Arama

Telomer

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 13 Mart 2013 Gösterim: 4.260 Cevap: 2
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
4 Mayıs 2009       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Telomer, ökaryotik doğrusal kromozomların uçlarında bulunan, herhangi bir gen kodlamayan, özelleşmiş heterokromatin yapılarıdır.
Telomerlerin varlığı, kromozomların uçlarının rastgele çift zincir DNA kırılmalarından koruyarak istenmeyen kromozom uçlarının birleşmesinden ya da kromozomu nükleolitik parçalanmadan korur. Kromozomların bu fiziksel korunmasının dışında, ökaryotik telomerleri, kromatin organizasyonu, kromozomların replikasyonu ve hücre çoğalmasını gibi önemli hücresel görevleri vardır.
Sponsorlu Bağlantılar
Memeli telomerleri, canlı türüne, hücre türüne ve genetik geçmişe bağlı olarak 1–50 kb telomerik DNA’ya sahip olabilir. İnsan telomerleri, üreme hücrelerinde 10–15 kb’dır, fakat bazı somatik hücrelerde ve genellikle kanser hücrelerinde daha kısadır. Bu uç diziler çok iyi korunmuşlardır.
İnsan telomerleri, kromozomun uç bölgesinde bulunan ve çift iplikli arka arkaya tekrarlanan 3’ TTAGGG hekzanükleotid dizisinden oluşurlar. Bu hekzanükleotid dizileri, kement şeklinde ilmik oluşturan (T-loop) 100–200 nükleotitlik G-zengini (G-kuyruğu) sarkan 3’ tek iplikli TTAGGG dizisiyle sonlanırlar.

275px Chromosom und DNA
Kromozomun uç kısmında yer alan Telomer yapıları


Yapıları
Telomerlerin kendine özgü olan T-loop düzeni, telomerin kendi üzerine kıvrılmasıyla oluşur. Tek iplikli sarkan (overhanging) Guanin zengini tek iplik (G-kuruğu) çift iplikli telomerin “içine” girer. Bu yapı da telomer ipliklerinden birinin yerine geçerek ikinci bir ilmek olan d-loop’u oluşturur. Bu t-loop ve d-loop yapıları, telomeri diğer kromozomlarla uç uca birleşmelerden ve telomerleri kromozom kırıkları olarak algılayıp telomer tamirini başlatan hücre döngüsü kontrol noktalarından korur.
Özellikle Telomerik DNA’da bulunan proteinler, ikili telomer bağlanma proteinleri olan TRF1 ve TRF2’dir. TRF1, TRF2 ve ilişkili oldukları proteinler, kompleksin oluşmasından ve T-loop oluşumundan başlıca sorumlu proteinlerdir. TRF1, intratelomerik kıvrımlarda önemlidir ve telomer uzunluğunu düzenler. TRF1’in fazla üretilmesi telomerlerin kısalmasına, inhibisyonu ise telomerin uzamasına sebep olur. TRF2 telomer uzunluğu boyunca bağlanır fakat T-loop yakınında fazla bulunur ve bu da T-loop oluşumu ve stabilizasyonu için önemlidir. Bu iki proteinin işbirliği, iki elin bir düğüm atmasına benzer, ilk el (TRF1) ilmeği (loop) oluşturur ve ikinci el (TRF2) ipliği sıkar ve korur

275px Parallel telomere quadruple
İnsan telomerinin kristalik yapısını gösteren bir çizim.
Hücre Yaşlanması ve Telomerler
Telomerler her hücre döngüsünde ortalama 50–150 baz çifti azalır. Bu telomer kısalması sonuçta, hücre bölünme sayısını kısıtlar. Son zamanlarda yapılan gözlemler, telomerlerin düzenlenmesinin birçok ökaryotik hücrenin hücre döngüsünde önemli bir etken olduğunu ortaya koymuştur. Telomerik birleşmeler, mitoz sırasında kırılan disentrik kromozomların oluşmasına sebep olarak kromozom köprülerinin, kırıklarının ve birleşmelerin oluşmasını sağlarlar. Sonuçta hayatta kalan hücrelerin genomlarında değişiklikler olur. Fonksiyonel olmayan kromozom uçları ve genomdaki dengesizlik ayrıca telomer uzunluğunda değişiklik olmasına sebep olur. Bu da, hücre yaşlanması kontrolünde hızlanmaya ya da gecikmeye sebep olur. Bu yüzden fonksiyonel olmayan telomerler, genetik bilginin kaybolmasına, yeniden düzenlenmesine ya da dengesinin kaybolmasına sebep olur. Bu genomik değişiklikler de sonuçta hem kansere hem de fenotipin yaşlanmasına sebep olur.
Hücre bölünmesinin devamlılığını sağlamak için üreme hücrelerinde, klonal gelişme gösteren lenfositlerde ve ölümsüz kanser hücrelerinde telomerlerin korunması gerekmektedir. Telomer uzunluğunun korunmasını sağlayan en bilinen yöntem, telomerlerin de novo olarak üretilmesi ve telomeri kapaması için telomerazın verilmesidir.


ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
tebessum35 - avatarı
tebessum35
Ziyaretçi
21 Temmuz 2012       Mesaj #2
tebessum35 - avatarı
Ziyaretçi
Telomer
Yapılan son araştırmalar aşırı anksiyetenin gerçekten yaşlanmayı hızlandırabileceğini ortaya koydu.
Sponsorlu Bağlantılar




spacer
Anksiyetenin yaygın bir türü olan fobik anksiyete yaşayanlar yani sebepsiz yere yükseklikten, kalabalıktan aşırı derecede korkanların telomerlerinin orta yaşlı ve yaşlı kadınlarda daha kısa olduğu ortaya çıktı.
Boston'daki Kadın Hastanesi'nde psikiyatrist olan Dr. Olivia Okereke birçok insan stresin nasıl yaşlandırdığını anlamaya çalıştığını ve bu çalışmanın erken yaşlanmaya sebep olan stres, anksiyete faktörünün bunu nasıl yaptığına ışık tuttuğunu belirtti.

TELOMER NEDİR?

Telomer kromozomların bitişinde bulunan ve DNA'yı tehlikeden koruyan bir noktada yer alıyor. İnsanlar yaşlandıkça telomerler kısalıyor. Aynı yaştaki insanlardan, telomerleri daha kısa olanlarda kanser, kalp hastalığı, bunama ve ölüm riskinin daha yüksek olduğu görüldü.
Dr. Okereke ve araştırmacılar yaşları 42 ike 69 arasında 5243 kadını inceledi. Daha fazla fobisi olduğu öğrenilen kadınların daha kısa telomerlere sahip olduğu ortaya çıktı.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Mart 2013       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Olası Yaşam Süresi DNA İpliklerinin Boyunda Gizli

130310164232large

Araştırmacılar, 3.500 farklı kalp hastasından aldıkları DNA örneklerini karşılaştırarak hastaların ortalama yaşam sürelerini belirlemeyi başardılar.

Yaşam süresiyle ilgili yapılan bu tahmin, kromozomların uç kısımlarında bulunan ve telomer olarak adlandırılan bölgelerden alınan DNA ipliklerinin uzunluklarının karşılaştırılmasına dayanıyor. Daha uzun telomere sahip olan hasta daha uzun yaşıyor.Telomer boyunun yaşlanma süreciyle doğrudan ilgili olduğu önceden kanıtlanmıştı.Telomerler kromozomların uçlarında bulunan ve DNA’nın yapısını koruyan özelleşmiş yapılardır. DNA’nın kendini her eşleyişinde ise bu yapılar kısalır. Zamanla kısalan telomer boyunun hücre bölünmesini yavaşlattığı, zamanla durdurduğu ve yaşlılıkla ortaya çıkan kalp rahatsızlıkları ve kanser gibi pek çok hastalıkla doğrudan ilişkili olduğu biliniyordu. Bu bilgiye istinaden telomer uzunluğunun yaşam sürecini de belirliyor olabileceği hipotezi ortaya çıktı.

Intermountain Kalp Enstitüsünde başlatılan araştırma dünya çapında binlerce kardiyolog ve kalp uzmanının katılımıyla gerçekleştirildi. Kalp rahatsızlığı olan 3.500 hastanın telomer uzunluklarının karşılaştırılmasıyla kanıtlanan bu doğrusal bağıntının tedavi amaçlı kullanımıyla pek çok hastalığın önlenebileceği veya geciktirilebileceği düşünülüyor.Ayrıca, Intermountain Tıp Merkezi yaklaşık 30.000 kalp hastasından alınan periferik kan örneklerini içeren bir DNA arşivine sahip. Bu veri tabanı ise dünyanın dört bir yanından araştırmacıların iş birliği halinde çalışabilmesine ve kayıtlı hastaların telomer boylarındaki değişimlerinin takip edilebilmesine olanak veriyor.



Kaynak: eurekalert (09 Mart 2013)