Arama

Beyin Lobları

Güncelleme: 5 Ağustos 2012 Gösterim: 33.837 Cevap: 4
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
10 Mart 2009       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Beyin Lobları
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  beyin lobları.JPG
Gösterim: 1852
Boyut:  11.3 KB

İnsan beyninde beş ana lob bulunur. Bunlar:
  1. Frontal Lob : Bilinçli düşünme; zarar görmesi durumunda ruh hali, hissiyat değişikliği olabilir.
  2. Parietal Lob : Çeşitli duyu organlarından gelen bilgileri birleştirmede önemli rol oynar. Ayrıca nesnelerin kullanılması ve bazı mekansal görüş işlemelerinde (visuospatial processing) parietal lobun kimi bölümleri rol alır.
  3. Occipital Lob : Görme duyusuyla ilgili bilgilerin işlendiği lobdur. Hafif zarar görmesi halüsinasyonlara sebep olur.
  4. Temporal Lob : Ses ve kokunun algılanması, aynı zamanda da yüzler, mekanlar gibi karmaşık uyaranların işlenmesi bu lob tarafından sağlanır.
  5. Serebellum : Duyu organlarından gelen bilgilerle haraketi ilişkilendirir. Bu lob özellikle dengenin sağlanmasında önemli rol oynar.
Yukarıda listelenen her bir lob, beynin her iki yarımküresinde de bulunur. Serebellum dışında bu lobların hepsi telensefalonun parçasıdır.

Gerçekçi ol imkansızı iste...
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
10 Mart 2009       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Beyin Lobları : Frontal lob (Latin : Lobus Frontalis)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
frontallob
Frontal lob ya da frontal korteks beynin ön tarafında yerleşimli bilinçli düşünmeden sorumlu olan beyin bölgesi.
İnsanda frontal korteks, tüm kortikal alanın 1/3 ünü oluşturur. Frontal korteksin arka kısmı, yani motor korteks ve premotor korteks, motor kontrolden sorumludur. Bununla beraber prefrontal korteks olarak adlandırılan daha ön kısımlar ise davranışın kontrolünde önemli rol oynamaktadır. Şizofreni hastalarında prefrontal bölgede dopamin azalması olduğu düşünülmektedir.

Gerçekçi ol imkansızı iste...
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
10 Mart 2009       Mesaj #3
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Beyin Lobları : Temporal lob (Latin : Lobus Temporalis)
MsXLabs.org

temporallob

Temporal lob ya da temporal korteks beynin yan taraflarında yerleşimli, konuşma, hafıza ve duymanın da dahil olduğu birçok görevi bulunan telensefalon bölgesi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
gulbeseker - avatarı
gulbeseker
Ziyaretçi
1 Ocak 2010       Mesaj #4
gulbeseker - avatarı
Ziyaretçi
Frontal lob ya da frontal korteks beynin ön tarafında yerleşimli bilinçli düşünmeden sorumlu olan beyin bölgesi.


hiperaktivite bozukluğu ve dikkat eksikliği sorunu olan çocuklarda bu bölgeden kaynaklanan sorunlar olduğu tesbit edilmiş.
bu durumda düşmelere çarpmalara çok dikkat etmemiz gerekiyor.
aynı sorunu neim oğlumda yaşıyorum da ...
oğlum 6-7 yaşlarında 2 metrelik bir yükseklikten düşmüştü. 10 gün beyin cerrahi servisinde tedavi görmüştü. şimdi de bunun devamı olarak dikkat ekisliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi görüyor. kırmızı reçete kullanarak... üstelik bu hemen hemen 18-20 yaşına kadar devam edecek...
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Ağustos 2012       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Türk Araştırmacıların Beyin Lobları Üzerindeki Çalışmaları

120801brainnnhlarge

Bilkent Üniversitesi araştırmacıları, beynin sol lobunun vücudun sağ bölgesini, sağ lobunun da sol bölgesindeki olayları algıladığı yönündeki bilim teorilerinin her durum için geçerli olmadığını ortaya koydu.

Yapılan deneylerde, sağ tarafta gösterilen bir nesnenin beynin sol tarafında işlendiği yönündeki bilgilerin aksine, beynin her iki tarafında da işlem meydana geldiği ortaya çıktı.Böylece beynin iki lobunun da vücudun her iki bölgesindeki olaylar için aynı anda çalıştığı gösterildi.Deneylerde, beynin parlak ve mat cisimleri nasıl ayırt ettiği de ortaya çıkarıldı ve beynin bu özelliğini taklit eden bir bilgisayar yazılımı geliştirildi.

Ulusal Manyetik Rezonans Araştırma Merkezi (UMRAM) yöneticisi ve Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergin Atalar, Psikoloji Bölümü Öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Boyacı ve Yrd. Doç. Dr. Katja Doerschner başkanlığındaki ekiple beyin üzerindeki deneylerde bazı sonuçlara ulaştıklarını ifade etti.Deneylerde bilim insanlarınca henüz ortaya konmamış bazı özellikler belirlediklerini bildiren Atalar, bunlardan bir kısmının da dünya genelinde kabul edilen bazı bilim teorilerinin gerçek olmadığını ortaya koyduğunu belirtti.

Uluslararası Bilim Kamuoyundan İlgi Büyük

Beynin nasıl çalıştığını bulmak için bilim insanlarının binlerce yıldır deneyler yaptığını dile getiren Atalar, kendi deneylerinden elde ettikleri bulguları şu sözlerle anlattı:

''Beynin nasıl gördüğünü, görüntüleri nasıl algıladığını anlamak için bazı deneyler yaptık. Dünyada bu konuda çok sayıda teori var. Bu deneylerde bazı temel teorilerin eksik olduğunu ortaya koyduk.Bu teorilere göre, beynin iki tarafı bulunuyor. Beynin sağ tarafı, vücudumuzun sol tarafında meydana gelen olayları, sol tarafı ise sağ tarafındaki olayları algılıyor. Örneğin gözlerinizi diktiğiniz bir noktanın solunda bir şey gösterdiğinizde beynin sağ tarafında işleniyor. Ancak merkezimizde yapılan deneylerde sağ tarafta gösterilen bir nesnenin beynin hem sağ hem de sol tarafında işlendiği ortaya çıktı.''

Atalar, araştırma sonuçlarının yurt içi ve yurt dışındaki konferanslarda bilim dünyasına duyurulduğunu ve büyük ilgi çektiğini de söyledi.Merkezde sadece araştırmaya ayrılmış bir MR sistemi bulunduğunu, bu sistemin araştırmacılara açık olduğunu dile getiren Atalar, ''Bir arkadaşımız öğrencilerle birlikte bu problemle uğraştı. Daha evvel bilinen algıların yanlış olduğunu, bir taraftaki bir algılamanın beynin yalnızca bir tarafıyla yapılmadığını ortaya koydu'' dedi.

Parlak ve Mat Ayrımı da Yapıldı

Merkezde yürütülen bir başka beyin araştırmasında ise parlak cisimlerle mat cisimleri beynin nasıl ayırt ettiği de ortaya çıkarıldı.Çalışma sonuçlarının uluslararası bilim dergisi Pattern Recognition'da yayımlandığını duyuran Atalar, şöyle konuştu:

''Burada beynin bu iki durumu nasıl ayırt ettiğini ortaya koyduk. Parlak cisimle mat cisimleri aynen beynin algıladığı gibi ayırt eden bilgisayar programı geliştirdik. Bir bakıma beyni taklit eden bir bilgisayar programı oldu.Bu yazılım, bir resmin parlak ya da mat olup olmadığını anlıyor. Esasında bu çok karmaşık bir algoritma. Belki bir fotoğraf makinesinde bir düğmeye bastığınız zaman yüz tanıyabiliyor. Piyasadaki tüm fotoğraf makinelerinde bu fikir var. Bu beynin yüzü nasıl algıladığının ortaya çıkışıyla yapılmış bir icat. Eğer bunun benzeri gibi parlak ya da mat bir cismin bulunması ve bunun genel kullanıma sunulması gerekiyorsa burada geliştirdiğimiz algoritma kullanılacaktır artık.''



Kaynak : Gençbilim / Pattern Recognition (01 Ağustos 2012,13:32)

Benzer Konular

22 Ocak 2015 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
29 Eylül 2011 / ThinkerBeLL Tıp Bilimleri
8 Nisan 2012 / _KleopatrA_ X-Sözlük
28 Ekim 2009 / Daisy-BT Tıp Bilimleri
10 Aralık 2009 / nötrino Mühendislik Bilimleri