin saygı ve hayranlığın göstergesi olarak karısının soyadı­nı kendi soyadına ekledi. O tarihten sonra birlikte çalışan Joliot-Curie'lerin bilime en büyük katkıları 1934'te yapay radyoaktifliği keşfetmeleridir.
1896'da Fransız fizikçi Henri Becquerel ilk kez uranyumda doğal radyoaktiflik olgusunu gözlemlemiş, ardından Curie'ler radyum, polonyum gibi öbür radyoaktif elementlerin varlığını sapta­mışlardı. Bu elementlerin çekirdeği çok hızlı parçacıklar ya da ışınlar yayarak kendiliğin­den parçalanır ve sonuçta başka bir elemente dönüşür. Joliot-Curie'ler, radyoaktif olmayan hafif elementlerin çekirdeklerini alfa ışınlarıyla bombardıman ederek bu parçalanmanın yapay yoldan da yaratılabileceğini ortaya koydular.
Yapay radyoaktifliğin bulunmasıyla, ele­mentlerin doğada var olmayan radyoaktif izotoplarını elde etme olanağı doğmuştu. 1935 Nobel Kimya Ödülü, tıpta ve biyolojide yeni ufuklar açan bu buluşları nedeniyle Joliot-Curie'lere verildi. Bu radyoaktif dönü­şüm sırasında açığa çıkan olağanüstü boyut­lardaki enerjiyi insanlığın yararına sunmayı amaçlayan Joliot-Curie'ler 1939'da alfa ışınla­rıyla ilk kez zincirleme çekirdek tepkimesini gerçekleştirdiler. Ama o yıl II. Dünya Savaşı başladığı için, bu tepkimenin ve nükleer enerjinin silah olarak kullanılabileceği kaygı­sıyla buluşlarını gizli tutmaya karar verdiler. Nükleer reaktör yapımına ilişkin bütün bilgileri, savaş bittikten sonra açılması koşuluyla mühürlü bir zarf içinde Fransız Bilimler Akademisi'ne sundular. Ertesi yıl Almanya Fran­sa'yı işgal ettiğinde de ülkelerinden ayrılma­makta direnerek Paris'te kaldılar ve bu bilgi­lerin Almanlar'ın eline geçmesini engellemek amacıyla nükleer tepkimeler üzerindeki bütün çalışmalarını durdurup yalnızca radyoak­tif izotopların tıpta kullanım olanaklarını araştırdılar.
Frederic Joliot-Curie işgal altındaki Paris'te direniş hareketinin örgütlenmesinde etkin olarak görev aldı ve 1937'den beri profesör olarak ders verdiği College de France'taki laboratuvarında patlayıcı madde üreterek direnişçileri her yönden destekledi. Savaştan sonra da bir yandan Fransa'nın ilk nükleer reaktörünü yaparak ülkesinin nükleer enerji çalışmalarını yönlendirirken, bir yandan da Dünya Barış Konseyi'nin kurucu üyesi ve başkanı olarak bu enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması için çok büyük çaba gösterdi. Aynı duyarlılığı ve sorumluluğu bölüşen irene Joliot-Curie de hem ülkesindeki nükleer enerji çalışmalarında, hem de Dünya Barış Konseyi'nde etkin olarak görev aldı.
1937'de Sorbonne'da fizik profesörlüğüne getirilen irene Joliot-Curie bu görevi ve annesinin kurduğu Radyum Enstitüsü'nün yöneticiliğini ölünceye kadar sürdürdü. Karısı öldükten sonra onun görevlerini de üstlenen Frederic Joliot- Curie ülkesinin Alman işgali­ne karşı direnişindeki yurtsever çabaları için savaş madalyasıyla, dünya barışına katkıları için de 1951'de Lenin Barış Ödülü'yle ödül­lendirildi.

Son düzenleyen Safi; 7 Aralık 2015 15:27
Biyografi Konusu: Irene & Frederic Joliot-Curie nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
15 Ağustos 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Frederic Joliot Curie

Sponsorlu Bağlantılar
(1900 Paris-1958 Paris), Fransız fizikçi. 1930 yılında polonyum elektro-kimyası konusunda doktorasını verdi. 1935'te Paris Fen Fakültesi'ne konferansçı öğretim üyesi olarak atandı. Özellikle bu dönemde çalışmalarını karısı İrène Joliot-Curie (ünlü fizikçiler M. ve Mm. Curie'nin kızı) ile birlikte sürdürdü. Nötronun bulunması konusunda önemli çalışmalara katıldı. Karısıyla birlikte 1935'te Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Alman işgali sırasında anti-faşist direniş kuvvetlerine katıldı. Son yıllarını, nükleer fizik merkezinin kurulması ve geliştirilmesine ayırdı. Fransız Komünist Partisi üyesiydi ve kuruluşunda önderlik ettiği Dünya Barış Konseyi'nin başkanlığında bulundu.

Irene Joliot Curie

(1897 Paris-1956 Paris), Fransız fizikçi. Ünlü fizikçi Curie'lerin kızıdır. Paris Fen Fakültesi'nde öğrenim gördü. 1925'te doktorasını verdi. Tek başına ya da kocası fizikçi Frédéric Joliot ile işbirliği yaparak doğal ve yapay radyoaktif elementlerin birbirine dönüşümü ve nükleer fizik üstünde önemli çalışmalar yaptı. Başta uranyum olmak üzere ağır elementler üstünde nötronların etkisini araştırdı. 1935'te Nobel Kimya Ödülü'nü kocasıyla paylaştı. 1936'da Devlet Bilimsel Araştırmalar bakan yardımcısı, 1937'de Paris Fen Fakültesi'ne profesör, 1947'de Radyum Enstitüsü yöneticisi oldu. Aynı zamanda Atom Enerjisi Araştırma Komisyonu üyeliğine getirildiyse de politik görüşleri nedeniyle daha sonra bu görevinden alındı. Orsay Nükleer Fizik Merkezi'nin kuruluş çalışmalarına katıldı. Kuruluş çalışmaları tamamlanamadan, annesi gibi kan kanserinden öldü. Yoğun bilimsel çalışmalarının yanı sıra aktif bir politik yaşamı da vardır. Fransız Kadınlar Birliği Millî Komitesi'ne ve Dünya Barış Konseyi'ne üyeydi.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
mhmmdcngz - avatarı
mhmmdcngz
Ziyaretçi
31 Ağustos 2012       Mesaj #3
mhmmdcngz - avatarı
Ziyaretçi
225px Joliot curie

Irène Joliot-Curie (12 Eylül 1897 - 17 Mart 1956), Fransız bilim insanı. Marie Skłodowska-Curie ve Pierre Curie'nin kızı ve Frédéric Joliot-Curie'nin karısıydı. Kocası ile ortak çalışmaları olan yapay radyoaktivite keşfi ile 1935'de Nobel Kimya Ödülü kazandı. Bu ödül Curieleri en fazla Nobel kazanmış aile yaptı. Joliot-Curie'nin iki çocuğu Hélène ve Pierre de saygın bilim insanları arasındadır.

220px Curie Joliot 1934 London
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.