Arama

Ototrof Canlılar

Güncelleme: 22 Ağustos 2012 Gösterim: 20.724 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
3 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ototrof Canlılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Kendi besinlerini kendi sentezleyen, su (
H2O), karbondioksit (CO2) ve inorganik tuzlardan organik maddeyi oluşturan, enerjiyi bu organik bileşiklerde depolayan canlılardır. Kendi içinde iki gruba ayrılırlar:
  1. Fotosentetik ototroflar (Fototroflar): Biyokimyasal olaylar için gereksinim duydukları enerjiyi güneş ışınlarından, fotosentezle sağlayan canlılardır. Örn: Yeşil ve mor bakteriler.
  2. Kemosentetik ototroflar (Kemotroflar): Kendileri için gerekli olan enerjiyi amonyak (NH3), hidrojensülfür (H2S) gibi belli organik maddeleri oksitleyerek, kimyasal yoldan, kemosentezle sağlayan canlılardır. Örneğin nitrit, nitrat ve demir bakterileri böyledir.
Ototrof canlılar, inorganik bileşikleri kullanarak organik bileşikler dediğimiz karmaşık ve uzun molekül zincirlerini üretebilen canlılardır. Diğer bir anlatımla bu canlılar, yaşamsal etkinliklerini sürdürebilmek için gereksinim duydukları tüm organik bileşikleri, doğrudan doğruya inorganik bileşikleri sentezleyerek elde ederler. Bu canlılar, karbondioksidi indirgiyerek organik bileşikler sentezlerken, işlemin kimsayal karakteri dolayısıyla enerjiye gereksinim duyarlar. Bu enerji, ışık -büyük ölçüde güneş ışığı- ya da kimyasal enerjidir.
Besin maddeleri olarak da adlandırılan, enerji depolanmış organik bileşiklerin sentezlenmesinde güneş ışığını kullanan canlılara fotosentetik canlılar ya da Fototroflar, kimyasal enerjiyi kullanan canlılara da kemosentetik canlılar ya da Kemotroflar adı verilir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
22 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Ototrof (Kendibeslek)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Kendi besinini kendisi yapabilen canlı, ototrof. Bitkilerin hemen hepsi ve kimi bakteriler kendibeslektir. Bunlar yaşama, gelişme ve çoğalmaları için gerekli organik maddeleri madensel maddelerden (su, karbon dioksit, madensel tuzlar) elde edebilirler. Kendibeslekler iki gruba ayrılır: Birinci grup, ışıktan yararlananlar (bütün yeşil bitkiler ve kimi bakteriler), ikinci grupsa kimyasal yolla organik madde üreten kendibesleklerdir (azot, kükürt, demir vb. bakterileri). Bu ikinciler klorofilsizdir.

In science we trust.

Benzer Konular

23 Mayıs 2014 / Misafir Biyoloji
23 Eylül 2013 / daMLa- Soru-Cevap
1 Şubat 2010 / Asi-BeL Biyoloji
22 Nisan 2016 / Serpil D Cevaplanmış
13 Mart 2009 / ThinkerBeLL Zooloji