Arama

Carl Ritter

Güncelleme: 5 Şubat 2019 Gösterim: 1.717 Cevap: 1
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Şubat 2019       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM

RİTTER (Carl)

Ad:  carl ritter.JPG
Gösterim: 746
Boyut:  18.5 KB

alman coğrafyacı
Sponsorlu Bağlantılar
(Quedlinburg, Prusya, 1779 - Berlin 1859).

Berlin’de profesörlük yaptı; A. von Humboldt ile birlikte modern coğrafyanın kurucularındandır. Herder ve Schelling'den etkilendi her halkın kaderinin, yaşadığı ortama bağlı olduğunu savunarak, insani olgular ile fiziki olgular arasındaki ilişkiye parmak bastı.

1817'den itibaren üzerinde çalıştığı karşılaştırmalı coğrafya incelemesinde (Die Erdkunde im Verhâltnis zur Natur und zur Geschichte des Menschen [Yerbilim açısından insanın doğası ve tarihi], 19 cildi yayımlandı), canlı doğa ile cansız doğa arasındaki değişken ilişkiler ve halkların tarihi üzerinde durdu.
Kaynak: Büyük Larousse

Biyografi Konusu: Carl Ritter nereli hayatı kimdir.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Şubat 2019       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Ritter Carl

Ad:  carl ritter1.JPG
Gösterim: 1633
Boyut:  22.5 KB

(d. 7 Ağustos 1779, Quedlinburg, Prusya - ö. 28 Eylül 1859, Berlin),
Sponsorlu Bağlantılar
Alexander von Humboldt’la birlikte modern coğrafya bilimini kuran Alman coğrafyacı.

Doğa bilimleri alanında yetkin bir öğrenim gördü; tarih ve ilahiyat konularında da derin bilgisi vardı. İsviçreli öğretmen Johann Heinrich Pestalozzi’nin eğitim ilkeleriyle Alman felsefeci Johann Gottfried von Herder’in insan-çevre ilişkisi üzerindeki görüşlerinin etkisiyle coğrafyaya yöneldi. 1820’den yaşamının sonuna değin Berlin Üniversitesi’nde profesörlük yaptı. Coğrafyayı deneysel bir bilim olarak gören Ritter, coğrafyanın metodolojisinin genel kanı ya da varsayımlardan gözlemlere doğru değil, bir gözlemden ötekine doğru ilerlemesi gerektiğini savundu.

Coğrafyanın da yasaları olduğuna inanmakla birlikte bu yasaları apaçık biçimde belirlemeye ağırlık vermedi. Bunun yerine, coğrafyanın benzersiz yapısını biçimlendirmede bütün bilimlerden yararlanmanın önemini vurguladı.

Ritter, coğrafya konusundaki yazılarını bir ölçüde Humboldt’un görüşlerine dayandırdı. Genellikle bir coğrafyacıdan çok, tarihçi gibi yazdı; yaklaşımı zamanla tarihin coğrafi yorumu olarak görüldü. Coğrafyayı tarihe bağımlı kıldığı gerekçesiyle ölümünden sonra eleştiriye uğradı.

Ritter’in Avrupa’ya ilişkin olan ilk coğrafya yazıları 1804 ve 1807’de yayımlandı. Die Erdkunde im Verhâltniss zur Natur und zur Geschichte des Menschen (Doğa ve İnsanlık Tarihi Açısından Yer Bilimi) adlı yapıtını tamamlayamadı. Yapıtın Afrika’yla ilgili ilk cildinin 1817’de (yb 1822) yayımlanmasından sonra Berlin Üniversitesi’nde profesörlüğe getirildi. 1832’den yaşamının sonuna değin daha çok Asya üzerine düzenli biçimde yeni ciltler yayımladı. Yapıt tamamlanamamasına karşın 19 ciltte 20 bin sayfaya ulaştı.
kaynak: Ana Britannica

SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

19 Şubat 2009 / KisukE UraharA Sinema ww
6 Aralık 2015 / Jumong Sinema ww
1 Şubat 2019 / nötrino Sanat ww
3 Şubat 2019 / Safi Bilim ww
8 Temmuz 2015 / Safi Edebiyat ww