Arama

Destek Dokular - Kan Doku

Güncelleme: 23 Nisan 2009 Gösterim: 4.867 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kan Doku

Sponsorlu Bağlantılar
Hücrelerarası maddesi sıvı olan, özelleşmiş bir bağ doku tipi olarak tanımlayabileceğimiz kan dokusu, ara maddesi hücrelerinden çok olan bağ dokusu türlerindendir. Ancak diğer bağ dokularında olduğu gibi farklı yapıları bir araya getirici özellik göstermemesiyle diğerlerinden ayrılır.
Bağ dokusunun organların birbirileriyle ilişkisini ve çalışmalarını sağlama görevini, kapalı bir borular sistemiyle (kan damarları) tüm organizmayı dolaşıp taşıdığı gerek oksijen gerekse çeşitli hormonlar aracılığı ile yerine getirmektedir. Kan dokusunun organizmadaki tüm yapılarlabu şekildeki yakınlığı, herhangi bir yerdeki bozukluklardan etkilenmesine neden olur. Bu etkilenmede kan hücrelerinin çabuk etkilenen duyarlı hücreler olması da rol oynar ve tersi şekilde kanla ilgili hastalıklardan organizmadaki doku ve organlar kolaylıkla etkilenirler. Bu durum, kanın gerek kimyasal gerek hücresel elementlerinin incelenmesini klinisyenler için önemli kılar.
Çok sayıda hastalık, özellikle kan hücrelerinde dişiklere neden olduğundan hemen hemen hastaneye başvuranların tümünden hematolojik inceleme (kan tahlili) istenmektedir. Kanın yapısının incelenmesi, hastalığın tanısı yanısıra uygulanan tedavinin yararının kontrolünde de
yardımcı olmaktadır.

Kan Dokusunun Görevleri
Bağ dokusunda olduğu gibi kanın görevleri de kan hücrelerinin çok çeşitli fonksiyonlar görüyor olmasıyla ilgili olarak çok çeşitlidir:
1. Farklı vücut bölgeleri arasında metabolik ve fonksiyonel bağlantı sağlar.
2. Emilen besin maddeleri kanda erimiş halde olduğundan organizmayı besler.
3. Hücre ve dokuların metabolik artıkları kan aracılığıyla canlının boşaltımla ilgili yapılarına ulaşır.
4. Organların çalışmasında sinirler kadar önemli olan hormonlar da kanda erimiş olarak bulunduğundan yapım yerlerinden gerekli organlara kan yardımıyla taşınırlar.
5. Canlı yapı için besin kadar hayati olan oksijen akciğerlerden tüm organizmaya dağılması ve metabolik ürün olan karbondioksitin atılmak üzere akciğerlere taşınması kan aracılığı ile sağlanır.
6. Kan hücrelerinden fagositik olanlar aracılığıyla hücresel, bağışıklık maddeleri sentezleyenleri aracılığıyla humoral bağışıklıkta iş görür.
7. Canlı organizmanın belirli bir pH ve sıcaklıkta kalmasını da düzenler. Buna homeostazis adı verilir.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

17 Ocak 2012 / Misafir Botanik
4 Kasım 2015 / Misafir Botanik
15 Nisan 2011 / ThinkerBeLL Biyoloji
19 Ekim 2011 / Misafir Botanik