Arama

Hücre Organelleri - Ribozom

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 31 Temmuz 2017 Gösterim: 20.972 Cevap: 5
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
1 Şubat 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Hücre Organelleri - Ribozom

Sponsorlu Bağlantılar
Ribozom
, ribozomal RNA (rRNA) ve proteinlerden oluşmuştur ve hücrenin protein sentez yerlerine verilen addır. Virüsler hariç tüm hücrelerde bulunur. Sitoplazmada serbest veya endoplazmik retikulum' a bağlı olarak bulunan 120 - 200 Å (angstrom) çapında yapılardır. Ribozomun yaklaşık %60 kadarı rRNA, geri kalan %40'lık bir kısmı ise proteinden oluşur. Ribozom iki alt birimden oluşur. Ökaryotlarda büyük alt birim 60S (S = Svedberg birimi = Sedimantasyon katsayısı), küçük alt birim ise 40S'tir. Ribozomlar protein sentezlerinin yapıldığı merkezlerdir. Protein sentezleneceği zaman DNA'nın yarım dizisi karşısında sentezlenen mRNA zinciri ribozomun 40S'lik küçük alt birimine bağlanır. Ribozomlar tek yahut gruplar halinde bulunurlar. Tek bulunanlara monomer ribozom, gruplar halinde bulunanlara ise polizom veya poliribozom denir. Bunlar ayrıca hücrenin tipi, gelişmesi ve fonksiyonuna göre ya endoplazmik retikulum'a bağlı veya sitoplazmada serbest olarak bulunurlar. Endoplazmik retikulum'a bağlı olanlar hücre dışına verilecek proteinleri (pankreas, sindirim enzimleri v.b) serbest ribozomlar ise hücrenin ihtiyaç duyduğu yapısal proteinleri sentezlerler

kaynak

ayrı bir kaynaktan;
Alıntı

RİBOZOMLAR

Yaklaşık 100-200 Angstrom papında, Ribonükleikasit ve proteinlerden oluşan ıücre organelleridir. Bu organeller biyolojik organizmaların tümünde bulunan evrensel birer komponenttirler. Hücre içi görevlerinin başında yaşam aktivitesi ve yapı elemanları için gerekli proteinlerin sentezlenmesi gelir. Boyut olarak birisi büyük öteki küçük iki tane alt ünitenin birleşmesinden oluşur.
Hücre içerisindeki ribozomlar ya serbest ya da endoplazmik retikulum membr anlarına bağlı olarak bulunurlar. Her iki konum \daldinamik bir denge içerisinde birbirlerine dönüşebilirler. Ribozomların birçoğu biraraya gelerek gruplar oluştururlar (Poliribozomlar). Bunların da değişik biçimleri vardır, örneğin insan fibroblastlarında zikzak, spiral, rozet ve Y harfi biçiminde ribozomlar bulunur.

Ribozomlar bulundukları hücreye özel pro­teinlerin’- sentezlenmesini sağlarlar. Bir başka deyişle ribozomlar hücrenin protein üretim fabrikalarıdır. Sentezlenen bu proteinlerin yapısını ve nasıl olmaları gerektiğini ise hücre çekirdeğinden ribozomlara gelen mesajlar belirler.


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Şubat 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ribozom
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Ribozom, ribozomal RNA (rRNA) ve proteinlerden oluşmuştur ve hücrenin protein sentez yerlerine verilen addır. Virüsler hariç tüm hücrelerde bulunur. Sitoplazmada serbest veya endoplazmik retikulum' a bağlı olarak bulunan 120 - 200 Å (angstrom) çapında yapılardır. Ribozomun yaklaşık %65 kadarı rRNA, geri kalan %35'lik bir kısmı ise ribozomal proteinlerden oluşur.

Yapısı

Ribozom iki alt birimden oluşur. Ökaryotlarda büyük alt birim 60S , küçük alt birim ise 40S'tir.Bu alt birimlerin birleşimi 80 S lik ökaryot ribozomunu oluşturur.Prokaryotlarda büyük alt birim 50S , küçük alt birim 30 S'tir.Bu alt birimlerin birleşimi ise 70S'lik prokaryot ribozomunu oluşturur.

10 small subunit

Thermus thermophilus daki 30S alt biriminin atomik yapısı . Proteinler mavi renkte, tek zincirli RNA lar ise turuncu renktedir.


Kloroplast=70S : 50S ( 23S, 4.5S, 5S rRNA’lar ve ~8 protein; 30S (16S rRNA ve ~11 protein). Mitokondri= 55S türlere göre değişebilir.
  • İnsan Mitokondrisi: 16S ve 12S rRNA (2 tane).
  • Bitki Mitokondrisi: 16S, 12S ve 5S rRNA (3 tane).
(S = Svedberg birimi = Sedimantasyon (çökelme) katsayısı. 1X10 -13 sn’de sedimantasyon katsayısı 1S olarak kabul edilir.) Ribozomlar protein sentezlerinin yapıldığı merkezlerdir. Protein sentezleneceği zaman DNA'nın yarım dizisi karşısında sentezlenen mRNA zinciri ribozomun 40S'lik küçük alt birimine bağlanır. Ribozomlar tek yahut gruplar halinde bulunurlar. Tek bulunanlara monomer ribozom, gruplar halinde bulunanlara ise polizom veya poliribozomendoplazmik retikulum'a bağlı veya sitoplazmada serbest olarak bulunurlar. Endoplazmik retikulum'a bağlı olanlar hücre dışına verilecek proteinleri (pankreas, sindirim enzimleri v.b) serbest ribozomlar ise hücrenin ihtiyaç duyduğu yapısal proteinleri sentezler.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
24 Mart 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Ribozom

Protein sentezi ile görevlidir. Bütün hücrelerde bulunan en küçük organeldir. Protein ve rRNA'dan oluşur. Çekirdekçikte üretilir. Zarsızdır ve iki birimdir. Üst birim (büyük birim) protein, alt birimse (küçük birim) rRNA'dan oluşur. Protein ve enzim sentezler. Granüllü ER ve çekirdek zarı üzerinde, mitokondri ve kloroplastın sıvısında ve ayrıca sitoplazmada da bulunabilir. Yoğun protein sentezi sırasında yan yana gelerek polizomları oluştururlar. Her canlıda ribozomların farklı olmasının sebebi rRNA' ların farklılığındandır. Bir hücrenin canlılığını sürdürebilmesi için mutlaka ribozoma ihtiyacı vardır.(Enzimlerden dolayı) Enzim salgılayan bez hücrelerinde sayısı daha fazladır.
Tipik bir hayvan hücresinin yapı taşlarını (Organellerini) gösteren çizimi
3t7tk
1. Çekirdekçik
2. Çekirdek
3. Ribozomlar (küçük noktalar)
4. Vezikül
5. Granüllü endoplazmik retikulum (ER)
6. Golgi aygıtı
7. Hücre iskeleti
8. Granülsüz endoplazmik retikulum
9. Mitokondriler
10. Koful
11. Sitoplazma
12. Lizozom
13. Sentrozom içindeki Sentriyoller
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Ağustos 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Ribozom
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Hücre proteinleri, RNA (ribonükleik asit) tarafından bireşim durumuna getirilirken, bu işlemi kontrol eden ve hücre sitoplazmasında bulunan küçük parçacığı belirten yapma sözcük. Bu sözcük 1943'te Claude tarafından uydurulan mikrozom terimine benzetilerek yapılmıştır. Ribozomlar, ribozom RNA'sıyla proteinlerden oluşur. Bu iki bölümün birbirine oranı türlere göre değişir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
KnnKRC - avatarı
KnnKRC
Ziyaretçi
31 Ağustos 2012       Mesaj #5
KnnKRC - avatarı
Ziyaretçi
Tşkler..
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Temmuz 2017       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Hücre Organelleri / Ribozom!

  • Protein ve RNA'dan oluşur.
  • Zarsız yapıda bir organeldir.
  • Protein sentezinin yapıldığı yer olup tüm hücrelerde bulunur.
  • Dağınık olabileceği gibi çekirdek ile endoplazmik retikulum üzerinde ve plastit ile mitokondri içerisinde de bulunabilir.
  • Ribozom sayısı ilgili hücrenin protein gereksinimi bağlamında değişebilir.

Benzer Konular

26 Temmuz 2017 / kompetankedi Biyoloji
10 Eylül 2017 / Misafir Cevaplanmış
29 Temmuz 2017 / _KleopatrA_ Biyoloji
26 Temmuz 2017 / HEYECAN Biyoloji
12 Eylül 2017 / Misafir Biyoloji