Arama

Çene ve Çene Kemiği Nedir? Çene ve Çene Kemiğinin Yapısı ve Görevleri

Güncelleme: 23 Mayıs 2011 Gösterim: 15.353 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
24 Mayıs 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Çene
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar



Çene kemiği


Çene, ağzın çevresinde yeralan, omurgalılarda çiğnemeyi sağlayan kemik donatımının adıdır.

Çeneyi oluşturan iki parçadan üstçene (lat. maxilla), kafatasına (lat. cranium) bağlıdır; altçene (lat. mandibula) kulağın hemen önündeki çene eklemi (lat. articulatio temporomandibulare) aracılığı ile kafatasına tutunmuştur. Çene eklemi vücutta çift taraflı çalışan tek eklemdir. Memelilerde alt çene hem aşağı yukarı, hem de iki yana hareket eder. Çeneyi kapatan kasların güçlü olmasına karşılık, açıcı kaslar hem az sayıda, hem de oldukça zayıftırlar: İnsanda ve hayvanların birçoğunda çenenin açılmasına yerçekimi yardımcı olur. Bazı yılanlarda, büyük avlar yutulurken, altçene yerinden ayrılarak aşağı inebilir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
jaws - avatarı
jaws
Ziyaretçi
1 Ekim 2010       Mesaj #2
jaws - avatarı
Ziyaretçi
ÇENE KEMİĞİ
99196 004 B91F3F9B

Sponsorlu Bağlantılar

Çene kemiği erirse İmplant
Çene kemiğinin kaybında ,yani kemik kalınlığında ve boyunda azalma olduğunda implant konulamaz. Böyle durumlarda doğal, yapay ya da ikisinin karışımı olan kemik greftleri denilen materyaller kullanılır.
Kemik greftlerinin amacı ,konulan bölgede eriyerek yeni kemik oluşumunu sağlamaktır.Greft konulduktan sonra ortalama 6 ay beklenir. Röntgende yeni kemik oluşumu görülür. Artık implant yerleştirilmeye hazırdır.
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
23 Mayıs 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Çene

Omurgalı hayvanlarda kemik ya da kıkırdakla desteklenen, dişleri taşıyan ve ağzın açılıp kapanmasını sağlayan, omurgasız hayvanlarda da yine aynı ödevi gören benzer yapı. Omurgalılarda alt ve üstçene olmak üzere iki parçadan oluşur. Bunlardan altçene, yılanlar dışındaki tüm omurgalılarda baştaki tek hareketli kemiktir. Her iki kemik de bakışımlıdır. Üstçene oynamaz; üç çift ve bir tek kemikten oluşur, ağız, burun, şakak boşluklarını ve göz çukurlarını meydana getirir. Altçene, at nalına benzeyen, tek bir kemiktir. İki ucundan şakak kemiklerine eklemlenir ve böylece aşağı-yukarı oynayabilir. Çenenin eklemli oluşu bir kaldıraç gibi çalışmasını sağlar. İnsanlarda, altçene sıkıldığında dişler arasındaki besinin üzerine binen güç 70 kg. kadardır. Eklembacaklılarda ise çene, ağız parçalarının ikinci çiftinin adıdır.

Benzer Konular

13 Nisan 2015 / nermin Soru-Cevap
20 Kasım 2008 / KisukE UraharA Tıp Bilimleri
20 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap
13 Temmuz 2011 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri
23 Mart 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular