Besin Zinciri ve Enerji Piramidi
beslenme zinciri
Sponsorlu Bağlantılar
Beslenme zincirinin halkalarını oluşturan her beslenme basamağında ısı biçiminde bir enerji kaybı olacağından, bir beslenme zincirinde en çok dört ya da beş basamak bulunabilir. Nüfus yoğunluğunun çok yüksek olduğu bölgelerde yaşayan insanlar, tahıl yiyen hayvanlar yerine doğrudan doğruya tahılla beslenerek beslenme zincirinin bir halkasını azalttıklarından, toplam yiyecek arzını artırmış olurlar. Beslenme zinciri ne kadar kısalırsa, son tüketiciye ulaşan toplam enerji miktarı da o kadar artar.
Besin Zinciri
Besin zinciri, canlılar topluluğundaki organizmaların beslenme alışkanlıklarını yansıtan kavramdır.
Bitkilerin ve öbür kendi beslek organizmaların besine dönüştürdükleri enerjinin organizmadan organizmaya geçişini dile getiren besin zinciri, en yalın biçimiyle bir bitki, bir otçul hayvan ve bir etçil hayvandan oluşan bir dizi olarak düşünülebilir. Zincirin her öğesi bir halkayı simgeler ve üretken (bitkiler) ya da tüketici (hayvanlar) sınıflarına ayrılır. Bitkilerle beslenen otçullar birincil, bunları yiyerek beslenen etçillerse ikincil tüketici diye adlandırılır.
Enerji Piramidi
Besin zincirinin her bir halkasındaki canlıların birey sayılarının karşılaştırılmasıyla enerji piramidi oluşur. Bu nedenle enerji piramidinin ilk katında üreticiler ve son katında yırtıcı canlılar bulunur.
Çürükçüller her bir katla ilişki halindedir.
Güneşten alınan ışık enerjisi 1. kattan yukarıya doğru besinler içerisinde aktarılmaktadır. Enerji piramidinde, aşağıdan yukarıya doğru her kattaki;
- Canlı sayısı azalır,
- Tür sayısı azalır,
- Toplam besin ve enerji miktarı azalır,
- Vücutta biriken artık oranı artar,
Enerji piramidin her bir katındaki besin ve enerjinin bir kısmı canlının yaşamında kullanılırken depo edilen miktarı sonraki katlara aktarılır.
Son düzenleyen Safi; 23 Mart 2018 04:07
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!