Arama

Karyotip

Güncelleme: 9 Ağustos 2012 Gösterim: 3.106 Cevap: 1
RivaN - avatarı
RivaN
Ziyaretçi
17 Ağustos 2010       Mesaj #1
RivaN - avatarı
Ziyaretçi
Hücredeki kromozomlar özdeş çift kromozomlar halinde eşlendikten sonra belli bir düzene göre sıralanırsa o kişinin karyotipi meydana gelir. Her bireyin kromozom sayısı, şekli ve büyüklüğü onun karyotipini ifade eder. Karyotip nesilden nesile aktarılarak korunur. Karyotipten faydalanılarak çeşitli türlerin kromozom haritaları çıkarılabilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
karyotip

Kromozomlarda kısa kol p, uzun kol q bulunur. Kromozomlar boylarına, sentromerlerin yerine göre birden yirmi ikiye kadar numaralanmış ve yedi gruba (A,B,C,D,E,F,G) ayrılmıştır. Cinsiyet kromozomları X,Y olarak ayrıca belirtilmiştir.

X kromozomu altı numaralı kromozoma benzer. Y ise yirmi bir, yirmi iki kadar veya daha büyüktür.

Karyotip kan hücrelerinden veya ağız içinden dökülen hücrelerden özel metotlarla elde edilir ve özel boyalarla boyanır. Bununla bazı kromozom hastalıklarının teşhisi yapılır.

Chromosome Y

Normal karyotip erkekte 46, XY, kadında 46, XX’tir. Down sendromu olarak da bilinen mongolizm hastalıında 21. kromozom çiftinde iki yerine üç kromozom mevcuttur. 47 kromozomlu bu hastalarda vücut iyi gelişmez ve zeka geriliği gözlenir. Günümüzde mongolizm terimi yerine trizomi 21 veya trizomik 21 terimleri kullanılmaktadır. Erkek hastaların karyotipi 47, XY+21 şeklinde gösterilir (Bkz. Mongolizm). Turner sendromunda eşey kromozomu olarak yalnız X kromozomu bulunur. X0 olarak tanımlanır. Böyle kadınlar iyi gelişmez. Karyotipi 45, X0’dır. Klinelfelter sendromunda ise cinsiyet kromozomlarının XXY olmasıdır. Karyotipi 47, XXY’dir. Bunlar iyi gelişmemiş, 47 kromozomlu geri zekalı erkeklerdir. Bu bahsedilen hastalıklar doğuştan olan ve vücudun çeşitli yerlerinde bozukluklarla seyreden durumlardır. Her üç hastalığa aynı zamanda “Geri zekalılık” da eşlik eder. Bazan da aynı kişide farklı hücrelerden farklı karyotipler elde edilir ki buna “mozaizm” denir.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
9 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Karyotip
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Canlı hücrede bulunan kromozomların toplamı. Her türün hücrelerinde bulunan kromozom sayısı belirlidir. Bunların ikişer ikişer eşlenişi ve belli bir düzende yer alışı karyotipi oluşturur. Buna göre her türün karyotipi ayrıdır. İnsan hücrelerinde 23 çift, yani 46 tane kromozom bulunur. 1960'ta Denver'de, 1963'te de Londra'da yapılan biyoloji konferanslarında kabul edilen kararlarla insanın karyotipi belirlendi. Buna göre insan hücresinde bulunan 23 çift kromozom 1'den başlayarak sırayla numaralandılar. Cinsiyetin belirlenmesiyle görevli ve birbirinin eşi olmayan son kromozom çifti ise X ve Y harfleriyle gösterildi. Alınan karara göre kromozomlar ayrıca, A,B,C,D,E,F,G, olmak üzere 7 gruba ayrıldı. 1966'da Chicago'da kabul edilen kararla da normal insan karyotipi erkekte 46, XY, kadında 46, XX şeklinde belirtildi ve ayrıca bu normal karyotipte sık görülen sapmalar da gösterildi.

In science we trust.