Arama

Homeostazi (Homeostasis)

Güncelleme: 27 Haziran 2012 Gösterim: 7.124 Cevap: 2
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
23 Mayıs 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Homeostazi (Homeostasis)

Sponsorlu Bağlantılar
İnsan kan hücreleri, insan “homeostasis”ini sağlamaya yardımcı olurlar.Homeostazi (denge), açık bir sistemin, bağlantılı kontrol mekanizmaları tarafından kontrol edilen dinamik eşitlikler aracılığıyla, kendi iç ortamının sabit bir hal sağlayabilmesidir. Tek hücreli ya da çok hücreli tüm organizmalar, homeostasis gösterir: Hücresel düzeyde pH değerinin ayarlanması, organizma düzeyinde vücut sıcaklığının sabit tutulması ve ekosistem düzeyinde bitkilerin karbondioksit fazlalığında daha hızlı büyümesi buna örnek olarak gösterilebilir. Doku ve organlar da homeostasis sergilerler.



Etkileşimler Herşey diğer organizmalar ve çevreyle etkileşim içersindedir. Biyolojik sistemleri incelemenin bir zor kısmı da, incelenen organizmanın diğer faktörlerle çok sayıda etkileşim içersinde olmasıdır. Mikroskobik bir bakterinin lokal şeker eğimine tepkide bulunması, aslında, bir aslanın Afrika savanasında yemek aramasından farklı değildir. Herhangi bir tür için, davranışlar; agresif, yardımcı, parazitsel ya da simbiyotik olabilir. İşler, herhangi bir ekosistemde, birden fazla tür etkileşime girdiğinde karışır. Bu türdeki çalışmalar, ekolojinin çalışma alanındadır.

Çalışma alanları
Biyoloji o kadar büyük bir araştırma sahası haline gelmiştir ki, genellikle bir dal olarak değil de, birbirine geçmiş birçok alt dal olarak görülür. Bu madde, dört ana grubu incelemektedir. İlk grup; hücre, gen, vb. temel yapı taşlarını inceleyen dallardan oluşmaktadır. İkincisi; doku, organ ve vücut düzeyindeki yapıları inceleyen dallardan oluşmaktadır.

Üçüncüsü, organizmalar ve onların geçmişlerini incelerken, sonuncusu da onların etkileşimlerini inceler. Bu sınırların, gruplamaların ve açıklamaların sadece biyolojik araştırmanın basitleştirilmiş bir betimlemesi olduğu unutulmamalıdır. Gerçekte, bu dallar arasındaki sınırlar belirli değildir ve birçok dal, birbirinin yöntemlerini kullanırlar.


Alintidir..

Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
27 Kasım 2009       Mesaj #2
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Homeostaz

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Homeostaz(Homeostasi), hücre dışı gerçekleşen olaylar karşısında hücrenin kendi metabolizmasını koruma eğilimi diyebiliriz. Hücre bu olay sırasında ATP harcar ve enerji sentezler. Yaşamın devamı için düzenleyici sistemler yardımıyla organizmanın iç ortamının sabit tutulmasıdır.
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
27 Haziran 2012       Mesaj #3
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Homesotazi

Canlılarda var olan, kanın bileşimi, vücut sıcaklığı gibi değişmezleri sabit tutma ya da bozulan dengeyi yeniden sağlama eğilimi. Bu kavram, fizyolojiye 1926 yılında Cannot tarafından sokulmuştur. Daha sonraları Lorenz, Tinbergen ve Hull, bu konu üzerinde çalıştılar. Bunlara göre, homeostatik dengenin bozulması canlıda birtakım içgüdüsel davranışlara yol açar. 1939 yılında Bellows, 1952 yılında da Miller, köpekler üzerinde bu konuyla ilgili çeşitli deneyler yaptılar ve homeostazi eğilimini kanıtlamaya çalıştılar.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi